Botulinum toksini mide enjeksiyonu, minimal invazif bir ayaktan kilo verme işlemidir. Orta düzeyde kilo verme hedefi olan kişiler için uygun olabilir ve genellikle vücut ağırlığının %5 ila %10'unun kaybına yol açar. Enjeksiyonun etkisi yaklaşık üç ay sürer ve işlemi altı ayda bir tekrarlamak uygundur.
Botulinum toksini kilo verme enjeksiyonları, besleyici bir diyet ve düzenli egzersizle birleştirildiğinde en iyi sonucu verir ve daha sağlıklı bir yaşam tarzına hızlı bir başlangıç yapabilir. Enjeksiyonlar, ağız yoluyla mideye yerleştirilen, şırıngayla donatılmış esnek bir tüp olan endoskop kullanılarak yapılır. İlaç, mide duvarındaki kasları yaklaşık üç ay boyunca hareketsiz hale getirerek kasılmalarını engeller. Bu, yiyecekleri midede daha uzun süre tutar, sindirimi yavaşlatır ve daha hızlı ve daha uzun süre tok hissedilmesine yardımcı olur.
Mide Botoksu Nedir?
Botulinum toksini, clostridium botulinum bakterisi tarafından üretilen doğal olarak oluşan bir proteindir. Botulinum toksininin kaslara enjeksiyonu, belirli kasın geçici olarak felce uğramasına neden olur ve bu durum aylar boyunca etkisini gösterir. Gastroenterolojide botulinum toksini öncelikle bir sindirim sistemi hastalığı olan akalazyayı tedavi etmek için kullanılır. Botulinum toksini alt özofagus sfinkterinin kasına enjekte edilerek buna yönelik işlem gerçekleştirilir. Botulinum toksininin mide duvarına enjekte edilmesi kasları geçici olarak gevşetir ve midenin boşalmasını yavaşlatır. Bu prosedür, yemekten sonra daha uzun süre tok hissedilmesine yardımcı olabilir, böylece daha az yemeyi ve kilo vermeyi kolaylaştırır.
Mide veya mide botoksu kilo verme tedavisinde nispeten yeni bir yöntemdir. Botoksun doğrudan mide iç duvarına enjekte edildiği, cerrahi olmayan, endoskopik bir işlemdir. Bu enjeksiyonlar hızlı ve etkili kilo kaybı sağlamak isteyenlerin kilo verme sürecini hızlandırmaya yardımcı olur.
Mide Botoksu Hangi Hastalık ve Durumlarda Yapılır?
Botulinum toksini mide enjeksiyonları genel olarak aşağıdaki durumlarda yetişkinler için iyi bir seçenek olabilir:
- Belli bir ameliyattan önce kilo vermek veya doğurganlığa yardımcı olmak gibi orta düzeyde kilo verme hedeflerine yönelik
- Vücut kitle indeksinin (VKİ) 30 ila 40 arasında olan bireyler
- Diyet ve egzersiz gibi yaşam tarzı değişiklikleriyle kilo verme sürecinde başarılı olamayanlar
- Daha sağlıklı bir yaşam tarzına hızlı bir başlangıç yapmak istenen durumlar
- Yüksek tansiyon, diyabet, felç, uyku apnesi veya kalp hastalığı gibi kiloya bağlı hastalık riskini azaltmak için
Mide botoksu enjeksiyonları herkes için doğru seçim değildir ve uzman doktorun detaylı değerlendirmesinin ardından uygulama kararı verilir. Mide botoksu genel olarak fazla kilolu kişiler için uygundur ancak etkili olması için belli kriterler gereklidir ve doktorlar işlem için bu kriterleri dikkate alırlar. Ciddi obezite sorunu yaşayan kişilere mide botoksu enjeksiyonu yapılmaz ve alternatif bir prosedür önerilebilir. İştahlarını kontrol etmekte zorluk çeken veya katı diyetleri takip etmekte ve düzenli egzersiz yapmakta zorlanan kişiler mide botoksundan faydalanabilir. Mide ülseri, gastrit ve tip 2 diyabet ve yüksek tansiyon gibi sağlık sorunları mide botoks işleminin gerçekleştirilmesi için engel değildir.
Mide Botoksu Nasıl Uygulanır?
İşlem endoskopi merkezinde gerçekleştirilir ve enjeksiyonlar yaklaşık 10 dakika sürer. Mide botulinum toksini enjeksiyonunu gerçekleştirme basamakları şu şekildedir:
- İşlem sırasında rahatsızlığı azaltmak ve öğürme hissini önlemek için boğaza oral sprey yoluyla lokal uyuşturma uygulanır.
- Doktor endoskopu boğazdan mideye sokar.
- Endoskop mideye yerleştirildikten sonra doktor, endoskopun bir ucuna takılan bir iğne aracılığıyla botoksu enjekte eder.
- Botoks midenin iç duvarındaki belirli bölgelere enjekte edilerek mide kaslarının gevşemesine neden olur.
- Tüm enjeksiyonlar tamamlandıktan sonra endoskop çıkarılır.
- Bu prosedür genellikle yaklaşık 20 ila 30 dakika sürer.
- Bu işlemi yaptırdıktan sonra 1-2 saat kadar klinikte gözlem amacıyla kalınması gerekecektir. Geceyi geçirmek gerektirmeden işlemden belli bir süre sonra normal günlük aktivitelere dönülebilir.
Hasta açısından bakıldığında botulinum toksini enjeksiyonu yaptırmak, üst endoskopi yaptırma deneyimine tamamen benzer. Mide Botoksu herhangi bir cerrahi alet veya kesi gerektirmediği için karmaşık bir işlem değildir. İşlem sırasında mide duvarına içeriden botulinum toksini enjekte edilir. Genel anestezi gerekmez, sadece hastanın bilincinin açık kalacağı lokal anestezi yapılır.
Mide Botoksu Sonrası İyileşme Kaç Gün Sürer?
İşlem sonrası sedasyonun etkisinin geçmesinin ardından hastalar birkaç saat içinde tamamen taburcu olup günlük aktivitelerine dönebilirler. Sedasyonun hafif etkilerine karşı bir refakatçinin eşlik etmesi faydalı olacaktır. İşlemden yaklaşık bir hafta ila 10 gün sonra, daha az aç hissetme, yemek yerken daha çabuk ve az yemekle doyma şeklinde işlemin etkileri kendini gösterecektir.
Mide Botoksu Sonrası Beslenme Nasıl Olmalı?
En iyi sonuçları elde etmek için, yaşam rutinine düzenli egzersizi dahil etmek ve sağlıklı, besleyici gıdaları ön plana çıkaran bir diyet uygulanması önerilmektedir. Doktorlar ayrıca şunları da önerebilir:
- Mide rahatsızlığını önlemek için yavaş yemek
- Yemeği iyice çiğnemek
- Doyma hissinin ardından durmak
Mide Botoksu Özellikleri Nelerdir?
Mide Botoks işleminin kilo vermek isteyen kişilerde birçok olumlu etkisi vardır. Kilo vermede oldukça başarılı olan yeni bir yöntemdir. Mide Botoksu enjeksiyonlarının faydalarından bazıları şunlardır:
- Minimal invaziv ve cerrahi olmayan bir prosedür olması
- Uygun maliyetli prosedür olması
- Hafif ve geçici yan etkilerin bulunması
- Hızlı iyileşme
- Obezite ameliyatlarına göre daha kolay ve konforlu iyileşme ve tedavi sonrası bakımın yeterli olması
Mide Botoksunun Olası Komplikasyon ve Yan Etkileri Nelerdir?
Mide içine botulinum toksin enjeksiyonları, kas problemi olmayan ve botulinum toksine alerjisi olmayan kişiler için güvenlidir. Enjeksiyonlar mide içinde çok az miktarda kanamaya neden olabilir. Çoğu insanda çok az yan etki görülür veya hiç görülmez. Çok nadir görülen komplikasyonlar kanama ve enfeksiyonu içerir. Dışkıda kan, siyah dışkı, ateş, titreme, kusma, göğüs ağrısı, mide ağrısı veya nefes darlığı fark edilmesi durumunda bir sağlık merkezine başvurmak veya ilgili doktorla iletişime geçmek faydalı olacaktır.
Mide Botoksu Nedir ve Nasıl Yapılır? Hakkında Sık Sorulan Sorular
Mide botoksu işlemi genellikle 20-30 dakika arasında sürer. Bu süre, hastanın genel sağlık durumuna göre değişebilir.
Mide botoksu işlemi, gastroenteroloji veya genel cerrahi bölümlerinde gerçekleştirilir. Bu bölümlerde uzman doktorlar tarafından yapılır.
Mide botoksu etkisi genellikle 4-6 ay arasında sürer. Bu süre zarfında hastalar, kilo verme sürecinde destekleyici etkiler görür.