Kas Ağrısı Nedir?

Kas Ağrısı Nedir?



Yaygın olarak görülen kas ağrısı ya da miyalji, vücutta kas dokusunun olduğu her yerde hissedilebilir. Ağrı genellikle lokaldir ve aynı anda az sayıda kası etkiler. Belirli bir aktivite sırasında ya da aktiviteden hemen sonra başlar. Tipik olarak gerginlik, aşırı kullanım, egzersiz ya da fiziksel olarak zorlu işlerden kaynaklanan kas yaralanmasıyla ilişkilidir.

Kas Ağrısı Nedir?

Miyalji olarak da adlandırılan kas ağrısı; kaslarda ağrı, acı, sertlik veya rahatsızlık ile karakterize olan yaygın bir durumdur. Travmalar, enfeksiyon, ya da farklı bir durumun belirtisidir. Hem yetişkinlerde hem de çocuklarda sık görülür. Ağrıyan bazı kaslar tıbbi tedavi gerektirmese ve kendi kendine düzelse de kas ağrıları, altta yatan bir hastalığın belirtisi olabilir.

Kas dokusu vücudun hemen hemen her yerinde bulunduğu için bu tür ağrılar her yerde hissedilebilir. Bununla birlikte bazı kişiler kas ağrısını vücutlarının her yerinde yaşarken bazıları ise yalnızca sırt ve boyun gibi belirli bölgelerde yaşar. Kas ağrısı herkesi farklı şekilde etkileyebilir.

Vücudun etkilenen bölgesine göre kas ağrıları farklı şekilde sınıflandırılabilir:

  • Boyun kas ağrısı: Kötü duruştan, kas gerginliğinden ya da boyun yaralanması gibi bir travmadan kaynaklanabilir. Boyun kaslarındaki ağrı sertliğe neden olabilir, hareket aralığını sınırlayabilir ya da baş ağrılarına neden olabilir.
  • Omuz kas ağrısı: Omuz kasları genellikle tekrarlayan hareketler, ağır kaldırma veya spor yaralanmaları nedeniyle aşırı kullanılır. Donuk ağrılar, keskin sancılar ya da hareket kısıtlılığı gibi hissedilen ağrılı semptomlar, kürek kemiğinin arkası boyunca uzanan kasların yanı sıra ön trapezius ve deltoid kaslarını da etkileyebilir.
  • Sırt kas ağrısı: Toplam 40 kastan oluşan sırt, kas gerginliğine ve yaralanmaya karşı hassastır. Kötü kaldırma teknikleri, ani dönme hareketleri ya da uzun süreli kötü duruş kas ağrısına yol açabilir. Kaburgaların arkasında bulunan kaslardaki ağrı, derin nefes almayı ve belirli vücut pozisyonlarını koruma yeteneğini etkileyebilir.
  • Bacak kas ağrısı: Bacak kaslarındaki ağrı; uyluk, diz arkası ve baldır gibi farklı bölgeleri etkileyebilir. Bu bölümlerde görülen ağrının kendine özgü nedenleri ve semptomları bulunur.

Kas Ağrısı Neden Olur?

Kas ağrısının nedeni, genellikle aşırı kullanım ve yaralanmalar olsa da tüm vücudu etkileyen bir rahatsızlık da olabilir. Grip gibi bazı enfeksiyonlar ve bağ dokularını etkileyen bozukluklar kas ağrısına yol açabilir. Diğer nedenlerden bazıları gerginlik, stres, yaralanma, kasların çok fazla kullanılması ve fibromiyaljidir.

Sistemik kas ağrısı, tüm vücutta hissedilmesi ve sıklıkla bir enfeksiyonun, hastalığın veya bir ilacın yan etkisinin sonucu olması nedeniyle yaygın kas ağrısından farklıdır.

Kasların Aşırı Kullanımı ve Yaralanma

Kas ağrısı, kasın aşırı kullanımı veya yaralanmadan kaynaklanabilir. Aşırı kullanım, bir kas çok fazla gerildiğinde veya uygun bir ısınma yapılmadığında meydana gelir. Bu da kas yorgunluğuna, ağrıya ve sertliğe yol açar. Yaralanma, genellikle ani veya aşırı kuvvet nedeniyle kasın gerilmesi, burkulması veya yırtılması sonucu meydana gelir. Birçok atletik hareket, özellikle hızlı yön değişiklikleri olan hareketler, kas gerginliğine veya zorlanmasına neden olabilir.

En fazla risk altında olan kaslar, gastrocnemius (baldır kası), hamstring (uyluğun arkasındaki kas) ve rectus femoris (kuadrisepsleri oluşturan kaslardan biri) gibi iki eklemden geçen kaslardır.

Kas gerginliğinin ana belirtisi, etkilenen kasta keskin bir ağrıdır. Mevcut aktiviteye devam edilmesini engelleyen güç ve hareket aralığı kaybı fark edilebilir. Daha sonra yaralanma bölgesinde şişlik, sıcaklık veya hematom oluşabilir.

Gerilme veya yaralanma nedeniyle oluşan kas ağrısını hafifletmeye yardımcı olmak için kasın dinlendirilmesi önemlidir. Şişliğin ve iltihabın azaltılması için etkilenen bölgeye buz da uygulanabilir.

Miyofasiyal Ağrı Sendromu

Aynı tür hareketlerin tekrar tekrar yapılması veya çok fazla stres, tetik noktalar adı verilen sıkı ve hassas kas düğümlerinin oluşmasına yol açabilir. Bu da miyofasiyal ağrıya neden olabilir.

Tekrar tekrar gerilen kaslar zarar görebilir. Bu hasar kasın kendisinde derin bir ağrı gibi hissedilebilir veya yansıyan ağrı olarak vücudun başka bir yerinde ortaya çıkabilir. Miyofasiyal ağrı kalıcıdır ve fibromiyaljiye yol açabilir. Masaj, fizik tedavi ve reçetesiz satılan ağrı kesiciler bazen ağrının yönetilmesine yardımcı olabilir.

Fibromiyalji

Kas ağrısı, omuriliğin ağrı sinyallerini farklı şekilde işlemesine neden olan ağrı duyumlarından kaynaklanan fibromiyaljiden kaynaklanabilir. Semptomlar, genellikle travma meydana geldikten sonra veya kişi psikolojik stres yaşadığında tetiklenir. Ağrı, sıklıkla donuk hissedilir ve azalmaya başlamadan önce birkaç ay sürme eğilimindedir. Rahatsızlık sürekli olarak hissedilir ve farklı türdeki aktiviteleri yapmayı ve çalışmayı zorlaştırabilir.

Tendinit

Tendon, kaslar ve kemikler arasındaki bağ dokularıdır. Tekrarlayan hareketler, kötü duruş ve normal yaşlanma tendonları aşındırarak tendonların yırtılmasına veya iltihaplanmasına neden olur. Bu durum, tendinit olarak adlandırılır.

Dehidrasyon

Sıcak havalarda çok fazla hareket edilmesi, yeterli su içilmemesi veya elektrolit dengesizliği kasların ağrımasına neden olabilir. Dehidrasyona bağlı kas ağrıları, sıklıkla sırt ve bacaklarda görülür. Bunun nedeni kısmen vücutta su azaldığında iç organlara öncelik verilmesi ve sıvının vücudun geri kalanından uzaklaştırılmasıdır. Her gün yeterince su içilmesi ve elektrolitlerin sabit tutulması, dehidrasyonu önlemenin yoludur.

İlaç Yan Etkileri

Birçok farklı türde reçeteli ilaç, sisteme girdikten sonra kas ağrısının gelişmesine neden olabilir. Rahatsızlığı tetikleyebilecek en yaygın ilaçlardan bazıları arasında antibiyotikler, meme kanseri ilaçları, kolesterol seviyelerini düşüren ilaçlar ve astım inhalatörleri yer alır. Bazı antidepresanlar ve sivilce tedavisi ilaçları da kas ağrısına neden olabilir.

Kas Ağrısı Belirtileri Nelerdir?

Kas ağrısında karakteristik olarak kas tonusundaki artışa bağlı olarak hafif ila şiddetli ağrı meydana gelir. Ayrıca mekanik stimülasyona aşırı duyarlılığın olduğu hassas alanlar da olabilir.

Kas ağrısının yaygın belirtileri aşağıdaki gibidir:

  • Hassasiyet, zonklama ve sertlik hissi
  • Kaslarda ve eklemlerde ağrı
  • Kısa süreli donuk ağrı hissi

Yaralanma ya da aşırı kullanım gibi nedenlerle meydana gelen kas ağrısına aşağıdakiler eşlik edebilir:

  • Baş ağrısı
  • Uyumada zorluk
  • Yorgunluk

Bazı durumlarda kas ağrısının belirtileri sinir ağrısı ile karıştırılır. Sinir ağrısı ve kas ağrısı arasındaki en büyük farklardan biri, kronik ağrıdır. Kronik ağrı devam eder ve sabittir. Sinir ağrısına neden olan hasarlı doku sıklıkla kronik ağrıya neden olur ve birçok hastayı uzun süreli yan etkilere maruz bırakır.

Kas Ağrısı Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Kas ağrısı için tedavi seçenekleri dinlenme, fizik tedavi, ağrı kesiciler ve sıcak ya da soğuk kompresi içerir. Çoğu durumda kas ağrısı geçicidir ve evde tedavi edilebilir. Ağrı şiddetliyse veya başka belirtiler de ağrıya eşlik ediyorsa tıbbi yardım alınması önemlidir.

Bir ila iki hafta içinde geçmeyen kalıcı ağrı söz konusu olduğunda, bir hekime veya fizyoterapiste başvurulması, sorunun çözülmesine yardımcı olabilir. Fizik tedavi, yaralanmaya neden olan vücut mekaniğinin anlaşılmasını, ağrının yönetilmesini ve gelecekteki yaralanmaların önlenmesinin yollarının öğrenilmesini sağlayabilir.

Fizyoterapist, hastaların ihtiyaçlarına uygun olarak bir plan yapabilir. Bu, kasları ve eklemleri iyileştirmeye ve güçlendirmeye odaklanan fizik tedavi uygulamalarını içerir. İlk başta acı verici olsa da esneme hareketlerini içeren yürüme ve egzersiz uygulamaları, kas ağrısının hafiflemesine yardımcı olabilir.

Kasların aşırı kullanımına bağlı meydana gelen kas ağrısı için gibi reçetesiz ağrı kesiciler kullanılabilir. Bunlar, ağrının hafiflemesine ve iltihabın azalmasına yardımcı olabilir. Esneme hareketleri ve masaj da gergin kasların gevşemesine ve dolaşımın iyileştirilmesine yardımcı olabilir.

Meditasyon, yatmadan önce 10 ila 30 dakika boyunca yapıldığında etkili olabilir. Bu, aynı zamanda uyku kalitesinin artmasına yardımcı olabilir.

Doç. Dr.
Serda Duman
Ortopedi ve Travmatoloji
MEDICANA ZİNCİRLİKUYU
Profili Gör
Oluşturma: 31.07.2024 03:48
Son Güncelleme: 08.08.2024 03:59
Oluşturan: Serda Duman
+A A-

İlgili Bölüm Hekimleri