Ağda Sonrası Kızarıklık

Ağda Sonrası Kızarıklık



Ağda hem tüm vücuttaki hem de yüzdeki kılların alınması için kullanılan yöntemlerden biridir. Ağdadan sonra kızarıklık, neredeyse herkeste yaygın olarak görülür. Çoğu zaman etkilenen bölgeye sürtünen kıyafetlerin cildi tahriş etmesinden kaynaklanır. Ağda sonrası kızarıklık, genelde gün içinde kendiliğinden geçer. Özellikle kıl kökleri tek tek kırmızı noktalar şeklinde kalsa da cildin geri kalan bölümünde kızarıklık görülmeyebilir; cilt, birkaç saat içinde sakinleşir. Ağda sonrasında nemlendirici kremler kullanmak ve tahriş edici maddelerden kaçınmak, kızarıklığın daha hızlı geçmesine yardımcı olabilir.

Ağda Sonrası Kızarıklık Nedir?

Ağda, kılları kökünden kopararak kıl foliküllerini açar. Bu, cildi kızarıklığa ya da kaşıntılı ve kırmızı şişliklere neden olan enfeksiyonlara yatkın hâle getirir. Kızarıklık, kıl folikülünün bir enfeksiyonu olan folikülit nedeniyle meydana gelir.

Kızarıklığın geçmesi, birkaç günden birkaç haftaya kadar sürebilir; epilasyondan hemen sonra olabileceği gibi günün ilerleyen saatlerinde de olabilir. Bazı kişilerde ise birkaç dakikada cilt eski hâline geri döner. Uzun bir süre kızarıklığın devam etmesi ve tahrişin azalmaması durumunda bir dermatologla görüşülebilir.

Ağda Sonrası Kızarıklık Neden Olur?

Vücudun tüm hücrelerinde bulunan histamin, bağışıklık sisteminin ve nörolojik sistemlerin önemli bir bileşenidir ve iltihaplanma sürecine dahil olur. Bunlar, mast hücreleri adı verilen bağışıklık hücrelerinde depolanır. Özellikle yaralanmalardan sonra dokuların iyileşmesinde görev alır. Vücut; travma, alerji veya enfeksiyon gibi nedenlerle yaralandığında, etkilenen bölgedeki kan akışını artıran histaminleri üretmek için mast hücrelerini tetikler.

Kılları kökünden alan ağda, ciltte travma yaratabilir. Vücut da bu travmaya bir histamin reaksiyonuyla tepki verebilir. Bu, oldukça doğal bir süreçtir; kılların alınması, bağışıklık sisteminin devreye girmesine ve bu tehdide karşı savaşmak için histamin üretmesine neden olur. Histaminin ne kadar üretileceği ve cildin ne kadar tepki vereceği kişiden kişiye değişir. Bu savunma mekanizması, ağda sonrası kızarıklık oluşmasının nedenidir.

Ağdanın içeriği ve ağda tekniği de kızarıklıkların nedeni olabilir. Çoğu ağda reçineden yapılsa da bazılarının içinde çay ağacı yağı, kakao yağı, lavanta yağı gibi doğal yağlar bulunur. Yapay renk ve kokular içeren ağdalar da mevcuttur. Bu bileşenlerden herhangi birine alerjisi olanlarda kalıcı kızarıklık, iltihaplanma veya ciltte şişlikler görülebilir.

Ciltte kızarıklığın nedenlerinden biri de ağdanın çok sıcak ya da çok soğuk olmasıdır. Çok sıcak ağda cildin yanmasına neden olurken çok soğuk ağda ise ciltten düzgün bir şekilde ayrılmayabilir. Ek olarak, bir bölgeye birden fazla kez ağda yapmak da daha fazla kızarıklığa ve iltihaplanmaya neden olabilir.

Kızarıklık, ağda sonrasında çoğu kişide görülse de bazı risk faktörleri, kişileri folikülite meyilli hâle getirebilir:

  • Diyabet
  • Obezite
  • Zayıf bağışıklık sistemi
  • Uzun süreli antibiyotik kullanımı

Aynı şekilde, alerjik kontakt dermatit herkesi etkileyebilse de egzama öyküsü olan kişilerin alerjik reaksiyon geliştirme olasılığı yüksektir.

Cildin, ağda sonrasında daha da kızarmasına neden olan egzama ile ilişkili risk faktörleri aşağıdaki gibidir:

  • Ailede egzama öyküsü
  • Zayıf bağışıklık sistemi
  • Aşırı kuru deri
  • Tütün dumanına ve kirli havaya maruz kalma
  • Kokulu cilt ürünleri ve sabunlar


Ağda Sonrası Kızarıklık Belirtileri Nelerdir?

Ağda sonrası kızarıklığın belirtisi, cildin kırmızı-pembe bir renkte görünmesidir. Ağdadan hemen sonra kızarıklıkla birlikte hafif ağrı ve rahatsızlık görülebilir.

Ağdanın yapıldığı bölge, kızarıklığın şiddeti ile ilişkilidir. Hassas bir cilde sahip olmayanlarda dahi, özellikle vücudun belirli bölgelerine ağda yapılırken kızarıklık olabilir. Yüz bölümleri ve kasık bölgesi gibi daha ince deriye sahip bölgeler, kızarıklık gibi reaksiyonlara daha yatkındır.

Egzamaya veya hassas cilde sahip olan bazı kişilerde ağdaya tepki olarak alerjik kontakt dermatit alevlenmesi olabilir.

Ağda Sonrası Kızarıklık Nasıl Geçer?

Ağda sonrası kızarıklığın geçmesi için kremler kullanılabileceği gibi farklı uygulamalardan da yararlanılabilir. Hafif ila orta dereceli kızarıklık veya şişliğin görünümünü en aza indirmeye yardımcı olmak için formüle edilen nemlendirici kremler kullanılabilir.

Folikülit nedeniyle ortaya çıkan tahrişi en aza indirmesi ve rahatlık sağlamaya yardımcı olması için etkilenen bölgeye günde birkaç kez soğuk kompres gibi ağda sonrası soğutma ürünleri kullanılabilir.

Cildin nemlendirilmesine yardımcı olması için seramidler ve hyaluronik asit gibi bileşenlere sahip ürünlerin kullanımı uygun olabilir. Bununla birlikte, kişinin ürün içeriklerine alerjisi olup olmadığı kontrol edilmelidir.

24-48 saat boyunca geçmeyen kızarıklıklar ve şiddetli reaksiyonlar için antiinflamatuar ürünler kullanılabilir.

Alerjik kontakt dermatit nedeniyle oluşan kızarıklık için aşağıdakiler uygulanabilir:

  • Etkilenen bölgeye hidrokortizon kremi uygulamak
  • Etkilenen bölgeyi soğuk suyla yıkamak
  • Oral antihistaminikler almak
  • Cilde uygun bir nemlendirici kullanmak


Ağda Sonrası Kızarıklık Önleme Yolları Nelerdir?

  • Güneşe maruz kalınmaması; alkol ve kafein tüketiminin sınırlandırılması ve gözeneklerin açılmaması için sıcak su ile duş alınmaması gerekebilir.
  • Sürtünmeyi ve tahrişi azaltmak için bol kıyafetler giyilebilir.
  • İnflamasyonu azaltmak ve cildi yatıştırmak için topikal ilaçlar uygulanabilir.
  • Ağdadan sonra bölgenin herhangi tahriş edici bir ürünle ovalanmaması gerekir.
  • Yeni ağda yapılan cilde kirli ellerle dokunmak, kir ve bakterilerin gözeneklere girmesine neden olabilir. Bu, kızarıklığın artmasına ve iyileşme sürecini uzatacak enfeksiyona veya yara izine yol açabilir.
  • Üst dudak, kaşlar ve yüzün diğer bölgelerine yapılan ağdadan sonra tahriş olan bölgeye kapatıcı veya fondöten gibi makyaj malzemeleri uygulanmaması gerekir. Bu ürünler cildin daha fazla tahriş olmasına ve kızarmasına neden olabilir.
  • Kızarıklıkla birlikte enfeksiyon görülürse, enfeksiyon iyileşene kadar bölgeye en az 30 gün boyunca ağda yapılmaması gerekebilir.
  • Ağdaya alerjinin olup olmadığının anlaşılması için ağdanın içeriğinin öğrenilmesi ve cildin küçük bir bölümünde test edilmesi gerekir.
  • En az 12 saat boyunca, aşırı terlemeye neden olabilecek egzersiz, sıcak saunaya girmek, havuzda yüzmek gibi aktivitelerden kaçınılabilir.

Ağda Sonrası Kızarıklık Hakkında Sık Sorulan Sorular

Kızarıklığın geçmesi, kişiye bağlı olarak birkaç günden birkaç haftaya kadar sürebilir.

Kılları kökünden alan ağda, ciltte travma yaratabilir. Vücut da bu travmaya bir histamin reaksiyonuyla tepki verebilir.

Uzm. Dr.
Cüneyt Soyal
Dermatoloji
MEDICANA INTERNATIONAL İZMİR
Profili Gör
Oluşturma: 08.01.2024 03:12
Son Güncelleme: 08.01.2024 03:48
Oluşturan: Cüneyt Soyal
+A A-