Altın süt son zamanlarda gittikçe popülerleşip özellikle kış aylarında tüketimi artan zerdeçalın yer aldığı sıcak içeceklerden biri. Sütün içerisine başta zerdeçal olmak üzere karabiber ve tarçın gibi baharatlarında eklenmesiyle kışın soğuk algınlığı başta olmak üzere solunum yolu enfeksiyonları, inflamatuar hastalıklar ve mide rahatsızlıklarında faydaları olan bir içecek halini alır.
Hazırlanması çok pratik olup dakikalar içinde içilebilir. Başta soğuk algınlığı gibi hastalıklarda kullanılmasının yanında nörolojik hastalıklar üzerindeki etkisi gittikçe artan araştırmalardan sonra dikkat çekmektedir. Özellikle Alzheimer ve depresyona karşı olumlu etkileri üzerinde bilimsel araştırmalar devam etmektedir.
Safra taşı ve kanal tıkanıklığı gibi durumlarda kullanılmamalıdır. Mide rahatsızlıklarında faydalı olabileceği görülse de asit fazlalığıyla giden hastalıklarda kullanılmaması gerekmektedir. Dikkatli ve uygun dozlarda çok faydalı olan altın sütü içindeki maddelerden herhangi birine alerjisi olan kullanmaması ve kronik hastalığı olan bireylerin doktorlarına danışmaları önerilmektedir.
Altın Süt Nedir?
Altın süt adını zerdeçalın altın sarısı renginden alan sıcak bir içecektir. Zerdeçal ve sütün yanında başta karabiber, tarçın ve farklı baharatların yanında balın da eklenebildiği içecektir. Başta Hindistan olmak üzere dünyanın birçok yerinde tüketilen altın süt, “zerdeçallı latte ve İngilizce “golden milk” olarak da isimlendirilir. Damak tadına göre içerikleri değişse de her zaman süt ve zerdeçal kullanılır. Sıcak olarak hazırlanan içecek soğuk algınlığı, enfeksiyon ve mide rahatsızlıkları için kullanılmaktadır. Sadece zerdeçal ve balın karışımı olarak tüketilebilse de zerdeçalın içindeki etken maddelerin etkisini artırmak için karabiber, zeytinyağı ve Hindistan cevizi yağı eklenebilir. Tatlandırmak isteyenler için ise seçenekler arasında karanfil, bal, tarçın gibi ürünler eklenebilir.
Altın Süt Nasıl Hazırlanır?
Altın sütün en temel ögesi zerdeçaldır. Zira altın süt denmesine neden olan sarı rengin kaynağı zerdeçaldır. Zerdeçal ve sütün karışımının temelini oluşturduğu içeceğe karabiber, Hindistan cevizi yağı, tarçın eklenebilir. Tatlandırıcı olarak da sıklıkla bal tercih edilmektedir. Basit ve pratik bir şekilde yapılabilen altın süt tarifi şu şekildedir:
Malzemeler:
- 1 su bardağı süt
- 1 çay kaşığı toz zerdeçal
- 1 çay kaşığı karabiber, tarçın (opsiyonel)
- İsteğe bağlı tatlandırıcı olarak bal
- Bunlara ek olarak yine isteğe bağlı olarak Hindistan cevizi yağı, karanfil, kakule eklenebilir.
Hazırlanışı:
- Altın süt hazırlamanın ilk aşaması sütü ısıtmaktır. Yeterli büyüklükte bir cezvenin içine bir su bardağı süt dökülerek ısıtılmaya başlanır.
- Süt ısınıp ılık bir sıcaklığa ulaştığında 1 çay kaşığı toz zerdeçal eklenerek kısık ateşte kaynaması beklenmeye başlanır. Toz zerdeçal yerine kök olarak da zerdeçal eklenebilir. Kök olarak eklendiği takdirde ufak bir parça rendelenerek süte eklenir.
- Kaynamaya başladıktan sonra ocağın üstünde 5 dakika boyunca karıştırılır.
- Yaklaşık 5 dakika kaynadıktan sonra ocaktan kaldırılır ve isteğe bağlı 1 çay kaşığı karabiber ve tarçın eklenir. Karabiber zerdeçalda bulunan kurkumim maddesinin emilimini 20 kata kadar artırarak etkisini güçlendirebilir.
- Tüm baharat ve tatlandırıcıların eklenmesinin ardından servis edilebilir. Ilık bir şekilde tüketilir.
Altın Sütün Faydaları Nelerdir?
Süt doğumdan itibaren tüketilen sağlığa faydaları bilinen bir içecektir. Bu içeceğin yanında birçok geniş kapsamlı çalışmayla vücuda ve beyne olan katkıları ortaya konuş olan zerdeçal bitkisi eklenince çok faydalı bir içecek haline gelmektedir. Yüzyıllardır fark edilen faydalı sebebiyle büyük bir coğrafyada şifalı olduğu düşünülerek kullanılmıştır. Faydalarının temelinde zerdeçal bitkisine ve dolaylı olarak altın süte sarı rengini veren kurumkin bulunmaktadır. Zerdeçalın önde gelen faydaları şu şekildedir:
- Zerdeçal güçlü antienflamatuar etkilere sahiptir. Doğal bir antienflamatuar etkisi olması sebebiyle kronik enflamasyon durumlarında medikal tedavileri destekleyici olarak kullanılabilir. Kronik hastalık durumlarında doktora danışmanın faydalı olacağı unutulmamalıdır.
- Vücudun sahip olduğu antioksidan kapasiteyi artırabilir. Oksidatif hasarın yaşlanmanın ve birçok hastalığın arkasındaki mekanizmalardan biri olduğu düşünülmektedir. Oksidatif strese ve hasara serbest radikal olarak adlandırılan moleküller neden olur. Serbest radikaller yağ asitleri, proteinler veya DNA gibi önemli organik maddelerle reaksiyona girme eğilimindedir. Zerdeçalın içindeki etken maddelerden kurkumin, kimyasal yapısı nedeniyle serbest radikalleri etkisiz hale getirebilen güçlü bir antioksidandır. Bu özelliğiyle hücrelerin yenilenmesine yardımcı olabilir ve bağışıklık sistemini güçlendirebilir.
- Zerdeçalın etken maddelerinden kumkumin nörotrofik maddelerdendir. Nörotrofik maddeler, beynin bağlantı kapasitesi ve gelişimine katkıda bulunarak bilişsel fonksiyonların gelişmesini sağlar. Bu sebeple öğrenme ve hafıza gelişimini olumlu etkileyebilir. Bunların yanında depresyon ve Alzheimer dahil birçok Nörolojik hastalıkta olumlu katkıların olabileceğine dair çalışmalar devam etmektedir. Bu hasta gruplarıyla alakalı daha fazla bilimsel araştırmaya ihtiyaç vardır.
Bu faydalarına ek olarak kalp hastalıkları, kanser riski, bazı Romatolojik hastalıklar ve yaşlanmaya karşı olumlu etkilerinin olabileceği düşünülmektedir.
Kimler Altın Süt İçmemelidir?
Altın sütte yer alan başta süt ve zerdeçal olmak üzere eklenen diğer baharat ve tatlandırıcılara karşı alerjisi olan kişiler tüketmemelidir. Zerdeçalın safra kesesi taşları ve kanal tıkanıklığı durumlarında kullanılmaması gerektiği belirtilmiştir. Bunun yanında yüksek mide asidi ile giden durumlarda da kullanılmaması önerilmiştir. Bu gibi durumlarda kullanımından önce doktora başvurulması faydalı olacaktır. Ayrıca her durumda olduğu gibi yüksek dozlarda kullanılmasının zararlı olabileceğini unutmamak gerekmektedir.