SAĞLIKLI BİLGİLER


+A A-

Tomografi nedir? Hangi hastalıklar için kullanılır?



Tomografi nedir? Hangi hastalıklar için kullanılır?

Bilgisayarlı tomografi (BT taraması), vücudun iç kısmında istenen görüntüleri üretmek için X-ışını teknolojisini kullanan bir tanısal görüntüleme tekniğidir. BT taraması, kemikler, kaslar, organlar ve kan damarları dahil olmak üzere vücudun herhangi bir bölümünün ayrıntılı görüntülerini gösterebilir. BT taramaları ayrıca sıvı veya doku biyopsileri için veya ameliyat veya tedaviye hazırlık kapsamında da kullanılabilir. BT taramaları, radyologların herhangi bir anormalliği bulma kapasitesini artırmak için sıklıkla kontrast maddeli veya kontrast maddesiz de yapılır.

Tomografi (Bilgisayarlı Tomografi-BT) nedir?

Bilgisayarlı tomografi veya BT terimi, bir  x-ışını demetinin hastaya yöneltildiği ve vücudun etrafında hızla döndürülerek, makinenin bilgisayarı tarafından işlenen, kesitsel görüntüler veya "dilimler" oluşturan sinyaller ürettiği bilgisayarlı bir x-ışını görüntüleme prosedürünü ifade eder. Tomografi, istenen nesnenin kontrastını ve yoğunluğunu korurken istenmeyen görüntüleri bulanıklaştıran bir işlemdir. BT standart X-ışınlarından daha ayrıntılıdır. Standart X-ışınlarında, incelenen vücut bölümüne bir enerji ışını hedeflenir. Vücut bölümünün arkasındaki bir plaka, ışının deri, kemik, kas ve diğer dokulardan geçtikten sonraki değişimlerini yakalar. Normal X-ışınlarından çok fazla bilgi elde edilebilse de, iç organlar ve diğer yapılar hakkında çok fazla ayrıntı mevcut değildir.

BT'de, X-ışını demeti vücudun etrafında bir daire içinde hareket eder. Bu, aynı organ veya yapının birçok farklı görünümünü sağlar ve çok daha fazla ayrıntı sağlar. X-ışını bilgisi, X-ışını verilerini yorumlayan ve bir monitörde iki boyutlu biçimde görüntüleyen bir bilgisayara gönderilir. Daha yeni teknoloji ve bilgisayar yazılımı üç boyutlu görüntüleri mümkün kılar.

BT taramaları tümörleri teşhis etmeye, iç kanamayı araştırmaya veya diğer iç yaralanmaları veya hasarları kontrol etmeye yardımcı olmak için yapılabilir. BT ayrıca doku veya sıvı biyopsisi için de kullanılabilir.

Bilgisayarlı tomografi hangi hastalıklarda kullanılır?

BT taramaları doktorların çeşitli yaralanmaları ve hastalıkları tespit etmesine yardımcı olur, bunlar arasında aşağıdakiler yer alır:

Bazı kanser türleri ve iyi huylu (kanserli olmayan) tümörler.

Kırıklar (kemik kırıkları).

Kalp hastalığı.

Kan pıhtıları.

Bağırsak rahatsızlıkları (apandisit, divertikülit, tıkanıklıklar, Crohn hastalığı).

Böbrek taşı.

Beyin yaralanmaları.

Omurilik yaralanmaları.

İç kanama.

İlaçlı tomografi nasıl çekilir?

Vücuttaki yoğun yapılar (kemik gibi) tüm röntgenlerde kolayca görüntülenirken, yumuşak dokular X-ışınlarını durdurma yetenekleri bakımından farklılık gösterir ve bu nedenle belirsiz veya görülmesi zor olabilir. Bu nedenle, bir röntgen veya BT taramasında oldukça görünür olan ve hastalarda kullanımı güvenli olan kontrast maddeler geliştirilmiştir. Kontrast maddeler, belirli dokuları, organları ve kan damarlarını daha net görmeyi kolaylaştırır. Örneğin, dolaşım sistemini incelemek için, kan damarlarını aydınlatmaya yardımcı olmak üzere iyot bazlı bir intravenöz kontrast madde kan dolaşımına enjekte edilir. Bu tür testler, kalptekiler de dahil olmak üzere kan damarlarındaki olası tıkanıklıkları aramak için kullanılır. Baryum bazlı bileşikler gibi oral kontrast maddeler ise, yemek borusu, mide ve gastrointestinal (GI) sistem dahil olmak üzere sindirim sistemini görüntülemek için kullanılır.  Kontrast madde genellikle vücuttan 24 saat içinde atılır.

Tomografi çekimi kaç dakika sürer?

BT taramaları genellikle yaklaşık bir saat sürer. Bu sürenin çoğu hazırlık içindir. Taramanın kendisi 10 veya 15 dakikadan az sürer. Sağlık uzmanı onay verdikten sonra normal aktivitelerinize devam edebilirsiniz.

MR ve tomografi (BT) farkı

MRI (Manyetik rezonans görüntüleme) ve BT taramaları vücudunuzun tanısal görüntülerini oluşturmak için farklı teknolojiler kullanır. MRI radyo dalgalarını kullanırken BT X-ışınlarını kullanır. BT taramaları, MRI taramalarından farklı durumları teşhis etmek için tercih edilir. Örneğin, bir kırık şüpheniz varsa, BT taramasında sorunu bulmak için daha kolaydır. Ayrıca BT sonuçları daha hızlı alınabildiğinden acil durumlar için de daha uygundurlar. MRI ise, BT taramasından daha ayrıntılı doku ve organ görüntüleri üretebilir. MRI taraması, yumuşak doku, eklemler, organlar, beyin ve kalp ile ilgili sorunları teşhis etmek için kullanılabilir.

 

Kalp ve Damar Cerrahisi Nöroloji Ortopedi ve Travmatoloji Radyoloji
Oluşturma: 23.12.2024 08:48
Son Güncelleme: 26.02.2025 10:37
Oluşturan: Medicana Web ve Yayın Kurulu
Son Yazılar
Tükenmişlik sendromu belirtileri nelerdir? Tükenmişlik sendromu nasıl yenilir? Siyah çayın faydaları nelerdir? Çayın zararları nelerdir? Su orucu nasıl yapılır? Su orucu kilo verdirir mi? Çarkıfelek meyvesi nasıl yenir? Çarkıfelek ve Passiflora aynı mı? Tahtakurusu ısırığı belirtileri nelerdir? Tahtakurusu ısırığına ne iyi gelir? Öksürüğe iyi gelen bitkiler nelerdir? Öksürüğe karşı en etkili doğal çözümler… Huzursuz bacak sendromu: Nedir, neden olur, belirtileri nelerdir? Kekiğin faydaları nelerdir? Kekik neye iyi gelir? Beyaz sirke nasıl yapılır? Beyaz sirke nerelerde kullanılır? Anti TPO nedir? Anti TPO yüksekliği nasıl düşürülür? Akciğer kanseri neden olur? Akciğer kanseri: Belirtileri ve tedavisi Detoks suyu ne işe yarar? En etkili detoks suyu nasıl yapılır? Vücutta morarma neden olur? Morarma nasıl geçer? Cinsiyet ne zaman belli olur? Bebeğin cinsiyeti kaçıncı haftada belli olur? Kolajen nedir? Kolejen ne işe yarar? Kolajenin faydaları nelerdir? Pul biber nelere iyi gelir? Pul biberin faydaları nelerdir? Gebelikte ay ay beslenme tablosu: Hamileler neler yemeli? İlikli kemik suyu neye iyi gelir? Kemik iliği suyunun faydaları nelerdir? Hamilelik belirtileri nelerdir? Hamilelik ne zaman netleşir? Hafta hafta gebelik belirtileri... Kan portakalı neye iyi gelir? Kan portakalının faydaları nelerdir? Üfürüm nedir? Kalpte üfürüm nasıl teşhis ve tedavi edilir? Antikor nedir, ne işe yarar? Vücutta antikor varsa ne olur? Anksiyete nedir? Anksiyete belirtileri nelerdir? Anksiyete nasıl tedavi edilir? Kimyon neye iyi gelir? Toz kimyonun faydaları nelerdir? Teff tohumu nedir? Teff tohumu ne işe yarar, faydaları nelerdir? Magnezyum glisinat ne işe yarar? Magnezyum glisinatın faydaları nelerdir? Boy uzatan yiyecekler nelerdir? Boyu en çok ne uzatır? Hindistan cevizinin faydaları nelerdir? Hindistan cevizi nasıl tüketilmeli? Dilde beyazlık neden olur? Dilin beyaz olması hangi hastalık belirtisi olabilir? Saç yağlanması nasıl geçer? Yağlı saç neyin belirtisi olabilir? Tümünü Görüntüle