Dizin altından ayağa kadar görülen ağrı, kaval kemiği ağrısı olarak adlandırılır. Sporcularda sıklıkla görülen bu ağrı, hareketsiz (sedanter) yaşam tarzı süren bireylerin ısınmadan yaptıkları egzersizler sonucu da ortaya çıkabilir. Ağır tempolu antrenmanlar sonrasında görülen kaval kemiği ağrısı, genellikle 2-3 günlük bir istirahatten sonra kendiliğinden geçer. Ancak, ağrıyan bölgeye buz uygulanması veya masaj yapılması gibi evde uygulanabilecek basit yöntemlerle kaval kemiği ağrısının geçmediği durumlarda mutlaka doktora başvurmak gerekir. Çünkü kaval kemiği ağrısı; kemik erimesi, tümör, çatlak ve kırık gibi ciddi rahatsızlıklar sonucu da ortaya çıkabilir.
Kaval Kemiği Ağrısı Nedir?
Dizi ayak bileğine bağlayan kaval kemiği vücutta yer alan iri kemiklerden biridir. Tibia kemiği olarak da bilinen ve ayak bileğinin hareket etmesini sağlayan kaval kemiğinde oluşan ağrı ise bu bölgedeki kasların normalden daha fazla kullanılması sonucu görülür. Özellikle sporcularda ağır egzersize bağlı oluşan kaval kemiği ağrısı, kısa süreli olabileceği gibi bazı durumlarda hareket kabiliyetini kısıtlayan bir ağrıya dönüşebilir. Bunun dışında, yukarıda sayılan hastalıklara bağlı olarak da gelişebilen kaval kemiği ağrısının uzun süre geçmemesi durumunda ortopedi doktoruna başvurulması en iyisi olacaktır.
Kaval Kemiği Ağrısı Nedenleri
Bacaktaki kasların esnekliği ve kemik yapısına bağlı olarak kaval kemiği ağrısının sıklığı ve şiddeti kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Hareketsiz yaşam süren ve normalde çok fazla spor yapmayan bireylerin ısınmadan egzersiz yapması sonucu kaval kemiği ağrısı ortaya çıkabilir. Ayrıca, yukarıda da belirtildiği gibi, yoğun ve ağır antrenman programlarından dolayı, bu rahatsızlık, sporcularda da yaygın olarak görülür.
Bunun dışında, aşırı kilo, ayak kemerinin normalden daha sert olması, uyluk ve kalça bölgesinde bulunan kasların zayıf olması, bacak kasları ve aşil tendonunun gergin olması ve düztabanlık gibi durumlar da kaval kemiği ağrısına neden olan faktörler arasında yer alır. Ayrıca, spor yaparken yokuş aşağı koşma ya da engebeli veya beton zeminde koşmak da kaval kemiği ağrısına sebebiyet verebilir.
Spor ve kas yapısının güçsüz olmasının yanı sıra, kaval kemiği ağrısı, bazı hastalıkların belirtisi olarak da ortaya çıkabilir. Kaval kemiği ağrısına neden olan diğer faktörler şu şekildedir:
- Kemik yoğunluğunun azalması
- Stres kırıkları
- Romatizma
- Kemiklere metastaz yapan kanser vakaları
- Lösemi
- Sıvı kaybı
- Kaslarda yırtık görülmesi
- Kılcal çatlaklar
- Enfeksiyon hastalıkları
- Genetik yatkınlık
- Kalsiyum yetmezliği
- İleri yaş
- Bel fıtığı
- Tendon iltihabı
- Atardamar ya da toplardamar hastalıkları
- Damar sertliği
- Varis
- Kullanılan bazı ilaçlar
Kaval Kemiği Ağrısı Belirtileri
Kaval kemiği ağrısının en yaygın belirtisi, ağrının bacağın sağ ve solunda kısmında görülmesidir. Aynı zamanda, bacağın iç tarafına bastırınca hissedilen ağrı da kaval kemiği ağrısına işaret eder. Kaval kemiğinde görülen hafif şişlik, kuvvetsizlik ve uyuşma gibi durumlar ağır antrenman sonucunda oluşabileceği gibi, kaza, travma veya bir yerden düşme sonucunda da görülebilir. Bu nedenle, 2-3 günlük istirahatten sonra geçmeyen kaval kemiği ağrısı vakalarında ağrının kırık, çatlak veya başka bir rahatsızlıktan kaynaklı olup olmadığını anlamak için doktora başvurulmalıdır.
Kaval Kemiği Ağrısı Tanısı
Kaval kemiği ağrısı şikayetiyle doktora başvuran kişilerde ilk olarak daha önce geçirilen hastalıklar sorgulanır. Aynı zamanda, egzersiz, yoğun antrenman gibi kişinin son zamanlarda yapmış olduğu ve ağrıya neden olabilecek aktiviteler de sorgulanır. Egzersize bağlı olarak gelişen kaval kemiği ağrısı, fizik muayeneyle kolaylıkla tespit edilebilirken, şişliğin ağrıya eşlik ettiği durumlarda çekilecek röntgen sonucunda kaval kemiğinde herhangi bir kırık ya da çatlak olup olmadığı anlaşılabilir.
Kaval Kemiği Ağrısı Tedavisi
Kaval kemiği ağrısında en etkili tedavi yönteminin birkaç günlük istirahat olduğu söylenebilir. Bu süreçte, kaval kemiğine bandaj uygulamak, ayağı yukarıda tutmak, buz kompresi yapmak ve ağrıyan bölgeye masaj yapmak ağrıyı dindirmeye yardımcı olur. Evde uygulanabilecek tedavi yöntemlerinin yanı sıra ağrıya neden olabilecek egzersizlerden bir süre uzak durmak da ağrının azalmasını sağlar. Aynı zamanda, ağrının tekrarlamaması için spor yapmadan önce ısınma hareketlerinin mutlaka yapılması gerekir. Ağrının hafiflemesi için doktor kontrolünde ağrı kesici de kullanılabilir. Düztabanlık rahatsızlığından kaynaklanan kavak kemiği ağrısında ise özel tabanlık ve ayakkabı kullanılması gerekebilir.
Bacak Ağrısı (Kaval Kemiği Ağrısı) Hakkında Sık Sorulan Sorular
Sporcularda sıklıkla görülen bu ağrı, hareketsiz (sedanter) yaşam tarzı süren bireylerin ısınmadan yaptıkları egzersizler sonucu da ortaya çıkabilir.
Ağrıyan bölgeye buz uygulanması veya masaj yapılması gibi evde uygulanabilecek basit yöntemlerle kaval kemiği ağrısının geçmediği durumlarda mutlaka doktora başvurmak gerekir.