Vajinal Kıl Kurdu Nedir?

Vajinal Kıl Kurdu Nedir?



Mikroorganizmalar vücudumuzun fizyolojik işleyişinde vücudun yararına ve zararına etkileri olabilen, yaşam boyu vücudun maruz kaldığı dış etkenler arasında önemli bir yer tutar. Vücudumuzda deride, mide-bağırsak sisteminde veya solunum sisteminde hücrelerimizle uyum içinde yaşayan ve çeşitli faydaları bulunan mikroorganizmalar bulunduğu gibi, vücudun çeşitli dokularını istila eden ve enfeksiyon hastalıklarına yol açan kötü mikroorganizmalarla karşılaşmak da mümkündür. Kıl kurdu enfeksiyonu bahsedilen kötü mikroorganizmalardan birine ait bir rahatsızlıktır.

Vajinal Kıl Kurdu Nedir?

Kıl kurdu veya Enterobius vermicularis, beyaz renkli, ince yapılı, yaklaşık 6-13 milimetre boyutlara ulaşabilen ve çoğunlukla mide-bağırsak sistemini etkileyebilen bir parazit etkenidir. Mikroskobik boyutlarda yumurtalar üreterek üremesini sağlayan kıl kurtları tüm dünyada en yaygın görülen parazit ve helmint (kurtçuk) enfeksiyonlarının başında gelir. Hastalık etkeni gelen olarak anal bölge ve vajinal bölge cildinde yumurtlayarak ve bağırsak dokusu içinde yaşayarak enfeksiyona yol açar.

Vajinal kıl kurdu enfeksiyonu kıl kurdunu doğal enfeksiyon döngüsünde etkenin vajina içinde yaşamını sürdürmesi ve enfeksiyona bağlı klinik bulguların genellikle vajina enfeksiyonuna dair gelişmesi durumunda ifade edilir. Hastalık etkeni özellikle gece saatlerinde anüs veya vajina çevresindeki cilde gelerek yumurtalarını bırakır ve tekrar bağırsak ya da vajina içine geri döner. Bu sırada hastalarda anal bölgede veya vajinada kaşıntı, rahatsızlık hissi görülebilir. Kaşınma sonrası enfeksiyon etkenlerinin bölgede yaygınlığı artar ve yumurtalarından çıkan yeni etkenler enfeksiyon bölgesine göçerek döngünün devamlılığını temin eder.

Vajinal Kıl Kurdu Neden Olur?

Hastalık sıklıkla anal veya vajinal bölgedeki yumurtaların kaşınma veya temas yoluyla el cildine geçip, buradan gıda alımı veya temas yoluyla başkalarına bulaşması yoluyla yayılır. Etken yumurtaları mikroskobik düzeyde olduğundan gözle görülemez ve hijyen şartlarına dikkat edilmediği takdirde kolaylıkla bulaşabilir. Hastanın pijamaları, iç çamaşırları gibi kişisel eşyalarında da etkene ait yumurtalara rastlanabilir.

Gıda alımı yoluyla sindirim sistemine ulaşan yumurtalar bağırsak dokusu içinde açılarak olgunlaşmaya başlar ve olgun kıl kurtları anal bölge ya da vajina çevresinde yeniden yumurtalarını bırakarak yaşam döngüsünü tamamlar. Özellikle okul dönemindeki çocuklarda hijyene azami ölçüde dikkat edilmemesi halinde, kreş gibi toplu yaşam alanlarından kolaylıkla bulaşabilir.

Kıl kurdu sıklıkla anal bölgede enfeksiyona yol açmakla birlikte kadınlarda kaşınma esnasında yumurtaların vajina bölgesine itilmesi sonucunda vajinal kıl kurdu enfeksiyonuna da neden olabilir. Bu durumda kıl kurdu enfeksiyonu vajina duvarında, rahim içinde veya fallop tüplerinde yaygın enfeksiyonla seyredebilir.

Vajinal Kıl Kurdu Hangi Belirtilere Yol Açar?

Kıl kurdu enfeksiyonuna bağlı şikayetler genellikle etkenin yaşam döngüsüyle ilişkilidir. Gece saatlerinde kıl kurdunun yumurtalarını anal bölge ve vajina çevresine bırakmasıyla birlikte klinik şikayetler ortaya çıkabilir. Aşağıdaki belirtiler kıl kurdu enfeksiyonu seyrinde izlenebilir:

  • Anal bölge veya vajinada kaşıntı
  • Uykusuzluk
  • Huzursuzluk veya huysuzluk
  • Diş gıcırdatma, diş sıkma veya ağızdan salya akması
  • Mide ağrısı
  • Bulantı

Vajina ve üreme sisteminin enfekte olması halinde aşağıdaki belirtiler görülebilir:

  • Vajinada yaygın kaşıntı
  • Vajinada kızarıklık
  • Cinsel birleşme esnasında yanma, ağrı hissi
  • Karın ağrısı
  • Bulantı-kusma
  • Kilo kaybı
  • Sık tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları, idrar yaparken yanma hissi
  • Sık idrara çıkma


Vajinal Kıl Kurdu Tedavisinde Neler Yapılır?

Kıl kurdunun teşhis edilmesinde en önemli etken hastadan detaylı öykü alınmasıdır. Öykü sonrasında kıl kurdu enfeksiyonunda şüphelenildiğinde bant testinden yararlanılabilir. Bu testte tuvalet ihtiyacının giderilmesinden sonra anal bölgeye bant uygulanır. Bant sayesinde kıl kurdunun anal bölgeye bıraktığı yumurtalar bant tarafından yakalanır. Üç günlük test sonucunda temin edilen bantlarda kıl kurdu yumurtalarının mikroskobik incelemede izlenmesi halinde teşhis konur ve tedavi planlanır.

Tedavide kıl kurduna karşı etkili topikal ve sistemin antibiyotiklerden yararlanılır. Pirantel pomad gibi cilt üzerine sürülen ilaçlarla mebendazol, albendazol etken maddelerine sahip ağızdan alınan tabletlerin uygun şekilde kullanımıyla kıl kurdu enfeksiyonu tedavi edilebilir. Bunun dışında ortak kullanım alanlarının dezenfekte edilmesi, kıyafetlerin uygun şekilde temizlenmesi ve tüm aile bireylerinin tedavi altına alınması enfeksiyonun kontrol altına alınmasında oldukça önemlidir.

Vajinal Kıl Kurdu Nedir? Hakkında Sık Sorulan Sorular

Kıl kurdu, beyaz renkli, ince yapılı, yaklaşık 6-13 milimetre boyutlara ulaşabilen ve çoğunlukla mide-bağırsak sistemini etkileyebilen bir parazit etkenidir.

Op. Dr.
Önder Kaplan
Kadın Hastalıkları ve Doğum
MEDICANA INTERNATIONAL SAMSUN
Profili Gör
Oluşturma: 16.12.2022 01:45
Son Güncelleme: 16.12.2022 02:03
Oluşturan: Önder Kaplan
+A A-

İlgili Bölüm Hekimleri