SAĞLIKLI BİLGİLER


+A A-

Mide şişkinliğine ne iyi gelir? Mide şişkinliği nasıl geçer?



Mide şişkinliğine ne iyi gelir? Mide şişkinliği nasıl geçer?

Mide şişkinliği, karnınızın dolu, gergin ve bazen hassas olduğu rahatsız edici bir histir. Bu tokluk hissi, midenizin içinde oluşan basınçtan kaynaklanır. Şişkinliğe yol açan birçok neden bulunur. Yeme bozuklukları, gaz ve sindirim sorunları, gıda intoleransları, kabızlık, çölyak hastalığı, huzursuz bacak sendromu, yumurtalık veya rahim sorunları, inflamatuar bağırsak hastalığı, ilaçlar, kanser, gastroparezi bunlardan bazılarıdır.

Şişkinlik için tedaviye genellikle gerek yoktur. Tedaviye ihtiyacınız varsa, bu nedene bağlı olacaktır. Midedeki şişkinliği azaltmak için, düzenli egzersiz, bol su içmek, tuzlu ve yağlı yiyeceklerden kaçınmak, nane, zencefil ve papatya gibi bitkisel çaylar, reçetesiz satılan gaz giderici ilaçlar, sıcak kompres gibi yöntemleri deneyebilirsiniz.

Mide şişkinliği neyin belirtisi olabilir?

Şişkinlik genellikle bir sindirim sorunudur, ancak hormonlar ve stres de rol oynar. Şişkinliğin en yaygın nedeni bağırsaklarda çok fazla gaz bulunmasıdır. Bu durum bazı sebze ve gazlı içecekler gibi bazı yiyecek ve içeceklerden kaynaklanabileceği gibi, yemek yerken hava yutulmasından da kaynaklanabilir. Ayrıca bazı ilaçlar, uyku hapları, sakinleştiriciler ve antidepresanlar da yan etki olarak şişkinliğe neden olabilir.
Sindirim sisteminizdeki aşağıdaki sorunlar şişkinliğe nedenlerindendir:
Kabızlık.

Gastrit.

Mide ülseri.

Gıda intoleransı.

Çölyak hastalığı.

Huzursuz bağırsak sendromu (IBS).

Bazı kişilerde adet dönemleri.

Helicobacter pylori enfeksiyonu

İnce bağırsakta aşırı bakteri çoğalması (SIBO).

Mide-bağırsak veya kolorektal kanser.

Bazen geçmeyen şişkinlik, yumurtalık kanseri gibi daha ciddi bir hastalığın belirtisi olabilir.

Mide şişkinliği nasıl geçer?

Mide şişkinliğini azaltmak için yapılabileceklerden bazıları;

Sindiriminizi iyileştirmek ve şişkinliği önlemeye yardımcı olmak için düzenli egzersiz yapmak faydalı olabilir.

Hava yutmamak için besinleri ağzınızı kapalı tutarak çiğneyin.

Bol su için.

Kabızlık sorunu yaşıyorsanız lif içeriği yüksek besinler tüketin.

Büyük öğünler yerine daha küçük ve daha sık öğünler yiyin.

Sıkışan gazı serbest bırakmak için karnınıza masaj yapın.

Mide şişkinliğine ne iyi gelir?

Şişkinlik hemen hemen herkesin yaşadığı bir durum olsa da, belirtileri en aza indirmek veya başlamadan önce durdurmaya yardımcı olmak için atabileceğiniz adımlar var. Bunlar:

Egzersiz yapın.

Çok fazla lif tüketmekten kaçının, ancak tamamen kesmeyin.

'Bağırsak dostu' bakterileri almaya başlayın.

Su içmeyi unutmayın.

Hormon döngünüze dikkat edin.

Stresten uzak durmaya çalışın.

Ayrıca mide şişkinliğine iyi gelen yiyecekler ve içecekler şunlardır:

Salatalık

Avokado

Meyveler

Yoğurt

Kereviz

Muz

Kuşkonmaz

Kabak

Ispanak

Pazı

Kinoa

Su

Kefir

Elma sirkesi

Limon suyu

Zencefil, zerdeçal, nane ve karahindiba çayı, yeşil çay, rezene çayı ve papatya çayı gibi bitki çayları.

Su içmek mide şişkinliğine iyi gelir mi?

Bol su içmek (Her gün yeteri miktarda su tüketmek sindirim sisteminde hareketliliği artırarak yiyeceklerin kolaylıkla sindirilmesine ve hazımsızlığın önlenmesine katkıda bulunur)  ve probiyotik içeren sıvılar tüketmek mide şişkinliğine faydalı olabilir.
 

Oluşturma: 24.01.2025 09:29
Son Güncelleme: 23.06.2025 14:19
Oluşturan: Medicana Web ve Yayın Kurulu
Son Yazılar
Göz seğirmesinin nedenleri nelerdir? Göz seğirmesi nasıl tedavi edilir? Çavdar unu sağlıklı mıdır? Çavdar ununun faydaları nelerdir? Tüp bebek nedir? Tüp bebek nasıl olur? Kırmızı sivilce lekeleri nasıl geçer? Kırmızı sivilce izleri kalıcı mı? Karbon peeling ne işe yarıyor? Karbon peelingin faydaları neler? Koltuk altında ter kokusu nasıl giderilir? Koltuk altı kokusu neden olur? Alkalen fosfataz kaç olmalı? Alkalen fosfataz hangi besinlerde bulunur? Tatilde cilt bakımı nasıl yapılır? Tatilde yapılan cilt bakımı neden önemlidir? Acı biberin faydaları nelerdir? Acı biber günde ne kadar yenmeli? Yeme bağımlılığı nedir? Yeme bağımlılığı belirtileri nelerdir? Sıcak oturma banyosu ne işe yarar? Sıcak oturma banyosu nasıl hazırlanır? Duyu bütünleme nedir? Duyu bütünleme bozukluğu belirtileri neler? Uyku gerilemesi neden olur? Uyku gerilemesi belirtileri nelerdir? Doğum kasılmaları ilk nasıl başlar? Doğum kasılması kaç olunca doğum başlar? 6 aylık hamilelikte annede neler olur? 6 aylık gebelikte bebeğin gelişimi ne durumdadır? Emziren anneler ada çayı içebilir mi? Ada çayı hangi durumlarda içilmez? Kan gazı tahlili ne için yapılır? Kan gazı ne işe yarar? Insomnia nedir? Insomnia nasıl anlaşılır? Altın çileğin faydaları nelerdir? Altın çilek nasıl tüketilir? Sinir otu nedir? Damar otu (sinir otu) faydaları nelerdir? Domatesin faydaları nelerdir? Günde kaç domates yemeli? Kırmızı mercimeğin faydaları nelerdir? Kırmızı mercimeğin besin değeri Ada çayı neye iyi gelir? Her gün ada çayı içersem ne olur? Himalaya tuzu nasıl kullanılır? Himalaya tuzunun faydaları neler? Tarçının faydaları nelerdir? Tarçının besin değerleri… Karadut neye iyi gelir? Karadut iltihap söker mi? Ayak şişmesi neden olur? Tek ayakta şişme neden olur? E vitamininin faydaları nelerdir? E vitamini eksikliği nelere yol açar? Siroz neden olur? Siroz hastalığı iyileşir mi? Göz ağrısı neden olur? Göz ağrısına ne iyi gelir? Tümünü Görüntüle