Çeşitli nedenlere bağlı olarak genital bölgede ortaya çıkan sivilceler özellikle kadınlarda oldukça yaygındır. Estetik açıdan istenmeyen bir görünüme neden olan sivilceler, çoğu durumda ciddi bir rahatsızlığın belirtisi değildir. Görünüm olarak vücudun herhangi bir yerinde oluşan sivilcelere benzeyen bu yumrular farklı özelliklere sahip olabilir. Ağrılı ya da ağrısız, irin dolu, ten renginde ya da daha kırmızı, tek başına ya da kümeler halinde ve çeşitli boyutlarda sivilceler görülebilir.
Genital Bölgede Sivilce Neden Olur?
Genital bölge sivilcelerinin nedeni her zaman tam olarak belli olmayabilir. Bu sivilceler, hijyenle alakalı olabileceği gibi, bazı hastalıklara bağlı olarak da ortaya çıkabilir. Bununla birlikte, genital bölge sivilcelerinin yaygın nedenleri şu şekildedir:
Kıl Kökü İltihabı (Folikülit)
Genital bölgede sivilce oluşumunun başlıca nedenlerinden biri kıl kökü iltihabıdır. Folikülit olarak da bilinen bu enfeksiyonlar, vücuttaki her kılın çıktığı folikül adı verilen cilt boşluklarında görülür. Folikülit rahatsızlığına aşağıdaki unsurlar neden olabilir:
- Batık kıllar
- Genital bölgeyi tıraş etmek
- Genital bölgeyi aşırı sıkan kıyafetler giymek
- Ter ya da diğer dış etkenler nedeniyle kıl köklerinin tahrip olması
- Temiz olmayan havuz, hamam gibi ortak alanları kullanmak
- Genital bölgede enfekte olmuş bir kesik ya da yara
Kontakt Dermatit
Kontakt dermatit, herhangi bir alerjen ya da tahriş edici bir unsurun cilde temas etmesi sonucu görülen bir egzama türüdür. Genital bölgede görülen çoğu sivilce kontakt dermatit kaynaklıdır. Bu duruma aşağıdaki alerjenler neden olabilir:
- Ter
- Sperm
- İdrar
- Deodorant, losyon, pudra, duş jeli gibi kişisel bakım ürünleri
- Çamaşır deterjanları ya da kokulu ve katkı maddeli sabunlar
- Herhangi bir medikal madde içeren jeller veya losyonlar
- Tampon ya da kokulu hijyenik pedler
Molluscum Contagiosum
Vajina başta olmak üzere vücudun herhangi bir bölgesinde ortaya çıkan lezyonlarla karakterize olan molluscum contagiosum, bulaşıcı bir hastalıktır. Özellikle cinsel yolla bulaşan bu hastalıkta mollusca adı verilen sivilceler oluşur. Bu sivilceler; küçük, ortası çukur kabarıklar şeklinde ve beyaz veya ten renginde olabilir. Bu durum genel olarak 6-12 ay arasında iyileşebileceği gibi, birkaç yıl da sürebilir.
Hidradenitis Suppurativa (HS)
Akne inversa olarak da bilinen hidradenitis suppurativa, kasık ya da göğüs altında bulunan ter bezlerini etkileyen iltihaplı bir cilt hastalığıdır. Genel olarak tekrarlayan ve irin içeren yaralarla karakterize olan bir hastalıktır. Bu yaralar uzun süreli tedavi gerektirir. Çoğu vakada yaralar iz bırakır.
Genital Bölgede Sivilce Nasıl Tedavi Edilir?
Doğru tedavinin uygulanabilmesi için öncelikle sivilcelerin neden ortaya çıktığının belirlenmesi gerekir. Özellikle hijyen kurallarına uyulmaması nedeniyle ortaya çıkan genital bölge sivilceleri kendiliğinden yok olabilir. Bu anlamda, herhangi bir tedavinin uygulanmasına gerek kalmaz.
Bununla birlikte, bazı durumlarda önlem alınmasına rağmen sivilceler uzun süre boyunca geçmeyebilir. Ağrı ya da acı hissine neden olan, zamanla büyüyen ya da içi iltihap dolu olan sivilceler için ilaç tedavisine başvurulabilir.
Akne ilaçları; hücrelerin yenilenmesini sağlamaya, iltihap içeren dokunun azalmasına ve enfeksiyonun yok edilmesine yardımcı olur. Özellikle kontakt dermatit kaynaklı sivilcelerde topikal ilaçlar veya antihistaminikler kullanılır. Enfeksiyon, topikal veya oral antibiyotiklerle tedavi edilebilir.
Hidradenitis suppurativa (HS) belirtilerinin kontrol altına alınması için erken tanı ve doğru tedavi kritik önem taşır. Molluscum contagiosum ise genellikle tedaviye gerek kalmadan kendiliğinden iyileşir. Kalıcı vakalar için ilaç reçete edilebilir.
Genital Bölgede Sivilce Çıkmasını Önlemek İçin Neler Yapılabilir?
Genital bölge sivilcelerinin oluşmasını engellemek ya da tekrar etme riskini azaltmak için öncelikle tahriş edici unsurların belirlenmesi gerekir. Enfeksiyon ve sivilcelere neden olan ürünleri kullanmayı bırakmak, alınabilecek en etkili tedbirdir. Genital bölgede sivilce çıkmasını önlemek için dikkat edilmesi gereken diğer unsurlar ise şu şekildedir:
- Genital bölgedeki nem ve sıcaklık, bakteri ve mikroorganizmaların yaşaması ve çoğalması için uygun ortamı oluşturur. Bu nedenle, kişisel hijyene dikkat edilmesi oldukça önemlidir. Genital bölge her gün parfüm içermeyen sabunlar ve su ile temizlenebilir. Bu ürünler, genital bölgenin pH dengesinin bozulmasını önler.
- Genital bölge sivilcelerinin patlatılması sivilcelerin çoğalması ve yayılmasına neden olabilir. Aynı zamanda, bölgede ağrı, acı ve tahriş görülebilir. Bu nedenle, sivilcelerin kendiliğinden kaybolmasını beklemek ya da bir sağlık kurumuna başvurmak gerekir.
- Kaşıntı ve ağrıyı önlemek amacıyla sıcak kompres uygulanabilir.
- Duştan sonra bakteri üremesini engellemek amacıyla genital bölgenin tam olarak kurutulması gerekir.
- Tıraş nedeniyle oluşan sivilceler için tıraş sonrasında görülen tahrişin en aza indirilmesi gerekir. Bunun için yeni bir tıraş bıçağı kullanılabilir ya da kıllar çıkış yönünde tıraş edilebilir.
- Havuz ve hamamları kullanmadan önce bu ortak olanların temizliğinden emin olmak, bu alanları kullandıktan sonra da mutlaka duş almak gerekir. Bu alanların kullanımı sırasında foliküllerde bakteri oluşumunu engellemek için cilt losyonları ve yağlarından kaçınılmalıdır.
- Sivilce oluşumunun tekrar etme riskinin bulunduğu durumlarda genital bölge ile temas eden çamaşır deterjanları, kokulu sabunlar, duş jelleri, hijyenik ped ve diğer kişisel bakım ürünlerinin kullanımına belli bir süre ara vermek gerekebilir. Belirtilerin azaldığı dönemde, bu ürünler tekrar kullanılabilir.
- Sentetik iç çamaşırları yerine pamuklu iç çamaşırlar tercih edilmelidir.
- Cilde sürtünen dar ve sıkı kıyafetler yerine, derinin nefes almasını sağlayan bol kıyafetler tercih edilebilir.