SAĞLIKLI BİLGİLER


+A A-

Hyaluronik asit ne işe yarar? Hyaluronik asit ne zaman kullanılmalı?



Hyaluronik asit ne işe yarar? Hyaluronik asit ne zaman kullanılmalı?

Hyaluronik asit, polimerler adı verilen uzun, karmaşık zincir benzeri bir molekül türüdür.

Bu madde doğal olarak insan vücudunun birçok bölgesinde, cilt, gözler ve eklemlerin sinovyal sıvısı dahil olmak üzere bulunur. Yaşlandıkça, hyaluronik asit gibi temel maddelerin ciltteki üretimi azalır. Sonuç olarak cildimiz hacmini, nemini ve dolgunluğunu kaybeder.

Hyaluronik asit nedir?

Hyaluronik asit, vücudumuzdaki hemen hemen her sıvı ve dokuda, özellikle ciltte, gözlerde ve eklemlerde bulunan doğal olarak oluşan bir moleküldür.

Hyaluronik asit ne işe yarar?

Cilt onarımı, yara iyileşmesi ve cildin doku yenilenmesi gibi biyolojik süreçlerin sürdürülmesi için önemlidir. Hyaluronik asit vücuttaki toksinleri temizlemeye yardımcı olur ve cildinize parlak ve ışıltılı görünmesi için gerekli besinleri sağlar.

Hyaluronik asidin moleküler yapısı, su moleküllerini tutabilen birden fazla noktaya sahiptir. Bunlara hidroksil grupları denir ve -OH veya -H2O olarak gösterilir. Hyaluronik asit cildi nemli tutmak için suyu tutar.

Hyaluronik asit hakkında yanlış bilinen bir şey, cildin daha derin katmanlarından suyu çekerek onu nemlendirmeye yardımcı olarak dehidrasyona katkıda bulunabileceğidir.

Hyaluronik asit hangi besinlerde bulunur?

Hyaluronik asidi almanın birçok yolu vardır. Hap, enjeksiyon, cilt altına dolgu halinde uygulanabilir. Bazı şampuanlar, losyonlar ve kremler gibi ürünlerin içeriğinde de vardır. Ayrıca göz damlaları hyaluronik asit içerebilir. Ayrıca hyaluronik asidin diğer ilaçlar veya bileşiklerle birleştirildiği ürünler bazı yan etki risklerine sahip olabilir. Doktorunuza tüm ilaçları, takviyeleri, vitaminleri vb. anlatmanız önemlidir.

Hyaluronik asit içeren sebze ve meyveler şunlardır;

Yeşil yapraklı sebzeler

Lahana, ıspanak, kişniş ve marul gibi yeşillikler bol miktarda magnezyum kaynağıdır ve hyaluronik asit üretimini desteklemeye yardımcı olur.

Tatlı patates

Tatlı patates vücudunuzun doğal olarak hyaluronik asit üretmesini sağlayan bol miktarda magnezyum sağlar.

Kök veya nişastalı sebzeler

Şalgam, soğan, patates, havuç gibi nişastalı kök sebzeler vücutta hyaluronik asit üretiminin iyi besin kaynaklarıdır.

Dolmalık biber

İster çiğ, ister ızgara veya sotelenmiş olsun, kırmızı, yeşil ve sarı biberler A, B1, B2, B3, C ve K vitaminleriyle doludur ve hyaluronik asit açısından zengin besinler olarak kabul edilir.

Diğer sebzeler

Yapraklı yeşilliklere ek olarak, hyaluronik asit içeren diğer besin kaynakları arasında brokoli, avokado, kivi, fasulye ve bamya bulunur.

Meyveler

Narenciye meyveleri (portakal hariç) vücudunuza doğal hyaluronik asit kaynağı ulaştırmada da büyük rol oynar. Cildinizin yumuşak, esnek ve genç görünmesini sağlamak için dut, portakal, limon, greyfurt, kivi, domates, muz, limon ve mango gibi meyveleri düzenli diyetinize ekleyin.

Kemik suyu

Kemik suyu çok miktarda protein ve mineral içerir ve aynı zamanda harika bir enerji kaynağıdır.

Soya

Soya, doğada bulunan çok sayıda faydaya ve harika bir hyaluronik asit kaynağına sahiptir. Soya açısından zengin bir diyet, cildi sıkılaştırmaya ve yaşlanma belirtilerini azaltmaya yardımcı olur.

Kuruyemişler ve tohumlar

Yüksek magnezyum içerikleri nedeniyle, kuruyemişler ve tohumlar hyaluronik asit içeren yiyecekler değildir ancak hyaluronik asit üretimini teşvik etmeye yardımcı olabilir. Chia tohumları, çam tohumları, kaju fıstığı, badem ve kabak çekirdeği yüksek magnezyuma sahiptir.

Hyaluronik asitin faydaları nelerdir?

Kemiklerin birbirine sürtünmesinden kaynaklanan ağrı ve yaralanmaları önler.

Kuru gözlerin tedavisinde kullanılabilir.

Cildin gerilmesine ve esnemesine yardımcı olur

Cilt kırışıklıklarını ve çizgilerini azaltır.

Hyaluronik asit sivilceye iyi gelir mi?

Hyaluronik asit, aknenin geride bıraktığı izleri onaran veya gizleyen dolgu maddelerinde yaygın olarak kullanılan bir bileşendir.

Oluşturma: 23.01.2025 09:03
Son Güncelleme: 26.02.2025 12:57
Oluşturan: Medicana Web ve Yayın Kurulu
Son Yazılar
Göz seğirmesinin nedenleri nelerdir? Göz seğirmesi nasıl tedavi edilir? Çavdar unu sağlıklı mıdır? Çavdar ununun faydaları nelerdir? Tüp bebek nedir? Tüp bebek nasıl olur? Kırmızı sivilce lekeleri nasıl geçer? Kırmızı sivilce izleri kalıcı mı? Karbon peeling ne işe yarıyor? Karbon peelingin faydaları neler? Koltuk altında ter kokusu nasıl giderilir? Koltuk altı kokusu neden olur? Alkalen fosfataz kaç olmalı? Alkalen fosfataz hangi besinlerde bulunur? Tatilde cilt bakımı nasıl yapılır? Tatilde yapılan cilt bakımı neden önemlidir? Acı biberin faydaları nelerdir? Acı biber günde ne kadar yenmeli? Yeme bağımlılığı nedir? Yeme bağımlılığı belirtileri nelerdir? Sıcak oturma banyosu ne işe yarar? Sıcak oturma banyosu nasıl hazırlanır? Duyu bütünleme nedir? Duyu bütünleme bozukluğu belirtileri neler? Uyku gerilemesi neden olur? Uyku gerilemesi belirtileri nelerdir? Doğum kasılmaları ilk nasıl başlar? Doğum kasılması kaç olunca doğum başlar? 6 aylık hamilelikte annede neler olur? 6 aylık gebelikte bebeğin gelişimi ne durumdadır? Emziren anneler ada çayı içebilir mi? Ada çayı hangi durumlarda içilmez? Kan gazı tahlili ne için yapılır? Kan gazı ne işe yarar? Insomnia nedir? Insomnia nasıl anlaşılır? Altın çileğin faydaları nelerdir? Altın çilek nasıl tüketilir? Sinir otu nedir? Damar otu (sinir otu) faydaları nelerdir? Domatesin faydaları nelerdir? Günde kaç domates yemeli? Kırmızı mercimeğin faydaları nelerdir? Kırmızı mercimeğin besin değeri Ada çayı neye iyi gelir? Her gün ada çayı içersem ne olur? Himalaya tuzu nasıl kullanılır? Himalaya tuzunun faydaları neler? Tarçının faydaları nelerdir? Tarçının besin değerleri… Karadut neye iyi gelir? Karadut iltihap söker mi? Ayak şişmesi neden olur? Tek ayakta şişme neden olur? E vitamininin faydaları nelerdir? E vitamini eksikliği nelere yol açar? Siroz neden olur? Siroz hastalığı iyileşir mi? Göz ağrısı neden olur? Göz ağrısına ne iyi gelir? Tümünü Görüntüle