SAĞLIKLI BİLGİLER


+A A-

Bebeğin balgamı nasıl çıkarılır? Yenidoğan ya da daha büyük bebeklerde balgam nasıl söktürülür?



Bebeğin balgamı nasıl çıkarılır? Yenidoğan ya da daha büyük bebeklerde balgam nasıl söktürülür?

Mukus, vücudunuza saldıran virüsleri, bakterileri ve alerjenleri yakalamak ve yok etmek için tasarlanmış su, tuz ve jelatinimsi proteinlerden oluşur. Bebeğinizin hava yollarını mukustan uzak tutmak, nefes alıp vermesine ve beslenmesine yardımcı olur.

Mukusun rengi önemlidir. Sağlıklı mukus genellikle berraktır. Bir virüse maruz kalındığında mukus rengi sarı, yeşil ya da kahverengi olabilir.

Bebeklerde balgam neden olur?

Balgam, vücutta bir amaca hizmet eder. Bu nedenle bebeklerde de olması normaldir. Normal miktarlarda, dokuların kurumasını önler ve bebeğinizin soluduğu toz ve diğer parçacıklardan kurtulmasına yardımcı olur. Ancak burun kanallarında çok fazla balgam olduğunda, bebekler neredeyse sadece burunlarından nefes aldıkları için nefes almalarını zorlaştırabilir. Normalden fazla balgam reflü, alerji ya da virüsler ya da enfeksiyonlar nedeniyle olabilir. Soğuk algınlığına yakalanmak, tıpkı yetişkinlerde olduğu gibi bebeklerde de daha fazla balgam oluşmasına neden olabilir.

Bebeğin balgamı nasıl çıkarılır?

Burun aspiratörü, bebeğinizin burnundan mukusu çıkarmak için basit bir cihazdır. Balgamı temizlemez ama burundaki mukusun boğazdan aşağı inmesini önlemeye yardımcı olabilir.

Eczaneden satın alabileceğiniz tuzlu su solüsyonları ile burnu nemlendirmek de önemlidir. Tuzlu su solüsyonları ile mukus gevşer ve daha kolay dışarı atılır. 

Bebeklerin uzun zaman geçirdiği ya da uyuduğu alanlar sıklıkla havalandırılmalı ve nemli tutulmalıdır. Ilık, buharlı banyoda bu süreçte rahatlatıcı olabilir.

Yenidoğan-6 aylık bebeklerde balgam nasıl söktürülür?

Yenidoğan bebeklerde de tuzlu su solüsyonları kullanılabilir. Yenidoğan bebeklerin bulunduğu ortamın temiz ve nemli olduğuna dikkat edilmelidir. Kuru hava balgam ya da varsa öksürüğün ilerlemesine sebep olabilir. Bebeklerin bu dönemde susuz kalmaması da önemlidir. Bu nedenle sık sık emzirilmeli ya da mama ile beslenmelidir.

1-2 yaş bebeklerde balgam nasıl çıkarılır?

1-2 yaşındaki bebeklerde de balgamı çıkarmanın en kolay yolu onu inceltmektir. Tuzlu su solüsyonları ile balgam çok daha kolay atılabilir. Bol su içmek, buhar banyosu yapmak, bal ve limonu beslenme rutinine eklemek faydalı olabilir. Yetişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da tavuk suyu çorbası mevcut balgamın yumuşamasına yardımcı olur.  Bu dönemde zararlı dumanlar balgamın daha da kötüleşmesine sebep olacaktır.  Kapalı alanlar sık sık havalandırılmalı ve hava nemli tutulmalıdır.

Öte yandan doktorunuz balgamı daha rahat çıkarmanız için ilaç reçete edebilir.

Bebeklerde balgam ne zaman tehlikelidir?

Balgam renginin sarı ya da yeşil olması genellikle vücudunuzun bir tür enfeksiyonla savaştığı anlamına gelir. Bebeklerde balgam rengi, balgamın şiddeti ve hırıltı olup olmadığı da önemlidir. Bebeklik dönemindeki balgamlı hastalıkların bir doktor takibinde olması gerekir.

Bebeklerde balgam ve hırıltı nasıl geçer?

Hırıltı, bebeğiniz nefes verirken çıkan tiz bir ıslık sesidir. Akciğerlerin küçük hava yollarında enfeksiyon veya iltihaplanma belirtisi olabilir. Bu nedenle bir doktor tarafından muayene edilmelidir. Öksürük normal olabilir ancak hırıltı normal değildir. Öksürük ve hırıltı akut bronşiolit belirtileri olabilir. Bronşiolit iki yaşından küçük bebeklerde ve çocuklarda görülür. Bronşiolitin iyileşmesi İki hafta ya da daha uzun sürebilir.

Doktora gidene kadar bebeğinizin ateşi varsa, rahatlaması için ona parasetamol verebilirsiniz. Bebeğinizin susuz kalmasını önlemek için anne sütü/mama ile beslenmeye devam ettiğinizden emin olmalısınız.

Doktorunuz, balgamı atmak ve nefes alıp vermeyi düzeltmek amacıyla şurup reçete edebilir.

 Balgam çıkarmak iyileşme belirtisi mi?

Balgam çıkarmak özellikle solunum yolları ile alakalı hastalıklarda faydalı olarak değerlendirilir. Solunum yollarında artan balgamın dışarı atılmalıdır.  Bazı hastalıklarda toparlanma döneminde balgam atılabilir. Ancak balgam atmak, direkt olarak iyileşmeyle ilişkilendirilmez.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Göğüs Hastalıkları
Oluşturma: 28.02.2025 10:24
Son Güncelleme: 28.02.2025 10:24
Oluşturan: Medicana Web ve Yayın Kurulu
Son Yazılar
Rokanın Faydaları Nelerdir? Rokayı Kimler Yememeli? Semizotu Faydaları Nelerdir? Portakalın Faydaları Nelerdir? Strese bağlı tansiyon nasıl düşürülür? Psikolojik tansiyon belirtileri nelerdir? Zencefil çayı neye iyi gelir? Toz ve taze zencefilli çay nasıl yapılır? Ebegümeci hangi hastalıklara iyi gelir Ebegümecinin faydaları ve zararları nelerdir? Oruç tutarken vücutta neler olur? Oruç vücudu temizler mi? Glikolik asitin cilde faydaları nelerdir? Glikolik asit nelerde var? Göz çizdirme nedir? Göz çizdirmenin riskleri nelerdir? Beyne iyi gelen besinler nelerdir? Beyni en çok ne güçlendirir? Majör depresif bozukluk nasıl geçer? Majör depresyon ilerlerse ne olur? Biberiye yağı nasıl kullanılır? Saç için biberiye yağı nasıl kullanılır? Karbonmonoksit zehirlenmesi nasıl olur? Karbonmonoksit zehirlenmesi belirtileri nelerdir? Kinoa nasıl tüketilir? Kinoanın faydaları nelerdir? Misvak ne işe yarar? Misvak kullanmanın faydaları nelerdir? Oruç tutmanın faydaları nelerdir? Oruç tutmak hangi organlara iyi gelir? Muzun faydaları nelerdir? Her gün muz yersem ne olur? Ramazan ayında hangi yiyecekler yenir? İftarda nasıl beslenmeliyiz? Rentek manevrası nedir? Rentek manevrası nasıl uygulanır? 5 haftalık hamilelik belirtileri nelerdir? 5 haftalık gebelikte neler hissedilir? Oruç tutarken nasıl kilo verilir? Ramazanda en hızlı nasıl kilo verilir? Bamya tohumu nelere iyi gelir? Bamya tohumu diz için nasıl kullanılır? BT ne demek? BT ne için çekilir? Biotin eksikliği belirtileri nelerdir? Biotin nedir, ne işe yarar? Bronşektazi belirtileri nelerdir? Bronşektazi geçer mi? ESWT ne işe yarar? ESWT tedavisi… Keçiboynuzunun faydaları nelerdir? Kuru keçiboynuzu nasıl tüketilir? Sahurda en çok ne tok tutar? Uzun süreli tok tutan yiyecekler nelerdir? Maydanoz kürü neye iyi gelir? Maydanoz kürünün faydaları ve zararları nelerdir? Şekeri en çok yükselten besinler! Şekeri yüksek olanlar ne yememeli? Tümünü Görüntüle