
Hyaluronik asit, polimerler adı verilen uzun, karmaşık zincir benzeri bir molekül türüdür.
Bu madde doğal olarak insan vücudunun birçok bölgesinde, cilt, gözler ve eklemlerin sinovyal sıvısı dahil olmak üzere bulunur. Yaşlandıkça, hyaluronik asit gibi temel maddelerin ciltteki üretimi azalır. Sonuç olarak cildimiz hacmini, nemini ve dolgunluğunu kaybeder.
Hyaluronik asit nedir?
Hyaluronik asit, vücudumuzdaki hemen hemen her sıvı ve dokuda, özellikle ciltte, gözlerde ve eklemlerde bulunan doğal olarak oluşan bir moleküldür.
Hyaluronik asit ne işe yarar?
Cilt onarımı, yara iyileşmesi ve cildin doku yenilenmesi gibi biyolojik süreçlerin sürdürülmesi için önemlidir. Hyaluronik asit vücuttaki toksinleri temizlemeye yardımcı olur ve cildinize parlak ve ışıltılı görünmesi için gerekli besinleri sağlar.
Hyaluronik asidin moleküler yapısı, su moleküllerini tutabilen birden fazla noktaya sahiptir. Bunlara hidroksil grupları denir ve -OH veya -H2O olarak gösterilir. Hyaluronik asit cildi nemli tutmak için suyu tutar.
Hyaluronik asit hakkında yanlış bilinen bir şey, cildin daha derin katmanlarından suyu çekerek onu nemlendirmeye yardımcı olarak dehidrasyona katkıda bulunabileceğidir.
Hyaluronik asit hangi besinlerde bulunur?
Hyaluronik asidi almanın birçok yolu vardır. Hap, enjeksiyon, cilt altına dolgu halinde uygulanabilir. Bazı şampuanlar, losyonlar ve kremler gibi ürünlerin içeriğinde de vardır. Ayrıca göz damlaları hyaluronik asit içerebilir. Ayrıca hyaluronik asidin diğer ilaçlar veya bileşiklerle birleştirildiği ürünler bazı yan etki risklerine sahip olabilir. Doktorunuza tüm ilaçları, takviyeleri, vitaminleri vb. anlatmanız önemlidir.
Hyaluronik asit içeren sebze ve meyveler şunlardır;
Yeşil yapraklı sebzeler
Lahana, ıspanak, kişniş ve marul gibi yeşillikler bol miktarda magnezyum kaynağıdır ve hyaluronik asit üretimini desteklemeye yardımcı olur.
Tatlı patates
Tatlı patates vücudunuzun doğal olarak hyaluronik asit üretmesini sağlayan bol miktarda magnezyum sağlar.
Kök veya nişastalı sebzeler
Şalgam, soğan, patates, havuç gibi nişastalı kök sebzeler vücutta hyaluronik asit üretiminin iyi besin kaynaklarıdır.
Dolmalık biber
İster çiğ, ister ızgara veya sotelenmiş olsun, kırmızı, yeşil ve sarı biberler A, B1, B2, B3, C ve K vitaminleriyle doludur ve hyaluronik asit açısından zengin besinler olarak kabul edilir.
Diğer sebzeler
Yapraklı yeşilliklere ek olarak, hyaluronik asit içeren diğer besin kaynakları arasında brokoli, avokado, kivi, fasulye ve bamya bulunur.
Meyveler
Narenciye meyveleri (portakal hariç) vücudunuza doğal hyaluronik asit kaynağı ulaştırmada da büyük rol oynar. Cildinizin yumuşak, esnek ve genç görünmesini sağlamak için dut, portakal, limon, greyfurt, kivi, domates, muz, limon ve mango gibi meyveleri düzenli diyetinize ekleyin.
Kemik suyu
Kemik suyu çok miktarda protein ve mineral içerir ve aynı zamanda harika bir enerji kaynağıdır.
Soya
Soya, doğada bulunan çok sayıda faydaya ve harika bir hyaluronik asit kaynağına sahiptir. Soya açısından zengin bir diyet, cildi sıkılaştırmaya ve yaşlanma belirtilerini azaltmaya yardımcı olur.
Kuruyemişler ve tohumlar
Yüksek magnezyum içerikleri nedeniyle, kuruyemişler ve tohumlar hyaluronik asit içeren yiyecekler değildir ancak hyaluronik asit üretimini teşvik etmeye yardımcı olabilir. Chia tohumları, çam tohumları, kaju fıstığı, badem ve kabak çekirdeği yüksek magnezyuma sahiptir.
Hyaluronik asitin faydaları nelerdir?
Kemiklerin birbirine sürtünmesinden kaynaklanan ağrı ve yaralanmaları önler.
Kuru gözlerin tedavisinde kullanılabilir.
Cildin gerilmesine ve esnemesine yardımcı olur
Cilt kırışıklıklarını ve çizgilerini azaltır.
Hyaluronik asit sivilceye iyi gelir mi?
Hyaluronik asit, aknenin geride bıraktığı izleri onaran veya gizleyen dolgu maddelerinde yaygın olarak kullanılan bir bileşendir.