Aktif tüberküloz hastalığı olan bir kişi öksürdüğünde, konuştuğunda veya hapşırdığında tüberküloz mikropları havaya karışabilir. İnaktif tüberküloz (gizli tüberküloz enfeksiyonu) hastalığı olan kişiler, tüberküloz mikrobunu başkalarına bulaştıramazlar. Ancak bazı durumlar bir kişinin tüberküloz hastalığına yakalanma riskini artırabilir. Bunlar; diyabet (yüksek kan şekeri), zayıflamış bağışıklık sistemi, yetersiz beslenmek, tütün kullanımı, aşırı alkol kullanımıdır. Tüberkülozlu kişiler kendilerini hasta hissetmezler ve bulaşıcı değillerdir. Tüberküloza yakalanan kişilerin yalnızca küçük bir kısmında hastalığın semptomları görülebilir. Bebekler ve çocuklar yüksek risk altındadır.
Tüberküloz (Verem) nedir?
Tüberküloz ya da verem akciğerleri etkileyen ciddi bir hastalıktır. Halk arasında ince hastalık olarak da bilinir. Tüberküloza neden olan Mycobacterium tuberculosis bir bakteri türüdür. Bir kişi tüberküloz mikroplarını soluduğunda, mikroplar akciğerlere yerleşebilir ve büyümeye başlayabilir. Oradan, kan yoluyla böbrek, omurga ve beyin gibi vücudun diğer bölgelerine geçebilirler.
Tüberküloz bakterileri sizi hasta etmeden vücutta yaşayabilir. Buna inaktif tüberküloz veya latent tüberküloz enfeksiyonu denir. İnaktif tüberkülozlu kişiler tüberküloz mikroplarıyla enfektedir, ancak aktif überküloz hastalığı yoktur. Kendilerini hasta hissetmezler, tüberküloz hastalığının semptomlarını göstermezler ve tüberküloz mikroplarını başkalarına bulaştıramazlar.
Tedavi edilmeyen inaktif tüberkülozlu kişilerde her an aktif tüberküloz hastalığı gelişebilir ve hastalanabilirler.
Bağışıklık sistemi vücutta çoğalmasını ve büyümesini engelleyemezse tüberküloz mikropları aktif hale gelir. Tüberküloz mikropları aktif olduğunda, buna aktif tüberküloz hastalığı denir. Aktif tüberkülozlu olan kişiler kendilerini hasta hissederler. Ayrıca mikropları birlikte vakit geçirdikleri kişilere de bulaştırabilirler. Tedavi edilmezse aktif tüberküloz hastalığı ölümcül olabilir.
Pasif tüberküloz nedir?
Tüberküloz bakterileri kişiyi hasta etmeden vücutta yaşayabilir. Buna inaktif (Pasif) tüberküloz veya latent tüberküloz enfeksiyonu denir. Pasif tüberkülozlu kişiler tüberküloz mikroplarıyla enfektedir, ancak aktif tüberküloz hastalığı yoktur. Kendilerini hasta hissetmezler, tüberküloz hastalığının semptomlarını göstermezler. Aktif tüberküloz bulaşıcı olabilirken latent tüberküloz bulaşıcı değildir ve bu nedenle latent tüberkülozu olan birinden tüberküloz kapmak mümkün değildir.
Tüberküloz (Verem) belirtileri nelerdir?
Verem hastalığının yaygın belirtileri şunlardır:
3 haftadan uzun süren öksürük – Öksürürken mukus (balgam) veya bazen kan görülebilir.
Yorgun veya bitkin hissetmek.
Yüksek ateş veya gece terlemeleri.
İştahsızlık.
Kilo kaybı.
Genel olarak iyi hissetmemek.
Çocuklarda kilo alma veya büyümede de zorluk yaşanabilir.
Verem vücudunuzun başka bir bölümüne (lenf düğümleri, kemikler veya beyin gibi) yayıldıysa, aşağıdakiler de dahil olmak üzere başka belirtiler de yaşayabilirsiniz:
Şişmiş bezler.
Vücut ağrıları ve sızıları.
Şişmiş eklemler veya ayak bilekleri
Karın veya pelvik ağrısı.
Kabızlık
Koyu veya bulanık idrar
Baş ağrısı
Hasta hissetmek.
Kafa karışıklığı.
Boyunda sertlik.
Bacaklarda, yüzde veya vücudun diğer kısımlarında döküntü.
Bazen vücudunuzda tüberküloz olabilir ancak hiçbir semptomunuz olmayabilir. Buna latent tüberküloz denir. Eğer tüberküloz hastasıysanız ve belirtileriniz varsa buna da aktif tüberküloz denir.
Tüberküloz tehlikeli midir?
Tedavi edilmediği takdirde aktif tüberküloz hastalığı hayatı tehdit edebilir.
Tüberküloz nasıl bulaşır?
Verem (tüberküloz) mikropları havadan bir kişiden diğerine yayılır. Aktif tüberküloz hastalığı olan bir kişi konuştuğunda, öksürdüğünde veya hapşırdığında tüberküloz mikropları havaya karışabilir. Yakınlardaki kişiler bu mikropları soluyarak enfekte olabilirler.
Tüberküloz tedavisi
Tüberküloz tedavisinin temelini en az 6 ay süreyle antibiyotik kullanımı oluşturur. Tüberküloz beyninize, omuriliğinize veya kalbinizin etrafındaki bölgeye yayılmışsa, birkaç hafta boyunca steroid ilaç kullanmanız gerekebilir. Eğer tüberküloz hastasıysanız ancak belirtileriniz yoksa (gizli/pasif tüberküloz), genellikle 3 ila 6 ay süreyle antibiyotik kullanmanız gerekir.
Önemli bir not! Antibiyotiklerinizi doğru bir şekilde almanız, kendinizi daha iyi hissetseniz bile tedaviyi tamamlamanız kadar çok önemlidir. Tedavinizi erken bırakırsanız, tüberküloz geri gelebilir.
Tüberküloz hastası iyileşir mi?
Hem inaktif tüberküloz hem de aktif tüberküloz hastalığı tedavi edilebilir. Başarılı bir tedavinin anahtarı da ilaçlarınızı reçete edildiği şekilde takip etmektir. Tedavi süreciniz bittiğinde, Tüberkülozdan tamamen kurtulduğunuzdan emin olmak için testler yaptırabilirsiniz.