SAĞLIKLI BİLGİLER


+A A-

Histeroskopi nedir? Histeroskopi ne için yapılır?



Histeroskopi nedir? Histeroskopi ne için yapılır?

Histeroskopi, rahim (uterus) içini incelemek için kullanılan bir işlemdir. Bu, ucunda ışık ve kamera bulunan dar bir teleskop olan histeroskop kullanılarak gerçekleştirilir. İşlem sırasında görüntüler bir monitöre gönderilir, böylece doktorunuz rahminizin içini görebilir. Histeroskopi pek çok farklı sağlık sorununu (örneğin; çok ağır adet dönemleri veya adet dönemleri arasında anormal rahim kanaması, menopoz sonrası kanama, miyomlar veya küçük polipler gibi) teşhis veya tedavi etmeye yardımcı olmak için kullanılabilir. 

Histeroskopi nedir?

Histerokopi, ağır adet dönemleri, alışılmadık vajinal kanama, menopoz sonrası kanama, pelvik ağrı, tekrarlayan düşükler veya hamile kalmada zorluk gibi semptomların teşhis ve tedavisi için endoskopi ile rahim boşluğunun incelenmesidir.

Histeroskopi sadece tanı amaçlı kullanılırsa buna “Tanısal Histeroskopi” adı verilir. Tanısal histeroskopi anormal kanamaya neden olabilecek uterusdaki yapısal düzensizlikleri belirler. Histeroskopi ayrıca ultrason veya histerosalpingografi (HSG) gibi diğer testlerin sonuçlarını doğrulamak için de kullanılabilir. HSG, fallop tüplerinin tıkalı olup olmadığını kontrol etmek için kullanılan bir X-ışını boya testidir. Tıkalı fallop tüpleri hamile kalmayı zorlaştırabilir. Bu işlem, daha dar kameralar kullanılarak gerçekleştirilir.

Eğer histeroskopi tedavi amaçlı kullanılacaksa bu işleme de “Operatif Histeroskopi” denir. Operatif histeroskopi, tanısal histeroskopi sırasında tespit edilen bir anormalliği tedavi eder. Doktor aynı anda tanısal ve operatif histeroskopi gerçekleştirebilir, böylece ikinci bir ameliyat olasılığı kalmaz. Operatif histeroskopi sırasında cerrah rahimde anormal kanamaya neden olabilecek anormallikleri gidermek için bir cihaz kullanır. Bu işlemde daha büyük kameralar kullanılır ve cihaz rahim boşluğunda kesme ve kanama kontrol işlemlerini gerçekleştirir.

Histeroskopi ne için yapılır?

Histeroskopi öncelikle anormal rahim kanaması, ağır adet kanaması, pelvik ağrı, adet dönemleri arasında düzensiz lekelenme ve menopoz sonrası kanamaya neden olan durumları tespit ve tedavi etmek için kullanılır.

Histeroskopi aşağıdaki belirtileri ve sorunları araştırmak amacıyla istenebilir:

Ağır adet dönemleri, alışılmadık vajinal kanama, menopoz sonrası kanama, pelvik ağrı, tekrarlayan düşükler veya hamile kalmada zorluk.

Rahimdeki miyomlar ve polipler (kanserli olmayan büyümeler) gibi durumları teşhis etmek.

Miyomların, poliplerin, yerinden oynamış rahim içi araçların (RİA) ve rahim içi yapışıklıkların (adet görememe ve doğurganlığın azalmasına neden olan skar dokusu) çıkarılması gibi durumların ve sorunların tedavisi.

Histeroskopi bir ameliyat mıdır?

Histeroskopi genellikle küçük bir cerrahi müdahale (operatif histeroskopi) olarak kabul edilir ve genellikle hastanede bir gece kalmayı gerektirmez.

Histeroskopi tehlikeli mi?

Histeroskopi genellikle çok güvenlidir, ancak herhangi bir prosedürde olduğu gibi küçük de olsa bir komplikasyon riski vardır. Histeroskopi sırasında tedavi gören kadınlarda risk daha yüksektir.

Histeroskopi ile ilişkili başlıca riskler şunlardır:

Rahimde kazara hasar

Bu nadirdir, ancak hastanede antibiyotik tedavisi veya bazen hasarlı bölgeyi onarmak için başka bir operasyon gerektirebilir.

Rahim ağzında kazara hasar

Bu nadirdir ve genellikle kolayca onarılabilir.

Ameliyat sırasında veya sonrasında aşırı kanama

Bu, genel anestezi altında tedavi gördüyseniz meydana gelebilir ve ilaçla veya başka bir prosedürle tedavi edilebilir; çok nadiren rahmin alınması gerekebilir (histerektomi).

Rahim enfeksiyonu

Bu kötü kokulu vajinal akıntıya, ateşe ve ağır kanamaya neden olabilir; genellikle doktorun vereceği kısa süreli antibiyotik tedavisiyle tedavi edilebilir.

Baygınlık hissi

Bu, anestezi olmadan veya sadece lokal anestezi ile histeroskopi yapılan her 200 kadından 1'ini etkiler.

Histeroskopinin ancak faydalarının risklerinden fazla olduğu düşünüldüğünde yapıldığı unutulmamalıdır.

Histeroskopi ile rahim filmi arasındaki fark nedir?

Bu iki prosedür, uterus boşluğunun değerlendirilmesinde birbirini tamamlar. Histeroskopi öncesi yapılan rahim filmi yani histerosalpingografi (HSG), bir kadının rahminin röntgen yardımıyla incelenmesidir. Ancak, kontrast madde kullanımını içeren farklı bir röntgen biçimi kullanır. Gebe kalmakta sorun yaşayan veya tekrarlayan düşükleri olan kadınlarda yapılır.

Ayrıca, rahim tümörlerinin, yapışıklıkların ve miyomların/poliplerin varlığını tespit etmek için yapılır. Bunun dışında, rahim içindeki anormalliklerden kaynaklanan düşükleri araştırmak için de kullanılır. Histerosalpingografi, tıkalı olan fallop tüplerini açmak ve gelecekte gebelik olasılığını sağlamak için de yapılır. Bu hastalıkların hem kesin tanısını koymak hem de gerekirse tedavi etmek için histeroskopi yapılması önerilir.

Kadın Hastalıkları ve Doğum
Oluşturma: 16.02.2025 20:52
Son Güncelleme: 26.02.2025 11:48
Oluşturan: Medicana Web ve Yayın Kurulu
Son Yazılar
Rokanın Faydaları Nelerdir? Rokayı Kimler Yememeli? Semizotu Faydaları Nelerdir? Portakalın Faydaları Nelerdir? Strese bağlı tansiyon nasıl düşürülür? Psikolojik tansiyon belirtileri nelerdir? Zencefil çayı neye iyi gelir? Toz ve taze zencefilli çay nasıl yapılır? Ebegümeci hangi hastalıklara iyi gelir Ebegümecinin faydaları ve zararları nelerdir? Oruç tutarken vücutta neler olur? Oruç vücudu temizler mi? Glikolik asitin cilde faydaları nelerdir? Glikolik asit nelerde var? Göz çizdirme nedir? Göz çizdirmenin riskleri nelerdir? Beyne iyi gelen besinler nelerdir? Beyni en çok ne güçlendirir? Majör depresif bozukluk nasıl geçer? Majör depresyon ilerlerse ne olur? Biberiye yağı nasıl kullanılır? Saç için biberiye yağı nasıl kullanılır? Karbonmonoksit zehirlenmesi nasıl olur? Karbonmonoksit zehirlenmesi belirtileri nelerdir? Kinoa nasıl tüketilir? Kinoanın faydaları nelerdir? Misvak ne işe yarar? Misvak kullanmanın faydaları nelerdir? Oruç tutmanın faydaları nelerdir? Oruç tutmak hangi organlara iyi gelir? Muzun faydaları nelerdir? Her gün muz yersem ne olur? Ramazan ayında hangi yiyecekler yenir? İftarda nasıl beslenmeliyiz? Rentek manevrası nedir? Rentek manevrası nasıl uygulanır? 5 haftalık hamilelik belirtileri nelerdir? 5 haftalık gebelikte neler hissedilir? Oruç tutarken nasıl kilo verilir? Ramazanda en hızlı nasıl kilo verilir? Bamya tohumu nelere iyi gelir? Bamya tohumu diz için nasıl kullanılır? BT ne demek? BT ne için çekilir? Biotin eksikliği belirtileri nelerdir? Biotin nedir, ne işe yarar? Bronşektazi belirtileri nelerdir? Bronşektazi geçer mi? ESWT ne işe yarar? ESWT tedavisi… Keçiboynuzunun faydaları nelerdir? Kuru keçiboynuzu nasıl tüketilir? Sahurda en çok ne tok tutar? Uzun süreli tok tutan yiyecekler nelerdir? Maydanoz kürü neye iyi gelir? Maydanoz kürünün faydaları ve zararları nelerdir? Şekeri en çok yükselten besinler! Şekeri yüksek olanlar ne yememeli? Tümünü Görüntüle