SAĞLIKLI BİLGİLER


+A A-

Basura ne iyi gelir? Basur (hemoroid) belirtileri nelerdir?



Basura ne iyi gelir? Basur (hemoroid) belirtileri nelerdir?

Halk arasında basur olarak da bilinen hemoroidler, anüs ve rektumun (makat) alt kısmında şişmiş damarlardır. Bu damarların duvarları gerildiğinde tahrişe bunula beraber ağrıya, anal kaşıntıya ve rektal kanamaya neden olabilir. Semptomlar genellikle evde tedavilerle iyileşir, ancak bazı durumlarda tıbbi yardıma ihtiyaç duyulabilir. Beslenmenizde daha fazla lifli gıdaları tüketmek basuru önlemeye yardımcı olabilir.

Basur (hemoroid) nedir?

Hemoroid, halk arasında bilinen adıyla basur, anüsün ve rektumun (makat) içinde ve dışında oluşan şişmiş, genişlemiş damarlardır. Ağrılı ve rahatsız edici olabilirler ve rektal kanamaya neden olabilirler. Hemoroidler varisli damarlara benzer. Hemoroidler rektumun içinde gelişebilir, buna iç hemoroid denir. Ayrıca anüs çevresindeki cildin altında da gelişebilir, buna dış hemoroid denir.

Basur belirtileri nelerdir?

Her kişinin belirtileri farklı olabilir. En yaygın semptomlardan bazıları şunlardır:

Dışkıda parlak kırmızı kan

Anüs çevresinde ağrı ve tahriş

Anüsünüzün etrafında şişlik veya sert bir yumru

Kaşıntı

Hemorid kaşıntı yapar mı?

Hemoroidlerin en yaygın belirtilerinden biri de kaşıntıdır.

Basur türleri nelerdir?

İç hemoroidler

Bunlar rektumun çok içerilerindedir ve bu yüzden görünmez ve hissedilmezler. Genellikle acı vermezler nedeni ise o bölgede ağrı algılayan çok az sinirin bulunmasıdır. .

Dış hemoroidler

Bunlar, ağrıyı algılayan sinirlerin çok daha fazla olduğu anüsün etrafındaki derinin altında bulunur.

Sarkmış hemoroidler

Bunlar,  iç hemoroidin anal açıklığının dışına doğru çıkıntı yapacak kadar aşağı doğru uzamasıyla meydana gelir. Hem iç hem de dış hemoroidler sarkabilir, yani anüsünüzün dışına doğru gerilir ve şişer. Bu tür hemoroidler kanayabilir veya ağrıya neden olabilir. 

Tromboze hemoroidler

Anüs veya rektumdaki şişmiş bir damar olan hemoroidin içinde kan pıhtısı oluştuğunda meydana gelir. Buna tromboz veya trombozlu hemoroid denir.

Basur neden olur?

Hemoroid çok yaygındır. Çoğu insan hayatının bir döneminde basur sorunuyla karşı karşıya kalmaktadır. Hemoroidler, anüs çevresindeki damarlar üzerinde çok fazla baskı olduğunda oluşur. Bunun nedeni şunlar olabilir:

Bağırsak hareketleri sırasında ıkınma

Uzun süre tuvalette oturmak

Kronik kabızlık veya ishal

Düşük lifli beslenme

Anüs ve rektumunuzdaki destekleyici dokuların zayıflaması. Bu yaşlanma ve hamilelikle birlikte olabilir

Sık sık ağır cisimleri kaldırmak

Hemoroidler evde nasıl tedavi edilebilir?

Hemoroidinizi çoğunlukla evde şu şekilde tedavi edebilirsiniz:

Lif içeriği yüksek besinler tüketin

Her gün bol miktarda sıvı tüketin

Dışkılama sırasında ıkınmamaya çalışın

Tuvalette uzun süre oturmamaya özen gösterin

Reçetesiz satılan ağrı kesicileri doktorunuza danışarak kullanabilirsiniz

Ağrıyı hafifletmeye yardımcı olmak için günde birkaç kez ılık banyo yapın. Bu normal bir banyo veya oturma banyosu olabilir. 

Dış hemoroidlerin hafif ağrısını, şişmesini ve kaşıntısını gidermek için yine doktor önerisiyle reçetesiz satılan hemoroid kremleri, merhemleri veya fitilleri kullanmak.

Basura en hızlı ne iyi gelir?

Sıcak su (oturma) banyosu

Steroid içeren fitil ya da kremler

Ağrı kesiciler

İç basur ve dış basur tedavisi nasıl yapılır?

Dış basur pıhtılaşma olmadığı sürece genellikle kanamaya neden olmazlar ancak kanama görüldüğünde tedavi amaçlı kremler kullanılabilir. Sürekli kanamaya sebep olan ve 1-2 hafta sonra bile düzelmeyen iç basur için, doktorunuz semptomlarınızı hafifletmeye yardımcı olacak bir prosedür önerebilir. Bu prosedürlerin çoğu iç hemoroidlerde yapılır ve kan akışını keserek onları küçültüp yok eder.

Doktorunuzun önerebileceği prosedürler şunlardır:

Skleroterapi

 Bu işlem sırasında hemoroide kan akışını durduran bir solüsyon enjekte edilir.

Lastik bant ligasyonu

Bu prosedür genellikle sarkmış (anüsünüzün dışına itilmiş) iç hemoroidlerde yapılır. Doktor, hemoroidin tabanının etrafına kan akışını kesen özel bir lastik bant koyar. Hemoroid genellikle bir hafta içerisinde küçülür ve düşer.

Sıcak oturma banyosu hemoroide iyi gelir mi?

Günde birkaç kez oturma banyosu olarak bilinen ılık su dolu bir küvette oturmak veya duşla 3 dakika kadar anüse sıcak su tutmak ağrıyı hafifletmeye yardımcı olur.

Basur ameliyatı nasıl yapılır?

Hemoroidektomi, şiddetli veya tekrarlayan hemoroidleri tedavi etmenin en etkili yoludur. Bu cerrahi prosedürde cerrah hemoroidleri bulup, etkilenen dokuyu kesecek (çıkaracak) ve kan damarlarını kapatacaktır.

Basura hangi krem iyi gelir?

Anüs çevresindeki kaşıntı ve ağrıyı gidermede bazı ilaçların içerisinde Hidrokortizon adlı bir madde kullanılır. Bu tip ilaçların size en uygun olanını mutlaka doktorunuza danışarak kullanmanız çok önemlidir. Unutmayın! Hemoroid kremleri basuru tamamen iyileştirmez ancak ağrı ve kaşıntıyı hafifletebilir.

Basur şişmesi kaç günde geçer?

Basur ağrısı genellikle 2 – 3 gün içinde geçer. Ancak şişliğin ortadan kalkması birkaç hafta sürebilir.

Dış basur memesi kendiliğinden geçer mi?

Dış basur genellikle kendiliğinden geçer. Bunun için evde bakım yöntemleri kullanılabilir. Ancak aksi durumlarda doktorunuz tarafından tedavi edilmesi gerekir.

Hemorid için bitkisel tedavi önerileri

Doğal bitki çayları

Papatya, adaçayı ve yeşil çay gibi doğal bitki çayları, hemoroid ağrılarını hafifletebilir. Ayrıca lif oranı yüksek olan yulaf ezmesi, kepekli besinler, karabuğday, buğday gibi besinlerin tüketimini artırmalısınız.

Gastroenteroloji Genel Cerrahi
Oluşturma: 04.12.2024 14:24
Son Güncelleme: 26.02.2025 08:44
Oluşturan: Medicana Web ve Yayın Kurulu
Son Yazılar
Kolajenin faydaları nelerdir? Kolejen ne işe yarar? Pul biber nelere iyi gelir? Pul biberin faydaları nelerdir? Gebelikte ay ay beslenme tablosu: Hamileler neler yemeli? Kemik iliği suyu neye iyi gelir? İlikli kemik suyunun faydaları nelerdir? Hamilelik belirtileri nelerdir? Hamilelik ne zaman netleşir? Hafta hafta gebelik belirtileri... Kan portakalı neye iyi gelir? Kan portakalının faydaları nelerdir? Üfürüm nedir? Kalpte üfürüm nasıl teşhis ve tedavi edilir? Antikor nedir, ne işe yarar? Vücutta antikor varsa ne olur? Anksiyete nedir? Anksiyete belirtileri nelerdir? Anksiyete nasıl tedavi edilir? Kimyon neye iyi gelir? Toz kimyonun faydaları nelerdir? Teff tohumu nedir? Teff tohumu ne işe yarar, faydaları nelerdir? Magnezyum glisinat ne işe yarar? Magnezyum glisinatın faydaları nelerdir? Boy uzatan yiyecekler nelerdir? Boyu en çok ne uzatır? Hindistan cevizinin faydaları nelerdir? Hindistan cevizi nasıl tüketilmeli? Dilde beyazlık neden olur? Dilin beyaz olması hangi hastalık belirtisi olabilir? Saç yağlanması nasıl geçer? Yağlı saç neyin belirtisi olabilir? Karabuğdayın faydaları nelerdir? Karabuğday nasıl tüketilmeli? Su kirliliği ne anlama gelir? Su kirliliği hangi hastalıklara neden olabilir? Evlilik için hangi kan grupları uyuşmaz? Evlilikte kan uyuşmazlığı tablosu… Kalpte büyüme olursa ne olur? Kalp büyümesi belirtileri nelerdir? Dişleri beyazlatan yiyecekler nelerdir? Dişi en çabuk ne beyazlatır? Keton nedir? Keton pozitif ne demek? Bebeklerde akne nasıl tedavi edilir? Bebeklerde akne neden olur? Gömülü diş çekilmezse ne olur? Gömülü diş kendiliğinden çıkar mı? Kulak akıntısı nasıl geçer? Kulak akıntısı ne zaman tehlikeli? En yüksek probiyotik nelerde var? Probiyotik içeren besinler… Lavanta yağı nelere iyi gelir? Lavanta yağının faydaları nelerdir? Kepeğe ne İyi gelir? Kepek nasıl geçer? İngiliz karbonatı nasıl kullanılır? İngiliz karbonatı diş beyazlatma ve cilt için nasıl kullanılır? Dereotu neye iyi gelir? Dereotunun tiroid, basur, anne sütü ve kilo verme üzerine etkisi Tümünü Görüntüle