
Enginar (Cynara scolymus), Akdeniz bölgesine özgü bir bitkidir. Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişir. Enginar yaygın olarak sebze olarak tüketilir. Yaprak, gövde ve kökten elde edilen enginar özütü hazımsızlığı tedavi etmek, kolesterolü düşürmek ve karaciğeri korumak için tıbbi amaçlarla kullanılır. Büyük bir enginarda 76 kalori, 17 gram karbonhidrat ve sıfır kolesterol veya yağ vardır.
Besin açısından, büyük bir enginar yaklaşık olarak şunları içerir:
- Bakır: 0,37 miligram
- Folat: 110 mikrogram
- Magnezyum: 97 miligram
- K Vitamini: 24 mikrogram
- C Vitamini: 19 miligram
- Manganez: 0,41 miligram
- Potasyum: 600 miligram
- Fosfor: 146 miligram
- Demir: 2,1 miligram
- Niasin: 1,7 miligram
- B5 Vitamini: 0,55 miligram
- B6 Vitamini: 0,19 miligram
- Tiamin: 0,12 miligram
Enginar, karaciğer sağlığı üzerinde oldukça olumlu etkileri olan bir sebzedir; çünkü içeriğinde bulunan silymarin ve sinarin gibi maddeler karaciğerin temizlenmesine ve hücre yenilenmesine yardımcı olur. Enginar, haşlanmış, çay ve çiğ olarak tüketilebilir.
Enginar nelere iyi gelir?
Enginar lif, antioksidanlar ve diğer besinler açısından zengindir. Mide bulantısı ve kusmayı, spazmları ve gazı azaltabilen kimyasallar içerir. Bu kimyasallar kolesterolü düşürür ve karaciğeri korur. İnsanlar genellikle hazımsızlık ve kandaki yüksek kolesterol için enginar tüketirler. Enginarın ayrıca, kalp sağlığı ve sindirim dahil olmak pek çok sağlık faydası vardır. Düşük kalorili bir sebze olması nedeniyle diyet listelerinde de sıklıkla tercih edilir.
Enginarın faydaları nelerdir?
Enginarın faydaları, sinarin, klorojenik asit, kafeik asit ve flavonoidler gibi içerdiği bileşiklerden kaynaklanır. Bu bileşikler antioksidan özelliklere sahiptir ve dokulara zarar verebilecek serbest radikalleri (reaktif oksijen türleri) nötralize eder. Ayrıca, enginar özütü safra sıvısının salgılanmasını ve akışını iyileştirerek sindirimi iyileştirebilir, kolesterol sentezini azaltabilir ve karaciğeri yağ birikiminden koruyabilir.
Enginarın faydaları şunları içerir:
Hastalıklara karşı korur
Enginardaki doğal bitki kimyasalları (fitokimyasallar) bakterilere, mantarlara, parazitlere ve virüslere karşı koruma sağlar. Fitokimyasallar antioksidan özelliklere sahiptir.
Kolesterolü düşürür
Enginarda bulunan bir fitokimyasal olan sinarin kolesterolü düşürebilir.
Karaciğeri destekler
Enginarda silymarin adı verilen bir flavonoid bulunur. Bu bitki bazlı kimyasal, karaciğer hasarına karşı koruma sağlar.
Sindirime yardımcı olur
Sinarin ayrıca karaciğerin safra yapmasına yardımcı olur. Vücut safrayı yiyecekleri parçalamak, vitaminleri emmek ve toksinleri uzaklaştırmak için kullanır.
Kan basıncını düşürür
Büyük bir enginarda 600 miligram potasyum bulunur. Potasyum kalbin ve böbreklerin iyi çalışmasına yardımcı olurken, ayrıca kan basıncını düşürür.
Kanser riskini azaltır
Bir tür antioksidan bileşik olan polifenoller, enginarda bol miktarda bulunur. Bu bileşikler, vücudun kansere neden olabilecek iltihapla savaşmasına yardımcı olur. Ayrıca kanser hücrelerinin çoğalmasını ve büyümesini engeller.
Daha iyi uykuya yardımcı olur
Büyük bir enginarda yaklaşık 100 miligram magnezyum bulunur. Magnezyumun özellikle uykusuzluk çekenlerde daha iyi uykuyu desteklediğini bilinmektedir. Ayrıca, bu temel mineral, kalbin ritmini koruyarak kalp çarpıntılarını önlemeye yardımcı olur.
Kan şekerini dengeler
Enginardaki çözünebilir lif kan şekerini düzenlemeye yardımcı olabilir.
Karaciğer için enginar nasıl tüketilmeli?
Enginar yaprakları gövdesine oranla daha faydalıdır. Bunun nedeni yapraklarında bulunan sinarinin gövdesine oranla 8 kat daha fazla olmasından kaynaklanmaktadır. Enginarı yapraklarıyla yemek, safra salgılamasını artıran sinarin özelliğinden dolayı karaciğer ve safra kesesinin düzenli çalışmasına yardımcı olur. Ayrıca enginar yapraklarından yapılan çay da, karaciğerin detoksifiye edilmesine katkı sağlar.
Enginar yaprağı nasıl tüketilir?
Enginarlar çiğ, haşlanmış veya çay formunda tüketilebilir. Ancak, yapraklar genellikle sert ve lifli olduğu için çiğ olarak yemek zordur. Yaprakları buharda pişirerek, haşlayarak veya ızgarada pişirerek tüketmek yaprakların dokusunu yumuşatarak daha lezzetli olmasını sağlar. Enginar yapraklarında, gövdesine göre daha fazla sinarin bulunduğundan yaprakları ile birlikte yenmesi daha faydalıdır. Ayrıca enginar çayı, yapraklarının kaynatılmasıyla yapılır ve karaciğer sağlığını destekler.
Her gün çiğ enginar yenir mi?
Enginar, zengin besin içeriği nedeniyle genel sağlık üzerinde olumlu etkilere sahip bir sebzedir. Enginar tercihen çiğ olarak da yenilebilir. Düzenli tüketimi karaciğeri yeniler, bağırsak içerisinde yer alan faydalı bakterileri artırır. Ayrıca sindirim sisteminin düzgün çalışmasına destek olur. Ancak, sert dokusu ve acı tadı nedeniyle çiğ enginar tüketmek daha az yaygındır.
Enginar nasıl bir sebzedir?
Papatyagiller familyasına ait olan enginar bir sebzedir; mavi mor renk çiçek açar. 50-150 santimetre arasında değişen boya sahiptir. Sebze olarak yemeklerde kullanılırken, bitkisel çay olarak da tüketilebilir. Enginarın yenilebilir kısmı, çiçek tomurcuğunun yaprakları ve kalp kısmıdır.
Enginarın zararı var mı?
Enginarlar, fermente edilebilir oligosakkaritler, disakkaritler, monosakkaritler ve polioller açısından zengindir ve bunların hepsi şeker türleridir. Bu yiyecekler sindirim sorunlarına neden olabilir; bunlar arasında irritabl bağırsak sendromu (IBS) olan kişilerde şişkinlik de yer alır. Ayrıca, nadir de olsa enginarlar alerjik reaksiyonlara yol açabilir.