
Yoğurt, dünyadaki en popüler fermente yiyeceklerden biridir ve tadı ve sağlık yararları nedeniyle geniş bir kullanım çeşitliliğine sahiptir. Ana yemeğin eşlikçisi veya gün içinde atıştırmalık olarak kullanılabilir.
Yoğurt kelimesi koyulaştırmak veya pıhtılaştırmak anlamına gelen Türkçe "yoğurmak" kelimesinden türemiştir. Yoğurdun, süt üreten hayvanların evcilleştirilmesiyle birlikte MÖ 5000-10.000 civarında tesadüfen keşfedildiğine inanılmaktadır. Yoğurt ve fermente sütler, genellikle Lactobacillus bulgaricus ve Streptococcus thermophilus gibi canlı bakteriler tarafından sütün fermentasyonu ve asitleştirilmesiyle üretilir.
Yoğurtta bulunan proteinler, B12 vitamini, fosfor, magnezyum ve potasyum kemik sağlığına fayda sağlarken, yine içeriğindeki kalsiyum, potasyum ve magnezyum sağlıklı kan basıncını korumaya ve hipertansiyonu kontrol etmeye yardımcı olabilir.
Yoğurt vücutta ne işe yarar?
Yoğurt besin açısından zengin bir gıdadır ve iyi bir kalsiyum, fosfor, potasyum, A vitamini, B2 vitamini ve B12 vitamini kaynağıdır. Ek olarak, yüksek biyolojik değerli proteinler ve temel yağ asitleri sağlarlar. Yoğurt tüketiminin osteoporoz, diyabet ve kardiyovasküler hastalıkların önlenmesi ve bağırsak sağlığının ve bağışıklık sistemi modülasyonunun teşviki de dahil olmak üzere bir çok sağlık faydası olduğu bilinmektedir.
Yoğurdun içinde hangi vitaminler var?
100 gram yoğurta şunlar bulunur:
- Su (gr): 87.90
- Enerji (Kcal): 61
- Protein (gr): 3.47
- Toplam lipid (g): 3.25
- Karbonhidrat (g): 4.66
- Kalsiyum (mg): 121
- Magnezyum (mg): 12
- Fosfor (mg): 95
- Potasyum (mg): 155
- Çinko (mg): 0,59
- Riboflavin (mg): 0,142
- B12 Vitamini (μg): 0,37
- A vitamini (IU): 99
- D vitamini (IU): 2
Yoğurdun faydaları nelerdir?
Yoğurtta bulunan vitaminler ve mineraller önemli sağlık yararları sağlayabilir. Ayrıca kan basıncınızı kontrol etmek için önemli olan potasyum açısından da zengindir. Yoğurt ayrıca kalp atış hızını düzenli tutmada ve kasların kasılmasına yardımcı olmada önemli bir rol oynar.
Yoğurdun faydalarından bazıları şunları içerebilir:
Sindirimi iyileştirir
Yoğurt, sindirim sistemindeki bakterileri dengelemeye yardımcı olan probiyotik adı verilen canlı mikroorganizmalar içerir. Probiyotik tüketmek bağırsaklardaki iltihabı azaltabilir, irritabl bağırsak sendromu (IBS) semptomlarını hafifletebilir, bağırsaktaki yararlı bakterilerin büyümesini teşvik edebilir ve besin emilimini iyileştirebilir. Yoğurt ayrıca proteinleri ve yağları parçalayarak hazımsızlığı veya mide ekşimesini azaltabilir.
Bağışıklık sistemini güçlendirir
Sindirime yardımcı olan ve iltihabı azaltan aynı probiyotikler, vücudun doğal savunmasını iyileştirerek yaygın soğuk algınlığını önleyebilir. Probiyotiklere ek olarak yoğurt, bağışıklık sistemini güçlendirmeye, beyaz ve kırmızı kan hücreleri üretmeye, dokuyu onarmaya ve yeniden inşa etmeye ve enerjiyi artırmaya yardımcı olabilen kalsiyum, protein, B2 ve B12 vitaminleri ve çinko gibi önemli besin maddeleri içerir.
Kilo vermeye yardımcı olur
Yüksek proteinli, düşük kalorili yoğurt, tok hissetmeye yardımcı olur ve yeme isteğini azaltır. Bununla birlikte yoğurt, metabolizmayı düzenlemeye yardımcı olabilen ve kilo kaybına yardımcı olan probiyotikler de içerir.
Kolesterolü düşürür
Yoğurtta bulunan probiyotikler, dost bakteri probiyotikleri bağırsaktaki yağların gelişmesine yardımcı olarak kan dolaşımına girmelerini önler. Ayrıca probiyotik açısından zengin yoğurt tüketmek LDL (kötü) kolesterolü azaltabilir ve göbekte oluşuşan yağlanmayle savaşabir. Göbek yağı kalp hastalığı, alkolsüz yağlı karaciğer hastalığı, Tip 2 diyabet, hipertansiyon, kolesterol dalgalanmaları ve solunum problemleri riskini artırır.
Cilt sağlığına fayda sağlar
Yoğurt vitamin ve minerallerle doludur, ancak cilt için en önemli bileşenlerden biri ve cilt sağlığı için faydalı olan laktik asittir. Laktik asit cildi eksfoliye etmeye yardımcı olur, koyu lekeleri açar ve akne, ince çizgiler ve kırışıklıklara yardımcı olabilir. Yoğurdu cilde topikal olarak uygulamak etkilenen bölgedeki kızarıklığı ve kaşıntıyı azaltmaya da yardımcı olabilir.
Yatarken yoğurt yemenin faydaları nelerdir?
Yoğurt protein, B6 vitamini, B12 vitamini ve magnezyum içerir ve bunların hepsi daha sağlıklı uykuya katkıda bulunabilir. Yoğurttaki kalsiyum ayrıca melatonin üretiminde rol oynar ve daha hızlı ve derin bir uyku uyumaya yardımcı olur. Ek olarak yoğurt, vücudu uykuya hazırlarken sakinleştirmeye yardımcı olan önemli bir nörotransmitter olan gama-aminobütirik asit (GABA) içerir.
Yoğurt ne kadar tüketilmelidir?
Genel olarak önerilen, kişisel tercihlere ve sağlık hedeflerine göre ayarlanarak günde bir ila iki porsiyon (250 ila 500 gram) yoğurt tüketilmesidir. Bu miktar aşırı kalori olmadan faydalı probiyotikler ve protein sağlayabilir.
En faydalı yoğurt hangisi?
Sağlık açısından en faydalı yoğurt, evde mayalanan pastörize edilmemiş çiğ sütten yapılan doğal yoğurttur. Ev yapımı yoğurt, katkı maddesi içermez ve probiyotik açısından zengindir.
Sabah aç karnına yoğurt yemek zararlı mıdır?
Sabahları aç karnına yoğurt yemek genellikle zararlı değildir. Aç karnına yoğurt yemek böbrek taşlarının düşürülmesine yardımcı olurken, sindirim sisteminin düzenli çalışmasını ve bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar. Böylelikle, vücudun hastalıklara karşı direncini artırır ve genel sağlığın korunmasına destek olur. Ancak, laktoz intoleransı olan kişilerde sindirim problemlerine yol açabilir.