SAĞLIKLI BİLGİLER


+A A-

Carnivore diyeti nedir? Carnivore diyeti nasıl yapılır?



Carnivore diyeti nedir? Carnivore diyeti nasıl yapılır?

Et, balık, yumurta, hayvansal yağlar ve az miktarda düşük laktozlu süt ürünleri gibi hayvansal ürünlerden oluşan Carnivore diyeti veya etçil diyeti, protein ve yağ açısından zengin, karbonhidrat açısından ise çok düşüktür. Kırmızı et (sığır, kuzu), beyaz et (tavuk, hindi), balık (somon, ton balığı), sakatatlar (karaciğer, böbrek), yumurtalar, hayvansal yağlar (tereyağı, iç yağı), kemik suyu Carnivore diyetinde yenmesi gereken besinlerdendir. Ayrıca, süt, yoğurt ve peynir (düşük laktozlu), bu diyeti yapanlar tarafından tavsiye edilmektedir.

Carnivore diyetinde, uzak durulması gerekenler ise şunlardır: Sebze, meyve, kuruyemişler ve tohumlar, baklagiller, tahıllar, yüksek laktozlu süt ürünleri.

Carnivore diyeti nedir?

Carnivore diyeti veya etçil diyeti, yalnızca et, balık ve yumurta ve bazı süt ürünleri gibi diğer hayvansal gıdaları içeren ve tüm enerjiyi protein ve yağdan sağlayan bir diyettir. Tüm sebzeleri, meyveleri, tahılları, baklagilleri, tohumları ve kuruyemişleri hariç tutmanız gerekir. Bu yüzden bazen "sıfır karbonhidrat" diyeti olarak da bilinir.

Etçil diyeti bir tür "keto" veya ketojenik diyettir. Keto diyetlerinde prensip şudur: Keto diyetinin içeriği glikoz ve diğer şeker türlerinden yeterli kalori sağlamaz. Bunu telafi etmek için vücut enerji kaynağı olarak ketonlar oluşturan yağları yakar. Ketonlar kan dolaşımına salınır ve bu da kandaki normal asit-baz dengesini düşürerek daha asidik hale getirir, bu duruma ketozis denir.

Normal bir keto diyetinde, günlük kalorinin yaklaşık %70 ila %75'inin yağdan, %20'sinin proteinden ve en fazla %10'unun karbonhidratlardan alınması sağlanır. Carnivore diyeti, neredeyse hiç karbonhidrat içermediği için en ketojenik diyettir. Yağ içeriği belirtilmemiştir; et, balık, kümes hayvanları ve süt ürünlerinde bulunan veya bunlarla birlikte tüketilen yağdır.

Carnivore diyeti nasıl yapılır?

Carnivore diyeti, meyveler, sebzeler, tahıllar, kuruyemişler ve tohumlar ve baklagiller dahil olmak üzere tüm karbonhidratları ve diğer besin gruplarının tüketimini reddeder. Karbonhidratlar vücudun ana enerji kaynağıdır. Karbonhidrat yediğinizde, vücudunuz bunları enerji için kullanmak üzere şekere (glikoz) dönüştürür. Fazla glikoz daha sonra kaslarınızda ve karaciğerinizde depolanır. Bundan sonra, vücudunuz fazla glikozu yağa dönüştürür. Karbonhidrat yemediğinizde, vücudunuz bunun yerine yağı enerji için kullanmak üzere ketonlara dönüştürür. Carnivore diyeti, karbonhidratları keserek yağ yakımını ve kilo kaybını hızlandıracağını ve açlık hissetmeyeceğinizi iddia eder.

Protein diyetiyle 1 haftada kaç kilo verilir?

Etçil diyette kilo kaybı, başlangıç ​​ağırlığı, metabolizma ve önceki diyet gibi faktörlere bağlı olarak değişir. Ancak, ilk haftada çoğu insan 1,8-4,5 kg arasında kilo verebilir. Carnivore diyetinde ilk veya ikinci hafta içerisinde yaşanan ilk kilo kaybı, esas olarak su ağırlığındaki azalma ve karbonhidratı azaltmanın sonucudur.

Carnivore diyette kahve içilir mi?

Genellikle Carnivore diyeti bol su ve kemik suyu alımını teşvik eder ancak herhangi bir meyve suyu, sebze suyu, çay veya kahveyi önermez. Bunun nedeni; Carnivore diyetinin savunucularından bazılarının, bu diyetle kahvenin uyumlu olmadığını düşünmesinden. Kahvedeki tanenler ve diğer bitki bazlı elementler gibi belirli bileşiklerin, katı bir protein ağırlıklı diyet uygulayan bazı kişilerde olumsuz reaksiyonlara neden olabileceğine inanıyorlar. Ayrıca, kahvedeki kafeinin vücudun doğal ritmini bozabileceğini veya mevcut sağlık sorunlarını daha da kötüleştirebileceğini, hatta böbrek hasarına, uyku bozukluğuna, insülin dengesizliğine, isteklere ve kilo alımına yol açabileceğini savunuyor.

Carnivore diyetinde peynir yenir mi?

Bu diyet peynirin yanı sıra süt ve yoğurt gibi diğer süt ürünlerine de izin veriyor. Ancak, iltihaplanma üzerindeki etkileri nedeniyle bu yiyecekleri sınırlamanız gerektiğini bilmeniz önemlidir.

Beslenme ve Diyet
Oluşturma: 05.03.2025 16:32
Son Güncelleme: 06.03.2025 22:06
Oluşturan: Medicana Web ve Yayın Kurulu
Son Yazılar
Rokanın Faydaları Nelerdir? Rokayı Kimler Yememeli? Semizotu Faydaları Nelerdir? Portakalın Faydaları Nelerdir? Strese bağlı tansiyon nasıl düşürülür? Psikolojik tansiyon belirtileri nelerdir? Zencefil çayı neye iyi gelir? Toz ve taze zencefilli çay nasıl yapılır? Ebegümeci hangi hastalıklara iyi gelir Ebegümecinin faydaları ve zararları nelerdir? Oruç tutarken vücutta neler olur? Oruç vücudu temizler mi? Glikolik asitin cilde faydaları nelerdir? Glikolik asit nelerde var? Göz çizdirme nedir? Göz çizdirmenin riskleri nelerdir? Beyne iyi gelen besinler nelerdir? Beyni en çok ne güçlendirir? Majör depresif bozukluk nasıl geçer? Majör depresyon ilerlerse ne olur? Biberiye yağı nasıl kullanılır? Saç için biberiye yağı nasıl kullanılır? Karbonmonoksit zehirlenmesi nasıl olur? Karbonmonoksit zehirlenmesi belirtileri nelerdir? Kinoa nasıl tüketilir? Kinoanın faydaları nelerdir? Misvak ne işe yarar? Misvak kullanmanın faydaları nelerdir? Oruç tutmanın faydaları nelerdir? Oruç tutmak hangi organlara iyi gelir? Muzun faydaları nelerdir? Her gün muz yersem ne olur? Ramazan ayında hangi yiyecekler yenir? İftarda nasıl beslenmeliyiz? Rentek manevrası nedir? Rentek manevrası nasıl uygulanır? 5 haftalık hamilelik belirtileri nelerdir? 5 haftalık gebelikte neler hissedilir? Oruç tutarken nasıl kilo verilir? Ramazanda en hızlı nasıl kilo verilir? Bamya tohumu nelere iyi gelir? Bamya tohumu diz için nasıl kullanılır? BT ne demek? BT ne için çekilir? Biotin eksikliği belirtileri nelerdir? Biotin nedir, ne işe yarar? Bronşektazi belirtileri nelerdir? Bronşektazi geçer mi? ESWT ne işe yarar? ESWT tedavisi… Keçiboynuzunun faydaları nelerdir? Kuru keçiboynuzu nasıl tüketilir? Sahurda en çok ne tok tutar? Uzun süreli tok tutan yiyecekler nelerdir? Maydanoz kürü neye iyi gelir? Maydanoz kürünün faydaları ve zararları nelerdir? Şekeri en çok yükselten besinler! Şekeri yüksek olanlar ne yememeli? Tümünü Görüntüle