Göğüs kafesinde ağrı, soğuk algınlığından kalp krizine kadar pek çok farklı nedenden dolayı görülebilir. Kaburgada kırık, iltihaplanma veya kemik kanseri gibi durumların semptomu olarak ortaya çıkabilir. Her zaman olmasa da göğüs kafesi ağrısı ciddi sağlık sorunlarına işaret edebileceğinden dolayı bir sağlık kuruluşuna başvurmakta fayda vardır.
Göğüs Kafesi Ağrısı Nedir?
Göğüs kafesi ağrısı, kaburgalarda hissedilen hafif ya da şiddetli olabilen ağrılardır. Yaralanmaya bağlı olarak görülmesi hâlinde yaralanmanın hemen ardından başlayabilir veya yavaş yavaş gelişebilir. Yaralanmanın yanı sıra altta yatan bir tıbbi durumun işareti olarak da göğüs kafesi ağrısı hissedilebilir. Bu nedenle görünürde herhangi bir sebep olmaksızın başlayan göğüs kafesi ağrısı için bir doktora başvurulması gerekir.
Kaburgalarda ağrı hastanın derin nefes almasını, vücudunu rahatça sağa sola döndürmesini ya da göğsüne baskı uygulamasını zorlaştırır. Göğsün altında, göbeğin üstünde veya her iki tarafta görülebilen bu ağrı, keskin olabilir veya donuk şekilde hissedilebilir. Çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilse de en yaygın nedeni kaburgalarda kırıktır. Göğüs kafesi ağrısının sebebini teşhis etmek zor olduğundan en kısa zamanda tıbbi yardım almak önemlidir.
Göğüs Kafesi Ağrısının Semptomları Nelerdir?
Göğüs kafesi ağrısının nedenleri oldukça çeşitli olduğundan dolayı semptomlar da farklılık gösterebilir. Hasta batma ve yanma hissedebilir. Bazı durumlarda ağrı boyun, omuz, sırt ve kollar gibi farklı bölgelere de yansıyabilir. Ağrı nedeniyle hastanın hareketleri de kısıtlanabilir. Eğer nedeni bilinmeyen şiddetli göğüs kafesi ağrısı hissediliyor ve şu semptomlar da varsa acilen tıbbi yardım alınmalıdır:
- Nefes darlığı
- Kalp çarpıntısı
- Göğüs bölgesinde basınç hissi
- Aşırı terleme
- Baş dönmesi
- Bilinç bulanıklığı
- Tükürükte kan
- Yutmada güçlük
- Kollarda veya bacaklarda uyuşma ya da karıncalanma hissi
- Çene, kol ve sırta yayılan ağrı
Göğüs Kafesi Ağrısının Nedenleri Nelerdir?
Yaygın Kas ve İskelet Sistemi Nedenleri
- Göğüs kafesi ağrısının en yaygın nedeni kas ve iskelet sistemindeki sorunlardır. Özellikle yaralanma, göğüs kafesi ağrısının başlıca nedenleri arasındadır. Hasta şiddetli bir biçimde öksürdüğünde ya da vücudunu zorladığında dahi kas gerilmelerine bağlı olarak kaburgalarda ağrı hissedebilir. Kaburga kırıkları ya da kemik zedelenmeleri de ağrıya yol açabilir.
- Kaburgaları sternum adı verilen ortadaki kemiğe bağlayan kıkırdağın iltihaplanması da ağrıya sebep olur. Kostokondrit olarak adlandırılan bu sağlık sorunu oldukça yaygındır. Bununla birlikte kostokondritin sebep olduğu ağrı, kalp krizinde hissedilen ağrıya da benzeyebilir.
- Göğüs kafesi ağrısının diğer bir yaygın nedeni ise fibromiyaljidir. Teşhisi ve tedavisi zor olabilen bu durumda hasta göğüs kafesi ağrısıyla birlikte yorgunluk, bilinç bulanıklığı gibi başka semptomlar da yaşar.
- Romatizmal bazı hastalıklar da göğüs kafesi ağrısının nedenleri arasındadır. Eklemlerin iltihaplandığı romatoid artrit hastalığı da kaburgalarda ağrıya yol açabilir. Ek olarak nadir görülen psöriatik artrit de göğüs kafesi ağrısının bir nedeni olabilir.
- Göğüs kafesi ağrısının diğer bir nedeni ise kayan kaburga sendromudur. Kaburgaların normal pozisyonunun bozulması nedeniyle bölgedeki sinirlerin sıkışması ağrıya sebep olabilir.
Daha Az Yaygın Kas ve İskelet Sistemi Nedenleri
- Göğüs kafesi ağrılarında daha az yaygın olan kas ve iskelet sistemi sorunlarından ilki kaburgalardaki stres kırıklarıdır. Stres kırıkları; sırt çantasıyla uzun süre gezmek, kürek çekmek veya ağır egzersizler yapmak gibi aşırı kullanıma bağlı olarak görülen yaralanmalardır.
- Kostokondrite benzeyen Tietze sendromu da göğüs kafesi ağrısına sebep olabilir. Bu hastalıkta kostokondritten farklı olarak iltihapla birlikte şişlik de vardır.
- Bazı kanserler de göğüs kafesinde ağrı yapabilir. Metastaz yaparak kemiklere yayılan kanser, göğüs kafesinde ağrıya yol açar. Hatta bazı durumlarda göğüs kafesi ağrısı kanserin ilk belirtisi olabilir.
Kas ve İskelet Sistemi Dışındaki Nedenler
- Zona hastalığı
- Kalp hastalıkları
- Aort genişlemesi
- Pnömoni ve akciğer kanseri gibi akciğer hastalıkları
- Akciğerleri çevreleyen plevranın iltihabı ya da zarlar arasında sıvı birikmesi
- Dalak büyümesi
- Hepatit ve siroz gibi karaciğeri etkileyen hastalıklar
- Gastroözofageal reflü, peptik ülser ve gastrit gibi sindirim sistemi hastalıkları
Nadiren de olsa göğüs kafesinin dışındaki organlar ağrı göğüs kafesindeymiş gibi hissettirebilir. Safra kesesi taşları, safra kesesi enfeksiyonu, pankreatit, pankreas tümörleri ve böbrek taşları da göğüs kafesi ağrısına yol açabilir.
Göğüs Kafesi Ağrısı Hamilelikte Neden Olur?
Göğüs kafesi ağrısı, hamilelik döneminde de görülebilir. Hamilelik döneminde özellikle üst kaburgalarda ağrı yaygın bir durumdur. Bu ağrı çoğunlukla bebeğin anne karnındaki pozisyonundan ya da rahmin genişlemesinden kaynaklıdır. Nadiren de olsa gebeliğin 20. haftasından sonra görülmesi tehlikeli olabilir. Çünkü bu dönemde sağ alt kaburgaların altında ağrı olması preeklampsi (gebelik zehirlenmesi) ya da HELLP sendromunun bir belirtisi olabilir.
Hamilelik boyunca annenin vücudunda pek çok değişiklik meydana gelir. Bu nedenle bir ağrının normal olup olmadığının söylenmesi zor olabilir. Buna ek olarak özellikle hamileliğin sonları dahil olmak üzere üç trimesterde de göğüs kafesi ağrısı yaygındır. Hamilelikte hissedilen göğüs kafesi ağrısının nedenleri şunlar olabilir:
- Kasların gerilmesi
- Bebeğin tekmelemesi
- Bebeğin kaburgalara yaklaşması
Anne adayı göğüs kafesi ağrısıyla birlikte şu belirtilerden herhangi birini yaşıyorsa en kısa sürede bir doktora başvurmalıdır:
- Baş dönmesi
- Mide bulantısı
- Kanama
- Görme sorunları
Bunlar ciddi sorunlara yol açabilen gebelik zehirlenmesinin semptomlarıdır. Göğüs kafesi ağrısı hamilelikte nadiren ciddi bir tıbbi durumdan kaynaklansa da bir sağlık kuruluşuna başvurulmasında fayda vardır.
Göğüs Kafesi Ağrısı Nasıl Teşhis Edilir?
Göğüs kafesi ağrısının nedeninin teşhis edilmesi için hastanın semptomları dinlenir. Ağrının hissedildiği bölge, ağrının türü ve ağrının şiddetlenmesine neden olan durumlar teşhis koyulmasına ve teşhis için gereken testlerin belirlenmesine yardımcı olur. Eğer ağrı bir yaralanma sonrasında başladıysa röntgen çekilmesi istenebilir. Göğüs röntgeni ile kırıklar veya kemik anormallikleri gibi durumlar rahatlıkla görülür.
Göğüs kafesi ağrısının tanısı için fizik muayene de yapılabilir. Fizik muayene esnasında anormal büyüme gibi olağan dışı bir durum tespit edilirse MRI istenebilir. MRI taraması sayesinde göğüs kafesinin, çevresindeki kasların, organların ve dokunun detaylı bir görüntüsü elde edilir. Böylece herhangi bir anormal durum varsa kolaylıkla tespit edilebilir.
Hasta kronik bir göğüs kafesi ağrısı yaşıyorsa kemik taraması testi gerekli görülebilir. Kronik ağrı kemik kanserinin belirtisi olabileceğinden teşhis için kemik taraması gerekir. Bu testte vücuda az miktarda radyoaktif boya enjekte edilir. Bu boya sayesinde varsa kanserli hücreler görüntülenebilir ve teşhis koyulabilir.
Göğüs Kafesi Ağrısı Nasıl Tedavi Edilir?
Göğüs kafesi ağrısının tedavisi tamamen teşhise bağlıdır. Tedavi, ağrının şiddetlenmesine yol açan hareket ve aktivitelerden kaçınmayı da gerektirebilir. Eğer hasta kırık ya da ezik bir kaburgadan kaynaklı olarak göğüs kafesi ağrısı hissediyorsa bu durumlar zamanla iyileşeceğinden bir tedavi uygulanmaz. Ancak iyileşme sürecinde yorucu faaliyetlerden uzak durulması tavsiye edilir ve bir ağrı kesici reçete edilebilir.
Altta yatan başka bir hastalık göğüs kafesi ağrısına sebep oluyorsa ağrının giderilmesi için hastalığın teşhis edilerek bu hastalığa uygun bir tedaviye başlanması gerekir. Özellikle kas ve iskelet sisteminden kaynaklanmayan bir ağrının tedavi edilebilmesi için sorunun doğru bir şekilde tespit edilmesi büyük önem taşır. Kas ve iskelet sistemine bağlı görülen göğüs kafesi ağrısında ise fizik tedavi ya da ilaç tedavisi uygulanabilir.
Göğüs Kafesi Ağrısı Nedenleri, Teşhis ve Tedavisi Hakkında Sık Sorulan Sorular
Nefes darlığı, kalp çarpıntısı, göğüs bölgesinde basınç hissi, aşırı terleme, baş dönmesi, bilinç bulanıklığı, tükürükte kan, yutmada güçlük, kollarda veya bacaklarda uyuşma ya da karıncalanma hissi çene, kol ve sırta yayılan ağrı olabilir.