
Lenf düğümleri (veya lenf nodları) enfeksiyonla savaşan beyaz kan hücreleri içeren küçük doku kümeleridir. Vücudun bağışıklık sisteminin bir parçasıdırlar. Vücudun dokuları tarafından oluşturulan sıvı ve atık ürünlerden oluşan lenf sıvısını filtrelerler. Lenf düğümleri enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı olur. Şişmiş lenf düğümleri genellikle bağışıklık sisteminizin enfeksiyonla mücadele ettiğinin bir işaretidir, ancak daha ciddi rahatsızlıkların da işareti olabilir.
Lenf nodu nedir?
Lenf nodu veya lenf düğümü, vücudun bağışıklık sisteminin bir parçası olan küçük fasulye biçimli bir yapıdır. Lenf nodları, lenf sıvısı boyunca hareket eden maddeleri filtreler ve vücudun enfeksiyon ve hastalıklarla savaşmasına yardımcı olan lenfositler (beyaz kan hücreleri) içerir. Lenf düğümleri boyun, koltuk altı, göğüs, karın (göbek) ve kasık dahil olmak üzere vücudun birçok yerinde bulunur. Vücutta yüzlerce lenf düğümü vardır. Koltuk altında yaklaşık 20-40 lenf düğümü vardır. Lenf bezi olarak da adlandırılır. Her lenf düğümü, kendisine giden damarlar tarafından toplanan sıvıyı ve maddeleri filtreler. Örneğin, parmaklardan gelen lenf sıvısı, koldan gelen sıvıya katılarak göğse doğru ilerler. Bu sıvı, dirsekteki veya kolun altındaki lenf düğümlerinden filtrelenebilir. Baş, kafa derisi ve yüzden gelen sıvı, boyundaki lenf düğümlerinden aşağı doğru akar. Bazı lenf düğümleri, akciğerler arasında veya bağırsakların çevresinde olduğu gibi, vücudun derinliklerinde bulunur ve bu bölgelerdeki sıvıyı filtreler.
Lenf nodu tehlikeli midir?
Lenf düğümler, enfeksiyonla savaşan lenf sisteminin bir parçasıdır. Şişmiş lenf düğümlerinin çoğu ciddi değildir. Şişmiş lenf düğümlerinin en yaygın nedeni viral enfeksiyondur. Şişmiş lenf düğümleri genellikle herhangi bir özel test veya tedavi olmaksızın kendiliğinden geçer.
Lenf nodülü kanser anlamına gelir mi?
Lenf damarları lenf sıvısını vücudun her yerine düğümler aracılığıyla gönderir. Lenf düğümleri, kanser hücreleri ve enfeksiyonlar gibi yabancı maddeler için filtre görevi gören küçük yapılardır. Şişmiş lenf düğümleri genellikle bakteri veya virüslerden kaynaklanan enfeksiyon sonucu oluşur. Nadiren, şişmiş lenf düğümleri kanserden kaynaklanır. Lenf bezlerinin şişmesi kanser kaynaklı da olabilir ancak bu çok nadirdir.
Kanser lenf düğümlerinde 2 şekilde ortaya çıkabilir: Ya orada başlayabilir ya da başka bir yerden oraya yayılabilir. Lenf düğümlerinde başlayan kansere lenfoma denir. Daha sıklıkla, kanser başka bir yerde başlar ve sonra lenf düğümlerine yayılır. Normal lenf düğümleri küçüktür ve bulunması zor olabilir. Ancak enfeksiyon, iltihap veya kanser olduğunda düğümler büyüyebilir. Vücudun yüzeyine yakın olanlar genellikle parmaklarınızla hissedebileceğiniz kadar büyür ve bazıları bile görülebilir. Ancak bir lenf düğümünde yalnızca birkaç kanser hücresi varsa, normal görünebilir ve hissedilebilir. Vücudun derinlerindeki lenf düğümleri hissedilemez veya görülemez. Bu nedenle doktorlar vücudun derinlerinde genişlemiş düğümleri aramak için taramalar veya diğer görüntüleme testlerini kullanabilirler. Genellikle, kansere yakın genişlemiş lenf düğümlerinin kanser içerdiği varsayılır.
Bir lenf düğümünde kanser olup olmadığını anlamanın tek yolu biyopsi yapmaktır.
Ultrasonda lenf nodu izlendi ne demek?
Lenf nodları enfeksiyona bağlı nedenlerden dolayı büyüyebilirken kanser sonucu da büyüyebilir. Lenf düğümlerindeki herhangi bir rahatsız edici lezyon, bir ultrason taraması yapılarak kontrol edilmelidir. Ultrason ile lenf nodlarının şekli ve görünümünden, Doppler ultrasonda kanlanmasından iyi ya da kötü huylu olduğu tespit edilebilir.
Lenf nodu iyileşir mi?
Şişmiş lenf düğümleri vücudun sadece bir bölgesinde bulunuyorsa, buna lokal şişmiş lenf düğümleri adı verilir. Çoğu zaman, bir virüsten kaynaklanır, bu yüzden gerçekten bir tedaviye gerek yoktur ve kendi seyrini takip eder. Düğümler kademeli olarak normal boyutlarına geri döner.