Suçiçeği, varicella-zoster virüsünün neden olduğu bulaşıcı bir enfeksiyondur. Genellikle çocuklarda ciddi bir hastalığa neden olmaz, ancak yetişkinlerde zatürre gibi komplikasyonlara yol açabilir. Suçiçeğinin kuluçka dönemi, maruziyetten sonra 14 ila 16 gün arasındadır, bu nedenle belirtiler ortaya çıkana kadar kişinin kendisinde veya çocuğunda virüs olduğu bilinemeyebilir. Suçiçeğinin yaygın bir belirtisi, kaşıntılı, sıvı dolu kabarcıklara dönüşen ve sonunda kabuklara dönüşen bir döküntüdür.
Suçiçeği aşısı suçiçeğini önlemede %90 etkili olsa da, suçiçeğine neden olan varicella-zoster virüsünün bir tedavisi yoktur. Suçiçeği hastalığı geçirenlerde tedavi, vücut enfeksiyonla savaşırken ortaya çıkan semptomları kontrol altında tutmayı içerir.
Suçiçeği nedir?
Suçiçeği, varicella-zoster virüsünün (VZV ) neden olduğu oldukça bulaşıcı bir hastalıktır. Virüs esas olarak suçiçeği olan biriyle yakın temas yoluyla yayılır. Bağışıklığı olmayan ve suçiçeği olan biriyle teması olan kişilerin neredeyse tamamı (%90'ına kadarı) da enfekte olur. Suçiçeği olan bir kişi, döküntüler başlamadan 1-2 gün önce, tüm suçiçeği lezyonları kabuklanana kadar bulaştırıcıdır. Suçiçeği hastalığı genellikle yaklaşık 4 ila 7 gün sürer.
1 yaş altı bebeklerde suçiçeği
Suçiçeği genellikle hafif seyreden hastalıktır, ancak 12 aylıktan küçük bebeklerde, özellikle erken doğmuşsa veya bağışıklık sistemi zayıflamışsa ciddi olabilir. Daha önce suçiçeği geçirmiş ebeveynlerin bebekleri, doğumdan sonraki ilk birkaç ay boyunca virüse karşı bağışıklık kazanacaktır.
Suçiçeği neden olur?
Suçiçeği, varicella-zoster virüsünden kaynaklanır. Herpesvirüs ailesinin bir üyesidir. Aynı virüs yetişkinlerde zona hastalığına da neden olur. Suçiçeği vakalarının çoğu 10 yaşından küçük çocuklarda görülür. Hastalık çoğunlukla hafiftir, ancak ciddi komplikasyonlar gelişme olasılığı da yüksektir. Çoğu vakada yetişkinler ve büyük çocuklarda, küçük çocuklara göre hastalığın seyri daha ağır olabilir.
Suçiçeği belirtileri
Suçiçeğinin klasik belirtisi, kaşıntılı, sıvı dolu kabarcıklara ve sonunda kabuklara dönüşen bir döküntüdür. Döküntü, vücudun geri kalanına yayılmadan önce ilk olarak göğüste, sırtta ve yüzde ortaya çıkabilir. Tüm kabarcıkların kabuklara dönüşmesi genellikle yaklaşık 1 hafta sürer.
Suçiçeği aşısı olan bazı kişiler yine de hastalığa yakalanabilir. Ancak, genellikle daha hafif semptomlar gösterirler.
Suçiçeği olan çocukların çoğunda döküntü ortaya çıkmadan önce aşağıdaki belirtiler görülür:
Ateş.
Baş ağrısı.
Karın ağrısı.
Suçiçeği döküntüsü, hastalığı olan biriyle temastan yaklaşık 10 ila 21 gün sonra ortaya çıkar. Çoğu durumda, bir çocukta ciltteki kırmızı noktaların üzerinde 250 ila 500 küçük, kaşıntılı, sıvı dolu kabarcıklar gelişir. Su toplamış kabarcıklar çoğunlukla yüzde, vücudun orta kısmında veya saç derisinde görülür.
Bir veya iki gün sonra kabarcıklar bulanıklaşır ve kabuk bağlar. Bu arada, gruplar halinde yeni kabarcıklar oluşur. Bunlar genellikle ağızda, vajinada ve göz kapaklarında görülür.
Egzama gibi cilt sorunları olan çocuklarda binlerce kabarcık oluşabilir.
Suçiçeği ilk nerede çıkar?
Kırmızı, kaşıntılı cilt döküntüsü genellikle karında veya sırtta ve yüzde başlar. Daha sonra saç derisi, ağız, kollar, bacaklar ve genital bölgeler dahil olmak üzere vücudun hemen hemen her yerine yayılır. Döküntü, sivilce veya böcek ısırığı gibi görünen birçok küçük kırmızı şişlik olarak başlar.
Suçiçeği tedavisi
Suçiçeği semptomlarını hafifletmek ve cilt enfeksiyonlarını önlemek için evde yapılabilecek birkaç tedavi yöntemi bulunur. Doktorunuz tedavi seçenekleri konusunda tavsiyede bulunabilir. Tehlikeli hastalıklar geliştirme olasılığı daha yüksek olan suçiçeği olan kişiler için antiviral ilaçlar önerilir.
Suçiçeği en çabuk nasıl geçer?
Suçiçeği hastalığının özel bir tıbbi tedavisi yoktur. Hafif vakalarda döküntüler ve kaşıntılar zamanla kendiliğinden geçer ancak ateşin yükseldiği, kaşıntının arttığı durumlarda antiviral ve antihistaminik ilaçlar verilebilir.
Suçiçeği semptomlarını hafifletmek ve cilt enfeksiyonlarını önlemek için evde uygulayabileceğiniz birkaç uygulamadan bazıları;
Virüsün başkalarına yayılmasını ve cilt enfeksiyonlarının önlenmesine yardımcı olmak için tırnaklarınızı kısa kesmeye ve kaşımayı en aza indirmeye çalışın.
Eğer su toplamış bir bölgeyi kaşırsanız, ellerinizi en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla yıkayın.
Kaşıntıya yardımcı olması için oral antihistaminik kullanın.
Bol bol dinlenin.
Su ve bitki çayları gibi bol sıvı tüketmeye gayret edin.
Suçiçeği olunca banyo yapılır mı?
İlk birkaç gün boyunca her 3-4 saatte bir soğuk ıslak kompresler uygulayın veya ılık suyla banyo yapın. Suya karbonat, mısır nişastası veya yulaf ezmesi ekleyerek yapılan bir banyo semptomları hafifletmeye yardımcı olur, ancak cildi kurutma ihtimalinden dolayı sabun kullanmayın.
Suçiçeği kaç gün sürer?
Suçiçeği genellikle yaklaşık 4 ila 7 gün sürer. Suçiçeği veya zona hastalığı olan bir kişiyle temastan sonra bir kişide suçiçeği gelişmesi ise yaklaşık 2 hafta (10 ila 21 gün) sürer.
Kızamık ve suçiçeği farkı
Kızamık ve suçiçeği virüslerin neden olduğu iki hastalıktır. İkisi de döküntüye neden olur, ancak tam olarak aynı değildir. Farklı semptomları ve yayılma yolları vardır. Kızamık tipik olarak yüksek ateş, öksürük, burun akıntısı, gözlerde kırmızılık ve yüzde başlayan bir döküntü ile kendini gösterir. Öte yandan, suçiçeği genellikle ateş, baş ağrısı, yorgunluk ve vücutta başlayan kaşıntılı bir döküntü gibi semptomlar içerir.