SAĞLIKLI BİLGİLER


+A A-

Göz seğirmesi neden olur? Göz seğirmesi neyin habercisidir?



Göz seğirmesi neden olur? Göz seğirmesi neyin habercisidir?

Göz seğirmeleri yaygın görülür ve çok nadiren ciddi bir şeyin belirtisidir. Göz kapağınızdaki kasın seğirmesine neden olan şeyler yorgunluk, stres, kafein ve aşırı alkol alımıdır. Nadiren, migren baş ağrıları için kullanılan bir ilacın yan etkisi olabilir. Spazmlar başladıktan sonra, birkaç gün boyunca ara ara devam edebilirler. Sonra kaybolurlar. Ancak seğirme 2 haftadan uzun sürerse uzman bir doktora görünmekte fayda vardır.

Göz seğirmesi nedir?

Göz seğirmesi, göz kapağı veya göz kaslarının kontrol edilemeyen bir hareketi veya spazmıdır. Göz kapağının hafif seğirmesi gerçekte olduğundan daha belirgin hissedilebilir, ancak birinin başka bir kişide seğiren bir göz kapağını fark etmesi olası değildir. Daha şiddetli vakalarda, seğirme saniyeler, dakikalar hatta saatler süren kuvvetli göz kapağı kapanmasıyla sonuçlanabilir. Semptomlar zamanla daha belirgin hale gelebilir.

Göz seğirmesinin farklı türleri ve her türün farklı bir nedeni vardır. Bunlar:

Miyokimi

En yaygın göz seğirmesi türüdür ve çoğu insanın başına bir noktada gelir. Üst veya alt göz kapağını etkileyebilir, ancak genellikle aynı anda yalnızca bir gözü etkiler. Bu tür, çoğu hastanın tedaviye ihtiyaç duymadığı, ara sıra görülen hafif bir göz seğirmesidir.

Miyokimi şu nedenlerle tetiklenebilir:

Alkol alımı.

Parlak ışık.

Kafein fazlalığı.

Göz yorgunluğu.

Tükenmişlik.

Göz yüzeyinin veya göz kapaklarının iç kısmının tahriş olması.

Nikotin.

Stres.

Rüzgar veya hava kirliliği.

İyi huylu esansiyel blefarospazm

Bu tür, göz kapaklarının kısmen veya tamamen kapanmasıyla sonuçlanan sürekli, istemsiz kasılmaları içerir. Kadınlar, özellikle 40-60 yaş arası, erkeklere göre blefarospazma yakalanmaya daha yatkındır. Semptom başlangıçta hafif olabilir. Ancak kas kasılmalarının ve spazmlarının sıklığı artabilir ve göz kapaklarının açılıp kapanmasının istemsiz olarak daralmasına neden olabilir. İlerleyici hale gelirse, görmeyi potansiyel olarak bozabilir ve bu durumun uzun süreli tedavisi gerekebilir.

Blefarospazmın nedeni bilinmemekle birlikte genetik etkileşimler olasıdır. Bazı vakalarda, esas olarak motor kontrolünden sorumlu olan bazal ganglionlardaki dopamin eksikliği blefarospazm gelişiminde kritik bir rol oynayabilir.

Blefarospazm sıklıkla aşağıdaki faktörlerden kaynaklanır:

Baş ve yüz travması.

Ailede hareket bozuklukları öyküsü, örneğin distoni ve titreme.

Bazı göz rahatsızlıklarına bağlı refleks blefarospazm (örneğin kuru göz, blefarit (göz kapaklarının kenarlarındaki iltihap), göz içi iltihabı ve ışığa duyarlılık).

Menenjit tahrişi.

Stres.

Bazı ilaçlar, örneğin bazı antiparkinson ilaçları.

Sigara içmek.

Hareket bozuklukları, örneğin Tardif Diskinezi, Yaygın Distoni, Wilson Hastalığı ve Parkinson.

Hemifasiyal spazm

Göz kapağı da dahil olmak üzere yüzün bir tarafındaki kasları içeren bir seğirme türüdür. Seğirme gözünüzün etrafında başlayabilir ve daha sonra yüzün diğer bölgelerine yayılabilir. Bu durum hem erkeklerde hem de kadınlarda görülse de, daha sıklıkla 50-60 yaşlarındaki kadınları etkiler. Başlangıç ​​aşamasında, hemifasiyal spazmın ilk belirtisi, yüzün yalnızca bir tarafında istemsiz seğirmedir. Kas spazmları genellikle göz kapağında, belirgin şekilde rahatsız edici olmayabilen hafif seğirmeler olarak başlar. Zamanla seğirme daha belirgin hale gelir ve yanak ve dudaklar gibi yüzün aynı tarafındaki diğer bölgelere yayılır. Şiddetli vakalarda, durum kötüleştikçe, istemsiz kas spazmları kontrol edilemeyecek kadar kalıcı olabilir.

Hemifasiyal spazmın tetikleyici faktörleri şunlardır:

Yüz tikleri.

Endişe.

Stres.

Aşırı yorgunluk.

Göz seğirmesi neden olur?

Göz seğirmesinin kesin nedeni bilinmemekle birlikte, bu durumun beyindeki motor sinirlerinden kaynaklanabileceği düşünülüyor. Gözlerde kuruluk, stres, yorgunluk, göz yorgunluğu ve bazı ilaçlar bu duruma katkıda bulunabilir. Göz seğirmesi çoğu durumda kendiliğinden geçer.

Göz seğirmesi hangi hastalıkların habercisidir?

Göz seğirmesi yaygın bir sorundur ve çoğu insan için önemsiz, geçici bir rahatsızlıktır. Genellikle, uykuya, daha az kafeine veya rahatlamak için biraz dinlenmeye ihtiyacınız olduğunun bir işaretidir.

Göz seğirmesi nasıl geçer?

Hafif göz seğirmesi vakaları kendiliğinden sınırlayıcıdır, yani kendiliğinden geçer. Bu sürecin daha fazla ilerlememesi için atabileceğiniz bazı adımlar vardır. Bunlar:

Daha fazla uyuyun.

Kafein ve/veya alkol alımınızı azaltın.

Egzersiz, nefes egzersizleri veya meditasyon gibi stres azaltma yöntemlerini deneyin.

Gözlerdeki kuruluğu hafifletmek için suni gözyaşı damlaları kullanın.

Göz seğirmesi ne kadar sürer?

Göz seğirmesi genellikle tetikleyici faktörlerden kaçınıldıktan sonra birkaç gün içinde geçer. Ancak, seğirme 2-3 haftadan uzun sürerse, göz kapağı her seğirmede tamamen kapanırsa ve gözünüzü açmakta zorluk çekerseniz, gözlerde kırmızılık, şişlik ve akıntı varsa mutlaka bir doktora görünün.

Oluşturma: 06.01.2025 09:41
Son Güncelleme: 26.02.2025 10:51
Oluşturan: Medicana Web ve Yayın Kurulu
Son Yazılar
KOAH nedir? KOAH hastalığının belirtileri neler? Tavuk zehirlenmesi nasıl anlaşılır? Tavuk zehirlenmesinin belirtileri nelerdir? Fesleğenin faydaları nelerdir? Çakşır otu nedir, ne işe yarar? Çakşır otunun faydaları nelerdir? Goji berry neye iyi gelir? Goji berry nasıl tüketilmeli? Hipotermi nedir? Hipoterminin belirtileri nelerdir? Gut hastalığı nedir? Gut hastalığı olanlar nasıl beslenmeli? Skolyoz nedir? Skolyoz varsa ne yapmalı? Denizanası temas edince ne yapılır? Denizanası temas edince ne olur? Kene ısırdığında neler yapılmalı? Kene ısırması belirtileri nelerdir? Kulağa su kaçması halinde ne yapılmalı? Kulağa su kaçmasının riskleri nelerdir? Yolculukta mide bulantısı neden olur? Yolculukta mide bulantısı için ne yapmalı? Suçiçeği nedir? Suçiçeği hastalığı kaç gün sürer? Trakeostomi nedir? Trakeostomi kimlere takılır? Gözde astigmat olması ne anlama gelir? Astigmat olan göz nasıl görür? Kronik kolesistit ne demek? Kolesistit tehlikeli midir? Psikolojik hastalık türleri nelerdir? En ağır psikolojik hastalık nedir? İltihaplı sivilce neden olur? İltihaplı sivilce nasıl geçer? EKG ne demek? EKG çekimi kaç saat sürer? Vajinal kanama nedir? Vajinal kanama neden olur? Bebeklerde burun tıkanıklığına neden olur? Burun içi temizliği nasıl yapılmalıdır? Karanfil çiğnemenin faydaları nelerdir? Karanfil nasıl tüketilir? Noodle'ın içinde neler var? Noodle sağlıksız mı, sağlıklı mı? Matcha çayı nedir? Matcha çayının faydaları nelerdir? Biyopsi ne demek? Biyopsi işlemi kaç dakika sürer? Çocuklarda insülin direnci değeri kaç olmalı? Güneş lekesi nedir? Güneş lekesi olduğunu nasıl anlarız? Tuvalet eğitimi nedir? Çocuğa tuvalet eğitimi nasıl verilir? Meyveli buz kalıpları nasıl yapılır? Meyveli buz kalıpları tarifleri… Smoothie ile zayıflama nasıl olur? Zayıflatan smoothie tarifleri Tümünü Görüntüle