SAĞLIKLI BİLGİLER


+A A-

Keten tohumu yağı nasıl kullanılır? Keten tohumun yağı ne işe yarar?



Keten tohumu yağı nasıl kullanılır? Keten tohumun yağı ne işe yarar?

Keten tohumu (Linum usitatissimum), Linaceae familyasındaki Linum cinsinin bir üyesidir. Keten tohumu yüzyıllardır günlük yaşamda boyama, cilalamada kurutma yağı olarak ve solunum bozuklukları, kabızlık, karın ağrısı, idrar yolu enfeksiyonu ve cilt iltihabı için tıbbi amaçlarla kullanılmıştır. Keten tohumu yağı, olgunlaşmış ve kurutulmuş taze keten tohumları soğuk pres yöntemiyle elde edilir. Bu yöntemle, daha fazla sağlık faydasına sahip bir yağ elde edilmesi sağlanır. Soğuk presleme, ısıtmayla zarar görebilecek antioksidanları korur. Keten tohumu yağı kalp hastalığı, yüksek tansiyon, kanda yüksek kolesterol veya diğer yağlar (lipit) seviyeleri (hiperlipidemi) ve diğer birçok rahatsızlık için kullanılır.

Keten tohumu yağının ayrıca, yeni kemik dokusunun oluşumu, kanın zamanında pıhtılaşması sayesinde kanamanın durması ve göz kuruluğunu önlemek için gözyaşının artması gibi çeşitli işlevlere yardımcı olduğu düşünülmektedir.

Keten tohumu yağı ne işe yarar?

Keten tohumu yağı, öğütülmüş ve preslenmiş keten tohumlarından elde edilir. Sağlıklı yağlar içeren ve bu yağlar açısından zengin bir kaynak olan keten tohumu yağı, yemeklerde kullanıldığında birçok fayda sağlayan çok sayıda sağlık faydası sunar. Keten tohumu yağı, omega-3 yağ asitleri açısından zengindir. İnsanlar keten tohumu yağını kolesterolü ve kan şekerini düşürmek ve sindirim rahatsızlıklarını tedavi etmek için kullanırlar. Keten tohumu yağı, aşağıdakiler de dahil olmak üzere faydalı olduğu düşünülen birçok aktif bileşik içerir, bunlar:

  • Alfa-linolenik asit (ALA), bir omega-3 yağ asidi
  • Linoleik asit (LA), bir omega-6 yağ asidi
  • Oleik asit, bir omega-9 yağ asidi
  • Lif
  • Lignanlar, glikozitler ve peptitler

Keten tohumu yağındaki, lifler ve lignanlar, kardiyovasküler hastalık, ateroskleroz, diyabet, kanser, artrit, osteoporoz ve otoimmün ve nörolojik bozuklukların azaltılması dâhil olmak üzere potansiyel sağlık yararları sağlar.

Bazı insanlar da keten tohumu yağını aşağıdaki sağlık sorunlarını gidermek için de kullanabilir:

  • Meme kanseri riskini azaltmak
  • Karpal tünel sendromunu kontrol etmek.
  • Kuru göz rahatsızlığını gidermek.
  • Metabolik sendromlu hastalarda yüksek tansiyonu düşürmek
  • Sıcak basması gibi menopoz semptomlarını yönetmek.
  • Metabolik disfonksiyonla ilişkili steatotik karaciğer hastalığını tedavi etmek.
  • Hemodiyaliz hastalarında böbrek anemisini önlemek.
  • Cilt ve saç sağlığını iyileştirmek.

Keten tohumu yağı nasıl tüketilir?

Keten tohumu yağı, pişirme amaçlı ve kızartma yağı olarak kullanılmaz, çünkü yüksek bir dumanlanma noktasına sahip değildir ve yüksek ısıya maruz kaldığında zararlı bileşikler oluşturabilir. Günde 1 yemek kaşığı keten tohumu yağını direkt olarak içebilirsiniz. Yağı içmekte zorlanıyorsanız salata sosları, yoğurtla veya yemeklerin üzerine dökerek, smoothie, meyve veya sebze sularına ekleyerek, ayrıca buharda pişirilmiş sebzelerle, ızgara etler, pişmiş tahıllarla da tüketebilirsiniz.

Keten tohumu her gün tüketilirse ne olur?

Keten tohumları zengin bir lif, omega-3 yağ asitleri ve lignan kaynağıdır. Düzenli olarak tüketildiğinde sindirimi iyileştirmeye, kolesterol seviyelerini düşürmeye ve genel sağlık için gerekli besinleri sağlamaya yardımcı olabilir. Hem çözünür hem de çözünmez lif içeren keten tohumu, düzenli bağırsak hareketlerini teşvik ederek sağlıklı bir kiloyu korumaya yardımcı olabilir.  Ayrıca kalp sağlığını koruyarak, diyabete karşı da fayda sağlar.

Keten tohumu östrojen artırır mı?

Keten tohumu östrojen seviyelerini artırmak için kullanılır. Bunun nedeni, keten tohumunun, lignanlar adı verilen bitki kimyasalları olan fitoöstrojenler içermesidir. Fitoöstrojenler östrojen hormonu gibi davranır. Keten tohumu östrojeni ile menopoz arasında güçlü bir ilişki vardır. Östrojen tedavisi görmeyen postmenopozal kadınlarda keten tohumu sıcak basmalarını azaltabilir ve ruh halini ve yaşam kalitesini iyileştirebilir.

Beslenme ve Diyet
Oluşturma: 07.05.2025 11:17
Son Güncelleme: 07.05.2025 11:18
Oluşturan: Medicana Web ve Yayın Kurulu
Son Yazılar
Tatilde neden ishal olunur? Tatilde ishale ne iyi gelir? Uçak yolculuğunda kulak tıkanması neden olur? Uçakta kulak tıkacı işe yarıyor mu? Karınca yumurtası yağı ne işe yarar? Karınca yumurtası yağı nasıl kullanılır? Duygusal açlık nedir? Duygusal açlık nasıl giderilir? Polikistik Over Sendromu nasıl geçer? PCOS’lu olan biri hamile kalabilir mi? Saç mantarı nedir? Saç mantarı neden olur? Epsom tuzu nedir? Epsom tuzu nasıl kullanılır? Brokolinin faydaları neler? Ekinezya çayının faydaları neler? Ekinezya nasıl tüketilmeli? Emziren anne rezene çayı içerse ne olur? 9 hafta gebelikte annedeki değişiklikler nelerdir? 9 hafta bebek gelişimi nasıl olmalıdır? Diş beyazlatma nedir? Evde diş beyazlatma teknikleri neler? Su toplamış yanığa ne iyi gelir? Yanık izi nasıl geçer? Doğum lekesi nedir? Doğum lekesi nasıl anlaşılır? Laktoz içeren besinler nelerdir? Laktoz en çok hangi besinlerde var? Lahananın faydaları neler? Lahana hangi hastalıklara iyi gelir? Kara mürver nedir, neye iyi gelir? Kara mürverin faydaları nelerdir? Çam fıstığı neye iyi gelir? Çam fıstığının faydaları neler? Frenk üzümü nedir, ne işe yarar? Frenk üzümünün faydaları nelerdir? Kaya koruğu neye iyi gelir? Kaya koruğunun faydaları nelerdir? KOAH nedir? KOAH hastalığının belirtileri neler? Tavuk zehirlenmesi nasıl anlaşılır? Tavuk zehirlenmesinin belirtileri nelerdir? Fesleğenin faydaları nelerdir? Çakşır otu nedir, ne işe yarar? Çakşır otunun faydaları nelerdir? Goji berry neye iyi gelir? Goji berry nasıl tüketilmeli? Hipotermi nedir? Hipoterminin belirtileri nelerdir? Gut hastalığı nedir? Gut hastalığı olanlar nasıl beslenmeli? Skolyoz nedir? Skolyoz varsa ne yapmalı? Denizanası temas edince ne yapılır? Denizanası temas edince ne olur? Kene ısırdığında neler yapılmalı? Kene ısırması belirtileri nelerdir? Tümünü Görüntüle