
Bir bireyin boyu büyük ölçüde genetiğe bağlıdır. Kemik gelişiminiz yetişkin boyunuza ulaştığınızda durur ve orta yaşınızdan sonra omurganızdaki sıkışma nedeniyle kademeli olarak küçülmeye başlar. Araştırmacılar, genetiğin kişinin boyunu belirlemede yüzde 80, diyet, uyku ve fiziksel aktivite gibi diğer faktörlerin ise yüzde 20 oranında katkıda bulunduğunu buldu. Yediğimiz yiyecekler kişinin boyunu belirlemeyebilir, ancak büyüme üzerindeki etkileri dikkate değerdir.
Boyu en çok ne uzatır?
Boyu uzatan özel bir yiyecek yoktur; bol protein, biraz karbonhidrat ve biraz yağ içeren besleyici yiyecekler yemeye gayret edin. Fast food tarzı yiyecekler yemeyin veya çok fazla gazlı içecek içmeyin. Su veya meyve suyu için. Koşu, yüzme, bisiklet, takım sporları vb. gibi bir tür egzersiz yaptığınızdan emin olun, her gece en az 8-9 saat uyuyun ve bu sayede en iyi büyümeyi elde edersiniz.
Çocukların boyu kaç yaşına kadar uzar?
Çocuğun boy uzamasının durması için gereken ortalama yaş kızlarda genellikle 16-18, erkeklerde ise 18-21 yaş civarıdır. Ancak her çocuğun nihai boyuna ne zaman ulaşacağı, kişisel ergenlik dönemi, kalıtım, beslenme ve tıbbi geçmiş gibi çeşitli faktörlere bağlıdır.
Boy uzatan yiyecekler nelerdir?
Uygun beslenme boy da dahil olmak üzere büyüme ve gelişmeyi desteklemede önemli bir rol oynar. Boy uzatan yiyecekler arasında yağsız etler, yumurta, ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzeler ve bazı tahıllar bulunur. Bunlara ek olarak bazı kuruyemişler ve sağlıklı yağlar da boy uzamasını destekler. İşte boy uzamasını desteklemeye yardımcı olabilecek bazı yiyecekler:
Protein açısından zengin gıdalar
- Yağsız Etler: Tavuk, hindi ve yağsız dana eti temel aminoasitleri sağlar.
- Balık: Somon ve ton balığı protein ve omega-3 yağ asitlerinin harika kaynaklarıdır.
- Yumurta: Protein ve vitaminler, özellikle D vitamini açısından zengindir.
Süt ürünleri
- Süt: Kemik sağlığı için hayati önem taşıyan kalsiyum ve D vitamini açısından zengindir.
- Yoğurt ve peynir: Kalsiyum ve proteinin de iyi kaynaklarıdır.
Meyve ve sebzeler
- Yeşil yapraklı sebzeler: Ispanak, kara lahana ve brokoli kalsiyum ve diğer besin maddeleri açısından zengindir.
- Meyveler: Portakal, muz ve çilek gibi meyveler büyüme için gerekli vitamin ve mineralleri sağlar.
Tam Tahıllar
- Esmer pirinç, kinoa, yulaf: Bunlar genel sağlık için enerji ve temel besinleri sağlar.
Kuruyemişler ve tohumlar
- Badem, ceviz, chia tohumu: Protein, sağlıklı yağlar ve mikro besinlerin iyi kaynaklarıdır.
Baklagiller
- Fasulye, mercimek, nohut: Protein ve lif açısından zengin olup genel sağlığa katkı sağlar.
Sağlıklı yağlar
- Avokado ve zeytinyağı: Büyüme üzerinde etkili olabilen hormon üretimi için gereklidir.
Boy uzatmak için bazı ipuçları:
- Bol su için: Genel sağlığınızı desteklemek için bol su için.
- Düzenli egzersiz: Yüzme, bisiklete binme ve esneme egzersizleri gibi aktivitelere katılın.
- Yeterli uyku: Büyüme hormonu esas olarak uyku sırasında salgılanır, bu nedenle her gece 8-10 saat kaliteli uykuyu hedefleyin.
Boy uzatan vitaminler nelerdir?
Vitamin, vücudun işlev görmesi için gerekli olan kalorisiz bir mikro besindir. Çoğu vitamin beslenme yoluyla tüketilir, ancak bazıları başka kaynaklar tarafından üretilir. Örneğin, bağırsak floramız K vitamini üretir ve insan vücudu güneş ışığına maruz kaldığında D vitamini üretebilir. Çocukların büyümesi ve gelişimi için D vitamini, demir ve çinko çok önemlidir. D vitamini, çocuğun güçlü kemikler oluşturmasına yardımcı olur ve kemiklerin yumuşamasına neden olan raşitizmi önler. Vitamin takviyeleri, balık, yumurta, güçlendirilmiş süt ve güneş ışığı dahil olmak üzere çok sayıda D vitamini kaynağı vardır.
Demir, birçok işlevi olan bir mineraldir. Demir, kırmızı kan hücrelerinin vücutta oksijen taşımasına yardımcı olur ve bir çocuğun öğrenme yeteneğini destekler. Vücutta yeterli demir bulunması demir eksikliğini ve demir eksikliği anemisini önlemeye yardımcı olabilir. Demir kaynakları arasında vitamin takviyesi, demirle güçlendirilmiş tahıl ve süt, kırmızı et, yağlı balık, fasulye ve mercimek bulunur.
Çinko, bağışıklık fonksiyonu, yara iyileşmesi ve koku ve tat duyuları için önemli olan bir mineraldir. Çinko, güçlendirilmiş tahıllar, sığır eti, süt ürünleri, balık, kabuklu deniz ürünleri ve baklagiller gibi çinko içeren yiyecekler yiyerek en iyi şekilde elde edilir.
Kalsiyumun en iyi kaynağı süt, peynir ve yoğurt gibi süt ürünlerinden oluşan beslenmedir.
Boy uzamasını engelleyen yiyecekler nelerdir?
Çocuklar ve gençler için beslenme, sağlıklı büyüme ve gelişme için önemli bir rol oynar. Bu yüzden; beslenme eksikliği veya yetersiz beslenme çocukların büyümesini engelleyebilir. Kalsiyum, protein, D vitamini, A vitamini, karbonhidratlar ve diğer besinler insan vücudunun gelişimi için gereklidir. Bu besinlerden herhangi biri dışarıda bırakılırsa veya düşük miktarda tüketilirse, çocuklar büyümelerinde gerileme yaşayabilir. Anoreksiya nervoza gibi yeme bozuklukları da beslenme eksikliği nedeniyle büyümeyi engelleyebilir. Ancak kronik yetersiz beslenmede, kişi kalıcı olarak bodur kalabilir. Aşırı soya ürünleri, abur cubur yiyecekler, pirinç, erişte, kızarmış yiyecekler, gazlı içecekler ve şekerli yiyecekler kemik sağlığını ve büyümeyi engelleyebilir.
Balık yağı boy uzatır mı?
Balık yememek boy uzamasını doğrudan etkilemez, ancak büyümede rol oynayan genel beslenmeyi etkileyebilir. Balık, kemik sağlığı ve gelişimi için önemli olan protein, omega-3 yağ asitleri ve temel vitamin ve minerallerin (D vitamini ve kalsiyum gibi) iyi bir kaynağıdır. Yapılan bir araştırma; kısa boylu çocuklarda omega-3 yağ asidi takviyesinin, boy ve kalp hızı değişkenliğini iyileştirdiğini göstermiştir.
Süt boy uzatır mı?
Süt, büyüme ve gelişmede önemli bir rol oynayan insülin benzeri büyüme faktörü-1 (IGF-1) içerir. Ayrıca büyümeyi etkileyen diğer mikro ve makro besinler; kalsiyum, protein, D vitamini, A vitamini ve çinko açısından da zengindir ve bunların hepsi kemik gelişimini kolaylaştırabilir. İnek sütündeki birçok besin maddesi büyüme ve gelişmeyle ilişkilidir. Ancak, süt veya süt ürünleri tüketmenin çocukluk ve ergenlik döneminde büyümeyi etkileyip etkilemediğine dair çalışmaların sonuçları net değildir. Araştırmalar süt içmenin boyu uzattığını ve bodur büyüme olasılığını düşürdüğünü göstermektedir. Ancak genel diyet, yetersiz beslenme gibi diğer faktörler bazı çalışma bulgularında rol oynayabilir.
Sonuç olarak; sadece birkaç araştırma raporunun olumlu bir ilişki bulmuş olması, sütün sizi daha uzun yapabileceğine dair bir kanıt olduğu anlamına gelmez.