SAĞLIKLI BİLGİLER


+A A-

Kurdeşen nedir, neden olur?



Kurdeşen nedir, neden olur?

Kurdeşen, 'ürtiker' olarak da bilinir. Bu cilt döküntüsünün çeşitli tetikleyicileri olabilir, en yaygın olanı alerjik reaksiyondur. Diğer tetikleyiciler arasında ilaçlar veya enfeksiyonlar bulunur.  Kurdeşen 24 saatlik bir süre içinde ortaya çıkabilir ve kaybolabilir veya günler veya haftalar sürebilir ve gelecekteki alerjik maruziyete ve bağışıklık tepkisine bağlı olarak tekrarlayabilir. Altı haftadan uzun süren kurdeşenler kronik olarak kabul edilir. Kurdeşen yaygın olsa da, nedenleri araştırmak ve ilişkili riskleri göz önünde bulundurmak önemlidir.

Kurdeşen nedir?

Kurdeşen, ürtiker olarak bilinen tıbbi bir durumu tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Bu, vücudun bağışıklık sisteminin alerjik bir tehdide yanıt vermesiyle oluşan bir cilt rahatsızlığıdır. Kurdeşen her yaşta ortaya çıkabilir. Kurdeşen, belirli yiyecekler, ilaçlar, bitkiler, polen, hayvan tüyü, böcek ısırıkları ve bahçede bulunan pestisitler gibi kimyasallar dahil ancak bunlarla sınırlı olmamak üzere çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir. Ayrıca, insanların egzersiz yaparken dar giysiler giymeleri veya hastalık veya enfeksiyon sonucu duygusal stresle ilgili kurdeşen yaşamaları da mümkündür.

Kurdeşen neden olur?

Kurdeşen genellikle yiyecek, içecek veya ilaç veya dokunduğunuz bir şeye karşı alerjik reaksiyondur. Ciltte mast hücreleri adı verilen bağışıklık hücreleri vardır. Bu hücreler harekete geçtiğinde, histamin adı verilen kimyasallar da dahil olmak üzere kimyasallar salgılarlar. Histamin, kurdeşenlerin oluşmasının nedenidir. Kurdeşen başka nedenlerle de ortaya çıkabilir. Bunlardan bazıları enfeksiyon, stres veya cildinizde fiziksel baskıdır.

Kurdeşen belirtileri nelerdir?

Çeşitli şekil ve boyutlarda kabarık çıkıntılar veya yamalar olabilir

Vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkabilir

Vücudun bir bölgesinde veya vücudun diğer bölgelerine yayılmış olabilir

Kaşıntı, batma veya yanma hissi

Beyaz tenli birini etkilediğinde pembe veya kırmızı görünebilir; kahverengi ve siyah ciltte döküntünün rengini görmek daha zor olabilir

Kurdeşen tehlikeli bir hastalık mı?

Kurdeşen genel olarak rahatsız edici olmasına rağmen zararsızdır ve kendiliğinden kaybolur. Durum 6 haftadan uzun sürdüğünde buna kronik kurdeşen adı verilir. Genellikle hiçbir neden bulunamaz. Çoğu kronik kurdeşen 1 yıldan kısa sürede kendiliğinden kaybolur.

Kurdeşen tedavisi

Çoğu zaman, kurdeşen tedaviye gerek kalmadan kendiliğinden geçer. Doktorunuz, kendinizi daha iyi hissetmenize ve tekrar kurdeşen geçirme olasılığınızı düşürmenize yardımcı olmak için ilaçlar ve evde bakım önerebilir. Tedavilerden bazıları şunlardır:

Alerji ilaçları

Antihistaminik adı verilen ilaçlar histaminin etkilerini durdurur. Oral yoldan (ağızdan hap olarak) veya topikal olarak (etkilenen cilde sürmek) alınabilirler. Antihistaminikler kurdeşen kaynaklı kaşıntıyı giderir ve alerjik reaksiyonların geçmesini veya daha az şiddetli hale gelmesini sağlar.

Alerji aşıları

Tedavisi zor kronik kurdeşenlerde, doktorunuz alerjik reaksiyonları engelleyen ilaçların enjeksiyonlarını önerebilir. Şiddetli alerjileri olan kişiler çok fazla IgE (bağışıklık sistemi tarafından üretilen antikorlardır. Alerjiniz varsa, bağışıklık sisteminiz İmmünoglobulin E (IgE) adı verilen antikorlar üreterek bir alerjene aşırı tepki verir. Bu antikorlar kimyasallar salgılayan hücrelere giderek alerjik reaksiyona neden olur. Bu reaksiyon genellikle burunda, akciğerlerde, boğazda veya ciltte semptomlara neden olur.) üretir. Bu enjeksiyonlar bağışıklık sisteminizin IgE üretmesini engeller.

Evde tedaviler

Kurdeşeni hafifletmek için ılık bir banyo veya duş alabilir, bol giysiler giyebilir ve soğuk kompres uygulayabilirsiniz. Reçetesiz satılan (OTC) bir hidrokortizon veya antihistaminik krem ​​kaşıntıyı ve şişliği giderebilir.

Ağızdan alınan steroidler

Kortikosteroidler, antihistaminiklere veya topikal steroidlere yanıt vermeyen kurdeşen semptomlarını hafifletebilir.

Epinefrin

Şiddetli akut alerjik reaksiyonlar anafilaksi adı verilen yaşamı tehdit eden bir duruma yol açabilir. Semptomlar arasında kurdeşen, yüzün, ağzın veya boğazın şişmesi, nefes darlığı, hırıltı, kusma ve tansiyon düşüklüğü bulunur. Anafilaksi geçiren kişinin şişmiş hava yolunu açmak için acil bir epinefrin enjeksiyonuna ihtiyacı vardır.

Stresten kaynaklanan kurdeşen nasıl geçer?

Stres ve psikolojik sorunlar kurdeşene yol açan en önemli nedenler arasındadır. Stresten mümkün olduğunca uzak durulmalıdır. Gerektiğinde doktorunuzun tavsiye edeceği ilaçlar kullanılmalıdır.

Kurdeşen görüntüsü nasıl olur?

Kurdeşen, ciltte kırmızı kabarıklıklar veya kabarcıklardır. Kurdeşen veya ürtiker, alerjene (alerjiye neden olan bir madde) benzer bir şeye karşı yaygın bir cilt reaksiyonudur. Lekeler vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkabilir ve minik noktalar, lekeler veya büyük, birbirine bağlı şişlikler gibi görünebilir.

Dermatoloji
Oluşturma: 08.12.2024 01:47
Son Güncelleme: 10.12.2024 08:56
Oluşturan: Medicana Web ve Yayın Kurulu
Son Yazılar
Romatoid artrit nasıl düzelir? Romatoid artrit belirtileri nelerdir? SMA nedir? SMA hastalığı neden olur? Burun kanaması neden olur? Çocuklarda ve yetişkinlerde burun kanaması… Amilaz yüksekliği ne anlama gelir? Kıl kurdu belirtileri nelerdir? Kıl kurdu nasıl tedavi edilir? Lavman nedir? Lavman işlemi nasıl yapılır? Lenf kanseri belirtileri nelerdir? Lenf kanseri tedavisi… Magnezyumun faydaları nelerdir? Magnezyum eksikliğinin belirtileri… Nefes darlığına ne iyi gelir? Nefes darlığı neyin belirtisi olabilir? PDW nedir? PDW düşüklüğü/yüksekliği ne anlama gelir? Ödem nedir? Vücutta en çok ne ödem yapar? Zehirlenme belirtileri nelerdir? Gıda ve solunum zehirlenmesi ne zaman belli olur? Yeşil çayın faydaları nelerdir? Yeşil çay neye iyi gelir? Ürik asit nedir? Ürik asit yüksek/düşük olursa ne olur? Üre nedir? Üre yüksekliği/düşüklüğü ne anlama gelir? Hipoglisemi nedir? Kan şekeri neden düşer? Göz seğirmesi neden olur? Keten tohumunun faydaları nelerdir? Keten tohumu nasıl tüketilir? Kemoterapi nedir? Kemoterapi nasıl bir tedavidir? Kasık ağrısı neden olur? Kadınlarda ve erkeklerde kasık ağrısı sebepleri… İdrardan kan gelmesi neyin belirtisi olabilir? Gırtlak kanseri belirtileri nelerdir? Geniz akıntısına ne iyi gelir? Farenjit nedir? Farenjit nasıl geçer? Eris varyantı belirtileri nelerdir? Eris virüsü nasıl iyileşir? Diz ağrısına ne iyi gelir? Diz ağrısı neyin belirtisidir? Anestezi nedir? Genel, lokal ve spinal anestezi etkisi kaç saat sürer? Alt yüksekliği ne anlama gelir? Alanin Aminotransferaz (ALT) düşüklüğü/yüksekliği nasıl değerlendirilir? Alkalen fosfataz nedir? Alkalen fosfataz yüksekliği/düşüklüğü ne anlama gelir? Alerji belirtileri nelerdir? Alerji nasıl anlaşılır? Tümünü Görüntüle