
Sumak Akdeniz bölgesinde baharat olarak yetişen çiçekli bir bitkidir. Sumak, Türk ve Orta Doğu mutfağının olmazsa olmaz bir baharatıdır. Koyu kırmızı tonu ve meyvemsi, turunçgil aromasıyla sumak baharatı, yemeklere ekşimsi bir tat katar. Lezzetinin yanı sıra faydaları ile de ön plana çıkan sumak, içeriğindeki lif sayesinde sağlıklı bir diyetin önemli bir parçasıdır. Öte yandan, vücuttaki serbest radikallerle savaşmaya ve oksidatif stresi azaltmaya yardımcı olan antioksidanlar açısından zengindir.
Sumağın faydaları nelerdir?
Sumağın faydaları arasında sindirim sağlığını desteklemesi, kan şekerini dengelemesi, iltihabı azaltarak kas ağrılarını hafifletmesi gibi birçok yarar bulunur.
Sumağın faydaları şöyle sıralanabilir;
Lif içerir
Sumak içeriğindeki lif sayesinde bağırsak sağlığına katkı sağlar. Bu sayede şişkinlik, gaz ve hazımsızlık gibi şikayetlerden kurtulmaya yardımcı olur.
Kalp sağlığına faydalıdır
Sumak içerdiği yağlar sayesinde kalp sağlığını korur. Öte yandan kolesterol seviyelerini düşürmeye katkıda bulunur.
İltihaplarla savaşır
Sumak iltihabı azaltarak artrit gibi rahatsızlıklara iyi gelir. Kan dolaşımı ve damar sağlığı açısından yararlıdır. Bu açıdan özellikle kardiyovasküler rahatsızlıkları önlemede etkilidir.
Kan şekeri kontrolü
Düzenli sumak tüketmek kan şekeri seviyelerini düzenlemeye yardımcı olur. Aynı zamanda tip 2 diyabet riskinin önüne geçebilir.
Karaciğer için faydalıdır
Sumak tozu karaciğer fibrozunu ve glisemik durumu önemli ölçüde iyileştir. İçerdiği antioksidan ile karaciğer detoksu yapanlar için fayda sağlayabilir.
Stresi azaltır
Sumak takviyesi inflamasyon, antossiyaninler ve flavonoidler içerdiğinden oksidatif stresi azalttığı düşünülmektedir.
Yoğurt sumak karışımının faydaları nelerdir?
Yoğurt ve sumak karışımının en belirgin özelliği sindirim sistemini harekete geçirmesidir. Lif içeriği yüksek olduğundan dolayı bağırsak hareketlerini arttırır. Buna bağlı olarak kabızlık, şişkinlik ve gaz problemlerine iyi gelir. Yoğurtla bir araya gelen sumağın etkisi daha da artar. Yoğurt, kalsiyum ve protein açısından zengindir ve tıpkı sumak gibi tok tutmaya yardımcı olur.
Sumağın yan etkileri nelerdir?
Sumağın genel olarak yan etkisi yok denecek kadar azdır. Sumak baharatı tüketiminin olumsuz yan etkileri çok nadirdir ancak mümkündür. Ayrıca kaju ve mango ile aynı bitki ailesine aittir, bu nedenle bu bileşenlerden herhangi birine karşı gıda alerjiniz varsa sumak baharatını denemeden önce doktorunuza danışmanız faydalı olabilir. Kan şekeri veya kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olan herhangi bir ilaç kullanılıyorsa, ölçülü şekilde tüketilmelidir.
Sumak tükettikten sonra şu belirtilerden birini ya da daha fazlasını yaşarsanız bir uzmana görünmelisiniz;
- Kaşıntı
- Şişlik
- Kurdeşen
- Tansiyon
- Mide ve/veya bağırsak problemleri
Sumak kilo verdirir mi?
Sumağın kilo vermeye ya da yağ yakımına etkisi yoktur. Ancak içeriğindeki lif sayesinde tokluk hissinin uzun süreli olmasına katkı sağlar. Zayıflamak isteyenler sindirim sistemini desteklemek ve açlığını bastırmak amacıyla yoğurt ve sumağı kontrollü bir biçimde kullanabilirler. Bununla birlikte beslenme ve egzersizler olmadan tek başına yoğurt ve sumak ikilisi kilo vermeye yeterli olmaz.
Toz sumak nasıl kullanılır?
Toz sumak, sumak tanelerinin dövülmesi ile elde edilir. Et sosları ve marine soslarından, özellikle protein içeriğine sahip olan tavuk, et, kuzu ve balık yemeklerinde kullanılabilir. Asidik tadı göz önüne alındığında baharat yerine kullanılırken az miktarda ilave etmekte fayda bulunur. Yemeklere ekşimsi bir tat katar. Salata ve zeytinyağlı yemeklerde; ekşili dolmalar, mercimek köftesi, kısır gibi yiyecekler sumakla daha da lezzetli bir hal alır. Kırmızı rengi sayesinde yemekleri süslerken aynı zamanda sirke ya da limon suyu yerine toz sumak farklı bir alternatif olarak kullanılabilir. Çok yönlü bir baharattır. Doğal yağların canlı aromaları bu şekilde daha da artar.