SAĞLIKLI BİLGİLER


+A A-

Hematoloji nedir? Hematoloji bölümü neye bakıyor?



Hematoloji nedir? Hematoloji bölümü neye bakıyor?

Hematoloji nedir? Hematoloji bölümü neye bakıyor?

Hematoloji, kan, kemik iliği gibi kan oluşturan organlar ve kanla ilgili bozukluklar ve hastalıklarla ilgilenen bir tıp dalıdır. Hematologlar büyük ölçüde lenf sistemlerine ve kemik iliğine odaklanır ve kan sayımı düzensizlikleri veya trombosit düzensizlikleri teşhis edebilir. Hematologlar, lenf düğümleri, dalak, timüs ve lenfoid doku dahil olmak üzere kan hücreleriyle beslenen organları tedavi eder.

Hematoloji nedir?

Hematoloji, anemi, lösemi, lenfoma, hemofili, tromboz, pıhtılaşma bozuklukları ve kemik iliği rahatsızlıkları gibi kan ve kan hastalıklarını inceleyen bilim dalıdır. Hematoloji, kanla ilgili bozuklukların fizyolojisi, patolojisi, etiyolojisi, tanısı, tedavisi, prognozu ve önlenmesiyle ilgilenen bir iç hastalıkları dalıdır.

Hematoloji bölümü neye bakıyor?

Hematoloji, yetişkinlerde ve çocuklarda kırmızı ve beyaz kan hücrelerinin, trombositlerin ve pıhtılaşma sisteminin iyi huylu ve kötü huylu bozukluklarının geniş bir yelpazesinin teşhisi ve tedavisinden sorumlu uzmanlık alanıdır. 

Hematoloji bölümü;

Anemi,

Kemik iliği yetmezliği,

Enzim eksiklikleri,

Hemofili ve pıhtılaşma bozuklukları (aşırı kanama veya pıhtılaşma sorunları),

Demir metabolizması bozuklukları,

Miyeloid bozukluklar (beyaz kan hücresi bozukluğu),

Tromboz (derin ven dahil),

Von Willebrand hastalığı (kanama bozukluğu) gibi hastalıkların tanı ve tedavisi ile ilgilenir.

Hematoloji testleri kan, kan proteinleri ve kan üreten organlar üzerinde yapılan testleri içerir. Bu testler enfeksiyon, anemi, iltihaplanma, hemofili, kan pıhtılaşma bozuklukları, lösemi ve vücudun kemoterapi tedavilerine verdiği yanıt gibi çeşitli kan durumlarını değerlendirir.

Hematolojik hastalıklar nelerdir?

Hematolojik hastalıklar, kan ve kan oluşturan organların bozukluklarıdır. Kan hücresi kanserlerine ek olarak, hematolojik hastalıklar arasında nadir görülen genetik bozukluklar, anemi, HIV ile ilişkili durumlar, orak hücre hastalığı ve kemoterapi veya transfüzyonlardan kaynaklanan komplikasyonlar yer almaktadır.

Hematoloji hastalıklarının belirtileri nelerdir?

Semptomlar, kişinin sahip olduğu kan bozukluğunun türüne göre değişir, ancak çoğu, belirgin bir nedeni olmayan genel bir rahatsızlık hissi, açıklanamayan bitkinlik ve kilo kaybını içerir. 

Hematolojik kanserlerin ve kan bozukluklarının belirtileri arasında şunlar da yer alır:

Kolayca kanama veya morarma.

Sık enfeksiyonlar.

Ateş.

Gece terlemeleri.

Kemik ağrısı (miyelomada)

Lenf düğümlerinin ağrısız şişmesi (lenfomada)

Tedaviler, durumun türüne ve ciddiyetine bağlı olarak değişir, ancak genellikle kemoterapi veya radyasyon tedavisini içerir.

Kan hastalıkları nasıl teşhis edilir?

Kan hastalıklarının teşhisi için çeşitli testler kullanılır. Bunlar:

Kan testleri

 Tam kan sayımı (CBC), kan hücrelerinin sayısını ve özelliklerini belirler.

Periferik yayma

 Kan hücrelerinin mikroskop altında incelenmesidir.

Kemik iliği biyopsisi ve aspirasyonu

 Kemik iliğinden örnek alınarak mikroskop altında incelenir.

Genetik testler

Genetik bozuklukların belirlenmesi için yapılır.

Görüntüleme teknikleri

 Ultrason, MR ve BT taramaları.

Hematolojiye neden sevk edilir?

Hastalar hematoloji kliniklerine birçok farklı nedenden dolayı; birçok farklı kan hastalığının araştırılması, tedavisi veya takibi için sevk edilirler. Hematolojiye, kan testleriniz anormal kan hücresi sayısı veya pıhtılaşma seviyeleri gösterdiğinde gidilir. Hematoloji; lenfoma, multipl miyelom, akut ve kronik lösemi ile benzeri rahatsızlıklar olmak üzere; kemik iliği, lenf sistemi ve kan ile ilgili hastalıkları inceler.

Hematoloji kanser midir?

Hematoloji kanserleri veya kan kanseri, kan hücrelerinizi etkileyen bir kanser türüdür. Kanser, kemik iliği gibi kan oluşturan dokuda veya bağışıklık sistemi hücrelerinde başlar. Kan hücreleri, bağışıklık sisteminizin bir parçası olan kanınızda, kemik iliğinizde ve lenf sisteminizde bulunur. Kan kanseriniz olduğunda, bu kan hücrelerinizin bazılarının düzgün çalışmadığı anlamına gelir. Bu, vücudun enfeksiyonlarla savaşmakta zorluk çekebileceği anlamına gelir. Ayrıca nefes darlığı, yorgunluk, morarma veya kanama, bezlerinizde yumrular, ateş veya ağrı gibi semptomlara da neden olabilir. Bu kanserlere örnek, lösemi, lenfoma ve multipl miyelomdur. Kan kanseri olarak da adlandırılır.

Hematoloji
Oluşturma: 11.12.2024 10:57
Son Güncelleme: 12.12.2024 08:17
Oluşturan: Medicana Web ve Yayın Kurulu
Son Yazılar
Romatoid artrit nasıl düzelir? Romatoid artrit belirtileri nelerdir? SMA nedir? SMA hastalığı neden olur? Burun kanaması neden olur? Çocuklarda ve yetişkinlerde burun kanaması… Amilaz yüksekliği ne anlama gelir? Kıl kurdu belirtileri nelerdir? Kıl kurdu nasıl tedavi edilir? Lavman nedir? Lavman işlemi nasıl yapılır? Lenf kanseri belirtileri nelerdir? Lenf kanseri tedavisi… Magnezyumun faydaları nelerdir? Magnezyum eksikliğinin belirtileri… Nefes darlığına ne iyi gelir? Nefes darlığı neyin belirtisi olabilir? PDW nedir? PDW düşüklüğü/yüksekliği ne anlama gelir? Ödem nedir? Vücutta en çok ne ödem yapar? Zehirlenme belirtileri nelerdir? Gıda ve solunum zehirlenmesi ne zaman belli olur? Yeşil çayın faydaları nelerdir? Yeşil çay neye iyi gelir? Ürik asit nedir? Ürik asit yüksek/düşük olursa ne olur? Üre nedir? Üre yüksekliği/düşüklüğü ne anlama gelir? Hipoglisemi nedir? Kan şekeri neden düşer? Göz seğirmesi neden olur? Keten tohumunun faydaları nelerdir? Keten tohumu nasıl tüketilir? Kemoterapi nedir? Kemoterapi nasıl bir tedavidir? Kasık ağrısı neden olur? Kadınlarda ve erkeklerde kasık ağrısı sebepleri… İdrardan kan gelmesi neyin belirtisi olabilir? Gırtlak kanseri belirtileri nelerdir? Geniz akıntısına ne iyi gelir? Farenjit nedir? Farenjit nasıl geçer? Eris varyantı belirtileri nelerdir? Eris virüsü nasıl iyileşir? Diz ağrısına ne iyi gelir? Diz ağrısı neyin belirtisidir? Anestezi nedir? Genel, lokal ve spinal anestezi etkisi kaç saat sürer? Alt yüksekliği ne anlama gelir? Alanin Aminotransferaz (ALT) düşüklüğü/yüksekliği nasıl değerlendirilir? Alkalen fosfataz nedir? Alkalen fosfataz yüksekliği/düşüklüğü ne anlama gelir? Alerji belirtileri nelerdir? Alerji nasıl anlaşılır? Tümünü Görüntüle