MCV, ortalama korpüsküler hacim anlamına gelir. Bir MCV kan testi, kırmızı kan hücrelerinizin ortalama boyutunu ölçer. Düşük veya yüksek MCV seviyeleri belirli rahatsızlıkların sinyali olabilir. MCV kan testi değeri 80 femtolitre (fl) ile 100 fl arasında değişir. Düşük MCV (mikrositoz) 80 fl'den azdır. Demir eksikliği anemisi, talasemi ve diğer hemoglobin bozukluklarının belirtisi olabilir. Yüksek MCV (makrositoz) ise 100 fl'den büyüktür. Bu da, kötü huylu kansızlık, B12 vitamini eksikliği, folat eksikliği, karaciğer hastalığı ve kemik iliği disfonksiyonu gibi rahatsızlıkların işareti olabilir.
MCV nedir?
MCV kan testi genellikle kandaki hücre sayısını ve türünü ölçen bir test grubu olan tam kan sayımının (CBC) bir parçasıdır. MCV kan testi, doktorunuzun anemi, karaciğer hastalığı veya diğer rahatsızlıklarınız olup olmadığını belirlemesine yardımcı olabilir.
Kırmızı kan hücreleri, akciğerlerden vücudun her hücreye oksijen taşır. Hücrelerin büyümek, çoğalmak ve enerji üretmek için oksijene ihtiyacı vardır. Kırmızı kan hücreleri çok küçük veya çok büyükse, bu anemi, belirli vitaminlerin eksikliği veya diğer tıbbi durumlar gibi bir kan bozukluğunun işareti olabilir.
MCV kaç olmalı?
MCV genellikle femtolitre (fL) olarak belirtilir. Normal bir MCV referans aralığı 80-100 fL'dir.
MCV düşüklüğü nedir?
Düşük MCV, RBC'nin normalden küçük olduğu anlamına gelir ve mikrositer anemiye işaret edebilir. Bu durum demir eksikliği, kurşun zehirlenmesi veya vücudunuzun normalden daha az hemoglobine sahip olmasına neden olan genetik bir durum olan talasemi nedeniyle oluşabilir.
MCV düşüklüğü olursa ne olur?
Bir kişinin MCV seviyesi 80 fl'nin altında olduğunda; bu mikrositer anemiye sahip olduğunu gösterir. Mikrositer anemi, kırmızı kan hücrelerinin normalden daha küçük olduğu bir anemi türüdür. Demir eksikliği mikrositer anemiye neden olur.
MCV düşüklüğü için hangi vitamin kullanılır?
MCV düşüklüğünde aşağıdakileri yapmanız önerilebilir:
Demir açısından zengin besinleri daha fazla tüketin.
Beslenmenizde daha fazla B12 vitamini ve folat bulundurun.
Takviye almayı düşünün.
Demir emilimini artırmak için A ve C vitamini alın.
Demir blokerlerinden kaçının.
MCV nasıl yükseltilir?
Anemi ve dolayısıyla düşük MCV tedavisi, öncelikle yaşam tarzı değişiklikleri ve beslenmenin iyileştirilmesi ile gerçekleştirilebilir. Bazı durumlarda, doktorunuz aneminin nedenini bulmak için ek testler isteyebilir. Aşağıdaki adımlar MCV ve diğer kırmızı kan hücresi seviyelerinizi normalleştirmenize yardımcı olabilir. Bunlar:
Demir açısından zengin besinler tüketin
Diyete demir açısından zengin yiyecekleri dahil etmek basittir çünkü bu yiyeceklerin çoğu birçok temel öğünü oluşturur. Ancak, vejetaryen veya vegan bir yaşam tarzına sahip olanlar için zorluklar ortaya çıkabilir. Bu durumda, yeterli demir aldığınızdan emin olmak için beslenme uzmanınıza danışmanız gerekir.
Beslenmenizde demir açısından zengin olan aşağıdaki besinleri bulundurun:
Kırmızı et (dana eti, karaciğer vb.).
Kümes hayvanları (tavuk eti ve yumurtası).
Kabuklu deniz ürünleri (istiridye, midye, istiridye).
Yeşil yapraklı sebzeler (ıspanak ve kara lahana).
Baklagiller (nohut ve mercimek).
Susam ve kabak çekirdeği.
Siyah fasulye.
Soya fasulyesi.
Kurutulmuş meyveler.
Demirle zenginleştirilmiş tahıllar.
Beslenmenizde daha fazla B12 vitamini ve folat alın
B12 vitamini ve folat (B9 vitamini), sağlıklı kırmızı kan hücrelerinin oluşumunda gerekli besinlerdir. Bu nedenle, bu vitaminlerden açısından eksikliği olanlarda, düşük MCV olasılığı oldukça yüksektir.
Diyetinize aşağıdaki B12 ve B9 vitamini kaynaklarını eklemek faydalıdır:
Balık (somon, ton balığı ve alabalık).
Et (sığır eti ve kümes hayvanları).
Yapraklı yeşillikler (ıspanak, lahana ve kara lahana).
Brokoli.
Brüksel lahanası.
Süt ürünleri.
Güçlendirilmiş tahıllar.
Ek takviyeler alabilirsiniz
Demir ve multivitamin eksikliklerini gidermek için diyetinize takviyeler ekleyin. Besinlerin emilimini etkileyen tıbbi rahatsızlıklarınız varsa, takviyeler genellikle önerilir.
Demir tabletleri, kansızlığı olan kişiler için kırmızı kan hücresi sayımının normale dönmesini hızlandırmak ve kırmızı kan hücresi seviyelerindeki anormallikleri düzeltmek amacıyla kullanılan standart bir reçetedir. Ancak takviyelerin sağlığınız üzerinde bazı yan etkileri olabileceğini unutmamak önemlidir. Örneğin, oral demir takviyelerinin aşırı alımı gastrointestinal sorunlara yol açabilir, enfeksiyon riskinizi artırabilir ve demir yüklenmesi veya hemokromatozise neden olabilir. Bu nedenle, önce demir eksikliği anemisi için test yaptırmanız ve ardından takviyelere ihtiyacınızın olup olmadığı ve dozajları konusunda doktorunuza mutlaka danışın.
Demir emilimini artırmak için A ve C vitaminleri alın
Diyetinizde yeterli A ve C vitamini varsa, vücudunuzun demiri emme yeteneği artar. Çalışmalar, C vitamininin gastrointestinal demir emilimini artırdığını; ancak yalnızca demir takviyeleriyle ve doğru dozajla birlikte alındığında göstermiştir. C vitamini eksikliği veya iskorbüt de anemiye yol açabilir. Bu nedenle, semptomlarını gösteriyorsanız, bir C vitamini kan testi tanıya yardımcı olabilir.
Öte yandan A vitamini ve beta-karoten, demirle kompleks oluşturarak demir emilimine yardımcı olur. Bu, fitatlar gibi antinutrientlerin emilimi engellemesini önler. Demir eksikliğine yönelik beslenme planı yaparken A ve C vitamini açısından zengin olan kaynakları göz önünde bulundurun. Bunlar:
A vitamini ve beta-karoten
Yağlı balıklar (ton balığı ve somon).
Süt ürünleri (peynir, süt ve yoğurt).
Havuçlar.
Kayısılar.
Tatlı patatesler.
Mango.
Dolmalık biber.
C vitamini
Turunçgiller (portakal, greyfurt, limon)
Çilek
Patatesler
Domatesler
Turpgiller (brokoli, karnabahar, Brüksel lahanası)
Demiri bloke eden maddelerden kaçının
Bazı maddeler demir emilimini engelleyebilir. Bunlar genellikle bitkilerde bulunan ve şelasyon adı verilen bir işlemde bir metal atomuna bağlanan ve bileşiği emilim için kullanılamaz hale getiren bileşenlerdir. En dikkat çekici demir engelleyicilerden veya antinutrientlerden ikisi, belirli yiyecek ve içeceklerde bulunabilen fitatlar ve polifenollerdir.
Bu nedenle, MCV'niz normal aralığın altındaysa, aşağıdakileri tüketirken dikkatli olun:
Çay.
Kahve.
Kakao tozu.
Keten tohumları.
Çam fıstığı.
Cevizler.
MCV yüksekliği nedir?
Yüksek MCV, RBC'lerin çok büyük olduğu ve makrositer anemiye işaret ettiği anlamına gelir. Bu durum, düşük folat veya B12 vitamini seviyeleri veya kemoterapi dahil olmak üzere çeşitli faktörlerden kaynaklanabilir.
MCV yüksekliği nasıl tedavi edilir?
Kan testindeki MCV değeri 100 femtolitreden (fL) fazlaysa makrositozunuz vardır. Makrositoz, normalden büyük kırmızı kan hücrelerini tanımlar. Makrositoz, vitamin eksiklikleriyle ilişkili bir durum olan makrositik aneminin bir işareti olabilir. Genellikle makrositoz ciddi bir şeyin işareti değildir.
Özellikle anemi semptomlarınız yoksa ve test sonuçlarınız herhangi bir anormallik göstermiyorsa tedaviye ihtiyacınız olmayabilir. Aksi takdirde, tedavi büyük kırmızı kan hücrelerinize neyin sebep olduğuna bağlıdır. Makrositozunuz beslenme eksikliğiyle ilişkiliyse, diyetinizi değiştirmeniz veya takviyeler almanız gerekebilir. Sorun bir ilaçla ilişkiliyse, doktorunuz dozu ayarlayabilir veya farklı bir ilaç türü reçete edebilir. Makrositozla birlikte şiddetli aneminiz varsa kan transfüzyonuna ihtiyacınız olabilir.
Genellikle, altta yatan nedene yönelik müdahale makrositozu tersine çevirir.