Nötrofil ya da NEU bağışıklık sisteminin önemli bir parçasıdır. Enfeksiyon, iltihaplanma, lösemi ve diğer durumları kontrol etmede değerlendirilen, vücudun enfeksiyon ile savaşmasına yardımcı bir tür beyaz kan hücresi türüdür. Beyaz kan hücreleri vücudun toplam kan hücrelerinin yaklaşık %1'ini oluşturur. Nötrofiller, herhangi bir enfeksiyon veya yaraya ilk tepki veren hücrelerdir. Bunlar beyaz kan hücrelerinizin %50 ila %75'ini oluşturur. Nötrofiller kemik iliğinizde üretilir. Bir günden az yaşarlar, bu nedenle kemik iliği sürekli olarak yenilerini üretir.
Doktorunuz nötrofil sayınızın düşük veya yüksek olduğunu düşünürse kan testi isteyebilir. Yüksek veya düşük nötrofilleriniz varsa, nötrofil seviyelerinizin yüksek veya düşük olmasına neden olan enfeksiyon veya diğer durumla ilgili semptomlar yaşayabilirsiniz. Yüksek nötrofil belirtileri arasında açıklanamayan ateşler veya tekrarlayan enfeksiyonlar yer alabilir. Düşük nötrofil belirtileri arasında ise ateş, yorgunluk, boğaz ağrısı veya şişmiş lenf düğümleri yer alabilir.
- İçindekiler
- NEU (Nötrofil) nedir?
- NEU kaç olmalı?
- NEU bebeklerde kaç olmalı?
- NEU yüksekliği ne demek?
- NEU yüksekliği neden olur?
- NEU yüksekliği belirtileri nelerdir?
- NEU yüksekliğinin yaygın belirtileri
- NEU yüksekliği nasıl düşürülür?
- Nötrofil yükselten yiyecekler nelerdir?
- NEU düşüklüğü nedir?
- NEU düşüklüğü neden olur?
- NEU düşüklüğü belirtileri nelerdir?
NEU (Nötrofil) nedir?
Nötrofil ya da NEU bir tür beyaz kan hücresidir. Beyaz kan hücreleri vücudunuzdaki hücrelerin %1'ini oluşturur. Nötrofiller en yaygın beyaz kan hücresi türüdür ve vücudunuzdaki tüm beyaz kan hücrelerinin %50 ila %80'ini oluşturur. En önemli işlevleri bakteriyel enfeksiyonlara karşı savaşmaktır. Nötrofiller, lenfositler ve monositlerin bir kombinasyonu olan nötrofil-lenfosit oranı (NEU), kan testlerinde incelenen önemli bir parametredir. NEU, vücuttaki inflamasyonu ve enfeksiyonları değerlendirmek için çok önemlidir ve doktorların bağışıklık sisteminizdeki sorunları belirlemesinde rol oynarlar.
Nötrofiller kemik iliğinde oluşur ve kan, doku ve lenf düğümleri ile vücudunuzun her yerine gidebilirler.
NEU kaç olmalı?
Genel olarak normal bir nötrofil seviyesi mikrolitre başına 2.500 ila 7.000 nötrofil arasındadır .
NEU bebeklerde kaç olmalı?
Yeni doğmuş bebeklerde 6000-26000 aralığında, çocuklarda 1000-8000 aralığında olmalıdır.
NEU yüksekliği ne demek?
Nötrofili olarak adlandırılan yüksek nötrofiller, akut bir enfeksiyon veya yaralanma olduğu anlamına gelebilir. Nötrofillerin yüksek seviyeleri bakteriyel bir enfeksiyonu düşündürür, ancak diğer iltihaplanma nedenlerinden, hamilelik veya steroid ilaç kullanımı da seviyeleri yükseltmiş olabilirler. Şiddetli stres veya travma sonrası durumlarda nötrofil seviyelerinde artış gözlemlenebilir.
NEU yüksekliği neden olur?
Yüksek nötrofil sayısı, kanınızda mikrolitre başına 7.700'den fazla nötrofil olduğu anlamına gelir. Normal aralık 2.500-7.000'dir. Yüksek nötrofil sayısı enfeksiyon, iltihaplanma, bazı kanser türleri veya belirli ilaçlardan kaynaklanabilir.
NEU yüksekliği belirtileri nelerdir?
Nötrofili belirtileri altta yatan nedene bağlıdır.
Enflamasyon, enfeksiyon, ilaç yan etkileri veya kanser nedeniyle yüksek nötrofil seviyesi aşağıdaki belirtilere neden olabilir:
38 derece veya daha yüksek ateş.
Tekrarlayan enfeksiyonlar.
İyileşmeyen yaralar.
Şişmiş veya ağrıyan eklemler.
Yorgun veya güçsüz hissetmek.
Baş dönmesi veya bayılma.
NEU yüksekliğinin yaygın belirtileri
Ateş, titreme ve terleme
Nötrofillerde artış, vücudun bir enfeksiyonla savaştığını gösterebilir.
Ciltte kızarıklık, şişlik ve ağrı
Bu kronik inflamatuar hastalıkların belirtisi olabilir.
Yorgunluk
Vücut sürekli olarak bir enfeksiyon veya iltihapla mücadele ediyorsa, kişi kendini sürekli yorgun ve güçsüz hissedebilir.
Eklem ve kas ağrıları
Vücuttaki enflemasyon süreçlerin bir sonucu olabilir.
NEU yüksekliği nasıl düşürülür?
Nötrofiller enfeksiyonla savaşmak için doğal olarak artar, ancak sayılar normal seviyelerin üzerindeyse, doktorunuz neden olabilecek herhangi bir enfeksiyonu veya ilaca karşı reaksiyonu tespit edip tedavi edecektir. Enfeksiyon tedavisi genellikle antibiyotik kullanımını içerir.
Nötrofil yükselten yiyecekler nelerdir?
Kırmızı, beyaz et ve balık.
Yoğurt ve peynir.
Yumurta.
Kavun ve Karpuz.
Yeşil çay.
Maydanoz, ıspanak.
Badem.
NEU oranını yükseltmek için ayrıca; demir, çinko, B12, selenyum ve A, C, E vitamin takviyesi yapılabilir.
NEU düşüklüğü nedir?
Nötropeni olarak adlandırılan düşük nötrofillerin, bir dizi olası nedeni vardır; bunlar arasında belirli vitaminlerdeki (B12 ve folat gibi) eksiklikler, otoimmün durumlar, belirli enfeksiyonlar ve nadiren bazı kan kanseri türleri yer alır.
NEU düşüklüğü neden olur?
Nötropeni (Nötrofil sayınızın çok düşük olması, şişmeye ve tekrarlayan enfeksiyonlara neden olan bir durum), genetik durumlar, enfeksiyonlar, kanser, otoimmün hastalıklar, ilaçlar ve/veya beslenme yetersizliği nedeniyle ortaya çıkabilir.
NEU düşüklüğü belirtileri nelerdir?
Bağışıklık sisteminin zayıflaması, kişinin daha sık enfeksiyon geçirmesine neden olabilir.
Vücudun enfeksiyonlarla mücadele etmesiyle ortaya çıkan ateş ve titreme gibi yaygın belirtiler görülebilir.
Ağız yaraları, diş eti iltihapları gibi sorunla,r NEU değerinin düşük olduğunu gösterebilir.
Enfeksiyon, çıban, apse gibi cilt sorunlarına sıklıkla rastlanır.
NEU düşüklüğü nasıl yükselir?
Kırmızı ve beyaz et, balık, yoğurt, peynir, yumurta, kavun, karpuz, yeşil çay, maydanoz, ıspanak, badem nötrofil düşüklüğü seviyesini yükselten besinlerdir.