Gaz sıkışması, sindirim sisteminde gaz birikmesinden kaynaklanan rahatsız edici bir durumdur. Genellikle hava yutma, yavaş sindirim, lifli gıdaların aşırı tüketimi veya belirli sağlık sorunlarından kaynaklanabilir. Gaz sıkışmasıyla başa çıkmak için birkaç basit önlem işe yarayabilir. Mesela, yiyecekleri mümkün olduğunca fazla çiğneyerek, gaz yapan yiyeceklerden kaçınarak, düzenli egzersiz yaparak ve yavaş yeme alışkanlıkları edinmek faydalı olabilir. Gaz sıkışması bazen göğüs ağrısına da neden olabilir ve bu genellikle kalp krizi ile karıştırılabilir.
Gaz sıkışması, sindirim sisteminin normal işleyişindeki bir bozulma sonucu oluşur. Genellikle bağırsaklarda normalden daha fazla gaz biriktiğinde ortaya çıkar. Gaz sıkışmasının belirtileri arasında şişkinlik, ağrı, rahatsızlık ve karında guruldama yer alabilir. Bu durum sıklıkla rahatsız edici semptomlara neden olur.
Gaz sıkışmasının birçok farklı nedeni olabilir. Nedenler arasında şunlar yer alabilir:
Sindirim sisteminin yiyecekleri yeterince işleyememe durumu gaz birikmesine yol açabilir. Yavaş sindirim, vücudun yiyecekleri parçalamasını ve besinleri emmesini zorlaştırabilir.
Özellikle fast food tarzı yiyecekler veya gazlı içecekler tüketildiğinde, mide ve bağırsaklarda ekstra hava birikmesine yol açabilir ve midede sıkışan gaz rahatsızlık yaratabilir.
Brokoli, fasulye, lahana gibi lifli ve gaz yapan besinlerin aşırı tüketimi, sindirim sisteminde gaz oluşumunun artmasına neden olabilir.
Süt ürünlerinin sindirimi bazı kişiler için zor olabilir, bu nedenle sindirilemeyen süt ürünleri gaz oluşumuna sebep olabilir.
Bağırsaklardaki hareket bozuklukları gazın normalden daha yavaş hareket etmesine veya birikmesine neden olabilir.
Bunlar kişilerde gaz sıkışmasına neden olan çeşitli faktörlerden sadece birkaçıdır. Her bireyin sindirim sistemi farklı olduğundan, kişisel sağlık durumu ve beslenme alışkanlıkları da gaz sıkışmasını etkileyen önemli faktörlerdir.
Sindirim sistemindeki gazın iki kaynağı vardır:
Bu genellikle hızlı yemek yeme veya içme, sakız çiğneme, sigara içme veya gevşek takma diş takmaktan kaynaklanır. Geğirme, yutulan havanın çoğunun mideden çıkma şeklidir. Kalan gaz kısmen ince bağırsağa emilir ve küçük bir miktarı kalın bağırsağa gider ve rektum yoluyla dışarı atılır.
Bazı karbonhidratlar (şeker, nişastalar ve lif) belirli enzimlerin eksikliği veya yokluğu nedeniyle ince bağırsakta sindirilmez veya emilemez. Sindirilmemiş veya emilmeyen yiyecekler daha sonra büyük bağırsağa geçer ve burada zararsız ve normal bakteriler yiyeceği parçalar. Bu süreç hidrojen, karbondioksit ve tüm insanların yaklaşık üçte birinde rektum yoluyla salınan metan gazları üretir.
Bir kişi geğirme veya bağırsakta anüsten gaz çıkarmaya ihtiyaç duyuyorsa bu aşırı gaz olarak kabul edilebilir. Egzersiz ve yürüyüş yapmak, gazın biriktiği ağrı gelişen bölgeye hafif masaj uygulamak, daha fazla sıvı tüketmek, ılık su veya nane, rezene, kimyon veya zencefil gibi bitki çayları içmek gaz çıkarmayı kolaylaştırır.
Birçok kişi, özellikle kabızlık veya irritabl bağırsak sendromu (IBS) gibi kronik rahatsızlıkları olanlar, midede biriken aşırı gazdan şikayet ederler. Midedeki gazdan hızlıca kurtulmak için bazı doğal tedavi yöntemleri de mevcuttur. Zencefil, anason ve nane gibi bitkisel ilaçların yanı sıra, egzersizler, derin nefes alma teknikleri ve ısıtma yastıkları gibi kişisel bakım terapileri ayrıca banyo alışkanlıklarındaki bir takım değişiklikler de midedeki aşrı gazın giderilmesinde yardımcı olabilir.
Nane çayı, rezene çayı, papatya çayı, kimyon veya zencefil çayı gibi bitki çayları, sindirim sistemini rahatlatarak gaz sancısını hafifletebilir.