entry image

Ciğer yemenin faydaları nelerdir? Ciğerde ne kadar B12 var?

Ciğer, besin değeri son derece yüksek olan bir gıdadır. Süper gıda olarak da adlandırılan ciğer, kas onarımı gelişimi ve genel sağlık için önemli bir kaynaktır. Dana, tavuk, kuzu, kaz ve morina balığı ciğeri farklı pişirme metodları ile sofralarda yerini alır. Protein ve demir bakımından ciğer oldukça zengin bir besindir. Vitamin eksiklikleri ve kansızlık tedavisinde üstün rol oynar. Aynı zamanda B12 vitamini başta olmak üzere, B vitaminleri açısından önemli bir kaynaktır. Bu sayede metabolik fonksiyonları destekler, enerji seviyelerini artırır ve bağışıklığı destekler.

Ciğer yemenin faydaları nelerdir?

Ciğer kimileri için vazgeçilmez bir lezzetken kimileri için yalnızca faydalarından yararlanılmak için tüketilen bir besindir. Özellikle kırmızı et (dana veya kuzu) ciğeri, besin değeri açısından zengindir ve genel sağlığa birçok katkıda bulunur.

Ciğer yemenin faydaları şöyledir;

Demir içeriği yüksektir

Demir, kanda oksijenin taşınmasına yardımcı olan bir mineraldir. Çeşitli vücut fonksiyonlarında etkisi bulunur. Dana ciğeri, demir, B12 ve A vitamini gibi önemli vitamin ve mineraller açısından şifa deposu bir besindir.

A vitamini içerir

Vücudunuzun günlük A vitamini ihtiyacını 85 gramlık bir porsiyon ciğer yiyerek karşılamak mümkün olabilir. Ciğer içerdiği A vitamini sayesinde göz sağlığını destekler, bağışıklığı güçlendirmeye yardımcı olur.

B Vitaminleri açısından zengindir

Ciğer vücudun genel sağlığı ve enerji için gerekli olan B12 vitamini açısından zengindir. Ayıca, B vitaminleri açısından önemli bir besin olan ciğer, sinir sistemi sağlığı için elzem bir sakatattır.

Protein kaynağıdır

Protein içeriği yüksek olan dana ciğeri, özellikle kas gelişimini destekler ve kas dokusunun onarılmasına fayda sağlar. Doğru pişirme tekniklerine dikkat edilmelidir.

Enerji verir

İçerdiği vitamin ve mineraller sayesinde vücuda enerji ve zindelik kazandırır.

Sağlıklı gebeliğe yardımcı olur

İçerdiği folat gibi değerli besinler fetal gelişimi için oldukça önemlidir. Öte yandan gebelik sürecinde aşırıya kaçmamak, doğru şekilde hazırlamak ve pişirmek gerekir.

En sağlıklı ciğer nasıl pişirilir?

Ciğer doğru yöntemlerle pişirildiğinde lezzeti artarken bir yandan da faydalarından en iyi şekilde yararlanmak için önemlidir. Haşlama, kızartma ve ızgara gibi yöntemlerle hemen her damak tadına hitap ederek ciğer sofralarda yerini bulur. Ciğer pişirme konusunda dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, ciğeri aşırı ısıya maruz bırakmamak yani fazla pişirmekten kaçınmak gerektiğidir. Isıya aşırı maruz kalan ciğer, sertleşerek lezzetini ve yumuşak dokusunu kaybeder. Tadı ve dokusu bazıları için yoğun olan ciğer yemekleri mühürlenerek pişirilebilir. En sağlıklı yöntem ciğeri ızgarada pişirmektir. Bu süreçte ciğeri önceden marine ederek dışı çıtır içi yumuşak bir lezzete dönüştürmek mümkündür. Haşlama yönteminde ise ciğer suda haşlanarak hazırlanır. Bu yöntem hafif bir lezzet hazırlama yöntemidir. Eğer ciğer kızartılacaksa una bulanan ciğerin az yağda kısa sürede pişirilmesi tavsiye edilir.

Ciğerde ne kadar B12 var?

Vitamin B12, kobalamin (Cbl) olarak da bilinir, hücre metabolizmasında rol oynar. Vücutta B12 vitamini yetersizliğinde kilo kaybı, yorgunluk, baş dönmesi, kalp atışında düzensizlik, nefes darlığı, ciltte solgunluk ve kansızlık meydana gelir. Sağlıklı bir insanda kandaki B12 miktarı 150 pg/ml civarındadır. Bu miktar 80 pg/ml altına düştüğünde B12 yetersizliği baş gösterir. B12 vitamin eksikliğini gidermek için ciğer, kırmızı et, süt ve yumurta gibi hayvansal gıdaların tüketilmesi gerekir. Yaklaşık 100 gram dana ciğerinde 70–85 mikrogram B12 vitamini yer alır. Dolayısıyla ciğeri beslenmeye sık sık dâhil etmek B12 eksikliği yaşayanlar için önemli etkiler sağlar.

1 tabak ciğerde ne kadar protein var?

Protein insan sağlığı için çok ciddi bir noktadadır ve hemen hemen her hücrede proteine rastlamak mümkündür. Ciğer, hayvansal kaynaklı bir proteindir ve temel amino asitlerin tümünü sağlar. 1 tabak ciğer yaklaşık olarak 26–30 gram protein içeriğine sahiptir. Bu da bir kişinin günlük protein ihtiyacının önemli bir kısmını karşılar. Protein alımı özellikle açlık ve iştahı azaltarak kilo verme sürecine destek olur. Öte yandan kas oluşumuna destek olan bu süper besin, kilo verme sürecinde sık yaşanan kas kayıplarını önlemeye yardımcı olur. Ciğer ayrıca demir, çinko, B12 ve A vitamini açısından da zengindir. Ancak fazla tüketmek yerine haftada 1–2 kez tüketilmesi önerilir.

Ciğer kan yapar mı?

Ciğer demir içeriği yüksek bir besindir. Başta dana ve kuzu olmak üzere ciğer hem demir hem de B12 açısından zengindir. B 12 vitamini eksikliği de kansızlığa yol açtığından bu önemli iki vitamin kan hücrelerinin yapımına destek olur. Ayrıca içerdiği folat sayesinde kan hücrelerinin arttırılmasına fayda sağlar. Bu açıdan demir değerleri düşük olanlar, kansızlık anemi sorunları olanlar hatta adet döneminde aşırı kan kaybı yaşayan kadınlar haftada 1-2 kere dana ya da kuzu ciğeri tüketebilirler.

Kimler ciğer tüketiminden kaçınmalı?

Ciğer oldukça besleyici bir besindir. Vücudun işleyişi için gerekli olan A, B ve D vitaminleri, protein, folik asit (B9), demir ve bazı sindirim enzimleri gibi maddeleri içerir. Ciğer yemenin sağlık açısından bazı önemli faydaları vardır, ancak onu tüketmeden önce göz önünde bulundurulması gereken bazı durumlar bulunur.  Ciğer yüksek oranda kolesterol içerir. Bazı kişiler için bu sorun oluşturmasa da kolesterolünü düşürmeye çalışan veya kolesterol ilacı kullanan kişiler için bu ayrıntı önemlidir.

Ciğer tüketiminden kaçınması gerekenler şu şekilde sıralanabilir;

  • Yüksek kolesterol hastalığı olanlar
  • Karaciğer hastalığı bulunanlar
  • Gut hastaları
  • Böbrek hastaları
  • Hamileler
  • Alerji bünyeye sahip olan bireyler
  • A vitamini fazlalığı durumunda ciğer tüketimi sınırlandırılmalı doktor aksini iddia etmediği sürece tüketiminden tamamen kaçınılmalıdır.

Ciğer ne sıklıkla tüketilmeli?

Ciğer yüksek besin içeriğine sahip olmasına rağmen ölçülü tüketilmesi gereken bir besindir. Sağlık yararlarından en iyi şekilde yararlanmanın yolu ciğeri haftada 1-2 kere tüketmektir. Ciğer A vitamini kolesterol ve purin açısından yoğundur. Çok fazla ciğer tüketimi A vitamini fazlalığı, ürik asit yükselmesi ve kolesterol artışı gibi durumlara neden olabilir. Özellikle hamilelik süreci ve ilerleyen yaşla birlikte doktor önerisi üzerine tüketilmesi tavsiye edilir. Ayrıca gut hastaları ve A vitamini toksitesi riski taşıyanlar da ciğer tüketimi konusunda doktor onayı almalıdır. Aşırı tüketilmediği sürece ciğer, zengin vitamin ve mineral içeriği ile insan sağlığına önemli katkılarda bulunur.

Paylaş

Benzer İçerikler

İkinci Görüş Alın

hastane

En Fazla Görüntülenenler