SAĞLIKLI BİLGİLER


+A A-

KOAH hastalığı nedir? KOAH nasıl olur?



KOAH hastalığı nedir? KOAH nasıl olur?

Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH), kısıtlı hava akışına ve solunum sorunlarına neden olan yaygın bir akciğer hastalığıdır. Bazen amfizem veya kronik bronşit olarak adlandırılır. Bazı süreçler hava yollarının daralmasına ve KOAH'a yol açabilir. Akciğerin bazı kısımlarının tahribatı, mukusun hava yollarını tıkaması ve hava yolu astarının iltihaplanması ve şişmesi olabilir. KOAH semptomları hızla kötüleşebilir. Bunlara alevlenmeler denir.  KOAH'ın en sık görülen belirtileri nefes almada zorluk, kronik öksürük (bazen balgamlı) ve yorgunluk hissidir.  

KOAH'ın yaygın semptomları orta yaştan itibaren gelişir. KOAH ilerledikçe, insanlar genellikle nefes darlığı nedeniyle normal günlük aktivitelerini gerçekleştirmede zorluk yaşarlar.  

 

KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı) nedir? 

Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) yaygın bir akciğer hastalığıdır. KOAH nefes almayı zorlaştırır. KOAH'ın iki ana formu vardır: Uzun süreli mukuslu öksürüğü içeren kronik bronşit ve zamanla akciğerlere zarar veren amfizem. KOAH'lı hastaların çoğunda bu iki rahatsızlığın bir kombinasyonu görülür. Sigara içmek KOAH'ın başlıca nedenidir. Kişinin içtiği sigara miktarı, KOAH'a yakalanma riskini o derecede artırır. Ancak bazı insanlarda yıllarca sigara içmelerine rağmen KOAH gelişmez.  

KOAH için diğer risk faktörleri şunlardır: 

Aktif sigara içiciliği veya pasif olarak tütün dumanına maruz kalma. 

Mesleki olarak toz, duman veya kimyasallara maruz kalma. 

Kapalı alan hava kirliliği: Biyokütle yakıtı (odun, hayvan gübresi (tezek), mahsullerin artıkları(fındık ve ceviz kabukları gibi) veya kömür, yüksek düzeyde dumana maruz kalma.  

Rahimde yetersiz büyüme, erken doğum, çocuklukta sık veya şiddetli solunum yolu enfeksiyonları gibi akciğerlerin maksimum büyümesini engelleyen durumlar. 

Çocukluk çağında astım. 

Alfa-1 antitripsin hastalığı:  Genç yaşta KOAH'a neden olabilen, bir proteinin eksikliğinden kaynaklanan nadir bir genetik rahatsızlık. 

KOAH'lı kişilerde ayrıca diğer sağlık sorunlarına yakalanma konusunda daha yüksek risk vardır.  

Bunlar şunları içerir: 

Grip veya zatürre gibi akciğer enfeksiyonları. 

Akciğer kanseri. 

Kalp sorunları. 

Kas zayıflıkları ve kırılgan kemikler. 

Depresyon ve anksiyete. 

KOAH evreleri ve belirtileri

KOAH için en iyi test, spirometri adı verilen bir akciğer fonksiyon testidir. Bu, hava hareketini ve akciğer kapasitesini test eden küçük bir makineye mümkün olduğunca sert bir şekilde üflemeyi içerir. Sonuçlar hemen kontrol edilebilir.  

Doktorunuz, bir saniyedeki zorunlu ekspirasyon hacmi (FEV 1) sonuçlarınıza göre KOAH'ı evrelendirebilir. FEV 1, bir saniyede dışarı verebileceğiniz hava miktarıdır ve hava yollarınızın ne kadar tıkalı olduğunu söyleyebilir. Doktorunuz FEV 1'i spirometri ile ölçer. 

KOAH'ın şiddetine göre evreleri şöyledir:

KOAH 1. evre  

Evre 1: FEV 1 80 veya üzeridir. 

KOAH 2. evre  

Evre 2: FEV 1 50 ile 79 arasındadır. 

KOAH 3. evre  

Evre 3: FEV 1 30 ile 49 arasındadır. 

KOAH 4. Evre   

Evre 4: FEV 1 30’un altındadır. 

Doktorunuz ayrıca A, B ve E harflerini kullanarak semptomlarınızı ve alevlenme riskinizi değerlendirebilir. Buna göre: 

A: Hafif semptomlarınız var ve alevlenme riskiniz düşük. 

B: Semptomlarınız daha şiddetli ve alevlenme riskiniz düşük. 

E: Alevlenme riskiniz yüksek. 

Evreniz doğrudan semptomlarınızla ilişkili değildir (örneğin, evre 3 veya 4'te olabilirsiniz ancak yine de hafif semptomlarınız olabilir). Doktorunuz tedavinizi yönlendirmek için evrenizi, semptomlarınızı ve alevlenme sayınızı da kullanarak belirleyebilir. 

KOAH hastalığının tedavisi  

KOAH'ın bir tedavisi yoktur. Ancak semptomları hafifletmek ve hastalığın kötüleşmesini önlemek için çeşitli tedavi yöntemleri mevcuttur. Tedavide solunum yollarını açan ve şişliği azaltan inhalasyon ilaçları temel tedavi yöntemidir. Bronkodilatör inhalerler KOAH tedavisinde en önemli ilaçlardır. Hava yollarını gevşeterek açık kalmalarını sağlarlar. 

Kısa etkili bronkodilatörler saniyeler içinde etki etmeye başlar ve etki süresi 4-6 saat sürebilir. Bunlar genellikle alevlenmeler sırasında kullanılır. Uzun etkili bronkodilatörlerin etki göstermesi daha uzun sürer ancak daha uzun süre etki sağlar. Bunlar günlük olarak alınır ve inhale steroidlerle birleştirilebilir. 

KOAH için diğer tedaviler de kullanılabilir: 

Alevlenmeler çoğunlukla solunum yolu enfeksiyonundan kaynaklanır; alevlenmeleri tedavi etmek için sıklıkla steroid hapları ve antibiyotikler kullanılır. 

Oksijen, uzun süredir KOAH hastalığı olan veya ileri derecede KOAH'lı kişilere uygulanır. 

Akciğer rehabilitasyonu, nefes alıp vermenizi ve egzersiz yapma yeteneğinizi geliştirmeye yönelik egzersizleri öğretir. 

Ameliyat, şiddetli KOAH'ı olan bazı kişilerde semptomları iyileştirebilir. 

Bazı inhalerler hava yollarını açar ve semptomları önlemek veya azaltmak ve akut alevlenmeler sırasında semptomları gidermek için düzenli olarak verilebilir. Bazen akciğerlerdeki iltihabı azaltmak için inhale kortikosteroidler bunlarla birlikte verilir.  

İnhalerler doğru teknik kullanılarak ve bazı durumlarda ilacı hava yollarına daha etkili bir şekilde iletmeye yardımcı olmak için ara bir cihazla alınmalıdır. 

KOAH hastalarının yememesi gerekenler 

KOAH'ı alevlendirebilecek yiyecekler şöyle sıralanabilir; 

Kızarmış yiyecekler 

Kızartıldığında herhangi bir yiyecek ekstra yağlı hale gelir ve sindirim sırasında ekstra çaba gerektirir. Yağların sindirim sisteminde parçalanması daha uzun sürer ve karında şişkinlik hissi oluşabilir. Şişkinlik hissi hastada rahatsızlığa neden olur. Bu, sindirim sıvıları tarafından üretilen fazladan gaz nedeniyle diyaframın ağrıması nedeniyle tam nefes almayı zorlaştırır. 

Gazlı içecekler 

Genellikle yapay koruyucu maddeler, tatlandırıcılar ve renklendiriciler içerirler ve bunların hiçbiri KOAH hastası bir kişinin sağlığı için iyi değildir. 

Aşırı tuz

Aşırı tuz tüketimi vücutta su tutulmasına yol açabilir. Bu, ödem olarak bilinen bir durumdur. Fazla su, diyaframın etrafında fazla yağ gibi davranarak KOAH hastasının nefes almasını zorlaştırır. 

Süt ürünleri 

Kazomorfin süt sindiriminin bozulmasının bir ürünüdür. Bu, bağırsakta üretilen mukusu artıran bir kimyasaldır. Sonuç olarak da çok fazla balgam üretilir ve vücut tarafından atılması gerekir 

Turpgiller familyasından sebzeler 

Karnabahar, brokoli, turp, brüksel lahanası, lahana, kara lahana ve roka 

İşlenmiş etler 

Salam, sosis, pastırma, jambon 

KOAH kaç yaşında başlar? 

KOAH genellikle 35 yaşından sonra fark edilir hale gelir. Bu rahatsızlığın teşhis edildiği çoğu kişinin yaşı 50'nin üzeridir. 

 

Göğüs Hastalıkları
Oluşturma: 31.12.2024 04:55
Son Güncelleme: 08.01.2025 09:05
Oluşturan: Medicana Web ve Yayın Kurulu
Son Yazılar
Romatoid artrit nasıl düzelir? Romatoid artrit belirtileri nelerdir? SMA nedir? SMA hastalığı neden olur? Burun kanaması neden olur? Çocuklarda ve yetişkinlerde burun kanaması… Amilaz yüksekliği ne anlama gelir? Kıl kurdu belirtileri nelerdir? Kıl kurdu nasıl tedavi edilir? Lavman nedir? Lavman işlemi nasıl yapılır? Lenf kanseri belirtileri nelerdir? Lenf kanseri tedavisi… Magnezyumun faydaları nelerdir? Magnezyum eksikliğinin belirtileri… Nefes darlığına ne iyi gelir? Nefes darlığı neyin belirtisi olabilir? PDW nedir? PDW düşüklüğü/yüksekliği ne anlama gelir? Ödem nedir? Vücutta en çok ne ödem yapar? Zehirlenme belirtileri nelerdir? Gıda ve solunum zehirlenmesi ne zaman belli olur? Yeşil çayın faydaları nelerdir? Yeşil çay neye iyi gelir? Ürik asit nedir? Ürik asit yüksek/düşük olursa ne olur? Üre nedir? Üre yüksekliği/düşüklüğü ne anlama gelir? Hipoglisemi nedir? Kan şekeri neden düşer? Göz seğirmesi neden olur? Keten tohumunun faydaları nelerdir? Keten tohumu nasıl tüketilir? Kemoterapi nedir? Kemoterapi nasıl bir tedavidir? Kasık ağrısı neden olur? Kadınlarda ve erkeklerde kasık ağrısı sebepleri… İdrardan kan gelmesi neyin belirtisi olabilir? Gırtlak kanseri belirtileri nelerdir? Geniz akıntısına ne iyi gelir? Farenjit nedir? Farenjit nasıl geçer? Eris varyantı belirtileri nelerdir? Eris virüsü nasıl iyileşir? Diz ağrısına ne iyi gelir? Diz ağrısı neyin belirtisidir? Anestezi nedir? Genel, lokal ve spinal anestezi etkisi kaç saat sürer? Alt yüksekliği ne anlama gelir? Alanin Aminotransferaz (ALT) düşüklüğü/yüksekliği nasıl değerlendirilir? Alkalen fosfataz nedir? Alkalen fosfataz yüksekliği/düşüklüğü ne anlama gelir? Alerji belirtileri nelerdir? Alerji nasıl anlaşılır? Tümünü Görüntüle