3 boyutlu ablasyon; kalp anatomisi, doku sağlığı ve aktivasyona ilişkin yüksek doğrulukta tanı konulabilmesine yardımcı olur. Standart çok kanallı kayıt sistemlerinde gösterilemeyen atriyal fibrilasyon gibi daha karmaşık aritmilerin tedavisi için gereklidir. Bu yöntem ile hastalar daha kısa röntgen ve prosedür sürelerinin yanı sıra ek görüntüleme ihtiyacının ortadan kalkmasından da yararlanabilir.
3 Boyutlu Ablasyon Nedir?
3D kalp haritalama ya da 3 boyutlu ablasyon, özel bir bilgisayar sistemi üzerinde kalbin ve kateterlerin çok hassas bir dijital modelinin elde edilmesi için manyetik veya empedans alan teknolojisinin kullanıldığı, cerrahi olmayan bir yöntemdir. Kateter ablasyonu ve kriyoterapi gibi kalp ritmi bozukluğu prosedürlerinin daha doğru bir şekilde gerçekleştirmesine olanak tanır.
Bu yöntem, aşağıdaki nedenlere bağlı gelişen ritim bozukluklarının tedavisinde kullanılır.
- Koroner arter hastalığı
- Doğuştan kalp hastalığı
- Uyku apnesi
- Elektrolit dengesizliği
- Hipertiroidizm
- Obezite, diyabet ve kontrolsüz hipertansiyon
- Aritmi tedavisi
Haritalama sistemleri, kalp dokusunun elektriksel aktivitesini ölçmek ve hastaların kalplerinin kapsamlı üç boyutlu elektroanatomik haritasını oluşturmak için haritalama kateterlerinin kullanılmasını içerir. Anormal atımın tam kaynağının bulunabilir ve radyofrekans ablasyon tedavisinin daha sonra bu bozuklukları kalıcı olarak iyileştirebilir. İşlem sırasında genel anestezi gerekmez.
Hastanın kalbi diğer açılardan sağlıklıysa, atriyal fibrilasyonun kateter ablasyonu, vakaların çoğunda tek tedaviyle işe yarayabilir. Ancak hastada kalp hastalığı varsa veya atriyal fibrilasyon kalıcıysa, bu durumda prosedürün ilk seferde işe yarama olasılığı azalır ve hastanın birden fazla ablasyona ihtiyacı olabilir. Bu da otomatik olarak radyasyona maruz kalma oranını artırır. Hastaların radyasyona maruz kalmasının azaltılması için atriyal fibrilasyonun kateter ablasyonuna yönelik bu yöntem kullanılır.
Kateter ablasyonu güvenli kabul edilir ve önemli bir riskle ilişkili değildir. Dolayısıyla komplikasyon yaşanma riski düşüktür. Ayrıca hastanın işlemden hemen sonra günlük rutinlerine ve işine geri dönmesini sağlayabilir.
3 Boyutlu Ablasyon Ne İşe Yarar?
Aritmi; çok hızlı, çok yavaş veya düzensiz kalp atışını ifade eder. Aritmiler kalbin elektrik sistemindeki sorunlardan kaynaklanır. Elektrik sinyalleri çok hızlı, çok yavaş ya da düzensiz şekilde olabilir. Anormal elektrik sinyalleri kalbin farklı bölgelerinden (atriyumlar veya ventriküller gibi) kaynaklanabilir ve aritmilere neden olabilir.
3 boyutlu ablasyon, daha az yaygın kalp ritmi anormallikleri olan hastalar için kritik bir kardiyak çalışma ve teşhis şeklidir. Kalp anatomisi ve durumunun yanı sıra kateterin konumunun çok ayrıntılı tasvirlerini sağlar. Kalbin düzensiz ritim yaşayan bölgelerinin tam olarak belirlenmesine ve dokulara güvenli ve doğru miktarda basınç uygulanmasına olanak tanır. Bu, çevredeki hayati yapıların korunmasını sağlarken aritminin etkili bir şekilde tedavi edilmesine yardımcı olur.
İşlemde, kardiyak manyetik rezonans görüntüleme (CMR) veya bilgisayarlı tomografi (BT) taramalarından elde edilen 3 boyutlu haritalar kullanılır. Bu haritalar, hastanın kalbinin ayrıntılı anatomisini gösterir ve işlem sırasında kateterlerin yerinin belirlenmesine yardımcı olur. Haritalama sisteminde, kesin lokalizasyona olanak sağlamak için sensörle donatılan özel bir kateter kullanılır.
Kardiyak aritmilerin tedavisi için radyofrekans kateter ablasyonu, uzun süreli X-ışını maruziyetini gerektirir. X-ışınına maruz kalma süresi ile artan kanser geliştirme riski arasındaki ilişki çeşitli araştırmalarda belirtilmiştir. Birçok aritminin kateter ablasyonu için 3 boyutlu floroskopik olmayan haritalama sistemlerinin kullanılması, karmaşık aritmilerin anlaşılmasına ve ortadan kaldırılmasına olanak tanıyarak radyasyona maruz kalmanın azaltılmasına yardımcı olur.
3 Boyutlu Ablasyon Nasıl Yapılır?
İşlemden önce hastanın karmaşık bir ön hazırlık yapmasına gerek yoktur. Bazı hastalarda genellikle işlemden önce bazı ilaçlar kesilir, bazıları ise hastanın durumuna göre devam ettirilir.
Bu minimal invaziv prosedür sırasında ilk olarak üst uylukta ya da kolda yapılan küçük bir kesiye ince bir kateter kılıfı yerleştirilir. Kılıf, kalbin iç kısmına erişilebilmesi için kan damarları boyunca dikkatli ve hassas bir şekilde yönlendirilir. Daha sonra ince ve çok esnek, elektriğe duyarlı bir kateter, kılıfın içine ve kalbe yerleştirilir. Bu özel kateter, kalbin odalarında meydana gelen elektriksel aktiviteyi haritalayabilir ve bu kapsamlı görüntüleri sunmak için on binlerce bireysel veri noktasını kullanır.
Genellikle 3 boyutlu haritalama ve ablasyon işlemi aynı anda gerçekleştirilir. Tüm prosedür bir buçuk ila iki saat arasında sürer. Hasta, genel anesteziden çıktıktan sonra altı saat yatak istirahatinde ve bir gece serviste kalır. Ertesi gün ekokardiyogram da dahil olmak üzere güvenlik kontrolleri yapılır ve hasta taburcu edilebilir. Hastalar, 10 gün sonra normal fiziksel aktivitelerine dönebilir.
3 Boyutlu Ablasyon Faydaları Nelerdir?
3 boyutlu ablasyon ve haritalama ile X ışınlarından kaynaklanan toplam radyasyon süresi büyük ölçüde azaltılabilir veya tamamen ortadan kaldırılabilir. Ablasyon yapılması gereken hasta için X-ışını radyasyonuna maruz kalma sıfır olabilir veya sadece birkaç saniyeye indirilebilir. Bu yaklaşımla hastanın radyasyona maruz kalması önlendiği için kanser riski işlemlerle artmaz.
Bununla birlikte kalp pili, defibrilatör ve biventriküler cihazlar gibi implante edilen cihazlara sahip olan bazı hastaların tedavileri için röntgen çekilmesi gerekir. Yapay kalp kapakçığının konumuna bağlı olarak metalik kalp kapakçığı olan hastaların da röntgen kullanılarak tedavi edilmesi gerekebilir.
Gelişmiş teknolojik ekipmanın kullanılması da fayda sağlayan faktörlerden biridir. Bu, uzmanın ablasyonun tam noktasını hızlı bir şekilde bulmasını sağlar. Aynı zamanda komplikasyon riskini en aza indirir.
Çoğu kardiyak aritmi, kateter ablasyonu ile tedavi edilebilir ve iyileştirilebilir. Böylece yaşam boyu tedaviye olan ihtiyaç ortadan kalkar. Kateter ablasyonu, hastanın yaşam kalitesini yeniden düzenleyerek günlük rutinlerde kolaylığa ve iş yerinde üretkenliğin artmasına olanak sağlayabilir.
Hayatı tehdit eden bazı ventriküler aritmiler, kateter ablasyonu ile başarılı bir şekilde tedavi edilebilir ve böylece hastalara yaşama seçeneği de sunulur.