SAĞLIKLI BİLGİLER


+A A-

Sumağın faydaları neler? Sumak kilo verdirir mi?



Sumağın faydaları neler? Sumak kilo verdirir mi?

Sumak Akdeniz bölgesinde baharat olarak yetişen çiçekli bir bitkidir. Sumak, Türk ve Orta Doğu mutfağının olmazsa olmaz bir baharatıdır. Koyu kırmızı tonu ve meyvemsi, turunçgil aromasıyla sumak baharatı, yemeklere ekşimsi bir tat katar.  Lezzetinin yanı sıra faydaları ile de ön plana çıkan sumak, içeriğindeki lif sayesinde sağlıklı bir diyetin önemli bir parçasıdır. Öte yandan, vücuttaki serbest radikallerle savaşmaya ve oksidatif stresi azaltmaya yardımcı olan antioksidanlar açısından zengindir.

Sumağın faydaları nelerdir?

Sumağın faydaları arasında sindirim sağlığını desteklemesi, kan şekerini dengelemesi, iltihabı azaltarak kas ağrılarını hafifletmesi gibi birçok yarar bulunur.

Sumağın faydaları şöyle sıralanabilir;

Lif içerir

Sumak içeriğindeki lif sayesinde bağırsak sağlığına katkı sağlar. Bu sayede şişkinlik, gaz ve hazımsızlık gibi şikayetlerden kurtulmaya yardımcı olur. 

Kalp sağlığına faydalıdır

Sumak içerdiği yağlar sayesinde kalp sağlığını korur. Öte yandan kolesterol seviyelerini düşürmeye katkıda bulunur.

İltihaplarla savaşır

Sumak iltihabı azaltarak artrit gibi rahatsızlıklara iyi gelir. Kan dolaşımı ve damar sağlığı açısından yararlıdır. Bu açıdan özellikle kardiyovasküler rahatsızlıkları önlemede etkilidir.

Kan şekeri kontrolü

Düzenli sumak tüketmek kan şekeri seviyelerini düzenlemeye yardımcı olur. Aynı zamanda tip 2 diyabet riskinin önüne geçebilir.

Karaciğer için faydalıdır

Sumak tozu karaciğer fibrozunu ve glisemik durumu önemli ölçüde iyileştir. İçerdiği antioksidan ile karaciğer detoksu yapanlar için fayda sağlayabilir.

Stresi azaltır

Sumak takviyesi inflamasyon, antossiyaninler ve flavonoidler içerdiğinden oksidatif stresi azalttığı düşünülmektedir.

Yoğurt sumak karışımının faydaları nelerdir?

Yoğurt ve sumak karışımının en belirgin özelliği sindirim sistemini harekete geçirmesidir. Lif içeriği yüksek olduğundan dolayı bağırsak hareketlerini arttırır. Buna bağlı olarak kabızlık, şişkinlik ve gaz problemlerine iyi gelir. Yoğurtla bir araya gelen sumağın etkisi daha da artar. Yoğurt, kalsiyum ve protein açısından zengindir ve tıpkı sumak gibi tok tutmaya yardımcı olur.

Sumağın yan etkileri nelerdir?

Sumağın genel olarak yan etkisi yok denecek kadar azdır. Sumak baharatı tüketiminin olumsuz yan etkileri çok nadirdir ancak mümkündür. Ayrıca kaju ve mango ile aynı bitki ailesine aittir, bu nedenle bu bileşenlerden herhangi birine karşı gıda alerjiniz varsa sumak baharatını denemeden önce doktorunuza danışmanız faydalı olabilir.  Kan şekeri veya kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olan herhangi bir ilaç kullanılıyorsa, ölçülü şekilde tüketilmelidir.

Sumak tükettikten sonra şu belirtilerden birini ya da daha fazlasını yaşarsanız bir uzmana görünmelisiniz;

  • Kaşıntı
  • Şişlik
  • Kurdeşen
  • Tansiyon
  • Mide ve/veya bağırsak problemleri

Sumak kilo verdirir mi?

Sumağın kilo vermeye ya da yağ yakımına etkisi yoktur. Ancak içeriğindeki lif sayesinde tokluk hissinin uzun süreli olmasına katkı sağlar. Zayıflamak isteyenler sindirim sistemini desteklemek ve açlığını bastırmak amacıyla yoğurt ve sumağı kontrollü bir biçimde kullanabilirler. Bununla birlikte beslenme ve egzersizler olmadan tek başına yoğurt ve sumak ikilisi kilo vermeye yeterli olmaz.

Toz sumak nasıl kullanılır?

Toz sumak, sumak tanelerinin dövülmesi ile elde edilir. Et sosları ve marine soslarından, özellikle protein içeriğine sahip olan tavuk, et, kuzu ve balık yemeklerinde kullanılabilir. Asidik tadı göz önüne alındığında baharat yerine kullanılırken az miktarda ilave etmekte fayda bulunur. Yemeklere ekşimsi bir tat katar. Salata ve zeytinyağlı yemeklerde; ekşili dolmalar, mercimek köftesi, kısır gibi yiyecekler sumakla daha da lezzetli bir hal alır. Kırmızı rengi sayesinde yemekleri süslerken aynı zamanda sirke ya da limon suyu yerine toz sumak farklı bir alternatif olarak kullanılabilir. Çok yönlü bir baharattır. Doğal yağların canlı aromaları bu şekilde daha da artar.

Beslenme ve Diyet
Oluşturma: 18.05.2025 15:43
Son Güncelleme: 18.05.2025 18:26
Oluşturan: Medicana Web ve Yayın Kurulu
Son Yazılar
Sigarayı bıraktıktan sonra vücutta neler olur? Sigara nasıl bırakılır? Sıcak havada neden uyku gelir? Sıcak havada uyuyamayanlar için öneriler neler? Tatilde neden ishal olunur? Tatilde ishale ne iyi gelir? Uçak yolculuğunda kulak tıkanması neden olur? Uçakta kulak tıkacı işe yarıyor mu? Karınca yumurtası yağı ne işe yarar? Karınca yumurtası yağı nasıl kullanılır? Duygusal açlık nedir? Duygusal açlık nasıl giderilir? Polikistik Over Sendromu nasıl geçer? PCOS’lu olan biri hamile kalabilir mi? Saç mantarı nedir? Saç mantarı neden olur? Epsom tuzu nedir? Epsom tuzu nasıl kullanılır? Brokolinin faydaları neler? Ekinezya çayının faydaları neler? Ekinezya nasıl tüketilmeli? Emziren anne rezene çayı içerse ne olur? 9 hafta gebelikte annedeki değişiklikler nelerdir? 9 hafta bebek gelişimi nasıl olmalıdır? Diş beyazlatma nedir? Evde diş beyazlatma teknikleri neler? Su toplamış yanığa ne iyi gelir? Yanık izi nasıl geçer? Doğum lekesi nedir? Doğum lekesi nasıl anlaşılır? Laktoz içeren besinler nelerdir? Laktoz en çok hangi besinlerde var? Lahananın faydaları neler? Lahana hangi hastalıklara iyi gelir? Kara mürver nedir, neye iyi gelir? Kara mürverin faydaları nelerdir? Çam fıstığı neye iyi gelir? Çam fıstığının faydaları neler? Frenk üzümü nedir, ne işe yarar? Frenk üzümünün faydaları nelerdir? Kaya koruğu neye iyi gelir? Kaya koruğunun faydaları nelerdir? KOAH nedir? KOAH hastalığının belirtileri neler? Tavuk zehirlenmesi nasıl anlaşılır? Tavuk zehirlenmesinin belirtileri nelerdir? Fesleğenin faydaları nelerdir? Çakşır otu nedir, ne işe yarar? Çakşır otunun faydaları nelerdir? Goji berry neye iyi gelir? Goji berry nasıl tüketilmeli? Hipotermi nedir? Hipoterminin belirtileri nelerdir? Gut hastalığı nedir? Gut hastalığı olanlar nasıl beslenmeli? Skolyoz nedir? Skolyoz varsa ne yapmalı? Tümünü Görüntüle