SAĞLIKLI BİLGİLER


+A A-

Lasik göz ameliyatı nedir? Lasik kaç günde iyileşir?



Lasik göz ameliyatı nedir? Lasik kaç günde iyileşir?

LASIK, görmenizdeki sorunları gidermek için lazerler kullanan bir refraktif göz ameliyatıdır. LASIK, gözün ışığı gerektiği gibi kıramadığında (bükemediğinde) oluşan refraktif hataları düzeltir ve daha net görmenize ve daha kaliteli bir yaşam sürmenize yardımcı olabilir. LASIK, gözün önündeki korneanın şeklini hassas şekilde değiştirmek için kesme lazeri kullanılır. LASIK göz ameliyetı gözlük veya kontakt lens kullananların tercih ettiği bir yöntemdir.

Lasik göz ameliyatı nedir?

LASIK, (Laser-Assisted in Situ Keratomileusis), görme kusurlarını düzelten bir lazer göz ameliyatıdır. Gözünüz ışığı düzgün bir şekilde kırmadığında (bükmediğinde) refraktif bir hatanız var demektir. LASIK'in amacı, görmenizi iyileştirmek için refraktif kusurunuzu düzeltmektir. LASIK göz ameliyatı, gözlük veya kontakt lens ihtiyacınızı azaltabilir. Bazı durumlarda, tamamen kurtulmanızı bile sağlayabilir. Ancak, LASIK'in presbiyopiyi düzeltemeyeceğini bilmek önemlidir. Bu, yakın görüşte yaşa bağlı normal kayıptır. Presbiyopi genellikle 40 yaş civarında başlar. Bir noktada, yakın görüşe yardımcı olması için muhtemelen okuma gözlüğüne ihtiyacınız olacaktır.

LASIK ameliyatı genellikle birkaç dakika sürer ve anestezi gerektirmez. Birkaç saat sonra ameliyat sonrası ağrı ve gözlerde kızarıklık olabilir, ancak bu genellikle birkaç gün içinde geçer.

Lasik göz ameliyatı neden yapılır?

LASIK göz ameliyatı, gözlerin odaklanma kabiliyetinin bozulmasına neden olan (şaşılık, hipermetropi ve astigmatizm gibi) refraktif sorunların düzeltilmesi için yapılır. Net bir şekilde görebilmeniz için ışık ışınlarının korneadan ve lensten geçmesi gerekir. Kornea ve lens ışığı kırarak retinaya düşmesini sağlar. Retina ışığı beyine giden ve görüntüye dönüşen sinyallere dönüştürür. Kırılma kusurlarında, korneanın veya lensin şekli ışığın düzgün bir şekilde bükülmesini engeller. Işık retinaya gerektiği gibi odaklanmadığında görüş bulanıklaşır.

LASIK ile göz doktoru korneanın şeklini değiştirmek için kesici bir lazer kullanır. Bu lazer göz ameliyatı, ışık ışınlarının retinaya odaklanma şeklini iyileştirir. LASIK,  miyopi (uzağı görememe),  hipermetropi (yakını görememe) ve astigmatizmi tedavi etmek için kullanılır.

Kimler lasik göz ameliyatı yaptırabilir?

LASIK ameliyatı olmak için belirli gereksinimleri karşılamanız gerekir. Bunlardan bazıları şunlardır:

18 yaşında veya daha büyük olmak.

Göz numarasının son bir yılda çok fazla değişmemiş olması.

Kırma kusurunuzun LASIK ile tedavi edilebilecek nitelikte olması.

Korneaların yeterince kalın ve sağlıklı olması, genel göz sağlığınızın da genel olarak iyi olması.

Kimler lasik göz ameliyatı yaptıramaz?

Dengesiz (değişen) bir kırılma hatası.

Aşırı miyopluk, hipermetropluk veya astigmatizma seviyeleri.

Şiddetli kuru göz.

Çok ince kornealar.

Kornea izleri veya hastalıkları.

Keratokonus  (koni biçimli kornea).

İleri glokom.

Görmeyi etkileyen katarakt .

Geçmişte belirli göz enfeksiyonlarına sahip olma .

Kontrol edilemeyen diyabet.

Ayrıca hamile veya emziren kadınlar LASIK yaptırmamalıdır. Bunun nedeni hamilelik sırasında oluşabilecek görme değişiklikleridir.

Lasik kaç günde iyileşir?

LASIK ameliyatı normal şartlarda altı ila on iki saatlik ilk iyileşme süresi gerektirir. Ancak bu, hastadan hastaya değişebilir ve iltihaplanma derecesi gibi çeşitli faktörler etkilidir. Çoğu LASIK hastası, işlemden sonraki 24 saat içinde normal bir şekilde görebilirken, bazılarının bu görüşe sahip olabilmesi için iki ila beş gün dinlenmesi gerekir. LASIK'ten sonra bazı hastalar birkaç hafta ve bazı durumlarda birkaç ay boyunca geçici olarak parlama, hale ve dalgalanan görüş yaşayabilir. Gözler prosedürün hemen ardından iyileşmeye başlar, ancak LASIK'ten sonraki tam iyileşme genellikle dört ila altı hafta sürer.

Lasik ameliyatı riskli mi?

LASIK'te görme kaybına yol açan komplikasyonlar çok nadirdir. Ancak LASIK göz ameliyatının bazı yan etkileri mevcuttur. Kuru gözler, gece parlaması ve haleler gibi geçici görme sorunları yaygındır.

Oluşturma: 12.02.2025 09:33
Son Güncelleme: 26.02.2025 11:44
Oluşturan: Medicana Web ve Yayın Kurulu
Son Yazılar
Kereviz Nedir? Kereviz Yararları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Reyhan Şerbeti Faydaları Nelerdir? Nasıl Yapılır? Zararları Var Mı? Yulaf Ezmesi Faydaları Nelerdir? Kilo Aldırır Mı? Zayıflatır Mı? Limon Otu Nedir? Limon Otu Faydaları Nelerdir? Ne İşe Yarar? Rokanın Faydaları Nelerdir? Rokayı Kimler Yememeli? Semizotu Faydaları Nelerdir? Portakalın Faydaları Nelerdir? Strese bağlı tansiyon nasıl düşürülür? Psikolojik tansiyon belirtileri nelerdir? Zencefil çayı neye iyi gelir? Toz ve taze zencefilli çay nasıl yapılır? Ebegümeci hangi hastalıklara iyi gelir Ebegümecinin faydaları ve zararları nelerdir? Oruç tutarken vücutta neler olur? Oruç vücudu temizler mi? Glikolik asitin cilde faydaları nelerdir? Glikolik asit nelerde var? Göz çizdirme nedir? Göz çizdirmenin riskleri nelerdir? Beyne iyi gelen besinler nelerdir? Beyni en çok ne güçlendirir? Majör depresif bozukluk nasıl geçer? Majör depresyon ilerlerse ne olur? Biberiye yağı nasıl kullanılır? Saç için biberiye yağı nasıl kullanılır? Karbonmonoksit zehirlenmesi nasıl olur? Karbonmonoksit zehirlenmesi belirtileri nelerdir? Kinoa nasıl tüketilir? Kinoanın faydaları nelerdir? Misvak ne işe yarar? Misvak kullanmanın faydaları nelerdir? Oruç tutmanın faydaları nelerdir? Oruç tutmak hangi organlara iyi gelir? Muzun faydaları nelerdir? Her gün muz yersem ne olur? Ramazan ayında hangi yiyecekler yenir? İftarda nasıl beslenmeliyiz? Rentek manevrası nedir? Rentek manevrası nasıl uygulanır? 5 haftalık hamilelik belirtileri nelerdir? 5 haftalık gebelikte neler hissedilir? Oruç tutarken nasıl kilo verilir? Ramazanda en hızlı nasıl kilo verilir? Bamya tohumu nelere iyi gelir? Bamya tohumu diz için nasıl kullanılır? BT ne demek? BT ne için çekilir? Biotin eksikliği belirtileri nelerdir? Biotin nedir, ne işe yarar? Bronşektazi belirtileri nelerdir? Bronşektazi geçer mi? ESWT ne işe yarar? ESWT tedavisi… Tümünü Görüntüle