
Çoğu anne adayı, bebeğin 6. haftasında hamile olduğunu hissedebilir. Hamileliğe bağlı değişimler fark edilmeye başlarken, bu haftada hamilelik testlerle ve ultrasonla kesin olarak tespit edilebilir. Bebek, ultrasonda belirgin olmayan bir şekilde görülebilir.
6 haftalık gebelikte bebek veya embriyo yaklaşık 6 mm uzunluğundadır. Bebeğin başı şekillenmeye, yanaklar, çene ve çene kemiği de oluşmaya başlar. Kulakların olacağı yerde küçük çukurlar vardır. Kalbin olduğu yerde bir çıkıntı ve başın olacağı yerde de başka bir çıkıntı vardır. Bebeğin kalbini oluşturacak hücre kümesi 5. haftadan sonra atmaya başlar. Gebeliğin 6. haftasından itibaren veya daha sonra, ultrasonda ilk kez kalp aktivitesini duyabilirsiniz. Ancak bunun tespit edilebileceği kesin zamanlama biraz değişiklik gösterebilir. 6 haftalık hamileyseniz, hamileliğinizin 2. ayındasınız ve geriye sadece 7 ay kaldı.
6 haftalık gebelikte belirtiler nelerdir?
Altıncı haftada, hamilelik anne adayı için hala yeni bir dönemdir, bu yüzden biraz duygusal hissetmeleri normal sayılır. Buna, oldukça rahatsız edici olabilen hormon dalgalanmaları da dahildir. Yine 6 haftalık gebelikte sabah bulantısı ve yorgunlukla birlikte diğer erken belirtileri de yaşayabilirsiniz.
6 haftalık hamilelik semptomları şunları içerebilir:
- Ağızda metalik bir tat.
- Göğüslerde ağrı.
- Ruh hali değişimleri.
- Baş ağrıları.
- Yeni yiyeceklerin beğenilmesi ya da beğenilmemesi.
- Koku alma duyusunda gelişme.
- Daha sık idrara çıkma.
- Vajinadan gelen beyaz kıvamlı hamilelik akıntısı.
- Kasık ağrısı ve lekelenme şeklinde kanama.
- Adet sancılarına benzer kramp.
- Yüzde koyulaşmış cilt veya kahverengi lekeler.
- Daha kalın ve parlak saçlar.
- Gaz ve şişkinlik.
- Kabızlık.
6 haftada karın belli olur mu?
6. haftada göğüslerinizin görünümünde ve hissiyatında değişiklikler fark edebilirsiniz ancak ondan önce, rahim pelvisin içinde kalır ve genellikle görünmez. Sonuçta, minik bebek hala sadece bir bezelye büyüklüğünde. Birçok kişi 12 ila 16. haftalar arasında ilk kez belirginleşmeye başladığını bildirirken, bazı kadınlar ise, ikinci trimesterin sonuna ve hatta üçüncü trimestere kadar fark edemeyebilir.
6 haftalık gebelikte kalp atışı duyulur mu?
Gebeliğin 5 ila 6. haftasında, embriyonun içindeki hücrelerde bir titreme olur. Bu titreme, gelişmekte olan kalp tüpüdür. Bu aşamada, kalp bildiğimiz dört odacıklı organ değildir. Çok fazla gelişmesi gereken tüp şeklinde bir yapıdır. Kalp tüpü, odacıkları da dahil olmak üzere sonunda kalbi oluşturmak için bükülür ve döner. Kalp tüpü kıvrılıp S şeklini alır ve tüpün alt kısmı yukarı doğru hareket ederek üstteki iki kalp odasını (kulakçıklar) oluşturur. Kalp henüz gelişmediği için bu hareketi kalp atışı olarak değil, "kardiyak aktivite" olarak tanımlanır. 6 haftalık gebelikte bebeğinizin kalp atışlarını doktor muayenesinde duyabilirsiniz.
6 haftalık gebelikte dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
Sağlıklı bir gebelik için bu dönemde dikkat edilmesi gerekenlerden bazıları şunlardır:
- Gebelik takibini ve kontrolleri düzenli olarak yaptırmayı unutmayın.
- Doktorunuzun tavsiye ettiği vitamin ve mineral takviyelerini düzenli olarak kullanın.
- İlaç kullanımı, yiyecek, içecek ve bitki çaylarının tüketimini doktor tavsiyesine göre yapın ya da uzak durun.
- Kalsiyum, demir ve protein açısından zengin besinleri yeterince tüketmeye gayret edin.
- Sağlıklı ve dengeli beslenin ve kilo alımınıza dikkat edin.
- Bol miktarda sıvı tüketin.
- Lif içeriği yüksek olan tam tahıllar, ceviz, badem gibi kuruyemişler, kuru baklagiller, sebze ve meyvelere beslenmenizde mutlaka yer verin.
- Saunalardan, jakuzilerden ve buhar odalarından uzak durun.
- Belirli temizlik ürünlerinden uzak durun.
- Eğer sigara içiyorsanız, mutlaka bırakın.
- Alkol kullanmayın.