Elektrokardiyogram (EKG), kalbin elektriksel aktivitesini ölçen ve belirli kalp problemlerini belirlemeye yardımcı olabilen bir testtir. EKG çekiminde kollar, bacaklar ve göğüs, küçük yapışkan pedler (elektrotlar) ve tel uçlarıyla kaplıdır. Uçlar, kalp kasının elektriksel aktivitesini kaydeden ve bunu bir ekranda veya kağıt üzerinde bir iz olarak görüntüleyen elektrokardiyograf olarak da bilinen EKG ekipmanına bağlanır.
EKG test prosedürü şunları belirlemek için kullanılabilir:
Kalbin elektrik sistemini etkileyen sorunlar.
Aritmiler veya anormal kalp ritimleri.
Göğüs rahatsızlığı veya kalp krizi, kalpteki atardamarların daralması veya tıkanması (koroner arter hastalığı) nedeniyle mi ortaya çıkıyor?
Kişinin daha önce kalp krizi geçirip geçirmediği.
Kalp pili gibi bazı kalp hastalığı tedavilerinin ne kadar başarılı olduğu.
EKG nedir?
EKG (Elektrokardiyogram), kalbinizin elektriksel aktivitesini, hızını ve ritmini kaydeden bir testtir. EKG çekiminde elektrotlar (cilde yapışan küçük, plastik pedler) göğüs, kollar ve bacaklardaki belirli noktalara yerleştirilir. Elektrotlar, kablolarla bir EKG makinesine bağlanır. Daha sonra kalbin elektriksel aktivitesi ölçülür, yorumlanır ve yazdırılır. EKG ağrısızdır. Bu işlem sırasında vücuda elektrik gönderilmez.
EKG, kalbin ne kadar hızlı attığını, kalp atışlarının ritmini (sabit veya düzensiz) ve elektriksel uyarıların kalbin farklı bölümlerinde hareket ederken zamanlamasını göstermek için bu uyarıları kaydeder. EKG'deki değişiklikler, kalp ile ilgili birçok rahatsızlığın işareti olabilir.
EKG değeri kaç olmalı?
Eğer test normal ise kalbiniz dakikada 60 ila 100 arasında sabit bir hızda atmalıdır.
EKG neden istenir?
Doktorunuz aşağıdaki belirtilerin sizde olduğunu düşünüyorsa genellikle EKG isteyebilir;
Göğüs ağrısı.
Şiddetli yorgunluk (bitkinlik), nefes darlığı, baş dönmesi veya bayılma gibi kalp ile ilgili olabilecek sorunları değerlendirmek.
Düzensiz kalp atışlarını tespit etmek için (aritmi)
Ameliyat gibi işlemlerden önce kalbin genel sağlığını değerlendirmeye yardımcı olmak; kalp krizi (miyokard enfarktüsü), endokardit (bir veya daha fazla kalp kapakçığının iltihabı veya enfeksiyonu) veya diğer rahatsızlıkların tedavisinden sonra veya kalp ameliyatı veya kalp kateterizasyonundan sonra.
Takılmış bir kalp pilinin nasıl çalıştığını görmek.
Belirli kalp ilaçlarının ne kadar fayda sağladığını öğrenmek.
Fiziksel muayene sırasında kalp fonksiyonunun temel bir izini elde etmek ve bunu gelecekteki EKG'lerle karşılaştırmak.
Elektrolit dengesizliklerinin (örneğin potasyum veya kalsiyum seviyeleri) etkilerinin tespit edilmesi.
EKG çekimi kaç saat sürer?
Yatarak EKG testi sırasında hareket etmenize izin verilmez, çünkü diğer kaslardan gelen elektriksel uyarılar testin hatalı çıkmasına neden olabilir. Bu tür EKG genellikle beş ila 10 dakika sürer. Ayakta EKG için en az 24 saat taşınabilir bir kayıt cihazı takılır.
EKG çekimini hangi bölüm ister?
EKG, bir kalp uzmanı (kardiyolog) veya aile hekimi de dahil olmak üzere kalbinizde bir sorun olabileceğini düşünen herhangi bir doktor tarafından istenebilir. EKG, hastanede acil veya kardiyoloji bölümlerinde çekilir.
EKG'de kalp hastalığı belli olur mu?
Hızlı, yavaş veya anormal kalp ritmi, kalp kusuru, koroner arter hastalığı, kalbin etrafındaki kesede sıvı veya şişlik, kalp iltihabı, kalp kapakçığı hastalığı veya kalp büyümesi dahil olmak üzere birçok farklı kalp rahatsızlığı EKG'de görülebilir. Ancak kalp damarlarınızda asemptomatik tıkanıklık olup olmadığını göstermez veya gelecekte kalp krizi geçirme riskinizi öngörmez.