
Bebekler ilk ay genelde sadece emer, uyur ve ağlarlar. Zamanla vücudunu daha düzgün ve çok daha fazla koordinasyonla hareket ettirmeye başlarlar. Bebeğinize şarkı söyleyin, konuşun ve okuyun. Bebekler için en iyi öğrenme şekli etkileşimdir.
Bu süreçte bebeği tutmadan önce ellerinizi yıkayın ve başkalarından da aynısını yapmalarını isteyin. Hasta olabilecek kişilerden uzak durun.
Bebeğinizi her zaman sırt üstü ve yan şekilde düz bir zemine yatırmaya özen gösterin. Ayrıca beşiğinde ya da pusetinde battaniye, yastık, pelüş oyuncak olmaması onun emniyeti için önemlidir.
Öte yandan bu dönemde bebeklerin huysuz dönemler geçirmesi normaldir. Ancak bazılarında ağlamaları aşırı olabilir ve günde birkaç saat sürebilir. Yeni annelerin zaman zaman yorgun ve bunalmış hissetmeleri yaygındır. Ancak bu duygular yoğunsa veya üzgün, ruh hali bozuk, aşırı endişeli hissediyorsanız mutlaka yardım alın.
1 aylık bebek gelişimi nasıldır?
1 aylıkken bebeğiniz için önemli olan tek şey kucaklama, uyuma ve beslenmedir. Onlarla geçirdiğiniz zaman, dünyayı deneyimlemeye başladıkça beyinlerinin büyümesine ve gelişmesine yardımcı olacaktır. 1 aylıkken, bebeklerin yaptığı şeylerin çoğu hala reflekslerle gerçekleşir. Eylemleri hakkında düşünmezler. Emerler, yutarlar, süt ararlar ve avuç içlerine konan nesneleri kavrarlar.
Çoğu bebek bu yaşta ebeveynlerini tanıyabilir.1 aylık bebekler sesinizi duymayı severler ancak yüksek bir ses duyduklarında irkilirler.
1 aylık bebek kilosu ve boyu
Çoğu bebek, hayatının ilk birkaç gününde kilo verse de birkaç hafta içinde doğum ağırlıklarına geri döner. Her bebek benzersizdir, ancak bir çocuğun hayatının ilk yılında kilo alımının genel kalıpları vardır. Çoğu bebek 3 haftaya kadar doğum ağırlığına ulaşır veya bu ağırlığın üzerine çıkar. Genel ortalamaya göre bu kilo 4 ila 5 kilo arasında değişebilir. 1 aylık bebekler yine genetik faktörler dışında ortalama 50 ila 55 cm arasında bir boya sahip olurlar. Ayrıca bir aylık bebeğin baş çevresi ortalama 35 cm’dir. Ancak baş çevresi ölçümünde de aile geçmişi çok önemlidir.
1 aylık bebek gece kaç saatte bir beslenmeli?
Bebekler doğumdan itibaren sık sık emzirilmelidir. Anne sütü alan bebekler 2 saatte bir, mama kullanan bebekler ortalama 2,5 saatte bir beslenebilir. Bu aylarda bebeklerin öğün sayısı 7 ila 9 arasında değişebilir. Anne sütünün yetersiz olması durumunda mama ile günde 6 öğün de yapabilirler. Bazı durumlarda emzirme ile mama kullanımı beraber de yürütülebilir. Bebeğiniz için doğru olan yönteme doktorunuzla karar vermeniz en doğrusu olacaktır.
Bir aylık bebeğin doyduğunu nasıl anlarız?
Bebeğin beslenmeyi bitirdiğini, bebeğin tokluk belirtilerine bakarak anlayabilirsiniz. Bebekler doyduklarında meme aramazlar yani biberon ya da memeye ilgi duymazlar. Emmelerinde yavaşlama olur ve uykuları gelir.
Bir aylık bebeğin uykusu nasıl olur?
Doğmak zor bir iştir. İlk birkaç hafta boyunca, yenidoğan bebeğinizin tek istediği şey uyumak gibi görünebilir. Yenidoğanlar genellikle 24 saatlik süre içinde 14 ila 18 saat uyuyabilirler ve gece ile gündüz arasındaki farkı bilmezler.
Yenidoğan 1 aylık bebek neler yapar?
Yenidoğan bebekler hala anne karnındaymış gibi sizin yakınlığınıza ihtiyaç duyarlar. Yeni doğmuş bir bebeğin sinir sistemi hala olgunlaşmaktadır. Ancak buna rağmen birçok şeyi başarabilirler. Örneğin, doğumdan kısa bir süre sonra (sizin biraz yardımınız ile) beslenmek için bir memeye veya meme ucuna tutunabilirler. Farklılıklar olabileceği gibi genelde 1 aylık bebeklerin şunları yapması beklenir;
Desteklenmezse baş geriye doğru düşer.
Güçlü refleks hareketleri vardır.
Siyah-beyaz veya yüksek kontrastlı desenleri görmeyi tercih ederler.
Bazı sesleri tanır.
İşitme bu dönemde tamamen olgunlaşır.
Bebeğiniz aç veya rahatsız olduğunda yüksek sesle ağlar.
Korkan bebekler kollarını ve bacaklarını hızla açıp sonra içeri çekerler. Buna Moro refleksi denir.
Bir aylık bebek aşısı hangisidir?
Bebekler bir aylık olduklarında Hepaitit B aşısının ikinci dozu uygulanır. Bu ay yapılan başka bir aşı bulunmaz.