SAĞLIKLI BİLGİLER


+A A-

Gastroloji nedir, ne yapar? Gastroenteroloji bölümü neye bakar?



Gastroloji nedir, ne yapar? Gastroenteroloji bölümü neye bakar?

Gastroenteroloji, yemek borusu, mide, ince bağırsak, kolon ve rektum, pankreas, safra kesesi, safra yolları ve karaciğerin normal işlevlerini ve hastalıklarını inceleyen bilim dalıdır. Gastroenterologlar, bu organlarda gelişebilecek hastalıkların teşhisi, tedavisi ve önlenmesi için çalışırlar.

Gastroloji nedir ne yapar?

Gastroloji, midenin yapısı, işlevleri ve hastalıkları üzerine çalışmalar yapan bilim dalıdır. Yemek borusu, mide, ince bağırsak ve kalın bağırsağı içeren sindirim sistemine ek olarak pankreas, safra kesesi ve karaciğeri de etkileyen hastalıkları kapsar.

Gastroenteroloji bölümü neye bakar?

Gastroenterolog ismi mide ve bağırsaklarınızı ifade eder ve sindirim sisteminizi etkileyen hastalıklara bakarlar. Sindirim sisteminizi etkileyen rahatsızlıklarda uzmanlaşmış doktorlar Gastroenterolog olarak da adlandırılır.

Çocuk gastroenteroloji bölümü neye bakar?

Çocuklara bakan gastroenterologlar, bu alanda ek eğitim almış çocuk doktorlarıdır. Çocuklardaki sindirim, karaciğer ve beslenme sorunları genellikle yetişkinlerde görülenlerden oldukça farklıdır. Özellikle çocuklar için çok önemli olan beslenme sorunlarına bakarlar. Ayrıca büyüyen çocuklar için çok önemli olan gastrointestinal ve karaciğer rahatsızlıklarını incelerler.

Çocuk gastroenterolojisine neden gidilir?

Bebeklikten ergenliğe kadar olan dönemde beslenme bozuklukları, kronik kabızlık, karaciğer hastalıkları, inflamatuar bağırsak hastalığı, gıda alerjileri ve intolerasları, şiddetli veya karışık gastroözofageal reflü hastalığı gibi birçok hastalığın teşhisi ve tedavisi için pediatrik gastroenterologlara gidilebilir.

Gastroenteroloji hastalıkları belirtileri nelerdir?

Gastrointestinal hastalıkların kapsamı geniştir. Mide ve bağırsaklarınızı etkileyen birçok rahatsızlığın teşhis ve tedavisi için gastroenteroloji bölümüne gidebilirsiniz. Gastrointestinal hastalıklara yutma güçlüğü, özoajit, viral hepatit, yağlı karaciğer hastalığı, siroz gibi yemek borusu rahatsızlıklarına ek olarak safra yolları ve safra kesesi hastalıkları ile beraber pankreatit gibi hastalıklar da dahildir.

 Mide ve bağırsakları etkileyen başlıca hastalıklar ve belirtileri şöyle sıralanabilir;

İrritabl Bağırsak Sendromu (IBS) belirtileri

Mide ağrısı ve krampları, ishal ya da kabızlık, midede şişlik hissi en sık görülen IBS belirtileri arasında yer almaktadır.

İnflamatuar Bağırsak Hastalığı (İBH) belirtileri

Mide ağrısı, ishal, kilo kaybı, rektal kanama İBH’de en sık görülen belirtiler arasındadır.

Çölyak hastalığı belirtileri

Çölyak hastalığı şişlik, kronik ishal ya da kabızlık, mide bulantısı ve kusma vb birçok belirtiye sebep olabilir.

İnce bağırsakta bakteriyel aşırı çoğalma (SIBO) belirtileri

Karın ağrısı ve kramplar, şişlik, sulu ishal SIBO’nun belirgin semptomları arasında yer alır.

Gıda alerjisi ve intoleransı belirtileri

Alerjiye bağlı, yüzde şişme, karıncalanma, zor nefes alma, boğazda şişlik hissi, sürekli öksürük gibi belirtilerin yanı sıra gıda intolerasına bağlı mide ve bağırsak haraketliliklerinde aşırı ya da az hareket gastrointestinal hastalıkların kapsamındadır

Mide ülseri belirtileri

Mide yanması mide ülserinde en sık yaşanan belirtidir. Ayrıca hazımsızlık,  mide ekşimesi ve mide bulantısı da görülebilir.

Divertikülit belirtileri

Karında hassasiyet, şişkinlik, ateş, mide bulantısı ve kusma, açlık hissetmemek divertikülit belirtileri arasında yer alır.

Apandisit belirtileri

Karın ağrısının yanı sıra apandisitin en yaygın belirtileri mide bulantısı ve iştahsızlık yer alır.

Hemoroid (basur) belirtileri

Dışkıda parlak kırmızı kan, anüs çevresinde ağrı ve tahriş, anüsünüzün etrafında şişlik veya sert bir yumru ve kaşıntı basurun en belirgin semptomları arasındadır.

Gastroenteroloji hastalıklarda kullanılan tanı ve tedavi yöntemleri nelerdir?

Gastroenteroloji Bölümleri bünyesinde bulunan endoskopi üniteleri ve laboratuvarlarında uygulanan ileri teknoloji teşhis ve tedavi seçenekleri şunlardır;

Üst Gastrointestinal Sistem Endoskopisi (Gastroskopi)

Kolonoskopi

ERCP (Endoskopik Retrograd Kolanjiopankretografi)

Endoskopik Ultrason (EUS)

Karaciğer Transient Elastografi (Fibroscan)

Gastrointestinal (sindirim) sistemi darlıklarının balon ve buji ile dilatasyonu (yemek borusu, mide, ince ve kalın bağırsaktaki darlıkların balon veya buji yöntemiyle genişletilmesi)

Gastrointestinal (sindirim) sistemi darlıklarına endoskopik stent yerleştirilmesi

Gastrointestinal kanamalarda skleroterapi, hemoklips, argon lazer plazma uygulaması

Özofagus varislerine bant ligasyonu uygulanması

PEG (Perkutan Endoskopik Gastrostomi)

Mide balonu ve mide botoksu

pH metre, manometre

Karaciğer biyopsisi

Gastroenteroloji
Oluşturma: 05.12.2024 08:37
Son Güncelleme: 05.12.2024 08:38
Oluşturan: Medicana Web ve Yayın Kurulu
Son Yazılar
Romatoid artrit nasıl düzelir? Romatoid artrit belirtileri nelerdir? SMA nedir? SMA hastalığı neden olur? Burun kanaması neden olur? Çocuklarda ve yetişkinlerde burun kanaması… Amilaz yüksekliği ne anlama gelir? Kıl kurdu belirtileri nelerdir? Kıl kurdu nasıl tedavi edilir? Lavman nedir? Lavman işlemi nasıl yapılır? Lenf kanseri belirtileri nelerdir? Lenf kanseri tedavisi… Magnezyumun faydaları nelerdir? Magnezyum eksikliğinin belirtileri… Nefes darlığına ne iyi gelir? Nefes darlığı neyin belirtisi olabilir? PDW nedir? PDW düşüklüğü/yüksekliği ne anlama gelir? Ödem nedir? Vücutta en çok ne ödem yapar? Zehirlenme belirtileri nelerdir? Gıda ve solunum zehirlenmesi ne zaman belli olur? Yeşil çayın faydaları nelerdir? Yeşil çay neye iyi gelir? Ürik asit nedir? Ürik asit yüksek/düşük olursa ne olur? Üre nedir? Üre yüksekliği/düşüklüğü ne anlama gelir? Hipoglisemi nedir? Kan şekeri neden düşer? Göz seğirmesi neden olur? Keten tohumunun faydaları nelerdir? Keten tohumu nasıl tüketilir? Kemoterapi nedir? Kemoterapi nasıl bir tedavidir? Kasık ağrısı neden olur? Kadınlarda ve erkeklerde kasık ağrısı sebepleri… İdrardan kan gelmesi neyin belirtisi olabilir? Gırtlak kanseri belirtileri nelerdir? Geniz akıntısına ne iyi gelir? Farenjit nedir? Farenjit nasıl geçer? Eris varyantı belirtileri nelerdir? Eris virüsü nasıl iyileşir? Diz ağrısına ne iyi gelir? Diz ağrısı neyin belirtisidir? Anestezi nedir? Genel, lokal ve spinal anestezi etkisi kaç saat sürer? Alt yüksekliği ne anlama gelir? Alanin Aminotransferaz (ALT) düşüklüğü/yüksekliği nasıl değerlendirilir? Alkalen fosfataz nedir? Alkalen fosfataz yüksekliği/düşüklüğü ne anlama gelir? Alerji belirtileri nelerdir? Alerji nasıl anlaşılır? Tümünü Görüntüle