SAĞLIKLI BİLGİLER


+A A-

Lavman nedir? Lavman işlemi nasıl yapılır?



Lavman nedir? Lavman işlemi nasıl yapılır?

Lavman, en etkili bağırsak temizleme yöntemi olarak kabul edilir. İnsanlık tarihinde çok uzun yıllardır var olan ve toksinleri vücuttan atmak için terapötik amaçlarla kullanılan bir prosedürdür. Karın ağrısından baş ağrısına kadar çeşitli rahatsızlıkların tedavisinde kullanılmıştır. Lavmanlar, bağırsakları temizlemek veya boşaltımını uyarmak için kullanılan sıvıların enjeksiyonlarıdır. Kabızlık, dışkının hareketini yavaşlatan ciddiye alınması gereken bir sorundur. Kabızlık dışkıyı sertleştirir ve atılmasını zorlaştırır. Birçok kişi için kronik bir sorun haline gelebilir ve bu durumun giderilmesi için lavman tedavisi uygulaması gerekir. Ancak kişi bağırsak tıkanıklığı veya kolon ameliyatı geçirmişse, bağırsak delinmesi riski artar ve lavman kullanmaktan kaçınmalıdır.

Lavman nedir?

Lavman, dışkılamaya yardımcı olmak için doğrudan rektuma sıvı enjekte edilmesi işlemidir. Lavman uygulaması sıklıkla alt bağırsağı temizlemek için kullanılır. Ancak, bu genellikle kabızlık tedavisi için son çaredir. Diyet ve egzersiz soruna çare olarak yeterli değilse, doktorunuz lavman uygulamasından önce bir müshil kullanmanızı önerebilir.

Lavmanlar, dışkının bağırsaktan beklenmedik bir şekilde sızması olarak tanımlanan fekal inkontinansı da tedavi edebilir.  Ayrıca herhangi bir test; örneğin kolonoskopi veya ameliyat öncesinde bağırsakları temizlemek için de kullanılırlar. Lavman işlemini genellikle profesyonel bir sağlık çalışanı yapar ancak kişi evde kendi de uygulayabilir.

Lavmanlar, solüsyon türüne, lavmanın amacına ve solüsyon miktarına göre çeşitlilik gösterir. Bunlar:

Sodyum fosfat lavmanları, en yaygın ve en hızlı etkili olan türdür. Sodyum fosfat lavmanı su ve tuz (tuzlu su) karışımıdır. Bu lavmanlar bağırsaklardaki suyu çekip dışkınıza aktarır, böylece geçmesi daha kolay olur.

Gliserinli lavmanlar, aynı zamanda dışkıyı yumuşatmak için kolona su çeker.

Bisacodyl lavmanları, kolonunuzun hareket etmesini sağlayarak dışkının dışarı atılmasını sağlar.

Mineral yağlı lavmanlar, kalın bağırsağı yağlayarak dışkının kolayca kaymasını sağlar.

Baryumlu lavmanlar, sadece özel bir röntgen çekimi sırasında kullanılır.

Lavmanları kullanırken hangi miktarlarda sıvı kullanılacağı da önemlidir. Örneğin, büyük hacimli lavmanlar (500 ila 1.000 mililitre sıvı) sıvıyı bağırsakların yukarısına doğru iterek onu tamamen temizler. Küçük hacimli lavmanlar da (500 mililitreden az sıvı) bağırsakların alt kısmını temizlemeye yardımcı olur. Lavman türü ne olursa olsun, doğru miktarda sıvıyı kullandığınızdan emin olmak için kullanma talimatlarına harfiyen uymanız çok önemlidir.  Aksi takdirde, hoş olmayan yan etkiler yaşayabilirsiniz. Çok fazla sıvı bağırsağınıza zarar verebilir.

Lavman işlemi nasıl yapılır?

Lavman için genellikle bir lavman torbası veya pompası, uygulama ucu ve sıvı içeren bir uygulama kitine ihtiyaç vardır. Uygulama yapılırken uygulama ucu yavaşça ve nazikçe rektuma yerleştirilir. Lavman yerleştirilirken, kaslarınızı bağırsak hareketi yapıyormuş gibi hissettirecek şekilde hareket ettirmek faydalıdır. Uygulama ucu rektuma yerleştikten hemen sonra sıvı içeriği yavaşça verilir ve bağırsakların hızlıca boşaltılması sağlanmış olur. Lavman sırasında hastalar genellikle hafif bir rahatsızlık veya basınç hissi yaşar fakat çoğu zaman ağrı hissetmez. Eğer beklenmedik şiddetli bir ağrı veya rahatsızlık olduğunda mutlaka doktora başvurun.

Lavman ne için kullanılır?

Lavman çoğu kişilerde tedavilerle düzelmeyen kabızlık sorununu gidermek ve kolonoskopi veya esnek sigmoidoskopi gibi işlemlerden önce hazırlık için kolon (bağırsak) temizliği olarak uygulanır.

Kaç gün tuvalete çıkmazsa lavman yapılır?

Lavmanlar şiddetli kabızlığı tedavi etmek için son çare olarak kullanılmalıdır.

Lavman bağırsakları tamamen boşaltır mı?

Genellikle, kişi herhangi bir kıvamda dışkılamayı bıraktığında, lavman vücudunda işe yaramış olur ve kalan tüm bağırsak içeriği temizlenmiş olur.

Oluşturma: 10.01.2025 09:39
Son Güncelleme: 26.02.2025 10:55
Oluşturan: Medicana Web ve Yayın Kurulu
Son Yazılar
Misvak ne işe yarar? Misvak kullanmanın faydaları nelerdir? Oruç tutmanın faydaları nelerdir? Oruç tutmak hangi organlara iyi gelir? Muzun faydaları nelerdir? Her gün muz yersem ne olur? Ramazan ayında hangi yiyecekler yenir? İftarda nasıl beslenmeliyiz? Rentek manevrası nedir? Rentek manevrası nasıl uygulanır? 5 haftalık hamilelik belirtileri nelerdir? 5 haftalık gebelikte neler hissedilir? Oruç tutarken nasıl kilo verilir? Ramazanda en hızlı nasıl kilo verilir? Bamya tohumu nelere iyi gelir? Bamya tohumu diz için nasıl kullanılır? BT ne demek? BT ne için çekilir? Biotin eksikliği belirtileri nelerdir? Biotin nedir, ne işe yarar? Bronşektazi belirtileri nelerdir? Bronşektazi geçer mi? ESWT ne işe yarar? ESWT tedavisi… Keçiboynuzunun faydaları nelerdir? Kuru keçiboynuzu nasıl tüketilir? Sahurda en çok ne tok tutar? Uzun süreli tok tutan yiyecekler nelerdir? Maydanoz kürü neye iyi gelir? Maydanoz kürünün faydaları ve zararları nelerdir? Şekeri en çok yükselten besinler! Şekeri yüksek olanlar ne yememeli? Kıl dönmesi belirtileri nelerdir? Kıl dönmesi nasıl geçer? Bromelainin faydaları nelerdir? Bromelain kilo vermek ve ödem atmak için nasıl kullanılır? C vitamini eksikliği belirtileri nelerdir? C vitamini takviyeleri kimler için önerilir? Lavanta yağının saça faydaları nelerdir? Lavanta yağı saça nasıl sürülür? Nioli yağı nedir ne işe yarar? Tuz hangi hastalıklara iyi gelir? İyotlu ve iyotsuz tuz nedir? Yumurtanın faydaları nelerdir? Günde en fazla kaç yumurta yenmeli? 3 aylık bebek gelişimi: 3 aylık bebek neler yapabilir? Kereviz yaprağı ne işe yarar? Kereviz yaprağının faydaları nelerdir? Ramazan Ayında Susuz Kalmamak İçin Neler Yapılmalı? Ramazan’da Nasıl Sağlıklı Beslenilir? Oruç Tutanlar İçin Beslenme Önerileri Çocuklar ve Yaşlılar İçin Ramazan’da Sağlıklı Oruç Tüyoları Carnivore diyeti nedir? Carnivore diyeti nasıl yapılır? Sahurda ne yenmez? En çok susatan besinler nelerdir? Tümünü Görüntüle