SAĞLIKLI BİLGİLER


+A A-

Apandisit nedir? Apandisit nasıl anlaşılır?



Apandisit nedir? Apandisit nasıl anlaşılır?

Özellikle 10 ila 30 yaşları arasında yaygın olan apandisit, apandisitinizde (bağırsaklarınızın bir parçası) şişlik ve enfeksiyondur. Apandisitiniz, kalın bağırsağınızın alt sağ ucundan dışarı doğru çıkan, parmak büyüklüğünde, küçük, tüp şeklinde bir kesedir. Kalın bağırsağınızda hareket eden dışkı apandisitinizi tıkayabilir veya enfekte edebilir ve bu da iltihaplanmaya yol açabilir. İltihaplanma apandisitinizin şişmesine neden olur ve şiştiğinde patlayabilir. Bu durum tehlikelidir ve hastanede acil tedavi gerektirir.

Apandisit nedir?

Alt karın bölgenizde akut (ani, yoğun) ağrıya neden olan, iltihaplı şişliktir. 

Apandisit vücutta nerede?

Apandisit karnın sağ alt tarafında bulunur ve kör bağırsakta yer alır. Kör bağırsak kalın bağırsağın bir parçasıdır. Apandisit genellikle karnınızın  alt sağ tarafında ağrıya neden olur.

Apandisit patlaması belirtileri nelerdir?

Karın ağrısı karnınızın ortasında, göbek deliğinizin etrafında başlar. Birkaç saat boyunca devam edebilir veya gelip gidebilir. Sonunda ağrı yoğunlaşır ve mide bulantısı ve kusma gelişir. Birkaç saat sonra mide bulantısı geçer ve ağrı apandisitinizin olduğu sağ alt karnınıza kayar. Ağrı daha odaklı hale gelir ve kötüleşmeye devam eder.

Çocuklarda apandisit belirtileri nelerdir?

Çocuklarda da yetişkinlere benzer belirtiler gösterir.

  • Göbek deliğinin etrafından başlayıp karnın sağ alt tarafına doğru ilerleyen karın ağrısı. Ağrı genellikle yürürken, zıplarken veya öksürürken artar ve genellikle zaman geçtikçe kötüleşir.
  • Ateş
  • Mide bulantısı ve/veya kusma
  • İştahsızlık
  • İshal

Apandisit testi var mı? Apandisit patlaması evde nasıl anlaşılır?

Apandisiti tek başına tespit eden bir test yoktur. Tipik olarak, doktorlar apandisiti teşhis etmek için birden fazla tetkike ihtiyaç duyar. Testler fizik muayene ve BT taraması veya mide ultrasonunu içerebilir.

Apandisit ağrısı nereye vurur?

Apandisit tipik olarak karnınızın ortasında gelip gidebilen bir ağrıyla başlar. Ağrı saatler içinde apandisitin bulunduğu sağ alt tarafa doğru ilerler ve sürekli ve şiddetli hale gelir. Bu bölgeye basmak, öksürmek veya yürümek ağrıyı daha da kötüleştirebilir.

Apandisit neden olur?

Apandisit, sindirim sisteminizdeki virüs, bakteri veya parazit gibi çeşitli enfeksiyonlardan kaynaklanabilir. Çoğu zaman bu, apandisitinizi kalın bağırsağınıza bağlayan tüpün dışkı tarafından tıkanması veya sıkışması sonucu meydana gelebilir. Bazen tümörler de apandisite neden olabilir. Daha sonra apandisit ağrır ve şişer.

Apandisit teşhisi: Apandisit olup olmadığınızı nasıl anlarsınız?

Apandisitiniz olup olmadığını her zaman gösterebilecek bir test yoktur. Belirtiler diğer rahatsızlıklara benzeyebileceğinden teşhis edilmesi zor olabilir. Bazen doktorlar belirtilerinizin nasıl geliştiğini gözlemlemek için sizi hastanede birkaç saat bekletmeyi isteyecektir.

Apandisit belirtileri gösteriyorsanız, doktorunuz ağrı ve şişlik olup olmadığını kontrol etmek için karnınızı muayene edecektir ve aşağıdaki testleri isteyecektir;

  • Kan testleri
  • İdrar örneği
  • Apandisitinizde şişlik olup olmadığını kontrol etmek için, ultrason taraması veya BT taraması gibi taramalar
  • Hamile olma ihtimaliniz varsa hamilelik testi

Apandisit tedavisi

Apandisit genellikle apandisitinizi çıkarmak için yapılan ameliyatla (apendektomi) tedavi edilir. Ameliyattan önce enfeksiyonu tedavi etmek için antibiyotik verilebilir.

Apandisit patlarsa ne olur?

Apandisit, sert mukus veya dışkının neden olduğu apandisitin tıkanması veya bir virüsün neden olduğu şişlik sonucu oluşur. Tıkanıklık apandisitin şişmesine ve iltihaplanmasına neden olur. Şişlik ve enfeksiyon tedavi edilmezse, apandisit patlayabilir (delinebilir), apandisitin içeriği karına salınır ve enfeksiyon yayılır.

Apandisitin olası komplikasyonları nelerdir?

İskemi ve nekroz

Apandisitinizde şiddetli şişlik olması kan akışını keser (iskemi), bu da iltihabı artırır ve sonunda dokuların çürümeye başlamasına (nekroz) neden olur.

Kangren/perforasyon

Nekroz başladıktan sonra enfeksiyon yayılabilir. İç kangren yoluyla yavaşça veya apandisiniz yırtıldığında veya patladığında (perforasyon) hızla yayılabilir .

Apse/balgam

İlk başta, enfeksiyon apandisitinizin çok ötesine yayılmayabilir. Apandisitinizin dışında bir apse, bir irin cebi oluşturabilir. Apandisit ayrıca etrafında flegmon adı verilen bir kitle de geliştirebilir. Bu kitleler enfeksiyon içerir ve patlayabilirler.

Peritonit ve yayılan enfeksiyon 

Enfeksiyon periton boşluğunuza yayıldığında (peritonit), diğer organlara ve hatta kan dolaşımınıza yayılabilir (septisemi ). Kan dolaşımınızdaki enfeksiyon, ölümcül olabilen sepsis ve septik şoka yol açabilir.

Gaz sancısı mı apandisit mi?

Apandisit ağrısının şiddeti genellikle artar ve sabit hale gelirken, gaz ağrısı sıklıkla aralıklıdır ve gaz çıkarılarak veya bağırsak hareketi yapılarak giderilebilir. Apandisit, gaz ağrısında daha az görülen ateş, bulantı ve kusmaya neden olabilir.

Apandisit ameliyatı sonrası iyileşme süreci ne kadardır?

Ameliyat sonrası ağrı vb. belirtilerin çoğu birkaç gün içinde azalacaktır. Ancak normal aktivitelerinize dönmeniz birkaç haftayı bulabilir. Çoğu kişi bir ila üç hafta içinde (açık apendektomi geçirmişlerse bir aya kadar) işe veya okula dönebilir. Tam iyileşme yaklaşık altı hafta sürer.

Genel Cerrahi
Oluşturma: 23.11.2024 10:21
Son Güncelleme: 26.02.2025 08:38
Oluşturan: Medicana Web ve Yayın Kurulu
Son Yazılar
Sigarayı bıraktıktan sonra vücutta neler olur? Sigara nasıl bırakılır? Sıcak havada neden uyku gelir? Sıcak havada uyuyamayanlar için öneriler neler? Tatilde neden ishal olunur? Tatilde ishale ne iyi gelir? Uçak yolculuğunda kulak tıkanması neden olur? Uçakta kulak tıkacı işe yarıyor mu? Karınca yumurtası yağı ne işe yarar? Karınca yumurtası yağı nasıl kullanılır? Duygusal açlık nedir? Duygusal açlık nasıl giderilir? Polikistik Over Sendromu nasıl geçer? PCOS’lu olan biri hamile kalabilir mi? Saç mantarı nedir? Saç mantarı neden olur? Epsom tuzu nedir? Epsom tuzu nasıl kullanılır? Brokolinin faydaları neler? Ekinezya çayının faydaları neler? Ekinezya nasıl tüketilmeli? Emziren anne rezene çayı içerse ne olur? 9 hafta gebelikte annedeki değişiklikler nelerdir? 9 hafta bebek gelişimi nasıl olmalıdır? Diş beyazlatma nedir? Evde diş beyazlatma teknikleri neler? Su toplamış yanığa ne iyi gelir? Yanık izi nasıl geçer? Doğum lekesi nedir? Doğum lekesi nasıl anlaşılır? Laktoz içeren besinler nelerdir? Laktoz en çok hangi besinlerde var? Lahananın faydaları neler? Lahana hangi hastalıklara iyi gelir? Kara mürver nedir, neye iyi gelir? Kara mürverin faydaları nelerdir? Çam fıstığı neye iyi gelir? Çam fıstığının faydaları neler? Frenk üzümü nedir, ne işe yarar? Frenk üzümünün faydaları nelerdir? Kaya koruğu neye iyi gelir? Kaya koruğunun faydaları nelerdir? KOAH nedir? KOAH hastalığının belirtileri neler? Tavuk zehirlenmesi nasıl anlaşılır? Tavuk zehirlenmesinin belirtileri nelerdir? Fesleğenin faydaları nelerdir? Çakşır otu nedir, ne işe yarar? Çakşır otunun faydaları nelerdir? Goji berry neye iyi gelir? Goji berry nasıl tüketilmeli? Hipotermi nedir? Hipoterminin belirtileri nelerdir? Gut hastalığı nedir? Gut hastalığı olanlar nasıl beslenmeli? Skolyoz nedir? Skolyoz varsa ne yapmalı? Tümünü Görüntüle