SAĞLIKLI BİLGİLER


+A A-

HbsAg nedir? HBsAg kaç olursa tehlikeli?



HbsAg nedir? HBsAg kaç olursa tehlikeli?

HBsAg  (Hepatit B yüzey antijeni) test sonucu, bir kişinin hepatit B ile enfekte olduğunu gösterir. Bu test, kanda hepatit B virüsünün varlığını tespit edebilir. Bir kişide testin "pozitif" olması durumunda, bunun yeni bir "akut" enfeksiyon mu yoksa "kronik" bir hepatit B enfeksiyonu mu olduğunu belirlemek için daha fazla test yapılması gerekir.

HbsAg (Hepatit B yüzey antijeni) nedir?

HBsAg testi, kanda hepatit B yüzey antijenlerini arar. Test, hepatit B virüsünden (HBV) yakın zamanda veya uzun süredir enfeksiyon geçirip geçirmediğinizi bulmak için kullanılır. HBV'nin yüzeyinde bağışıklık sisteminin antikor üretmesine neden olan antijen adı verilen proteinler bulunur. Hepatit B yüzey antijenleri, enfeksiyon başladıktan birkaç hafta sonra kanda bulunabilir. Bunlar, hepatit B enfeksiyonunun en erken belirtilerinden biridir.

HBV, 5 hepatit virüsünden biridir. Diğerleri hepatit A, C, D ve E'dir. Hepatit enfeksiyonlarının çoğuna bu beş virüs neden olur. HBV kan, seminal sıvı ve vajinal salgılar yoluyla yayılır. Enfekte olduktan sonra hepatit B semptomlarının gelişmesi birkaç ay sürebilir. Virüs karaciğerde enfeksiyona neden olur. Çoğu durumda, bu virüs 6 ay içinde kendiliğinden temizlenir. Ancak yetişkinlerin küçük bir kısmında ve çocukların daha büyük bir kısmında virüs yok olmaz. Bu özellikle yenidoğanlar için geçerlidir. Buna kronik enfeksiyon denir. Karaciğer hücre hasarına, yara izine, siroza veya karaciğer kanserine yol açabilir.

Hepatit B yüzey antijenleri akut enfeksiyonun erken belirtisidir ve kronik veya uzun süreli enfeksiyonda da mevcuttur. Doktorunuz, HBV'den kaynaklanan bir karaciğer enfeksiyonunuz olduğuna inanıyorsa veya Hepatit B semptomlarınız varsa bu teste ihtiyacınız olabilir.

HBsAg kaç olmalı?

HBsAg düzeyleri için belirli bir normal aralık yoktur. 5 mIU/mL'den düşük bir sonuç genellikle negatif olarak kabul edilirken, 12 mIU/mL'den yüksek bir sonuç koruyucu bağışıklığı gösterir. 5 ile 12 mIU/mL arasındaki sonuçlar belirsiz olarak kabul edilir ve netlik için tekrarlanmalıdır.

HBsAg pozitif ise ne olur?

Pozitif HBsAg sonucu, çoğu durumda kişinin aktif veya yakın zamanda hepatit B enfeksiyonu geçirdiği anlamına gelir. Vücut, enfeksiyona karşı bağışıklık tepkisinin bir parçası olarak HBsAg'ye karşı antikor üretir. HBsAg, hem akut enfeksiyonlarda (aniden ortaya çıkan enfeksiyonlar) hem de kronik enfeksiyonlarda (altı aydan uzun süren enfeksiyonlar) kanda tespit edilebilir.

Yakın zamanda yaptırdığınız hepatit B aşısı da pozitif bir HBsAg test sonucuna neden olabilir. Testten sonraki 30 gün içinde bir hepatit B aşısı yaptırdıysanız, doktorunuz yeniden test yaptırmadan önce bir ay daha beklemenizi önerebilir.

HbsAg negatif ne demek?

Bu, hastanın hepatit B ile enfekte olmadığı anlamına gelir. Yani kişinin hepatit B enfeksiyonundan korunmuş ya da bağışıklık kazanmış olduğunu ifade eder. Ancak, doktor hastanın hepatit B virüsüne maruz kaldığından şüphelenirse, en doğru sonuçları almak için ek bir Anti-HBc testine ihtiyaç olabilir. Ve hastanın hepatit B'ye karşı aşılanmasıyla birlikte, bir süre durumu izlemek gerekir.

HbsAg testi nasıl yapılır?

Kolunuzdaki bir damardan kan örneği alınır ve ardından analiz için bir laboratuvara gönderilir. Testin sonuçları birkaç gün içinde belli olur. Hepatit B Yüzey Antijen Testi, hepatit B enfeksiyonu riski taşıyan kişiler için çok önemli bir testtir. Test sırasında hastanın özel bir hazırlık yapmasına gerek yoktur. Bazen doktor sonuçları doğru şekilde değerlendirebilmek için, hastanın sağlık geçmişine ve risk durumuna göre ek testler de isteyebilir.

Gastroenteroloji Hematoloji
Oluşturma: 30.12.2024 10:03
Son Güncelleme: 08.01.2025 03:50
Oluşturan: Medicana Web ve Yayın Kurulu
Son Yazılar
Romatoid artrit nasıl düzelir? Romatoid artrit belirtileri nelerdir? SMA nedir? SMA hastalığı neden olur? Burun kanaması neden olur? Çocuklarda ve yetişkinlerde burun kanaması… Amilaz yüksekliği ne anlama gelir? Kıl kurdu belirtileri nelerdir? Kıl kurdu nasıl tedavi edilir? Lavman nedir? Lavman işlemi nasıl yapılır? Lenf kanseri belirtileri nelerdir? Lenf kanseri tedavisi… Magnezyumun faydaları nelerdir? Magnezyum eksikliğinin belirtileri… Nefes darlığına ne iyi gelir? Nefes darlığı neyin belirtisi olabilir? PDW nedir? PDW düşüklüğü/yüksekliği ne anlama gelir? Ödem nedir? Vücutta en çok ne ödem yapar? Zehirlenme belirtileri nelerdir? Gıda ve solunum zehirlenmesi ne zaman belli olur? Yeşil çayın faydaları nelerdir? Yeşil çay neye iyi gelir? Ürik asit nedir? Ürik asit yüksek/düşük olursa ne olur? Üre nedir? Üre yüksekliği/düşüklüğü ne anlama gelir? Hipoglisemi nedir? Kan şekeri neden düşer? Göz seğirmesi neden olur? Keten tohumunun faydaları nelerdir? Keten tohumu nasıl tüketilir? Kemoterapi nedir? Kemoterapi nasıl bir tedavidir? Kasık ağrısı neden olur? Kadınlarda ve erkeklerde kasık ağrısı sebepleri… İdrardan kan gelmesi neyin belirtisi olabilir? Gırtlak kanseri belirtileri nelerdir? Geniz akıntısına ne iyi gelir? Farenjit nedir? Farenjit nasıl geçer? Eris varyantı belirtileri nelerdir? Eris virüsü nasıl iyileşir? Diz ağrısına ne iyi gelir? Diz ağrısı neyin belirtisidir? Anestezi nedir? Genel, lokal ve spinal anestezi etkisi kaç saat sürer? Alt yüksekliği ne anlama gelir? Alanin Aminotransferaz (ALT) düşüklüğü/yüksekliği nasıl değerlendirilir? Alkalen fosfataz nedir? Alkalen fosfataz yüksekliği/düşüklüğü ne anlama gelir? Alerji belirtileri nelerdir? Alerji nasıl anlaşılır? Tümünü Görüntüle