SAĞLIKLI BİLGİLER


+A A-

Mide üşütmesi belirtileri nelerdir? Mide üşütmesi nasıl geçer?



Mide üşütmesi belirtileri nelerdir? Mide üşütmesi nasıl geçer?

Mide üşümesi veya viral gastroenterit, ishal ve kusmaya neden olan çok yaygın bir rahatsızlıktır. Genellikle bakteriyel veya viral bir mide mikrobundan kaynaklanır. Her yaştan insanı etkiler, ancak özellikle küçük çocuklarda yaygındır. Çocuklardaki vakaların çoğu rotavirüs adı verilen bir virüsten kaynaklanırken, yetişkinlerdeki vakalar genellikle norovirüs veya bakteriyel gıda zehirlenmesinden kaynaklanır.

Viral gastroenteritin (mide gribi olarak da adlandırılır) gelişmesinin en yaygın yolu, enfekte bir kişiyle temas kurmak veya kirlenmiş yiyecek veya su tüketmektir.

Mide üşütmesi için özel bir tedavi yoktur. Evde bakım uygulamaları ile rahatsızlık birkaç gün içerisinde kendiliğinden düzelir. Ancak, şiddetli dehidratasyon belirtileri varsa, örneğin sürekli baş dönmesi, çok az miktarda idrar çıkışı veya hiç idrar çıkışı yoksa, kanlı ishal varsa, sürekli kusma ve sıvı tutamama gibi durumlarda derhal tıbbi yardım alınmalıdır.

Mide üşütmesi nedir?

Tıp literatüründe viral gastroenterit olarak adlandırılan mide üşütmesi, sulu ishal, mide krampları, mide bulantısı veya kusma ve bazen ateş gibi semptomlara neden olan bir bağırsak enfeksiyonudur. Gastro "mide" ve " enter " ince bağırsak, "İtis" ise genellikle bir enfeksiyondan kaynaklanan iltihaplanma demektir. Bu "viral" enfeksiyona bir virüsün neden olduğu anlamına gelir. Mide üşütmesi her zaman bir virüsten kaynaklanmaz. Bazen bakteri veya parazitler de yol açabilir. Ancak her durumda benzer semptomlar görülür. Viral gastroenterit, enfekte bir kişinin dışkısı veya kusmuğuyla temas yoluyla kişiden kişiye yayılır.

Mide üşütmesi belirtileri nelerdir?

Mide üşütmesi, kusma ve ishal gibi gastrointestinal semptomlara neden olur. Genellikle kısa sürer, ancak çok bulaşıcı olabilir.

Mide üşütmesinin en sık görülen belirtileri şunlardır:

  • İshal.
  • Mide bulantısı ve kusma.
  • İştahsızlık.
  • Karın ağrısı ve krampları.

Diğer belirtiler şunları içerebilir:

  • Ateş.
  • Titreme.
  • Tükenmişlik.
  • Vücut ağrıları.
  • Baş ağrıları.
  • Şişmiş lenf düğümleri.

Mide üşütmesi neden olur?

Birçok farklı virüs gastrointestinal sisteminizi enfekte ederek viral gatroenterite neden olabilir.

En yaygın olanları şunlardır:

Norovirüs

Yetişkinlerde mide gribinin önde gelen nedenidir ve dünya çapındaki vakaların büyük bir çoğunluğunu nonovirüsün oluşturduğu tahmin edilmektedir. Semptomlar genellikle virüsle temas ettikten 12 ila 48 saat sonra başlar ve 1 ila 3 gün sürer.

Rotavirüs

Rotavirüs, dünya çapında çocuklarda mide üşütmesinin önde gelen nedenidir. Çoğu kişi 3 yaşından önce yakalanır, bu yüzden çoğu yetişkin bağışıktır. Semptomlar genellikle virüsle temas ettikten yaklaşık 2 gün sonra başlar ve 3 ila 8 gün sürer. Aşılar rotavirüs enfeksiyonunu önleyebilir.

Astrovirüs

Astrovirüsler çoğunlukla 3 yaşından küçük çocukları etkiler. Semptomlar genellikle virüsle temas ettikten 4 ila 5 gün sonra başlar ve 1 ila 4 gün sürer.

Adenovirüs

Adenovirüsler daha sıklıkla solunum yolu enfeksiyonlarına neden olur, ancak yanlışlıkla yutarsanız gastrointestinal enfeksiyonlara da neden olabilirler. Semptomlar genellikle virüsle temas ettikten 3 ila 10 gün sonra başlar ve 1 ila 2 hafta sürer.

Bakteriler

Escherichia coli ve salmonella gibi bakteriler de mide üşütmesini tetikleyebilir. Ancak bu, virüs kaynaklı vakalar kadar yaygın değildir.

Soğuktan mide üşür mü?

Kış aylarında soğuk havaya maruz kalmak ve soğuk içecek veya yiyecek tüketimi, sindirim sisteminin işleyişini etkileyerek mide üşütmesine yol açabilir.

Mide üşütmesi tedavisi

Çoğu insanın viral gastroenterit için özel bir tedaviye ihtiyacı yoktur. Rahatsızlık muhtemelen birkaç gün sonra kendi kendine düzelir.  Antibiyotikler virüslere karşı etkili değildir ve kullanılması bir fayda sağlamaz. İyileşme hızlandırmak için yapabilecek en iyi şey evde dinlenmek, susuz kalmamak, hafif ve sindirimi kolay gıdalar tüketmektir.

Mide üşütmesine ne iyi gelir?

Mide üşütmesinin hızlıca tedavisi ve belirtilerin hafifletilmesi için bazı yöntemler işe yarayabilir. Bunlardan bazıları şunlardır:

  • Bol bol dinlenmek.
  • Sık sık buz parçaları emmek veya küçük yudumlarla su içmek.
  • Bitki çayları, zencefil çayı veya nane çayı içmek.
  • Tuzlu kraker, pirinç ve elma püresi gibi hafif ve sindirimi kolay gıdalar tüketmek.
  • Mide kramplarında sıcak su torbası kullanmak.
  • Ateş veya ağrılar için parasetamol almak.
  • İhtiyacınız varsa kusma önleyici ilaçlar ve/veya ishal önleyici ilaçlar almak.

Mideyi üşütmesi kaç gün sürer?

Mide gribi genellikle sadece birkaç gün sürer, ancak şiddetli vakalarda bir veya iki haftaya kadar sürebilir. Bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerin virüsü yenmesi daha zor olabilir ve daha uzun sürebilir.

Mide üşütmesi tehlikeli mi?

Çoğu durumda, viral gastroenterit tehlikeli değildir, dehidratasyona yol açarsa tehlikeli olabilir. Ancak bebekler, yaşlılar ve bağışıklık sistemi zayıflamış kişiler için viral gastroenterit yaşamı tehdit edici olabilir.

Çocuk Gastroenteroloji Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Gastroenteroloji İç Hastalıkları
Oluşturma: 11.05.2025 13:10
Son Güncelleme: 11.05.2025 13:12
Oluşturan: Medicana Web ve Yayın Kurulu
Son Yazılar
Sigarayı bıraktıktan sonra vücutta neler olur? Sigara nasıl bırakılır? Sıcak havada neden uyku gelir? Sıcak havada uyuyamayanlar için öneriler neler? Tatilde neden ishal olunur? Tatilde ishale ne iyi gelir? Uçak yolculuğunda kulak tıkanması neden olur? Uçakta kulak tıkacı işe yarıyor mu? Karınca yumurtası yağı ne işe yarar? Karınca yumurtası yağı nasıl kullanılır? Duygusal açlık nedir? Duygusal açlık nasıl giderilir? Polikistik Over Sendromu nasıl geçer? PCOS’lu olan biri hamile kalabilir mi? Saç mantarı nedir? Saç mantarı neden olur? Epsom tuzu nedir? Epsom tuzu nasıl kullanılır? Brokolinin faydaları neler? Ekinezya çayının faydaları neler? Ekinezya nasıl tüketilmeli? Emziren anne rezene çayı içerse ne olur? 9 hafta gebelikte annedeki değişiklikler nelerdir? 9 hafta bebek gelişimi nasıl olmalıdır? Diş beyazlatma nedir? Evde diş beyazlatma teknikleri neler? Su toplamış yanığa ne iyi gelir? Yanık izi nasıl geçer? Doğum lekesi nedir? Doğum lekesi nasıl anlaşılır? Laktoz içeren besinler nelerdir? Laktoz en çok hangi besinlerde var? Lahananın faydaları neler? Lahana hangi hastalıklara iyi gelir? Kara mürver nedir, neye iyi gelir? Kara mürverin faydaları nelerdir? Çam fıstığı neye iyi gelir? Çam fıstığının faydaları neler? Frenk üzümü nedir, ne işe yarar? Frenk üzümünün faydaları nelerdir? Kaya koruğu neye iyi gelir? Kaya koruğunun faydaları nelerdir? KOAH nedir? KOAH hastalığının belirtileri neler? Tavuk zehirlenmesi nasıl anlaşılır? Tavuk zehirlenmesinin belirtileri nelerdir? Fesleğenin faydaları nelerdir? Çakşır otu nedir, ne işe yarar? Çakşır otunun faydaları nelerdir? Goji berry neye iyi gelir? Goji berry nasıl tüketilmeli? Hipotermi nedir? Hipoterminin belirtileri nelerdir? Gut hastalığı nedir? Gut hastalığı olanlar nasıl beslenmeli? Skolyoz nedir? Skolyoz varsa ne yapmalı? Tümünü Görüntüle