SAĞLIKLI BİLGİLER


+A A-

Kalp ağrısı neden olur? Kalpte ağrı ne zaman tehlikeli?



Kalp ağrısı neden olur? Kalpte ağrı ne zaman tehlikeli?

Kalp ağrısının türü ağrıya sebep olan soruna göre değişebilir. Göğüs ağrısı keskin veya donuk olabilir. Gelip gidebilir veya ağrıyı her zaman hissedilebilir. Hatta bazı durumlarda göğüs ağrısının kalp rahatsızlığından mı yoksa başka bir şeyden mi kaynaklandığını söylemek zor olabilir. Bu nedenle doktor tarafından bazı tetkiklerin yapılması gerekir.

Yazımızdan göğüs ağrısının yaygın semptomları ile olası nedenleri ve ne zaman tıbbi yardım almanız gerektiğini öğrenebilirsiniz.

Kalp ağrısı neden olur?

Göğüs ağrısının birçok farklı nedeni vardır. Bazı ağrıların sebebi kalp ile alakalı değildir. Özellikle nefes alma ya da öksürme ile oluşan keskin ağrılara ek başka belirti görülmüyorsa kalp ağrısı olma olasılığı daha düşüktür.

Göğüs ağrısına neden olabilecek rahatsızlıklar şunlardır:

Perikardit

Perikardit, kalbi çevreleyen ince, kese benzeri dokunun şişmesi (iltihaplanması) ve tahriş olmasıdır. Genellikle derin nefes aldığınızda veya uzandığınızda kötüleşen ani, keskin, bıçak saplanır gibi bir ağrıya neden olur.

Anjin veya kalp krizi

Anjin, kalp kaslarına giden kan akışının azalmasından kaynaklanan bir göğüs ağrısı türüdür. Kalp krizi ise miyokard enfarktüsü olarak da bilinir. Oksijen açısından zengin kanın kalp kasının bir bölümüne akışı aniden engellendiğinde ve kalp oksijen alamadığında meydana gelir. Her iki durum da göğüs rahatsızlığına neden olabilse de, anjin genellikle fiziksel eforla tetiklenir ve dinlenme veya ilaçla giderilir. Buna karşılık, kalp krizi ağrısı daha yoğundur, dinlenme sırasında ortaya çıkabilir.

Hazımsızlık

Mide ekşimesi, sindirim asidinin yutulan yiyecekleri midenize (yemek borusu) taşıyan tüpe geçmesiyle oluşan rahatsızlıktır. Genellikle yemek yedikten sonra veya uzanırken veya eğilirken meydana gelir.

Zorlanma

Göğüs yaralanması veya göğüs egzersizi sonrasında başlar, nefes aldığınızda kötüleşebilir, kas dinlendirildiğinde daha iyi hissedilir.

Depresyon, panik atak, anksiyete

Göğüs ağrısı ya da sıkışması endişe ve stres ile tetiklenebilir. Genellikle keskin, sürekli bir ağrı, kalp atışının hızlanması, terleme ve baş dönmesi görülebilir.

Göğüs enfeksiyonu, zatürre

Kalpteki ağrı nefes aldığınızda kötüleşir ve yüksek ateş eşlik edebilir. Ayrıca sarı veya yeşil mukuslu öksürük de görülebilir.

Zona hastalığı

Zona göğsünüzdeki sinirleri etkileyerek göğüs ağrısına neden olabilir. Keskin göğüs ağrısı, karıncalanma ve iğne batması hissi gibi çeşitli hisler yaşanabilir.

Kalpte ağrı olduğunu nasıl anlaşılır?

Göğüs ağrısının kalp krizi gibi ciddi bir ağrı olduğunu anlayabilmek için ağrıyı tanımlamak önemlidir. Bu nedenle mutlaka bir doktor tarafından değerlendirilmelidir. Ağrı, basınç ve yanma hissi ile beraber kademli ağrı kalp sorunlarını işaret edebilir. Özellikle ağrı sol kola, çeneye veya sırta yayılıyorsa. Bu belirtilere ek olarak nefes almada zorluk, soğuk terleme ve ani mide bulantısı da varsa kalp sorunu yaşıyor olabilirsiniz.

Psikolojik kalp ağrısı nasıl olur?

Stres ve kaygı bozukluğu kalp krizi belirtilerine benzer semptomlar göstermenize neden olabilir. Göğüs sıkışması kaygının belirtilerinden biridir. Göğüs ağrısıyla birlikte yoğun bir korku hissediyorsanız, panik atak geçiriyor olabilirsiniz. Panik atak belirtileri arasında ayrıca hızlı, çarpan kalp atışı, hızlı nefes alma, çok fazla terleme, nefes darlığı, mide bulantısı ve baş dönmesi bulunur.

Kaygılı hisler, bir kişinin baskı altında hissettiği bir duruma karşı normal bir tepkidir ve genellikle stresli durum sona erdiğinde veya stres faktörü ortadan kalktığında geçer. Ancak kaygı yaşayan biri için bu hisler herhangi bir sebep olmadan ortaya çıkabilir ve stresli olay geçtikten sonra da devam edebilir.  

Öte yandan duygusal strese benzer şekilde, artan steroid ve adrenalin seviyeleri kan damarlarını daraltır, kan basıncını yükseltir ve kan damarlarının iç yüzeylerine zarar verir, bu da anjinaya (kalbe giden kan akışı veya oksijen eksikliğinden kaynaklanan göğüs ağrısı) neden olabilir.

Kalp ağrısı ne zaman tehlikeli olur?

Uzun süren ve dinlendiğinizde veya ilaç aldığınızda geçmeyen göğüs ağrınız varsa mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurun.

Kalp Sağlığı ve Hastalıkları Merkezi
Oluşturma: 14.01.2025 10:46
Son Güncelleme: 26.02.2025 11:10
Oluşturan: Medicana Web ve Yayın Kurulu
Son Yazılar
Göz seğirmesinin nedenleri nelerdir? Göz seğirmesi nasıl tedavi edilir? Çavdar unu sağlıklı mıdır? Çavdar ununun faydaları nelerdir? Tüp bebek nedir? Tüp bebek nasıl olur? Kırmızı sivilce lekeleri nasıl geçer? Kırmızı sivilce izleri kalıcı mı? Karbon peeling ne işe yarıyor? Karbon peelingin faydaları neler? Koltuk altında ter kokusu nasıl giderilir? Koltuk altı kokusu neden olur? Alkalen fosfataz kaç olmalı? Alkalen fosfataz hangi besinlerde bulunur? Tatilde cilt bakımı nasıl yapılır? Tatilde yapılan cilt bakımı neden önemlidir? Acı biberin faydaları nelerdir? Acı biber günde ne kadar yenmeli? Yeme bağımlılığı nedir? Yeme bağımlılığı belirtileri nelerdir? Sıcak oturma banyosu ne işe yarar? Sıcak oturma banyosu nasıl hazırlanır? Duyu bütünleme nedir? Duyu bütünleme bozukluğu belirtileri neler? Uyku gerilemesi neden olur? Uyku gerilemesi belirtileri nelerdir? Doğum kasılmaları ilk nasıl başlar? Doğum kasılması kaç olunca doğum başlar? 6 aylık hamilelikte annede neler olur? 6 aylık gebelikte bebeğin gelişimi ne durumdadır? Emziren anneler ada çayı içebilir mi? Ada çayı hangi durumlarda içilmez? Kan gazı tahlili ne için yapılır? Kan gazı ne işe yarar? Insomnia nedir? Insomnia nasıl anlaşılır? Altın çileğin faydaları nelerdir? Altın çilek nasıl tüketilir? Sinir otu nedir? Damar otu (sinir otu) faydaları nelerdir? Domatesin faydaları nelerdir? Günde kaç domates yemeli? Kırmızı mercimeğin faydaları nelerdir? Kırmızı mercimeğin besin değeri Ada çayı neye iyi gelir? Her gün ada çayı içersem ne olur? Himalaya tuzu nasıl kullanılır? Himalaya tuzunun faydaları neler? Tarçının faydaları nelerdir? Tarçının besin değerleri… Karadut neye iyi gelir? Karadut iltihap söker mi? Ayak şişmesi neden olur? Tek ayakta şişme neden olur? E vitamininin faydaları nelerdir? E vitamini eksikliği nelere yol açar? Siroz neden olur? Siroz hastalığı iyileşir mi? Göz ağrısı neden olur? Göz ağrısına ne iyi gelir? Tümünü Görüntüle