SAĞLIKLI BİLGİLER


+A A-

Mide kanaması belirtileri nelerdir? Mide kanaması nasıl anlaşılır?



Mide kanaması belirtileri nelerdir? Mide kanaması nasıl anlaşılır?

Gastrointestinal kanama bir hastalık değil, bir hastalığın belirtisidir. Hemoroidler, peptik ülserler, yemek borusunda yırtıklar veya iltihaplar, divertiküloz ve divertikülit, ülseratif kolit ve Crohn hastalığı, kolon polipleri veya kolon, mide veya yemek borusunda kanser dahil olmak üzere GI kanamasının birçok olası nedeni vardır. Kanama hafiften şiddetliye kadar değişebilir ve yaşamı tehdit edici olabilir. Görüntüleme teknolojisi veya endoskopik inceleme genellikle kanamanın nedenini belirleyebilir. Mide kanaması belirtileri, kanamanın kaynağına ve şiddetine göre değişir.

Karın krampları, koyu renkli dışkı veya içinde kan bulunan normal renkli dışkı, cilt renginde solgunluk, nefes darlığı, yorgunluk, içinde kan veya kahve telvesi kıvamında kusma ve halsizlik gibi belirtiler mide kanamasında görülebilir.

Mide kanaması nedir?

Sindirim veya gastrointestinal (GI) sisteminiz yemek borusu, mide, ince bağırsak, kalın bağırsak veya kolon, rektum ve anüsü içerir. Mide kanaması, gastrointestinal sistemin herhangi bir yerinde meydana gelen kanama türüdür. Ağızdan anüse kadar uzanan GI yolunun herhangi bir bölümünden kaynaklanabilir. Kanama miktarı o kadar az olabilir ki, yalnızca bir laboratuvar testi bunun nedenini belirleyebilir.

Mide kanaması neden olur?

Hemoroid, peptik ülser, yemek borusunda yırtık veya iltihap, divertiküloz ve divertikülit, ülseratif kolit ve Crohn hastalığı, kolon polipleri veya kolon, mide veya yemek borusunda kanser dahil olmak üzere mide kanamasının birçok olası nedeni vardır.

Mide kanaması belirtileri nelerdir?

Sindirim sisteminde kanamanın belirtileri, kanamanın nerede olduğuna ve ne kadar olduğuna göre değişir.

Üst sindirim sisteminde kanama belirtileri şunlardır:

Kusmukta parlak kırmızı kan.

Kahve telvesi gibi görünen kusmuk.

Siyah veya katranlı dışkı.

Dışkı ile karışık koyu kan.

Alt sindirim sisteminde kanama belirtileri şunlardır:

Siyah veya katranlı dışkı.

Dışkı ile karışık koyu kan.

Parlak kırmızı kanla karışık veya kaplı dışkı.

Gizli kanama durumunda şu belirtiler olabilir:

Baş dönmesi.

Nefes almada zorluk.

Bayılma.

Göğüs ağrısı.

Karın ağrısı.

Mide kanaması aniden başlar ve kötüleşmeye başlarsa, şoka girme olasılığınız artar. Şok belirtileri ise şunlardır:

Halsizlik veya yorgunluk.

Baş dönmesi veya bayılma.

Soğuk, nemli ve soluk bir cilt.

Mide bulantısı veya kusma.

İdrar yapamamak veya azar azar yapmak.

Dudaklarda veya tırnaklarda gri veya mavimsi renk tonu.

Kaygı veya ajitasyon gibi zihinsel durum veya davranışlarda değişiklikler.

Bilinç kaybı.

Hızlı nabız.

Hızlı nefes alma.

Kan basıncında düşüş.

Göz bebeklerinde büyüme.

Hafif mide kanaması belirtileri nelerdir?

Kanlı kusma, siyah veya katran benzeri dışkı, ve kahve telvesi görünümünde kusma mide kanamasında görülen ilk belirtilerdir. Ayrıca baş dönmesi, nefes darlığı, bayılma, göğüs ağrısı ve karın ağrısı gibi gizli belirtiler de kanamaya işaret edebilir.

Mide kanaması olup olmadığı nasıl anlaşılır?

Kişinin mide kanaması geçirdiğini gösteren belirtiler arasında katran rengi dışkı, dışkıda kan, kan ya da kahve telvesine benzer kusmuk, halsizlik, baş dönmesi, nefes darlığı, karın krampları ve ishal ile birlikte nabız ve kan basıncında hızlı düşüş, bayılma ve cilt renginde solukluktur.

Mide kanaması kaç gün sürer?

Akut mide kanamaları 1 ila 6 hafta arasında, kronik mide kanamaları ise 6 haftadan daha uzun süre devam edebilir. Eğer kanama fark edilmez ve tedaviye başlanılmazsa, ciddi sağlık problemlerine veya ölüme neden olabilir.

Mide kanaması tedavisi nasıl yapılır?

Gastrointestinal (GI) kanamanın tedavisi, kanamanın ne kadar şiddetli olduğuna, nedenine ve kanamanın GI kanalında nerede gerçekleştiğine bağlıdır. Doktorlar kanamayı durdurmak, daha fazla kanamayı önlemek veya kanamaya neden olan sorunu tedavi etmek için tedaviler uygulayabilirler. 

Endoskopi

Endoskopi prosedürleri arasında üst GI endoskopisi, enteroskopi ve kolonoskopi bulunur. Endoskopi sırasında, doktor endoskop aracılığıyla aletler yerleştirebilir.

Kanayan bölgeye ilaç enjekte etmek

Kanama bölgesini ve çevresindeki dokuyu, kanayan kan damarını yakmak ve kapatmak için elektrik akımıyla tedavi etmek.

Kanayan kan damarlarını kapatmak için bir bant veya klips uygulamak.

Bir kan damarından kanamayı durdurmak için toz veya jel püskürtmek.

Anjiyografi

Anjiyografi sırasında, doktor kan damarlarınıza bir kateter yerleştirir. Bazı kanama türlerini durdurmak için kateter yoluyla ilaç veya diğer maddeleri enjekte edebilir.

İlaçlar

Doktorlar, peptik ülser, gastrit ve inflamatuar bağırsak hastalığı gibi mide-bağırsak kanamasının bazı nedenlerini tedavi etmek için ilaç önerebilir.

Ameliyat

Eğer şiddetli kanamanız varsa veya diğer tedavilere rağmen kanamanız durmuyorsa, ameliyat olmanız gerekebilir. Doktorlar GI kanamasını durdurmak için laparoskopik NIH dış bağlantı veya açık cerrahi önerebilir. Laparoskopik cerrahi sırasında cerrahlar karnınızda küçük kesiler yapar ve bir laparoskop  ve diğer araçları yerleştirir. Açık cerrahide cerrahlar karnınızı açmak için daha büyük bir kesi yapar.

Mide kanaması geçiren kişi ne yapmamalı?

Aşağıdaki durumlarda hemen doktorunuzu arayın veya derhal tıbbi yardım için en yakındaki bir sağlık kuruluşuna başvurun:

Başınız dönüyor veya sersemlik hissediyorsunuz ya da bayılacak gibi hissediyorsunuz.

Dışkınız siyah renkte ve katran gibi görünüyorsa veya üzerinde kan varsa.

Karnınızda şiddetli ağrı varsa.

Mide bulantınız varsa veya kusuyorsanız.

Yutma güçlüğü çekiyorsanız veya yutkunurken ağrı hissediyorsanız.

Mide kanamasında kan nereden gelir?

Mide kanaması genellikle üst gastrointestinal sistemde oluşur. Sindirim sisteminizin herhangi bir yerinden kanama bir rahatsızlığın belirtisidir. Kanama gizli veya belirgin, hafif veya şiddetli olabilir. Hemoroid, peptik ülser, yemek borusunda yırtık veya iltihap, divertiküloz ve divertikülit, ülseratif kolit ve Crohn hastalığı, kolon polipleri veya kolon, mide veya yemek borusunda kanser kanamanın kaynakları arasında bulunur.

Mide kanamasında ağızdan kan gelir mi?

Akut mide kanamasının erken belirtileri arasında, kırmızı kan veya kahve telvesi görünümünde kan kusmak sayılabilir.

Gastroenteroloji
Oluşturma: 13.12.2024 08:43
Son Güncelleme: 13.12.2024 02:45
Oluşturan: Medicana Web ve Yayın Kurulu
Son Yazılar
Romatoid artrit nasıl düzelir? Romatoid artrit belirtileri nelerdir? SMA nedir? SMA hastalığı neden olur? Burun kanaması neden olur? Çocuklarda ve yetişkinlerde burun kanaması… Amilaz yüksekliği ne anlama gelir? Kıl kurdu belirtileri nelerdir? Kıl kurdu nasıl tedavi edilir? Lavman nedir? Lavman işlemi nasıl yapılır? Lenf kanseri belirtileri nelerdir? Lenf kanseri tedavisi… Magnezyumun faydaları nelerdir? Magnezyum eksikliğinin belirtileri… Nefes darlığına ne iyi gelir? Nefes darlığı neyin belirtisi olabilir? PDW nedir? PDW düşüklüğü/yüksekliği ne anlama gelir? Ödem nedir? Vücutta en çok ne ödem yapar? Zehirlenme belirtileri nelerdir? Gıda ve solunum zehirlenmesi ne zaman belli olur? Yeşil çayın faydaları nelerdir? Yeşil çay neye iyi gelir? Ürik asit nedir? Ürik asit yüksek/düşük olursa ne olur? Üre nedir? Üre yüksekliği/düşüklüğü ne anlama gelir? Hipoglisemi nedir? Kan şekeri neden düşer? Göz seğirmesi neden olur? Keten tohumunun faydaları nelerdir? Keten tohumu nasıl tüketilir? Kemoterapi nedir? Kemoterapi nasıl bir tedavidir? Kasık ağrısı neden olur? Kadınlarda ve erkeklerde kasık ağrısı sebepleri… İdrardan kan gelmesi neyin belirtisi olabilir? Gırtlak kanseri belirtileri nelerdir? Geniz akıntısına ne iyi gelir? Farenjit nedir? Farenjit nasıl geçer? Eris varyantı belirtileri nelerdir? Eris virüsü nasıl iyileşir? Diz ağrısına ne iyi gelir? Diz ağrısı neyin belirtisidir? Anestezi nedir? Genel, lokal ve spinal anestezi etkisi kaç saat sürer? Alt yüksekliği ne anlama gelir? Alanin Aminotransferaz (ALT) düşüklüğü/yüksekliği nasıl değerlendirilir? Alkalen fosfataz nedir? Alkalen fosfataz yüksekliği/düşüklüğü ne anlama gelir? Alerji belirtileri nelerdir? Alerji nasıl anlaşılır? Tümünü Görüntüle