Kimyasal Gebelik

Kimyasal Gebelik



Kimyasal gebelik, hamileliğin çok erken bir evrede düşükle sona ermesini ifade eder. Çok erken bir aşamada düşük yaşandığı için kişiler düşük yaptığının dahi farkına varmayabilir. Pozitif bir hamilelik testi dışında gebeliğin rutin belirtileri görülmeyebilir. Kimyasal gebelik denen durumum yaşanması daha sonraki sağlıklı gebeliklere engel teşkil etmemektedir.

Kimyasal Gebelik Nedir?

Kimyasal gebelik, hamileliğin ilk 5 haftasında meydana gelen düşük anlamına gelir. Bir embriyo oluşmasına ve embriyonun rahme tutunmuş olmasına rağmen gelişme durur. Kimyasal gebelik oldukça yaygıdır. Yapılan araştırmalara göre tüm gebeliklerin yaklaşık dörtte biri, ilk 20 haftadan önce sona erer. Bu düşüklerin ise ortalama %80’i çok erken dönemde gerçekleşir. Ancak bazı kadınların gebe olduğunu fark etmemesi ve teşhis olmadan erken dönemde düşük yapması nedeniyle kimyasal gebeliğin ne kadar yaygın olduğunu net bir biçimde belirlemek mümkün değildir. Kimyasal gebelik, geç adet dönemi ile de karıştırılabilir.

Kimyasal Gebelik Nedenleri Nelerdir?

Kimyasal gebelik, hamilelik testinin yanlışlıkla pozitif çıktığı ya da yalancı gebelik gibi bir durum değildir. Fetüsün ultrasonda görünmesinden çok daha önce gerçekleşir. Çoğu zaman bu durumun nedeni genetik ve kromozomal anormalliklerdir.

Kimyasal gebeliğin nedenleri arasında şunlar bulunur:

  • Embriyodaki genetik anormallikler
  • Rahim içinde uygun implantasyon eksikliği
  • Hormonal dengesizlikler
  • Vücut ağırlığının çok düşük olması

Özellikle genetik faktörlere bağlı olan kimyasal gebeliğin önlenmesi mümkün değildir. Ancak risk faktörleri arasında bulunan kronik rahatsızlıklar tedavi ettirilerek kimyasal gebelik riskinin azalmasını sağlayabilir.

Kimyasal Gebelik Belirtileri Nelerdir?

Kimyasal gebeliğin belirtileri çoğu zaman net değildir. Çoğu kadın, oluşan belirtilerin farkında olmayabilir. Bazı durumlarda yalnızca idrar ya da kan testi yapılarak kimyasal gebeliğin belirlenmesi mümkün olmayabilir, gebelik testi yapılması da gerekir. Kimyasal gebelik belirtileri aşağıda listelenmiştir:

  • Menstrüal kanamanın normalden 1 hafta sonra gelmesi
  • Pozitif hamilelik testine rağmen âdet kanamasının devam etmesi
  • Pozitif çıkan hamilelik testinin birkaç hafta sonra negatife dönmesi
  • Pozitif hamilelik testine rağmen gebeliğin erken belirtilerinin görülmemesi
  • Adet döneminin normalden çok daha ağrılı ve yoğun geçmesi
  • Düşük BHCG seviyesi


Kimyasal Gebelik Kimlerde Görülür?

Hamile kalabilen tüm kadınlarda kimyasal gebelik görülebilir. Özellikle tüp bebek (IVF) yöntemi ile hamile kalan kadınlarda gebelik süreci yakından takip edildiği için kimyasal gebeliğin fark edilmesi mümkün olabilir. Ancak tüp bebek, tek başına kimyasal gebelik için bir risk faktörü değildir.

Kimyasal gebelik risk faktörleri aşağıdaki gibidir:

  • 35 yaşın üzerinde olmak
  • Atipik şekilli rahme sahip olmak
  • Hormon seviyelerinin çok yüksek ya da çok düşük olması
  • Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların bulunması
  • Tiroid bozukluğu, diyabet ya da polikistik over sendromunun bulunması
  • Stres
  • Aşırı alkol ve uyuşturucu madde kullanımı

Bu potansiyel risk faktörlerinin bulunması durumunda kadınların, doğurganlığı olumsuz etkileyen temel sorunları ele almak amacıyla bir uzmanla görüşmesi faydalı olur.

Kimyasal Gebelik Nasıl Anlaşılır?

Kadınlar, hamilelik testinin pozitif çıkmasının ardından yeniden âdet kanaması görebilir. Bu durumda BHCG hormonunun seviyesinin ölçülmesi için kan testi yapılır. Gebelikte, embriyonun büyümesi için vücut tarafından BHCG hormonu salgılanır. Bu hormonun ilerleyen dönemlerde artış göstermesi gerekir. Ancak kan testinde BHCG hormonunun düşüşe geçtiği görülüyorsa, tanı kimyasal gebelik olur. Gebelik testinin pozitiften negatife döndüğü durumlarda kan testine de gerek olmayabilir.

Ultrasonografi de kimyasal gebeliğin tanı yöntemleri arasında bulunur. Hamilelik testi pozitif çıksa da fetüs ultrasonda görünmez. Bu nedenle hamileliği sırasında ağrılı ya da ağrısız kanaması olan kadınların doktor kontrolüne gitmesi gerekir.

Kimyasal Gebelik Nasıl Tedavi Edilir?

Kimyasal gebeliğin herhangi bir tedavisi yoktur. Hamileliğin çok erken döneminde düşük gerçekleşse de bazı kadınlar bu durumu fark etmeyebilir. Kimyasal gebelik, hamileliğin çok erken döneminde ortaya çıktığı için çoğunlukla kadınların vücudunda herhangi bir değişikliğe neden olmaz. Bu nedenle tıbbi bir müdahaleye de gerek yoktur.

Bir gebeliğin erken sonlanması, diğer gebelikler üzerinde olumsuz bir etkiye sahip değildir. Kadınlar, ilerleyen dönemlerde sağlıklı bir gebelik süreci geçirebilir. Kimyasal gebeliğin teşhis edilmesinin ardından, sonraki gebelikler için yardımcı yaklaşımlardan yararlanılabilir. Doktorlar, bu durumun altında yatan nedenleri belirlemek amacıyla kadınlara çeşitli tetkikler uygulayabilir. Kimyasal gebeliğin altında yatan nedenlerin belirlenmesi ve kontrol altına alınması sayesinde tekrar kimyasal gebelik yaşanma riski azaltılabilir.

Kimyasal gebelik fiziksel bir değişikliğe neden olmasa da kadınlar hamileliğin sona ermesinin ardından psikolojik olarak etkilenebilir. Üzüntü hissedilmesi normaldir ve bunun için bir uzmandan yardım almak faydalı olabilir.

Kimyasal Gebelik Hakkında Sık Sorulan Sorular

Kimyasal gebelik, hamileliğin ilk 5 haftasında meydana gelen düşük anlamına gelir.

Hamilelik testinin pozitif çıkmasından sonra yapılan kan testinde BHCG hormonunun düşüşe geçtiği görülüyorsa, tanı kimyasal gebelik olur.

Op. Dr.
Önder Kaplan
Kadın Hastalıkları ve Doğum
MEDICANA INTERNATIONAL SAMSUN
Profili Gör
Oluşturma: 16.12.2022 11:15
Son Güncelleme: 16.12.2022 11:42
Oluşturan: Önder Kaplan
+A A-

İlgili Bölüm Hekimleri