Polikistik over sendromu (PCOS), kadınların yumurtalıklarında çok sayıda yumurta olmasına rağmen bunların düzenli olarak salınmamasıyla karakterize, erkeklik hormonlarının aşırı salgılanmasıyla oluşan bir metabolik hastalıktır. PCOS'lu kadınlarda yumurtlama olmayabilir, androjen seviyeleri yüksek olabilir ve yumurtalıklarda çok sayıda küçük kist bulunabilir. PCOS, adet düzensizliği veya adet gecikmesi, aşırı kıllanma, akne, kısırlık ve kilo alımına neden olabilir. PCOS'lu kadınlarda ayrıca, tip 2 diyabet, yüksek tansiyon, kalp sorunları ve endometriyal kanser riski daha yüksek olabilir. PCOS tedavisi de hamile kalmak isteyip istemediğinize bağlıdır.
- İçindekiler
- Polikistik over sendromu (PCOS) nedir?
- Polikistik Over Sendromu (PCOS) belirtileri nelerdir?
- PCOS olunca ne olur?
- Polikistik over sendromu (PCOS) tedavisi
- Polikistik over sendromu nasıl geçer?
- PCOS varsa ne yapmalı?
- Polikistik over ciddi bir hastalık mı?
- Polikistik over sendromu olan kişi hamile kalabilir mi?
Polikistik over sendromu (PCOS) nedir?
Polikistik Over Sendromu (PCOS) bir kadının yumurtalıklarında yaygın görülen hormonal bir rahatsızlıktır. PCOS'lu kadınlar çok sık adet görmeyebilir veya günlerce süren adetleri olabilir. PCOS'ta, yumurtalığın dış kenarı boyunca birçok küçük sıvı kesesi gelişir. Bunlara kist denir. Küçük sıvı dolu kistlerde olgunlaşmamış yumurtalar bulunur. Bunlara folikül denir. Foliküller düzenli olarak yumurta bırakamaz. Bu da yumurtlamanın gerçekleşmediği anlamına gelir.
Polikistik Over Sendromu (PCOS) belirtileri nelerdir?
PCOS belirtileri, genellikle ergenlik döneminin sonlarında veya 20'li yaşların başlarında belirginleşir. Bu belirtiler şunlardır:
Düzensiz adet dönemleri veya hiç adet görmeme.
Düzensiz yumurtlama veya yumurtlamanın olmaması sonucu hamile kalmada zorluk.
Aşırı kıllanma (hirsutizm) – genellikle yüz, göğüs, sırt veya kalçalarda.
Kilo alımı.
Saçların incelmesi ve saç dökülmesi.
Yağlı cilt veya akne.
Kısırlık.
Boyun veya koltuk altlarında küçük ekstra deri parçaları.
Boyun arkasında, koltuk altlarında ve göğüslerin altında koyu veya kalın deri lekeleri.
PKOS ayrıca ileriki yaşlarda tip 2 diyabet ve yüksek kolesterol gibi sağlık sorunlarının gelişme riskinin artmasıyla da ilişkilidir.
PCOS olunca ne olur?
PCOS'lu kadınlar yumurtlamayabilir, yüksek androjen seviyelerine sahip olabilir ve yumurtalıklarında çok sayıda küçük kist bulunabilir. PCOS, adet dönemlerinin atlanmasına veya düzensizleşmesine, aşırı kıl büyümesine, akneye, kısırlığa ve kilo alımına neden olabilir.
Polikistik over sendromu (PCOS) tedavisi
PCOS'un bir tedavisi yoktur, ancak semptomlar tedavi edilebilir. Bu hastalığa sahip olduklarını düşünen kadınların mutlaka bir doktorla görüşmesi tavsiye edilir.
Eğer PCOS hastasıysanız ve kilonuz fazlaysa, kilo vermek ve sağlıklı, dengeli beslenmek bazı semptomlarınızı iyileştirebilir. Aşırı kıllanma, adet düzensizliği, doğurganlık sorunları gibi belirtileri tedavi etmek için de ayrıca ilaçlar mevcuttur.
Eğer doğurganlık ilaçları etkili olmazsa, laparoskopik over drilling (LOD) adı verilen basit bir cerrahi işlem önerilebilir. Bu, yumurtalıklarda testosteron gibi androjenler üreten dokuyu yok etmek için ısı veya lazer kullanılmasını içerir.
Tedavi süreçlerinin ardından POS'lu kadınların çoğu hamile kalabilmektedir.
Polikistik over sendromu nasıl geçer?
Polikistik over sendromu tamamen iyileştirilemeyen bir rahatsızlıktır, ancak belirtileri kontrol altına alınarak tedavi edilebilir. Tedavi türü ayrıca gelecekte hamile kalmak isteyip istemediğinize de bağlı olabilir. Tedavi yöntemleri arasında hormonal ilaçlar, insülin direnci azaltıcı ilaçlar ve yaşam tarzı değişiklikleri yer almaktadır.
PCOS varsa ne yapmalı?
Polikistik over sendromu olan kadınların beslenmelerine dikkat etmeleri ve aktif olmaları çok önemlidir. Sağlıklı bir diyet ve daha fazla fiziksel aktivite kilo vermenize ve semptomlarınızı azaltmanıza katkıda bulunur. Ayrıca vücudunuzun insülini daha verimli kullanmasına, kan şekeri seviyelerini düşürmesine ve yumurtlamanıza yardımcı olabilir. Tedavi sürecinin başında sigara içmemeye ve alkol kullanmamaya gayret edin.
Polikistik over ciddi bir hastalık mı?
PCOS'lu kadınların bazı ciddi sağlık sorunları geliştirme olasılığı daha yüksektir. Bunlar; tip 2 diyabet, yüksek tansiyon, kalp ve kan damarlarıyla ilgili sorunlar ve rahim kanseridir. PCOS'lu kadınlar genellikle doğurganlık ile ilgili sorunlar yaşarlar.
Polikistik over sendromu olan kişi hamile kalabilir mi?
Polikistik over sendromu (PCOS), doğurganlık çağındaki her 10 kadından 1'ini etkileyen bir sağlık sorunudur. PCOS, kadınlarda en yaygın ancak tedavi edilebilir kısırlık nedenlerinden biridir. PCOS'lu kadınlarda hormonal dengesizlik yumurtalıkların büyümesini ve yumurtalıklardan salınmasını engeller. Yumurtlamazsanız hamile kalamazsınız. Ancak PCOS'unuz varsa yine de doğal olarak hamile kalmanız hala mümkündür ve semptomlar tedavi edilebilir. Ayrıca, doğurganlık tedavisi uygulayan ve hamile kalmayı başaran çok sayıda insan vardır.