SAĞLIKLI BİLGİLER


+A A-

Dişleri beyazlatan yiyecekler nelerdir? Dişi en çabuk ne beyazlatır?



Dişleri beyazlatan yiyecekler nelerdir? Dişi en çabuk ne beyazlatır?

Sağlıklı dişler de tıpkı sağlıklı bir vücut gibi önemlidir. Ancak birçok kişi sadece dişlerinin sağlıklı olmasını istemez, aynı zamanda daha beyaz dişlerinin de olmasını ister. Diş etleriniz ve dişleriniz genel sağlığınızın bir yansıması olabileceğinden, yediğiniz ve içtiğiniz şeyler gülümsemenizin ne kadar sağlıklı olmasına da etki eder. Buna karşılık, çay veya kahve içmek veya sigara içmek gibi beslenme ve yaşam tarzı alışkanlıkları dişlerinizin sararmasına veya renginin bozulmasına neden olabilir.

Karbonat, portakal ve muz kabuğu, hidrojen peroksit, süt tozu, çilek, elma gibi gıdalar dişleri beyazlatmak için kullanılan yöntemler arasında yer alır. Dişlerin sağlıklı ve beyaz kalmasına yardımcı olacak yegâne şeylerin başında ise düzenli olarak günde iki kez diş fırçalamak gelir. Yemek yedikten veya içtikten sonra ağzınızı çalkalayın veya dişlerinizi fırçalayın. Ayrıca, dişlerinizi beyazlatmak için kullanılabilecek en etkili çözümlerden biri de karbonat kullanımıdır. Karbonat ve su karışımı kullanmak, aşırı hassas dişlerde bile, çok az tahrişe neden olarak lekeleri gidermeye yardımcı olabilir.

Dişi en çok ne sarartır?

Sigara ve alkol, çay ve kahve ya da asitli içecekler tüketmek diş minesine zarar vererek zamanla dişlerde sararmaya yol açarlar. İşte dişleri sarartan yiyecekler ve içecekler:

  • Kahve ve çay
  • Kola, gazoz ve soda
  • Yapay aromalı spor içecekleri
  • Köri, zerdeçal ve safran gibi baharatlar
  • Nar, yaban mersini ve böğürtlen
  • Domates sosu veya ketçap
  • Balzamik sirke
  • Soya sosu
  • Paketli dondurma, tatlı türleri
  • Fındık
  • Kuru meyveler
  • Limonlu su
  • Alkol (Özellikle kırmızı şarap ve beyaz şarap)
  • Turunçgiller
  • Patates cipsi
  • Turşu

Dişi en çabuk ne beyazlatır?

Dişlerinizi hızlı bir şekilde beyazlatmanız için birçok yöntem bulunmaktadır. Aşağıdaki yöntemlerden herhangi birini seçmeden önce diş beyazlatma seçenekleriniz hakkında diş hekiminizle görüşmeniz daha önemlidir.

Karbonat

Hızlı diş beyazlatma için bir seçenek de dişlerinizi karbonatla fırçalamaktır. Doğal beyazlatma özellikleri sunduğu için diş macunlarında yaygın olarak kullanılır. Karbonat ayrıca dişlerinizdeki lekeleri gidermeye yardımcı olabilecek hafif aşındırıcı bir dokuya sahiptir. İki çay kaşığı su ve bir çay kaşığı karbonatı karıştırın ve elde ettiğiniz macunu diş fırçanıza sürün. Bu şekilde günde birkaç kez fırçalayın.

Çilek ve karbonat

Çilekler, dişlerinizdeki lekeleri gidermeye yardımcı olan malik asit içerir. Malik asit genellikle birçok farklı diş beyazlatma ürününde bulunan bir bileşendir, bu nedenle hızlı bir beyazlatma çözümü olarak iyi bir seçenek olabilir.  Bu yöntemi uygulamak için birkaç çilek alın ve ezin. Ardından, bir çay kaşığı karbonatla karıştırarak pürüzsüz bir macun haline getirin. Çilek ve karbonat macununu yaptıktan sonra, dişlerinize eşit şekilde yayın. Beş dakika bekletin ve sonra durulayın. Daha sonra, dişlerinizi normalde yaptığınız gibi fırçalayın.

Hidrojen peroksit ile gargara

Bir diğer seçenek de ağız gargarası gibi hidrojen peroksit kullanmaktır. Hidrojen peroksit doğal bir beyazlatma solüsyonudur ve birçok diş macununda, özellikle de beyazlatma özelliği içerenlerde bulunur. Satın alabileceğiniz birçok beyazlatma solüsyonu genellikle daha yüksek konsantrasyonlarda hidrojen peroksit içerir. Ancak çok yüksek konsantrasyonda hidrojen peroksit diş etlerinizi tahriş edebilir, bu nedenle %3 veya daha az konsantrasyon kullandığınızdan emin olun. Hidrojen peroksidi ağız gargarası olarak kullanmanın yanı sıra, iki çay kaşığı hidrojen peroksiti bir çay kaşığı karbonatla karıştırarak diş macunu da yapabilirsiniz.

Elma sirkesi

Çok fazla elma sirkesi dişlerinize zarar verebilir, ancak ölçülü kullanıldığında ağzınızda oluşan bakterileri öldürebilir ve dişlerinizi beyazlatabilir. Elma sirkesini ayda bir kereden fazla kullanmamaya dikkat edin, aksi takdirde diş minenizi aşındırabilir ve bu da çürük riskini artırabilir. Elma sirkesini biraz suyla seyreltin. Sonra birkaç dakika çalkalayın.

Muz kabuğu

Muz, birçok vitamin ve mineralin kaynağıdır. Kabuklarının da benzer faydalar taşıdığı ve dişlerinizi beyazlatmaya yardımcı olabileceği pek bilinmez. Manganez, magnezyum ve potasyum muz kabuklarında bulunur ve bunlar emilim yoluyla dişlerinizi beyazlatmaya yardımcı olabilir. Bunun için, dişlerinizi en az iki dakika boyunca muz kabuğuyla nazik bir şekilde ovalayın. Daha sonra kalan muz parçacıklarını temizlemek için dişlerinizi fırçalayın.

Süt tozu

Süt tozu dişleriniz için birçok faydaya sahiptir. Dişlerinizi sağlıklı tutmanıza yardımcı olabilir ve ayrıca beyazlatabilir. Bunun da ötesinde, süt tozu kalsiyum ve diğer minerallerin iyi bir kaynağı olduğu için genel sağlığınıza da fayda sağlar. Bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye ve kemiklerinizi güçlü tutmaya yardımcı olabilir. Diş macununu normalde fırçaladığınız gibi diş fırçanıza sürün. Sonra, diş macununun üzerine biraz süt tozu serpin. Dişlerinizi fırçalayın ve sonrasında ağzınızı iyice çalkalayın.

Aktifleştirilmiş kömür

Aktif kömür, gaz kullanılarak ısıtma yoluyla yapılır. Bu ısıtma işlemi, kullanıldığında kimyasalları emebilen kömür içinde büyük gözenekler oluşturur. Standart kömürün aksine, aktif kömür ağızda kullanmak için güvenlidir ve dişleri beyazlatmanın yanı sıra plakları temizlemeye ve bakteri oluşumunu önlemeye yardımcı olabilir. Ayrıca kötü nefesi önlemeye yardımcı olabilir. Aktif kömür tabletini toz haline getirin, ardından diş fırçanızı suya batırın ve ıslak diş fırçasını kullanarak tozu alın. Ancak çok sert fırçalamamaya dikkat edin, çünkü bu dişlerinize zarar verebilir ve ağzınızda kesik veya yara varsa kullanmaktan kaçının.

Dişleri beyazlatan yiyecekler nelerdir?

Bazı yiyecekler dişleri doğal olarak beyazlatır. Bunlar dişlerinizi etkili bir şekilde temizleyip parlatabilir ve ayrıca onları ve diş etlerinizi bakterilerden koruyabilir. Dişleri beyazlatan yiyecek ve içecekler şunlardır:

Ananas

Ananasdaki bromelain enzimi doğal bir leke çıkarıcı gibi çalışır. Dişlerinizin yüzeylerinde biriken yapışkan bakteri tabakası olan plağı parçalamaya yardımcı olur. Plak bakterileri, diş minesini aşındırma potansiyeli olan asitler üretir ve bu da diş çürüklerine neden olur.

Peynir

Peynir kalsiyum, protein ve fosfor açısından zengindir ve bunların hepsi ağız asitlerini durdurmaya destek olur. Fosfor ve kalsiyum ayrıca dişlerinizi onarmaya ve yeniden mineralleştirmeye yardımcı olur.

Karbonat

Bir araştırma, karbonat içeren diş macununun, karbonat içermeyen diş macunundan daha iyi plak temizlemeye yardımcı olduğunu buldu. Karbonat ayrıca, diş beyazlatma için evde kullanılan bir yöntemdir.

Çilek

Çileğin temel bir bileşeni olan malik asit, doğal bir büzücü gibi çalışarak diş yüzeyindeki renk bozulmalarını giderir.

Brokoli

Brokoliyi çiğ olarak tükettiğinizde, üzerindeki yeşil çiçek demetleri diş fırçası gibi çalışarak dişlerinizi doğal olarak temizler. Ayrıca, sebzenin diş minesini kaplayan zararlı bakteriler, lekeler, asit erozyonu gibi şeyleri engelleyen yüksek demir seviyelerine sahip olduğunu da belirtmek gerekir. Brokoliden hem besin elde ederken dişleriniz de temiz ve daha parlak görünür.

Tohumlar ve kuruyemişler

Kuruyemişler ve tohumlar diş "peelingleri" olarak işlev görür. Aşındırıcı dokusuyla diş minesindeki lekeleri çıkarabilirler. Ceviz, ayçiçeği çekirdeği, kaju fıstığı, badem ve susam tohumları, dişlerinizin yüzeyinin daha beyaz görünmesini sağlamak için renk bozulmasını gidermeye yardımcı olabilir. Özellikle susam tohumları dişlerinizdeki plağı "temizlemek" için özellikle faydalıdır. Ayrıca diş ve kemik güçlendirici kalsiyum içerirler.

Elma

Elma doğal bir aşındırıcı olarak ovma işi görürler ve çiğnediğinizde dişlerinizi temizlerler. Çilekler gibi elmalar da belirli diş macunlarında sıklıkla bulunan yüksek malik asit konsantrasyonuna sahiptir. Bu asit, dişlerinizi temizlerken diş lekelerini gidermeye ve önlemeye yardımcı olarak ekstra tükürük salgılanmasını sağlar.

Portakal

Diş sağlığı söz konusu olduğunda, kabuğu meyveden daha değerlidir. Portakal kabukları, yaygın inanışın aksine, portakalın geri kalanı gibi asidik değildir. Meyvenin kabuğu, sert diş beyazlatıcılarına alternatif sunan C vitamini çeşitleri içerir. Kabuğu iyice yıkayıp ve kabuğun beyaz, iç kısmını dişlerinizin yüzeyine sürerek plak ve tartar oluşumunu engelleyebilirsiniz.

Kereviz

Elma gibi kereviz de ekstra tükürük oluşturmaya yardımcı olan ve plak lekelerinin yapışmasını engelleyen bir diğer besindir.

Su

Su, dişleri beyazlatan içeceklerden biridir. Sadece susuzluğunuzu gidermekle kalmaz, aynı zamanda dişlerinizde leke oluşumunu önlemeye de yardımcı olur. Daha parlak, daha beyaz bir gülümsemeye sahip olmak için pigment açısından zengin yiyecekler veya sıvılar tükettikten sonra ağzınızı su ile çalkalayın. Su ayrıca ağzınızdaki genel asitliği düşürerek diş minesinin hasar görme olasılığını azaltır. 

Sararmış dişler evde nasıl beyazlatılır?

Birkaç evde uygulanabilecek yöntem sararmış dişlerden kurtulmanıza yardımcı olabilir. C vitamini, elma sirkesi, karbonat ve hidrojen peroksit içeren diş macunu ve diğer ürünler bunlara örnektir. İşte sararmış dişleri temizlemek için evde uygulanabilecek yöntemler:

Karbonat

Karbonat, sarı dişleri gidermek için en etkili doğal bileşenlerden biridir. Dişlerinizi karbonata limon suyu veya beyaz sirke ekleyerek dikkatlice ovalayın. Alternatif olarak, karbonatı bir bardak suyla karıştırın ve dişlerinize nazikçe sürün. Bu yöntem haftada iki kez dişlerinizi fırçalarken uygulanabilir. Diş rengini geri kazanmaya başladığında kademeli olarak kesilebilir.

Portakal kabukları

Dişlerinizi beyazlatmak için düzenli olarak portakal kabuğu kullanabilirsiniz. Her gece yatmadan önce dişlerinize portakal kabuğu sürün. Portakal, dişlerinizi beyazlatan C vitamini açısından zengindir. Portakal kabuğunun bulunmaması durumunda, kurutulmuş portakal tozu kullanılabilir.

Muz kabuğu

Muz kabuğu, içeriğindeki magnezyum ve potasyum ile diş sağlığına faydalıdır. Dişlerinizi fırçalandıktan sonra muz kabuğuyla ovalayın ve bir fırçayla temizleyin.

Çilekler

Çilek mükemmel bir diş beyazlatma maddesidir. C vitamini açısından zengindir ve ciltteki sarı lekeleri gidermek için de kullanılabilir. Birkaç çileği ezip püre haline getirin ve dişlerinizi hafifçe ovalayın. Kesin bir sonuç almak için bu tekniği birkaç hafta boyunca günde bir veya iki kez tekrarlayın.

Tuz

Orta çağlardan beri tuz, temel bir temizlik maddesi olarak kullanılmıştır. Dişlerinizin mineral içeriğini geri kazandırmada oldukça etkili olabilir. Her sabah dişlerinizi tuz ve diş macunu karışımıyla nazikçe fırçalayın. En iyi etki için, gargara olarak kullanın ve dişlerinizi durulayın.

Limon suyu

Limon suyu diş lekelerinin giderilmesine yardımcı olan sitrik asit içerir. Limon suyu ve karbonat karışımını dişlerinize uyguladığınızda dişlerinizdeki renk bozulmalarını giderecek ve dişlerinizin beyazlamasına yardımcı olacaktır. Limon suyunu uygularken, çok fazla limon suyunun diş aşınmasına neden olabileceğini unutmayın.

Ağız ve Diş Sağlığı
Oluşturma: 11.04.2025 09:52
Son Güncelleme: 11.04.2025 09:53
Oluşturan: Medicana Web ve Yayın Kurulu
Son Yazılar
Doğum kontrol hapı nedir, nasıl korur? İlk kez doğum kontrol hapı nasıl kullanılır? Rota virüsü belirtileri nelerdir? Rota virüsünün geçtiğini nasıl anlarız? Gaz yapan yiyecekler nelerdir? En çok ne gaz yapar? Bromelain hangi hastalıklar için kullanılır? Kilo verdiren bromelain hangi durumlarda kullanılır? Baş dönmesi neyin belirtisi olabilir? Baş dönmesi için ne yapılmalı? Maydanoz kürü nelere iyi gelir? Maydanoz kürü nasıl yapılır? Düzenli yoga yapmanın faydaları nelerdir? Yoga nedir ne işe yarar? Fındığın faydaları nelerdir? Fındık hangi organlara iyi gelir? Apandisit belirtileri nelerdir? Apandisit ağrısı nereye vurur? Göze iyi gelen besinler nelerdir? Gözün daha iyi görmesi için ne yemeli? Kırmızılahananın faydaları nelerdir? Sirkeli lahana neye fayda eder? Kolun uyuşması neyin belirtisidir? Kol uyuşması ne zaman tehlikeli? Anti HBs yüksekliği ne anlama gelir? Anti HBs değeri kaç olmalı? Steroid nedir? Steroid ne işe yarar? Laktoz intoleransı testi nedir? Laktoz hassasiyeti belirtileri nelerdir? K2 vitamini nelerde var? K2 vitamini eksikliği belirtileri nelerdir? Otizm nedir? Otizm teşhisi nasıl konur? Antiviral ilaç nelerdir? Antiviral ilaç reçetesiz satılır mı? Kan kusmak neye işaret eder? Ağızdan gelen kan tehlikeli midir? Tahin neye iyi gelir? Aç karnına tahin yemenin faydaları nelerdir? Tükenmişlik sendromu belirtileri nelerdir? Tükenmişlik sendromu nasıl yenilir? Siyah çayın faydaları nelerdir? Çayın zararları nelerdir? Su orucu nasıl yapılır? Su orucu kilo verdirir mi? Çarkıfelek meyvesinin tadı nasıl? Çarkıfelek ve Passiflora aynı mı? Tahtakurusu ısırığı belirtileri nelerdir? Tahtakurusu ısırığına ne iyi gelir? Öksürüğe iyi gelen bitkiler nelerdir? Öksürüğe karşı en etkili doğal çözümler… Huzursuz bacak sendromu: Nedir, neden olur, belirtileri nelerdir? Kekiğin faydaları nelerdir? Kekik neye iyi gelir? Beyaz sirke nasıl yapılır? Beyaz sirke nerelerde kullanılır? Anti TPO nedir? Anti TPO yüksekliği nasıl düşürülür? Tümünü Görüntüle