SAĞLIKLI BİLGİLER


+A A-

Miyom neden olur? Miyom alınmazsa ne olur?



Miyom neden olur? Miyom alınmazsa ne olur?

Rahim duvarlarında büyüyebilen küçük, kanserli olmayan tümörler veya tümör kümeleri miyom olarak adlandırılır. Bunlar doğası gereği tehlikeli olmasa da bazen ağır adet kanaması, pelvik ağrı veya cinsel ilişki sırasında rahatsızlık gibi bir kadının yaşam kalitesini etkileyen semptomlara yol açabilirler. Kesin nedeni hala belirsiz olsa da, birkaç faktörün miyomların gelişimlerine katkıda bulunduğu ve adet döngüsünü düzenleyen östrojen ve progesteron gibi hormonların büyümeyi desteklediği düşünülmektedir. Bu nedenle, genellikle bir kadının üreme yıllarında büyürler ve hormon seviyeleri düştüğünde menopozdan sonra küçülürler.

Ayrıca genetik de miyomların oluşumunda rol oynar, çünkü bu rahatsızlığı olan yakın aile üyeleri olan kadınların bu rahatsızlığı geliştirme olasılığı daha yüksektir. Obezite, yüksek tansiyon ve kırmızı et açısından zengin bir diyet gibi diğer faktörler de miyom riskinin artmasıyla ilişkilendirilmiştir. Doktorlar pelvik muayene sırasında çoğu miyomu görebilir veya hissedebilir. Semptomlara neden olanlar cerrahi olarak veya daha az invaziv prosedürlerle çıkarılabilir.

Miyom nedir?

Miyomlar, uterusta veya çevresinde gelişebilen pürüzsüz, kanserli olmayan tümörlerdir. Kısmen kas dokusundan oluşan miyomlar nadiren servikste gelişir, ancak geliştiğinde genellikle uterusun üst kısmında da daha büyük miyomlar bulunur.  Uterusun bu bölümündeki miyomlara fibroid veya leiomyom da denir.

Çoğu miyom bir noktada semptomlara neden olur. En yaygın semptom, düzensiz veya yoğun olabilen vajinal kanamadır. Diğer semptomlar arasında şunlar yer alır:

Ağır kanama.

Anemi.

Yorgunluk ve halsizlik.

Ağrılı cinsel ilişki.

Miyomlar enfekte olursa ağrı, kanama veya vajinadan akıntı.

Nadir durumlarda karında basınç hissi veya yumru.

İdrar yapmada zorluk, idrara çıkmanın sonunda damlama veya miyom idrar akışını engellerse idrar tutulması. Miyomu olan kadınlarda idrar yolu enfeksiyonlarının gelişme olasılığı daha yüksektir.

Büyük miyomlar idrar yolunu kısmen tıkayabilir veya vajinaya doğru çıkıntı yapabilir, buna prolapsus denir. Prolapsuslu miyomlarda yaralar gelişebilir, enfekte olabilir, kanayabilir veya her ikisi de olabilir. Prolapsuslu miyomlar ayrıca idrar akışını da engelleyebilir.

Miyomlar daha yaygın olarak rahim miyomları olarak adlandırılır ve doğurganlık çağındaki kadınların yüzde 20'sini etkiler. Rahim miyomlarının belirtileri ve semptomları şunlardır:

Adet dönemlerinin ağır geçmesi.

Adet dönemlerinde aşırı ağrı.

Adet dönemleri arasında kanama.

Anemi.

Ateş.

Mide bulantısı/ kusma.

Karın şişkinliği.

Kısırlık.

Sırtta veya karında ağrı.

Pelvik ağrı veya basınç.

Cinsel ilişki sırasında ağrı.

İdrara çıkma sıklığında artış.

Dışkılamada zorluk.

İdrar yapmada zorluk.

Açıklanamayan kilo kaybı.

Beş tip rahim miyomu vardır:

En sık görülenleri rahim duvarında büyüyen intramural miyomlardır.

Subserozal miyomlar uterusun dışındaki duvarda büyür. Büyüdükçe, boyutları nedeniyle yakındaki organlara baskı yapabilir veya ağrıya neden olabilirler.

Submukozal miyomlar rahim iç tabakasının hemen altında büyür ve rahim boşluğuna doğru itilerek ağır kanamaya ve diğer daha ciddi komplikasyonlara yol açabilir.

Saplı miyomlar rahim içinde veya dışında küçük saplar veya gövdeler üzerinde büyürler.

Rahim içi miyomlar rahim boşluğuna doğru büyürler.

Birden fazla miyom türü geliştirebilirsiniz. Kadınların %70 ila %80'i 50 yaşına geldiklerinde miyom tümörü geliştirir. 

Miyom neden olur?

Rahim miyomlarının nedenleri henüz tam olarak bilinmemekle birlikte aşağıdaki faktörlerle bağlantılı olabilir:

Genetik faktörler

Yakın aile üyelerinde bu hastalığa sahip olmak kalıtsal bir bağlantı olabilir.

Hormonlar

Seks hormonları olan östrojen ve progesteron, miyomun büyümesini teşvik edebilir. Bu miyomlar genellikle menopozdan sonra vücut daha az östrojen ve progesteron ürettiği için küçülür.

Diğer büyüme faktörleri

Bunlara vücudun dokularını korumasına yardımcı olan maddeler dahildir, örneğin insülin benzeri büyüme faktörü.

Ayrıca bazı faktörler rahim miyomlarına yakalanma riskinizi artırabilir. Bunlar:

Yaş. Üreme çağındaki kadınlar daha yüksek risk altındadır.

Aile geçmişi. Aile üyelerinizde miyom geçmişi varsa, daha yüksek risk altında olabilirsiniz.

Obezite.

Adetin erken başlaması.

D vitamini eksikliği.

Kırmızı et açısından zengin bir diyet.

Süt ürünleri, yeşil sebzeler ve meyveler açısından düşük bir diyet.

Alkol tüketimi.

Miyom alınmazsa ne olur?

Miyomların nadir de olsa kanserli olması, tedavi edilmemeleri çeşitli komplikasyonlara ve rahatsızlıklara yol açabilir. Bu durumda miyomlar büyümeye devam edeceğinden tedavi edilmeleri şarttır. Tedavi edilmediğinde, miyomlar şiddetli ağrıya veya ağır kanamaya neden olmaya başlarsa ameliyat gerektirecek kadar büyümeye devam edebilir. Ayrıca sıklıkla pelviste artan ağrıya ve anemiye neden olabilen sürekli ağır kanamaya yol açarlar. Miyom kan damarlarını tıkamaya başlarsa ve miyomun bükülmesine neden olursa, ameliyat da gerekebilir. Miyom mesaneye sürekli baskı uyguluyorsa, mesane tam olarak boşalamadığı için idrar yolu enfeksiyonları da gelişebilir. Hamile olanlarda, tedavi edilmeyen miyomlar büyümeye devam edebilir ve erken doğum, sezaryen ve doğum sonrası ağır kanama gibi komplikasyonlara yol açabilir.

Miyomu olanlar ne yapmalı?

Rahim miyomlarını önlemenin kanıtlanmış bir yolu olmasa da sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek riskinizi azaltabilir. Bunlara sağlıklı bir kiloyu korumak ve daha fazla meyve ve sebze yemek dahildir.

Rahimde miyom patlaması belirtileri nelerdir?

Miyom patlaması çok nadirdir. Ancak patlamış bir miyom, acil bakım gerektiren çok ciddi bir tıbbi durumdur. Patlamış bir miyomun belirtileri şunlardır:

Aşırı kanama

Şiddetli karın ağrısı ve şişlik.

Düşük dereceli ateş

Enfeksiyon

Bir miyomun patlamasına birçok şey neden olabilir: miyomun, kan akışının besleyebileceğinden daha fazla büyümesi, karın içi basıncın artması, miyomun rahimden ayrılmasına neden olan bir yaralanma, rahimdeki sap benzeri bir yapıdan büyüyen miyomun dönmesi ve hamilelik sırasında damarlardaki kan basıncının artması.

Kadınlarda miyom ne zaman tehlikeli olur?

Genellikle yaşamı tehdit edici olmasalar da tedavi edilmezlerse önemli komplikasyonlara neden olabilirler. Büyük büyümeler şiddetli ağrıya, idrar sorunlarına ve hatta hamilelik sırasında komplikasyonlara yol açabilir. Nadir durumlarda, adet döneminde aşırı kan kaybı nedeniyle anemi adı verilen bir duruma yol açabilen uterusun büyümesine neden olabilirler. Neredeyse her zaman iyi huylu olsalar da, leiomyosarkom olarak bilinen kanserli miyomların çok nadir vakaları gelişebilir.

Oluşturma: 23.02.2025 21:53
Son Güncelleme: 23.02.2025 21:53
Oluşturan: Medicana Web ve Yayın Kurulu
Son Yazılar
Rokanın Faydaları Nelerdir? Rokayı Kimler Yememeli? Semizotu Faydaları Nelerdir? Portakalın Faydaları Nelerdir? Strese bağlı tansiyon nasıl düşürülür? Psikolojik tansiyon belirtileri nelerdir? Zencefil çayı neye iyi gelir? Toz ve taze zencefilli çay nasıl yapılır? Ebegümeci hangi hastalıklara iyi gelir Ebegümecinin faydaları ve zararları nelerdir? Oruç tutarken vücutta neler olur? Oruç vücudu temizler mi? Glikolik asitin cilde faydaları nelerdir? Glikolik asit nelerde var? Göz çizdirme nedir? Göz çizdirmenin riskleri nelerdir? Beyne iyi gelen besinler nelerdir? Beyni en çok ne güçlendirir? Majör depresif bozukluk nasıl geçer? Majör depresyon ilerlerse ne olur? Biberiye yağı nasıl kullanılır? Saç için biberiye yağı nasıl kullanılır? Karbonmonoksit zehirlenmesi nasıl olur? Karbonmonoksit zehirlenmesi belirtileri nelerdir? Kinoa nasıl tüketilir? Kinoanın faydaları nelerdir? Misvak ne işe yarar? Misvak kullanmanın faydaları nelerdir? Oruç tutmanın faydaları nelerdir? Oruç tutmak hangi organlara iyi gelir? Muzun faydaları nelerdir? Her gün muz yersem ne olur? Ramazan ayında hangi yiyecekler yenir? İftarda nasıl beslenmeliyiz? Rentek manevrası nedir? Rentek manevrası nasıl uygulanır? 5 haftalık hamilelik belirtileri nelerdir? 5 haftalık gebelikte neler hissedilir? Oruç tutarken nasıl kilo verilir? Ramazanda en hızlı nasıl kilo verilir? Bamya tohumu nelere iyi gelir? Bamya tohumu diz için nasıl kullanılır? BT ne demek? BT ne için çekilir? Biotin eksikliği belirtileri nelerdir? Biotin nedir, ne işe yarar? Bronşektazi belirtileri nelerdir? Bronşektazi geçer mi? ESWT ne işe yarar? ESWT tedavisi… Keçiboynuzunun faydaları nelerdir? Kuru keçiboynuzu nasıl tüketilir? Sahurda en çok ne tok tutar? Uzun süreli tok tutan yiyecekler nelerdir? Maydanoz kürü neye iyi gelir? Maydanoz kürünün faydaları ve zararları nelerdir? Şekeri en çok yükselten besinler! Şekeri yüksek olanlar ne yememeli? Tümünü Görüntüle