SAĞLIKLI BİLGİLER


+A A-

Kalp ağrısı neden olur?



Kalp ağrısı neden olur?

Kalp ağrısının türü ağrıya sebep olan soruna göre değişebilir. Göğüs ağrısı keskin veya donuk olabilir. Gelip gidebilir veya ağrıyı her zaman hissedilebilir. Hatta bazı durumlarda göğüs ağrısının kalp rahatsızlığından mı yoksa başka bir şeyden mi kaynaklandığını söylemek zor olabilir. Bu nedenle doktor tarafından bazı tetkiklerin yapılması gerekir.

Yazımızdan göğüs ağrısının yaygın semptomları ile olası nedenleri ve ne zaman tıbbi yardım almanız gerektiğini öğrenebilirsiniz.

Kalp ağrısı neden olur?

Göğüs ağrısının birçok farklı nedeni vardır. Bazı ağrıların sebebi kalp ile alakalı değildir. Özellikle nefes alma ya da öksürme ile oluşan keskin ağrılara ek başka belirti görülmüyorsa kalp ağrısı olma olasılığı daha düşüktür.

Göğüs ağrısına neden olabilecek rahatsızlıklar şunlardır:

Perikardit

Perikardit, kalbi çevreleyen ince, kese benzeri dokunun şişmesi (iltihaplanması) ve tahriş olmasıdır. Genellikle derin nefes aldığınızda veya uzandığınızda kötüleşen ani, keskin, bıçak saplanır gibi bir ağrıya neden olur.

Anjin veya kalp krizi

Anjin, kalp kaslarına giden kan akışının azalmasından kaynaklanan bir göğüs ağrısı türüdür. Kalp krizi ise miyokard enfarktüsü olarak da bilinir. Oksijen açısından zengin kanın kalp kasının bir bölümüne akışı aniden engellendiğinde ve kalp oksijen alamadığında meydana gelir. Her iki durum da göğüs rahatsızlığına neden olabilse de, anjin genellikle fiziksel eforla tetiklenir ve dinlenme veya ilaçla giderilir. Buna karşılık, kalp krizi ağrısı daha yoğundur, dinlenme sırasında ortaya çıkabilir.

Hazımsızlık

Mide ekşimesi, sindirim asidinin yutulan yiyecekleri midenize (yemek borusu) taşıyan tüpe geçmesiyle oluşan rahatsızlıktır. Genellikle yemek yedikten sonra veya uzanırken veya eğilirken meydana gelir.

Zorlanma

Göğüs yaralanması veya göğüs egzersizi sonrasında başlar, nefes aldığınızda kötüleşebilir, kas dinlendirildiğinde daha iyi hissedilir.

Depresyon, panik atak, anksiyete

Göğüs ağrısı ya da sıkışması endişe ve stres ile tetiklenebilir. Genellikle keskin, sürekli bir ağrı, kalp atışının hızlanması, terleme ve baş dönmesi görülebilir.

Göğüs enfeksiyonu, zatürre

Kalpteki ağrı nefes aldığınızda kötüleşir ve yüksek ateş eşlik edebilir. Ayrıca sarı veya yeşil mukuslu öksürük de görülebilir.

Zona hastalığı

Zona göğsünüzdeki sinirleri etkileyerek göğüs ağrısına neden olabilir. Keskin göğüs ağrısı, karıncalanma ve iğne batması hissi gibi çeşitli hisler yaşanabilir.

Kalpte ağrı olduğunu nasıl anlaşılır?

Göğüs ağrısının kalp krizi gibi ciddi bir ağrı olduğunu anlayabilmek için ağrıyı tanımlamak önemlidir. Bu nedenle mutlaka bir doktor tarafından değerlendirilmelidir. Ağrı, basınç ve yanma hissi ile beraber kademli ağrı kalp sorunlarını işaret edebilir. Özellikle ağrı sol kola, çeneye veya sırta yayılıyorsa. Bu belirtilere ek olarak nefes almada zorluk, soğuk terleme ve ani mide bulantısı da varsa kalp sorunu yaşıyor olabilirsiniz.

Psikolojik kalp ağrısı nasıl olur?

Stres ve kaygı bozukluğu kalp krizi belirtilerine benzer semptomlar göstermenize neden olabilir. Göğüs sıkışması kaygının belirtilerinden biridir. Göğüs ağrısıyla birlikte yoğun bir korku hissediyorsanız, panik atak geçiriyor olabilirsiniz. Panik atak belirtileri arasında ayrıca hızlı, çarpan kalp atışı, hızlı nefes alma, çok fazla terleme, nefes darlığı, mide bulantısı ve baş dönmesi bulunur.

Kaygılı hisler, bir kişinin baskı altında hissettiği bir duruma karşı normal bir tepkidir ve genellikle stresli durum sona erdiğinde veya stres faktörü ortadan kalktığında geçer. Ancak kaygı yaşayan biri için bu hisler herhangi bir sebep olmadan ortaya çıkabilir ve stresli olay geçtikten sonra da devam edebilir.  

Öte yandan duygusal strese benzer şekilde, artan steroid ve adrenalin seviyeleri kan damarlarını daraltır, kan basıncını yükseltir ve kan damarlarının iç yüzeylerine zarar verir, bu da anjinaya (kalbe giden kan akışı veya oksijen eksikliğinden kaynaklanan göğüs ağrısı) neden olabilir.

Kalp ağrısı ne zaman tehlikeli olur?

Uzun süren ve dinlendiğinizde veya ilaç aldığınızda geçmeyen göğüs ağrınız varsa mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurun.

Kalp Sağlığı ve Hastalıkları Merkezi
Oluşturma: 14.01.2025 10:49
Son Güncelleme: 14.01.2025 10:50
Oluşturan: Medicana Web ve Yayın Kurulu
Son Yazılar
İnsülin direncinin belirtileri nelerdir? İnsülin direnci nasıl kırılır? Diyafram nedir? Diyafram ne işe yarar? Cennet hurması faydaları nelerdir? Cennet hurmasını nasıl tüketmeliyiz? K vitaminini nasıl alırız? K vitamini içeren besinler nelerdir? Dereotu nedir? Dereotunun faydaları nelerdir? Otoimmün hastalıklar nelerdir? Otoimmünde ne yememeli? Ejder meyvesinin ne gibi faydaları var? Ejder meyvesinin tadı neye benzer? NST nedir? NST'de doğum sancısı kaç olmalı? Kreatin kinaz nedir? Kreatin kinaz yüksek olursa ne olur? Limonun faydaları nelerdir? Limon hangi hastalıklara iyi gelir? Divertikül nedir? Divertikül nasıl geçer? Estradiol nedir? Estradiol yüksekliği/düşüklüğü ne anlama gelir? İnsomnia ne anlama gelir? İnsomnia nasıl geçer? Ebegümeci nedir ne işe yarar? Ebegümeci otu nasıl tüketilir? Kulak temizleme nasıl yapılır? Kulak kiri neden olur? Elma sirkesi nelere iyi gelir? Elma sirkesinin faydaları nelerdir? EOS (Eozinofil) nedir? EOS yüksekliği/düşüklüğü tehlikeli midir? İnfertilite nedir? Kadınlarda ve erkeklerde infertilite ne anlama gelir? Cilt bakımı önerileri: İyi bir cilt bakımı nasıl yapılır? Selenyum nedir? Selenyumun faydaları nelerdir? Endometriozis belirtileri nelerdir? Endometriozis hastalığı tehlikeli midir? EMDR nedir, ne işe yarar? EMDR tekniği nasıl yapılır? Ateşi ne düşürür? Çocuklarda ateş nasıl düşürülür? Doğal öneriler Akupunktur nedir? Akupuntur ne işe yarar? Majör depresyon nedir? Majör depresyonun belirtileri nelerdir? Çarkıfelek meyvesi nelere faydalıdır? Çarkıfelek meyvesi nerelerde yetişir? Polip nedir? Polip belirtileri nelerdir? Seboreik dermatit nedir? Seboreik dermatit neden olur? Biberiye yağının faydaları nelerdir? Biberiye yağı nelere iyi gelir? Çörek otunun faydaları nelerdir? Çörek otu hangi hastalıklara iyi gelir? Tümünü Görüntüle