SAĞLIKLI BİLGİLER


+A A-

NST nedir? NST'de doğum sancısı kaç olmalı?



NST nedir? NST'de doğum sancısı kaç olmalı?

Non-Stres Test (NST), bebeğin sağlığını kontrol etmenin basit ve invaziv olmayan bir yoludur. Test, bebeğin hareketini, kalp atışlarını ve kasılmalarını kaydeder. Bebek dinlenmeden hareket etmeye geçtiğinde veya doğum sancıları varsa kasılmalar sırasında kalp ritmindeki değişiklikleri not eder. Bebeğin normal olarak kalbi aktifken daha hızlı atmalıdır. NST, hamile olan kişinin bebeğinin sağlıklı olduğundan ve yeterli oksijeni aldığından emin olmasını sağlayabilir. Non-Stres Test olarak adlandırılır, çünkü test bebeği ve hamile olan kişiyi rahatsız etmez. Test sırasında doktorunuz bebeğinizin hareket etmesini sağlamak için ilaç kullanmaz. NST bebeğinizin doğal olarak ne yaptığını kaydeder.

NST nedir?

NST (Non-Stres Test), gebelikte bebeğin kalp atış hızının hareket ve kasılmalara yanıt olarak ölçüldüğü bir testtir. Sonuçlar reaktif veya reaktif olmayan olarak değerlendirilir. Reaktif olmayan sonuçlar bebeğin bir sorunu olmadığı anlamına gelmez, ancak daha fazla testin gerekli olabileceği anlamına gelebilir. Güvenli ve ağrısız bir testtir ve adını hamile olan kişiye veya fetüse hiçbir stres (nonstress) yüklemediği için almıştır.

NST ne işe yarar?

Herkesin stressiz bir teste ihtiyacı yoktur. NST, genellikle doktorun fetüsün sağlığını kontrol etmek istediğinde, örneğin yüksek riskli bir gebelikte veya doğum tarihi geçtiğinde yapılır. Test, bebeğin uyarıya normal şekilde yanıt verip vermediğini ve yeterli oksijen alıp almadığını kontrol eder. Stressiz test, neden gerekli olduğuna bağlı olarak 26 ila 28 haftadan sonra herhangi bir zamanda yapılır. Bu, bebeğin kalp atış hızının hareketlere hızlanarak veya yavaşlayarak yanıt verebileceği yaştır. NST ayrıca rahim kasılmaları olarak bilinen sancı takibi için de yapılabilir.

Hamileler NST'ye neden girer?

NST hamile kadınlar için yaygın ve güvenli bir testtir. Doktorunuz bunu hamileliğinizin 26 ila 28. haftalarından sonra bebeğinizin sağlık durumunu kontrol etmek için isteyebilir. Bazı sonuçlar doktorunuzun bebeğinizi izlemesi, daha fazla test yapması veya doğumu planlaması gerektiği anlamına gelebilir.

Hamilelerin NST'ye girmesine ihtiyacı olduğu durumlar şunlardır:

Doğum tarihinin gecikmesi (Gebelik 40 haftayı geçtiğinde doğum tarihi geçmiş demektir. Doğum tarihinin geçmesi, gebeliğin düşük riskli ve sağlıklı olsa bile komplikasyonlara neden olabilir).

Özellikle birden fazla bebeğe hamileyseniz, hamilelik sırasında komplikasyon riskinin olması.

Geçmiş bir hamilelikte komplikasyonların yaşanması.

Bebeğin normalden daha az hareket etmesi veya hareket etmediği hissiyatı.

Fetüsün, gebelik yaşına göre küçük olduğunun değerlendirilmesi.

Yüksek tansiyon, diyabet veya kalp hastalığı gibi bazı tıbbi rahatsızlıkların varlığı.

Rh (rhesus faktörü) duyarlılığının varlığı, bu,hamile kişinin kan grubunun bebeğin kan grubu ile uyuşmaması durumudur.

Amniyotik sıvı seviyesinin düşük olması.

NST değerleri gebelikte nasıl olmalı?

Fetal kalp atış hızı bazal değerin (dakikada 120 ila 160 atış arasında ) üzerine en az 15 atış yaparsa ​​ve 20 dakikalık bir zaman dilimi içinde en az 15 saniye sürerse NST güven verici olarak kabul edilir. Buna "reaktif NST" denir. Bu hızlanmalar gerçekleşmezse, testin "reaktif olmayan" olduğu söylenir. Reaktif bir NST iyi bir işaret olsa da, reaktif olmayan bir NST bebeğinizde bir sorun olduğu anlamına gelmez. Bebek uyuyor veya sadece o gün işbirliği yapmıyor olabilir. Bazı ilaçlar reaktif olmayan sonuçlara katkıda bulunabilir.

Aşağıdakiler de dahil olmak üzere ek testlere ihtiyacınız olabilir:

Biyofizik profil: Nonstres testin ultrasonla birleştirilmesi.

Kasılma stres testi: İlaçla indüklenen kasılmalara fetüsün tepkisini değerlendirmek, doğum sancılarını başlatmadan simüle etmek.

Test sonuçları fetüs için komplikasyon riski olduğunu gösteriyorsa, daha yakın izleme veya erken doğum önerilebilir.

NST'de doğum sancısı kaç olmalı?

NST sonucunda, 40 mm Hg üzeri ve 20 dakika süreyle en az 3 düzenli sancının olması doğumun başlamak üzere olduğu anlamına gelir.

Kadın Hastalıkları ve Doğum
Oluşturma: 03.02.2025 10:16
Son Güncelleme: 26.02.2025 11:32
Oluşturan: Medicana Web ve Yayın Kurulu
Son Yazılar
Sigarayı bıraktıktan sonra vücutta neler olur? Sigara nasıl bırakılır? Sıcak havada neden uyku gelir? Sıcak havada uyuyamayanlar için öneriler neler? Tatilde neden ishal olunur? Tatilde ishale ne iyi gelir? Uçak yolculuğunda kulak tıkanması neden olur? Uçakta kulak tıkacı işe yarıyor mu? Karınca yumurtası yağı ne işe yarar? Karınca yumurtası yağı nasıl kullanılır? Duygusal açlık nedir? Duygusal açlık nasıl giderilir? Polikistik Over Sendromu nasıl geçer? PCOS’lu olan biri hamile kalabilir mi? Saç mantarı nedir? Saç mantarı neden olur? Epsom tuzu nedir? Epsom tuzu nasıl kullanılır? Brokolinin faydaları neler? Ekinezya çayının faydaları neler? Ekinezya nasıl tüketilmeli? Emziren anne rezene çayı içerse ne olur? 9 hafta gebelikte annedeki değişiklikler nelerdir? 9 hafta bebek gelişimi nasıl olmalıdır? Diş beyazlatma nedir? Evde diş beyazlatma teknikleri neler? Su toplamış yanığa ne iyi gelir? Yanık izi nasıl geçer? Doğum lekesi nedir? Doğum lekesi nasıl anlaşılır? Laktoz içeren besinler nelerdir? Laktoz en çok hangi besinlerde var? Lahananın faydaları neler? Lahana hangi hastalıklara iyi gelir? Kara mürver nedir, neye iyi gelir? Kara mürverin faydaları nelerdir? Çam fıstığı neye iyi gelir? Çam fıstığının faydaları neler? Frenk üzümü nedir, ne işe yarar? Frenk üzümünün faydaları nelerdir? Kaya koruğu neye iyi gelir? Kaya koruğunun faydaları nelerdir? KOAH nedir? KOAH hastalığının belirtileri neler? Tavuk zehirlenmesi nasıl anlaşılır? Tavuk zehirlenmesinin belirtileri nelerdir? Fesleğenin faydaları nelerdir? Çakşır otu nedir, ne işe yarar? Çakşır otunun faydaları nelerdir? Goji berry neye iyi gelir? Goji berry nasıl tüketilmeli? Hipotermi nedir? Hipoterminin belirtileri nelerdir? Gut hastalığı nedir? Gut hastalığı olanlar nasıl beslenmeli? Skolyoz nedir? Skolyoz varsa ne yapmalı? Tümünü Görüntüle