Köpek Isırması

Köpek Isırması



Köpekler korktuğunda, tehdit altında hissettiğinde ya da nedeni anlaşılamayan sebeplerle ısırabilir. Özellikle çocuklarda köpek ısırığı sebebiyle hastaneye başvurma oranı oldukça yüksektir. Köpek ısırığından dolayı oluşan yarayı tedavi etmek ve enfeksiyon riskini azaltmak için zaman kaybetmeden yapılması gereken adımlar vardır. Köpek ısırığı ciltte açık ve pürüzlü yara oluşumuna sebep olabilir ve bölgede enfeksiyon riski oluşabilir. Köpek ısırmasının ardından ilk 8 saat içerisinde sağlık kuruluşuna gidilmelidir.

Köpek Isırığına Karşı Alınabilecek Önlemler

Köpekler çoğunlukla bir nedene bağlı olarak ısırır. Bu nedenlerin başında yavrularını, oyuncaklarını ve kendileri için değerli olan şeyleri koruma içgüdüleri gelir. Köpek ısırığından korunmak için alınabilecek bazı önlemler alınabilir.

Evde beslenen köpeklere ilgi göstermek ve aşılarını düzenli olarak yaptırmak önemlidir. Köpekler diğer aile bireylerine gösterilen ilgiyi kıskanabilirler bu durumun oluşmaması için köpekler sosyalleşmesi için yavruyken diğer insanlar ve hayvanlarla bir araya getirilmelidir. Şehir içindeki park, bahçe ve sokaklarda köpek gezdirirken köpeğe tasma takılmalıdır. Böylelikle ani gelişebilecek reaksiyonlara karşı önlem alınmış olunur. Tanınmayan köpeklerden uzak durulmalıdır. Özellikle küçük çocukların tanımadıkları köpeklerle yalnız kalmamasına dikkat edilmelidir. Çocuklara köpeklere karşı saygı çerçevesinde davranmaları gerektiği öğretilmelidir. Beslenen ya da uyuyan köpekler savunma iç güdüsüyle saldırabileceğinden rahatsız edilmemelidir. Herhangi bir köpeğe yaklaşmadan önce beden diline dikkat edilmelidir. İletişim kurarken sakin olmak ve köpeği gözlemleyerek hayal etmek, saldırgan bir köpek ile karşı karşıya kalındığında göz temasından kaçınmak dikkat edilmesi gereken diğer noktalardır.

Köpek Isırığıda İlk Müdahale

Köpek ısırığı için evde yapılabilecek müdahaleler vardır. Yaranın derin olması durumunda en kısa sürede tıbbi yardım alınmalıdır. Köpek ısırığı tedavisi için atılması gereken adımlar aşağıda listelenmiştir:

  • Öncelikli olarak yara olası enfeksiyon riskini en aza indirmek için sabun ile temizlenmeli, ardından 5 ila 10 dakika boyunca ılık su ile yıkanmalıdır.
  • Yara kanıyorsa temiz bir bez ile kanama yavaşlatılmalıdır.
  • Kanamayı azaltmak için yaralı bölge kalp hizasından yüksekte tutulmalıdır.
  • Yara steril bir bandaj ile sarılmalıdır. Eğer evde varsa bu aşamada yara üzerine antibiyotikli krem uygulanabilir.
  • Yara bandajla kapatıldıktan sonra en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.
  • Sahipsiz, aşılı olduğundan emin olunmayan bir köpek tarafından ısırıldığında kuduz aşısı yaptırılmalıdır.
  • İlk tedavinin ardından ateş, şiddetli ağrı, yara üzerinde kızarıklık veya şişlik gibi belirtiler oluşursa enfeksiyon şüphesi ile doktora tekrar gidilmelidir.

 

Köpek Isırığı Tedavisi

Köpek ısırığı şikayeti ile bir sağlık kuruluşuna başvurulduğunda doktor öncelikle ısıran köpek hakkında detaylı bilgi edinmek ister. Isıran köpek aşısız ise, takip edilemeyecek durumdaysa veya vahşi davranışlar sergilediyse kuduz hastalığı taşıma ihtimaline karşı önlem alınır. Doktor bu durumu değerlendirerek kuduz aşısı ve tetanoz aşısı önerebilir. Tetanoz aşısı 10 yıl koruyuculuğa sahip olsa bile, yara kötü bir durumdaysa ve son aşının üzerinden 5 yıl geçmişse aşı tekrarı istenebilir.

Yara kontrolünde ise köpek ısırığının kas, tendon, kemik ya da sinirlere zarar verip vermediğini inceler. Ardından yarayı temizleyip antibiyotikli merhem uygular. Köpeğin ısırdığı bölgede yabancı bir cisim varsa doktor tarafından çıkarılır. Enfeksiyon şüphesi olması durumunda uygun antibiyotik tedavisi planlanır. Yaranın çok derin olması durumunda dikiş atılması gerekebilir. Derin olmayan yaralarda bölge bandajlanarak kapatılır. Köpek ısırığının dikilmesi yara izini azaltsa da enfeksiyon riskini artırabilir. Özellikle diyabet, karaciğer ve bağışıklık sistemini baskılayan hastalıklara sahip bireylerde enfeksiyon oluşma riski daha fazladır. Hastanın sağlık durumuna göre hastane yatışı planlanabilir.

Köpek Isırığı ve Kuduz Hastalığı

Kuduz hastalığı hayvandan hayvana, hayvandan insana ve insandan insana bulaşabilen oldukça tehlikeli bir hastalıktır. Kuduz olan bir köpeğin salyasının başka bir hayvan ya da insanın açık yarası ile temas etmesi ya da enfekte köpeğin ısırığıyla hastalık bulaşabilir. Kuduz barındıran köpeklerde görülebilen semptomlar aşağıda listelenmiştir:

  • Saldırganlık
  • Tükürük ve salya artışı
  • Gözlerde irileşme ve kızarıklık
  • Ağızdan köpük gelmesi
  • Denge kaybı

Yukarıdaki belirtileri gösteren bir köpek tarafından ısırılan bir kişinin tıbbi yardım alması önerilir.

Köpek Isırığına Bireysel Yaklaşım

İnsanlar ve köpekler arasında ömür boyu süren dostluklar kurulur. Köpekler çoğunlukla sıcakkanlı davranışlar sergilerler ve insanlar da onlara oldukça yakın davranırlar. Ancak bazen köpekler sebepsiz yere agresifleşebilir, insandan gördükleri yanlış bir davranış sonucunda ısırabilirler.

Isıran köpek sahipliyse aşı kartını görerek kuduz aşısı olup olmadığı öğrenilebilir. Aynı zamanda sahibine bulaşıcı bir hastalığı olup olmadığını da sorulmalıdır. Tedbirli olmak adına 1-2 hafta boyunca köpeğin sahibi ile iletişimde kalınmasında fayda vardır. Isıran köpeğin kulak küpesi varsa küpesinde yazan kod ile belediyeye başvurulmalıdır. Kulak küpesi olan köpekler belediye tarafından kontrol edilirler. Bu sayede köpeğin aşıları ve hastalıkları hakkında bilgi sahibi olunabilir. Köpek sahipsizse ve kulak küpesi yoksa en kısa sürede sağlık kuruluşuna gidip tedavi süreci başlatılmalıdır.
 

Prof. Dr.
Özlem Güneysel
Acil Servis
MEDICANA ZİNCİRLİKUYU
Profili Gör
Oluşturma: 30.07.2024 11:17
Son Güncelleme: 08.08.2024 04:09
Oluşturan: Özlem Güneysel
+A A-

İlgili Bölüm Hekimleri