SAĞLIKLI BİLGİLER


+A A-

Hipoglisemi nedir? Kan şekeri neden düşer?



Hipoglisemi nedir? Kan şekeri neden düşer?

Hipoglisemi yani düşük kan şekeri, genellikle kan şekerinin (glikoz) 4mmol/L'nin altında olduğu durumdur. Kan şekeri, vücudun ana enerji kaynağıdır; mide yiyeceklerdeki karbonhidratları parçaladığında oluşur. İnsülin hormonu, glikozun kan dolaşımından hücrelere taşınmasına yardımcı olur ve bu süreçte kan şekeri seviyelerini düşürür. Ancak, kandan çok fazla glikoz çıkarılırsa veya yeterli karbonhidrat alınmazsa, kan şekeri sağlıklı aralığın altına düşebilir. Düşük kan şekeri özellikle tip 1 diyabetli kişilerde ve insülin veya başka diyabet ilaçları kullanan tip 2 diyabetli kişilerde yaygındır. Düşük kan şekeri seviyeleri, pankreasınızın kanınıza insülin salmasına yardımcı olan insülin veya diğer bazı ilaçların yan etkisi olabilir.

Hipoglisemi nedir?

Hipoglisemi, kan şekeri (glikoz)  seviyesinin olması gerektiğinden daha düşük olması durumudur.  Hipoglisemi genellikle diyabet tedavisiyle ilişkilidir. Çoğunlukla diyabet hastası çok fazla insülin aldığında, öğün atladığında veya çok fazla egzersiz yaptığında ortaya çıkar. Ancak diğer ilaçlar ve çeşitli durumlar diyabeti olmayan kişilerde düşük kan şekerine neden olabilir. Bu, yetersiz beslenme, aşırı içki içme veya Addison hastalığı gibi belirli durumlar tarafından tetiklenebilir.

Kan şekeri değeri kaç olmalı?

Diyabeti olmayan biri için normal açlık kan şekeri seviyesi 70 ila 99 mg/dL'dir (3,9 ila 5,5 mmol/L) . Diyabeti olmayan kişiler için 50 ila 70 mg/dL (2,8 ila 3,9 mmol/L) arasındaki değerler de "normal" kabul edilebilir.

Kan şekeri neden düşer?

Kan şekerinin düşük olmasının birçok nedeni olabilir, bunlardan bazıları şunlardır:

Çok fazla insülin almak.

Alınan insülin miktarına göre yeterli karbonhidrat tüketmemek.

Fiziksel aktivitenin yoğun olması ve açken yapılması.

Alkol içmek.

Sıcak ve nemli hava.

Günlük yaşamdaki programınızdaki beklenmedik değişiklikler.

Yüksek rakımda vakit geçirmek.

Ergenliğe girmek.

Hipoglisemi belirtileri nelerdir?

Kan şekeri seviyelerin düştüğünde belirtiler ve semptomlar şunları içerebilir:

Solgunluk.

Titreme.

Terleme.

Baş ağrısı.

Açlık veya mide bulantısı.

Taşikardi.

Tükenmişlik hissi.

Sinirlilik veya kaygı.

Konsantrasyon zorluğu.

Baş dönmesi veya sersemlik.

Dudaklarda, dilde veya yanakta karıncalanma veya uyuşma.

Hipoglisemi kötüleştikçe ortaya çıkan belirtiler ve semptomlar şunlardır:

Rutin görevleri tamamlayamama gibi kafa karışıklığı, alışılmadık davranışlar veya her ikisi birden.

Koordinasyon kaybı.

Konuşma bozukluğu.

Bulanık görme.

Uyku halinde kabuslar.

Şiddetli hipoglisemi durumunda aşağıdakiler görülebilir:

Tepkisizlik (bilinç kaybı).

Nöbetler.

Hipoglisemi olunca ne olur?

Hipoglisemik reaksiyonun başlangıcında açlık hissi, bulanık görme, baş ağrısı, baş dönmesi, terleme ve bayılma hissi görülür. Daha şiddetli vakalarda, kafa karışıklığı ve konsantre olmada zorluk çekebilirsiniz. Çok şiddetli vakalarda ise kişi bilincini kaybedebilir.

Hipoglisemi tedavisi

Diyabet hastası ve düşük kan şekeri belirtileri gösteriyorsanız ya da kan şekeriniz 4mmol/L'nin altındaysa:

Kan şekerinizi hızla yükseltecek bir şeyler yiyin veya için; örneğin küçük bir bardak meyve suyu veya şekerli gazlı içecek gibi,

10-15 dakika sonra kan şekerinizi kontrol edin.

Kan şekeriniz hala düşükse, şekerli bir içecek veya atıştırmalık bir şeyler daha tüketin ve 10 dakika sonra tekrar kontrol edin.

Belirtileriniz düzeldiğinde ve kan şekeriniz 4 mmol/L'nin üzerine çıktığında, kan şekerinizi daha uzun süre yüksek tutacak bir şeyler yiyin; örneğin biraz bisküvi, bir sandviç veya vakti geldiyse bir sonraki öğününüzü yiyin.

Hipoglisemi kilo vermeyi engeller mi?

Bir kişinin kan şekeri seviyeleri dengesiz olduğunda, metabolizma hızını olumsuz yönde etkileyerek kilo verme yeteneğini engelleyebilir. Yani hipoglisemisi olan kişiler kan şekerlerini yükseltmek için yedikleri yiyeceklerden dolayı kilo alabilirler. Bu durum hastaların normalde yediklerinden daha fazla kalori aldıkları anlamına gelmektedir.

 

Oluşturma: 06.01.2025 09:49
Son Güncelleme: 06.01.2025 09:50
Oluşturan: Medicana Web ve Yayın Kurulu
Son Yazılar
Romatoid artrit nasıl düzelir? Romatoid artrit belirtileri nelerdir? SMA nedir? SMA hastalığı neden olur? Burun kanaması neden olur? Çocuklarda ve yetişkinlerde burun kanaması… Amilaz yüksekliği ne anlama gelir? Kıl kurdu belirtileri nelerdir? Kıl kurdu nasıl tedavi edilir? Lavman nedir? Lavman işlemi nasıl yapılır? Lenf kanseri belirtileri nelerdir? Lenf kanseri tedavisi… Magnezyumun faydaları nelerdir? Magnezyum eksikliğinin belirtileri… Nefes darlığına ne iyi gelir? Nefes darlığı neyin belirtisi olabilir? PDW nedir? PDW düşüklüğü/yüksekliği ne anlama gelir? Ödem nedir? Vücutta en çok ne ödem yapar? Zehirlenme belirtileri nelerdir? Gıda ve solunum zehirlenmesi ne zaman belli olur? Yeşil çayın faydaları nelerdir? Yeşil çay neye iyi gelir? Ürik asit nedir? Ürik asit yüksek/düşük olursa ne olur? Üre nedir? Üre yüksekliği/düşüklüğü ne anlama gelir? Hipoglisemi nedir? Kan şekeri neden düşer? Göz seğirmesi neden olur? Keten tohumunun faydaları nelerdir? Keten tohumu nasıl tüketilir? Kemoterapi nedir? Kemoterapi nasıl bir tedavidir? Kasık ağrısı neden olur? Kadınlarda ve erkeklerde kasık ağrısı sebepleri… İdrardan kan gelmesi neyin belirtisi olabilir? Gırtlak kanseri belirtileri nelerdir? Geniz akıntısına ne iyi gelir? Farenjit nedir? Farenjit nasıl geçer? Eris varyantı belirtileri nelerdir? Eris virüsü nasıl iyileşir? Diz ağrısına ne iyi gelir? Diz ağrısı neyin belirtisidir? Anestezi nedir? Genel, lokal ve spinal anestezi etkisi kaç saat sürer? Alt yüksekliği ne anlama gelir? Alanin Aminotransferaz (ALT) düşüklüğü/yüksekliği nasıl değerlendirilir? Alkalen fosfataz nedir? Alkalen fosfataz yüksekliği/düşüklüğü ne anlama gelir? Alerji belirtileri nelerdir? Alerji nasıl anlaşılır? Tümünü Görüntüle